Skocz do zawartości

Franfuterki - jakiego tłuszczu dodać?


Rekomendowane odpowiedzi

tomaj77, to także , jednak 8 kg to nie aż tak dużo, więc podejrzewam, że luz w miarę miały ?

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6304-franfuterki-jakiego-t%C5%82uszczu-doda%C4%87/page/4/#findComment-194836
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 82
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Myth ma rację czego dowodem jest to, że z zewnątrz parki są fajnie okopcone i w związku z tym wybarwione odpowiednio a od wewnątrz po prostu mamy różowe mięso w przezroczystym jelicie.

A osuszać w wyższej temp nie chciałem bo wydaje mi się, że skoro zakładamy wędzenie zimnym dymem to wcześniejsze podgrzanie kiełbas nie jest zbytnio wskazane. Może się mylę, nie wiem. Będę próbował podsuszac następnym razem "intensywniej" :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6304-franfuterki-jakiego-t%C5%82uszczu-doda%C4%87/page/4/#findComment-194838
Udostępnij na innych stronach

Też znam to z autopsji :) I powody mogą iść w parze, jednakże jeśli wsad był umieszczony luźno, to tylko opcja ze złym osuszeniem może to spowodować, no chyba, że jest jeszcze coś ... ? Wczoraj przy wędz. DG udowodniłem sobie o potrzebie lepszego osuszania, bo miałem podobne problemy, jednak jeden z kolegów podał pomocną dłoń, poradził i okazuję się, że miał racjesku :)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6304-franfuterki-jakiego-t%C5%82uszczu-doda%C4%87/page/4/#findComment-194847
Udostępnij na innych stronach

a czy masz oryginalne kije czy wymieniłeś już na takie od miotły,

Wędzę w Borniaku więc "kije" są cienkie i aluminiowe i nie mają wpływu na te kiełbaski.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6304-franfuterki-jakiego-t%C5%82uszczu-doda%C4%87/page/4/#findComment-195042
Udostępnij na innych stronach

Wędzę w Borniaku więc "kije" są cienkie i aluminiowe i nie mają wpływu na te kiełbaski.

Mają , mają . Zmień na kije od szczoty. Tim dobrze radzi.

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6304-franfuterki-jakiego-t%C5%82uszczu-doda%C4%87/page/4/#findComment-195043
Udostępnij na innych stronach

Macie racje Panowie. Teraz przełożyłem i ewidentnie kiełbaski z jednej parki są od siebie oddalone i powietrze między nimi będzie śmigać, osuszać i wędzić. Wielkie dzięki. :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6304-franfuterki-jakiego-t%C5%82uszczu-doda%C4%87/page/4/#findComment-195045
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.