BonAir Opublikowano 27 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 27 Lutego 2007 Witam. Krakowska pieczona jest moją pierwszą kiełbasą, która mi "nie wyszła" w moim krótkim, zadymiarskim stażu. Robiłem ją dokładnie wg przepisu Maxella Kiełbasa ma tendencję do rozwarstwiania się. Co prawda kiełbasa jest doskonała w smaku, ale konsystencja pozostawia wiele do życzenia, a podczas etapu mieszania mięso wydawało się być kleiste. W którym momencie produkcji mogłem popełnić błąd ? Może zasugerowane przez Maxella cięcie mięsa na mniejsze kawałki (2-3cm) wymaga użycia większej ilości kleju w porównaniu z przepisem na cięcie 5cm ? Pozdrawiam BonAir Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/626-nieudana-krakowska-pieczona/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SMORODINA Opublikowano 27 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 27 Lutego 2007 WitamCzy nie zauważyłeś po napełnieniu osłonek, że baton jest miękki.Może źle wykułeś powietrze. Miałem podobny kłopot, ale w batonie do którego napychałem ręcznie resztki z lejka. Bywa, że lejek jest za wąski i większe kawałki przechodzą przez niego bez kleju. Ja wtedy ręcznie dociskam farsz skręcając mocno osłonkę.Pozdrawiam Cytuj Janusz "Smorodina" skype: SMORODINA54ANKIETA GADŻETY ZAMÓWIENIA IV ZLOT Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/626-nieudana-krakowska-pieczona/#findComment-9312 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 27 Lutego 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 27 Lutego 2007 Po napełnieniu baton był bardzo twardy. Tak twardy, że aż byłem z siebie dumny :wink: Z tak nabitym batonem mógłbym wręcz zapisać się do ORMO. Być może faktycznie przyczyną jest tutaj wąski lejek (maszynka nr8) ? Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/626-nieudana-krakowska-pieczona/#findComment-9313 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 27 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 27 Lutego 2007 a podczas etapu mieszania mięso wydawało się być kleiste. Jak długo mieszałeś ?. Trójka była z czego ?. Miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/626-nieudana-krakowska-pieczona/#findComment-9315 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 27 Lutego 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 27 Lutego 2007 Jak długo mieszałeś ?. 1/2kg mięsa przez około 4 minuty Trójka była z czego ?. To jest dobre pytanie! Jako, ze na http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=116&page=1 nie wystepuje zdjecie WP III, to "na czuja" jako "trojke" zastosowalem wszystkie tłuste skrawki powykrajane z mięsa gulaszowego wieprzowego. Może takie skrawki nie nadają się na klej ? Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/626-nieudana-krakowska-pieczona/#findComment-9321 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 27 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 27 Lutego 2007 4 minutki to trochę mało, ale to nie tu jest problem... Jako, ze na http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=116&page=1 nie wystepuje zdjecie WP III, to "na czuja" jako "trojke" zastosowalem wszystkie tłuste skrawki powykrajane z mięsa gulaszowego wieprzowego. Może takie skrawki nie nadają się na klej ?niestety przeczytałeś niepełny artykuł i nie poszukałeś właściwej odpowiedzi a dokonałeś własnej interpretacji :???: Jak to ładnie Dziadek ujął : "Wieprzowina kl. III - mięso ścięgniste, ścięgna i błony dopuszczalna ilość tłuszczu do 25%" do tego bezpiecznie można zaliczyć np. golonkę nie martw sie drugim razem będzie lepiej... polecam: http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1081 Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/626-nieudana-krakowska-pieczona/#findComment-9322 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 27 Lutego 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 27 Lutego 2007 I wszystko jasne. Dziękuję i pozdrawiamTomek Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/626-nieudana-krakowska-pieczona/#findComment-9323 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 27 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 27 Lutego 2007 Fakt 4 minuty to strasznie mało ja mieszam tak długo aż pokażą się "włosy anielskie" przynajmniej tak to u nas nazywają.Co do "trójki" to uważam że jednak najlepsze jest mieso z golonki bo chyba nic tak nie klei jak właśnie to mięsiwo. Miro:) Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/626-nieudana-krakowska-pieczona/#findComment-9326 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 27 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 27 Lutego 2007 Musiałem sobie zaglądnąć do przepisu, gdyz wywołałes mnie do tablicy.No więc tak: piszesz, że zrobiłeś dokładnie wg mojego przepisu. Niestety nie.Zobacz co w przepisie mówi sie np. o grubości jelita. Przecież jesli kiełbasę kroiłeś na kawałki, to może jest tak, iż przekrój kawałka odpowiada lub nawet przewyższa przekrój jelita, które zastosowałeś. Dalej: pisze tam dość dokładnie o sposobie napełniania jelit i na co trzeba uważać przy napełnianiu mięsem krojonym. I wreszcie, bardzo jasno opisany jest przebieg mieszania i pozostałych procedur.Ta kiełbasa, co widać ze zdjęcia, gdyby była zrobiona naprawdę ściśle wg przepisu, to zapowiadała się na wspaniały wyrób.Pod rozwagę. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/626-nieudana-krakowska-pieczona/#findComment-9327 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 27 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 27 Lutego 2007 Gdyby była wyrobiona dobrze wp kl I tak by puściła klej, to dodatek innego mięsa w tym wypadku tłustej wp kl II nie powinien spowodować rozpadania się plastrów jak i całego batonu. Przecież kielbasa Podwawelska robiona jest z samej wp kl II i trzyma się. A może tu doszły jeszcze wysokie temperatury i efekt jak na zdjęciu tej kiełbasy,A ile dodano do niej wody. . Nie ma się co martwić przecież to bardzo dobra kiełbasa aż w ustach się rozpada na pewno zdrowsza jak z sklepu Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/626-nieudana-krakowska-pieczona/#findComment-9331 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Savio Opublikowano 28 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 28 Lutego 2007 Z tak nabitym batonem mógłbym wręcz zapisać się do ORMO. ... w ORMO baton to nie wszystko Cytuj wzbogacaj swoje wnętrze... nigdy na to nie jest za późno... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/626-nieudana-krakowska-pieczona/#findComment-9355 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oli Opublikowano 28 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 28 Lutego 2007 w ORMO baton to nie wszystko Ale dobry baton dobrze mieć. Na poważnie. Miałem podobny problem, który wg mnie był spowodowany zbyt wysoką temp pieczenia. pozdrawiam OIi Cytuj Nic mnie tak nie cieszy, nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/626-nieudana-krakowska-pieczona/#findComment-9357 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 28 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 28 Lutego 2007 No tak ale jak można wyrobić dobrze mieso w 4 mniuty ?. Miro:) Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/626-nieudana-krakowska-pieczona/#findComment-9360 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 28 Lutego 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 28 Lutego 2007 No tak ale jak można wyrobić dobrze mieso w 4 mniuty ?. Miro:) Czy nawet 40dag miesa wymaga az takiego dlugiego czasu wyrabiania? Wydawalo mi sie, ze przez 4 minuty te marne dwie garscie miesa uzyte do produkcji tej kielbasy wymemlalem "w szerz i wzdluz". Chyba , ze chodzi tu o inne procesy zachodzace podczas mieszania, a nie tylko o zwykle wymieszanie (?) Dziadek i Oli - jesli chodzi o temperature pieczenia, to faktycznie mogla byc za wysoka :-( Prawdziwa wedzarenke buduje dopiero na wiosne, a poki co wedze w kominie posiadanego grilla i nie mam dokladnej kontroli nad temperatura... Poki co mamy taką oto kuchnie letnia: http://www.bonair.neostrada.pl/w2.jpg z takim oto grillem i kozą: http://www.bonair.neostrada.pl/w3.jpg Wedzonki umieszczane sa w kominie nieco ponizej wlotu rury kominowej od kozy. Tak wiec poki co to wedzenie jest takie troche "na sile" (duzy przeplyw dymu, a co za tym idzie mala jego gestosc). Planowana wedzarenka najprawdopodobniej bedzie tutaj (wzorowana na projekcie Jacola) http://www.bonair.neostrada.pl/w4.jpg Pozdrawiam i jako uczen dziekuje wszystkim za cenne uwagi. BonAir Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/626-nieudana-krakowska-pieczona/#findComment-9361 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 28 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 28 Lutego 2007 Masowanie/mieszanie ma zmienić strukturę mięsa i wagą nie możemy się sugerować. Ja masuje 3-4 kg ok 40 minut.Stary masarz powiedział mi że dopuki nie ma "włosów anielskich" doputy mięso nie jest dobrze wymasowane. Miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/626-nieudana-krakowska-pieczona/#findComment-9364 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chłop z warmii Opublikowano 28 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 28 Lutego 2007 Czy dokładnie kontrolowałeś temperaturę podczas wędzenia?.Wydaję mnie się ,że przecholowałeś z temp.wędzenia.Ja kiedyś też wędziłem w temp. za wysokiej i efekt miałem podobny do Twojego.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/626-nieudana-krakowska-pieczona/#findComment-9365 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 28 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 28 Lutego 2007 Uważam, iż w zbyt cienkim jelicie były zbyt duże kawałki mięsa, które pod wpływem pieczenia i związanego z tym kurczenia sie jelita, musiały sie rozwarstwić. Jelito kurczyło się szybciej niż jego zawartość. Do tego jeszcze proces kilkudniowego podsuszania.Kiełbasy z farszem, w którym mięso jest krojone na większe kawałki, muszą byc robione w jelitach o większej średnicy. Następnym razem mięso z I zmiel na siatce np. 18 mm. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/626-nieudana-krakowska-pieczona/#findComment-9366 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.