Skocz do zawartości

Nieudana krakowska pieczona.


Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

 

Krakowska pieczona jest moją pierwszą kiełbasą, która mi "nie wyszła" w moim krótkim, zadymiarskim stażu.

 

Robiłem ją dokładnie wg przepisu Maxella

 

Kiełbasa ma tendencję do rozwarstwiania się.

Co prawda kiełbasa jest doskonała w smaku, ale konsystencja pozostawia wiele do życzenia, a podczas etapu mieszania mięso wydawało się być kleiste.

 

W którym momencie produkcji mogłem popełnić błąd ?

Może zasugerowane przez Maxella cięcie mięsa na mniejsze kawałki (2-3cm) wymaga użycia większej ilości kleju w porównaniu z przepisem na cięcie 5cm ?

 

Pozdrawiam

BonAir

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/626-nieudana-krakowska-pieczona/
Udostępnij na innych stronach

Witam

Czy nie zauważyłeś po napełnieniu osłonek, że baton jest miękki.Może źle wykułeś powietrze. Miałem podobny kłopot, ale w batonie do którego napychałem ręcznie resztki z lejka. Bywa, że lejek jest za wąski i większe kawałki przechodzą przez niego bez kleju. Ja wtedy ręcznie dociskam farsz skręcając mocno osłonkę.

Pozdrawiam

Janusz "Smorodina"

skype: SMORODINA54

ANKIETA GADŻETY

ZAMÓWIENIA IV ZLOT

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/626-nieudana-krakowska-pieczona/#findComment-9312
Udostępnij na innych stronach

Po napełnieniu baton był bardzo twardy. Tak twardy, że aż byłem z siebie dumny :wink:

Z tak nabitym batonem mógłbym wręcz zapisać się do ORMO.

 

Być może faktycznie przyczyną jest tutaj wąski lejek (maszynka nr8) ?

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/626-nieudana-krakowska-pieczona/#findComment-9313
Udostępnij na innych stronach

a podczas etapu mieszania mięso wydawało się być kleiste.

Jak długo mieszałeś ?.

Trójka była z czego ?.

 

Miro :)

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/626-nieudana-krakowska-pieczona/#findComment-9315
Udostępnij na innych stronach

Jak długo mieszałeś ?.

 

1/2kg mięsa przez około 4 minuty

 

Trójka była z czego ?.

To jest dobre pytanie!

 

Jako, ze na http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=116&page=1 nie wystepuje zdjecie WP III, to "na czuja" jako "trojke" zastosowalem wszystkie tłuste skrawki powykrajane z mięsa gulaszowego wieprzowego.

 

Może takie skrawki nie nadają się na klej ?

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/626-nieudana-krakowska-pieczona/#findComment-9321
Udostępnij na innych stronach

4 minutki to trochę mało, ale to nie tu jest problem...

Jako, ze na http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=116&page=1 nie wystepuje zdjecie WP III, to "na czuja" jako "trojke" zastosowalem wszystkie tłuste skrawki powykrajane z mięsa gulaszowego wieprzowego.

 

Może takie skrawki nie nadają się na klej ?

niestety przeczytałeś niepełny artykuł i nie poszukałeś właściwej odpowiedzi a dokonałeś własnej interpretacji :???:

 

Jak to ładnie Dziadek ujął : "Wieprzowina kl. III - mięso ścięgniste, ścięgna i błony dopuszczalna ilość tłuszczu do 25%"

do tego bezpiecznie można zaliczyć np. golonkę

nie martw sie drugim razem będzie lepiej... :cool:

 

polecam:

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1081

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/626-nieudana-krakowska-pieczona/#findComment-9322
Udostępnij na innych stronach

Fakt 4 minuty to strasznie mało ja mieszam tak długo aż pokażą się "włosy anielskie" przynajmniej tak to u nas nazywają.

Co do "trójki" to uważam że jednak najlepsze jest mieso z golonki bo chyba nic tak nie klei jak właśnie to mięsiwo.

 

Miro:)

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/626-nieudana-krakowska-pieczona/#findComment-9326
Udostępnij na innych stronach

Musiałem sobie zaglądnąć do przepisu, gdyz wywołałes mnie do tablicy.

No więc tak: piszesz, że zrobiłeś dokładnie wg mojego przepisu. Niestety nie.

Zobacz co w przepisie mówi sie np. o grubości jelita. Przecież jesli kiełbasę kroiłeś na kawałki, to może jest tak, iż przekrój kawałka odpowiada lub nawet przewyższa przekrój jelita, które zastosowałeś. Dalej: pisze tam dość dokładnie o sposobie napełniania jelit i na co trzeba uważać przy napełnianiu mięsem krojonym. I wreszcie, bardzo jasno opisany jest przebieg mieszania i pozostałych procedur.

Ta kiełbasa, co widać ze zdjęcia, gdyby była zrobiona naprawdę ściśle wg przepisu, to zapowiadała się na wspaniały wyrób.

Pod rozwagę.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/626-nieudana-krakowska-pieczona/#findComment-9327
Udostępnij na innych stronach

Gdyby była wyrobiona dobrze wp kl I tak by puściła klej, to dodatek innego mięsa w tym wypadku tłustej wp kl II nie powinien spowodować rozpadania się plastrów jak i całego batonu. Przecież kielbasa Podwawelska robiona jest z samej wp kl II i trzyma się. A może tu doszły jeszcze wysokie temperatury i efekt jak na zdjęciu tej kiełbasy,A ile dodano do niej wody. . Nie ma się co martwić przecież to bardzo dobra kiełbasa aż w ustach się rozpada na pewno zdrowsza jak z sklepu Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/626-nieudana-krakowska-pieczona/#findComment-9331
Udostępnij na innych stronach

w ORMO baton to nie wszystko :)

Ale dobry baton dobrze mieć.

 

Na poważnie.

Miałem podobny problem, który wg mnie był spowodowany zbyt wysoką temp pieczenia.

 

 

pozdrawiam

 

OIi

Nic mnie tak nie cieszy, nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/626-nieudana-krakowska-pieczona/#findComment-9357
Udostępnij na innych stronach

No tak ale jak można wyrobić dobrze mieso w 4 mniuty ?.

 

Miro:)

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/626-nieudana-krakowska-pieczona/#findComment-9360
Udostępnij na innych stronach

No tak ale jak można wyrobić dobrze mieso w 4 mniuty ?.

 

Miro:)

Czy nawet 40dag miesa wymaga az takiego dlugiego czasu wyrabiania?

Wydawalo mi sie, ze przez 4 minuty te marne dwie garscie miesa uzyte do produkcji tej kielbasy wymemlalem "w szerz i wzdluz".

Chyba , ze chodzi tu o inne procesy zachodzace podczas mieszania, a nie tylko o zwykle wymieszanie (?)

 

Dziadek i Oli - jesli chodzi o temperature pieczenia, to faktycznie mogla byc za wysoka :-(

Prawdziwa wedzarenke buduje dopiero na wiosne, a poki co wedze w kominie posiadanego grilla i nie mam dokladnej kontroli nad temperatura...

 

Poki co mamy taką oto kuchnie letnia:

 

http://www.bonair.neostrada.pl/w2.jpg

 

z takim oto grillem i kozą:

 

http://www.bonair.neostrada.pl/w3.jpg

 

Wedzonki umieszczane sa w kominie nieco ponizej wlotu rury kominowej od kozy.

Tak wiec poki co to wedzenie jest takie troche "na sile" (duzy przeplyw dymu, a co za tym idzie mala jego gestosc).

 

Planowana wedzarenka najprawdopodobniej bedzie tutaj (wzorowana na projekcie Jacola)

 

http://www.bonair.neostrada.pl/w4.jpg

 

Pozdrawiam i jako uczen dziekuje wszystkim za cenne uwagi.

BonAir

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/626-nieudana-krakowska-pieczona/#findComment-9361
Udostępnij na innych stronach

Masowanie/mieszanie ma zmienić strukturę mięsa i wagą nie możemy się sugerować.

Ja masuje 3-4 kg ok 40 minut.

Stary masarz powiedział mi że dopuki nie ma "włosów anielskich" doputy mięso nie jest dobrze wymasowane.

 

Miro :)

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/626-nieudana-krakowska-pieczona/#findComment-9364
Udostępnij na innych stronach

Czy dokładnie kontrolowałeś temperaturę podczas wędzenia?.

Wydaję mnie się ,że przecholowałeś z temp.wędzenia.Ja kiedyś też wędziłem w temp. za wysokiej i efekt miałem podobny do Twojego.

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/626-nieudana-krakowska-pieczona/#findComment-9365
Udostępnij na innych stronach

Uważam, iż w zbyt cienkim jelicie były zbyt duże kawałki mięsa, które pod wpływem pieczenia i związanego z tym kurczenia sie jelita, musiały sie rozwarstwić. Jelito kurczyło się szybciej niż jego zawartość. Do tego jeszcze proces kilkudniowego podsuszania.

Kiełbasy z farszem, w którym mięso jest krojone na większe kawałki, muszą byc robione w jelitach o większej średnicy. Następnym razem mięso z I zmiel na siatce np. 18 mm.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/626-nieudana-krakowska-pieczona/#findComment-9366
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.