Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktos uzywal tego kiedys zamiast peklosoli.

http://www.sausagemaker.com/11080celeryjuicepowder.aspx

Jest to puder z soku selera zmieszany razem z morska sola

Nie chce uzywac sztucznej peklosoli czy innych wyrobow.

Dajcie znac co o tym myslicie.

 

Rob'

 

PS

Mieszkam poza Polska i nawet nie mam dostepu do peklosoli.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6308-s%C3%B3l-z-soku-selera/
Udostępnij na innych stronach

Jest to puder z soku selera zmieszany razem z morska sola

Witaj kol. robpod, a ten sok z selera jest zdrowy tak :question:

Czyli nie jest sztuczny :rolleyes:

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6308-s%C3%B3l-z-soku-selera/#findComment-185609
Udostępnij na innych stronach

PS

Mieszkam poza polska i nawet nie mam dostepu do peksoli.

Gdzie mieszkasz bo NYC nic mi nie mówi, chyba że to New york city ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6308-s%C3%B3l-z-soku-selera/#findComment-185613
Udostępnij na innych stronach

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6308-s%C3%B3l-z-soku-selera/#findComment-185616
Udostępnij na innych stronach

robpod, wejdź na angielską wersję naszej strony, pewnie za wielką wodą mieszkasz....? W angielskiej wersji powinieneś znaleźć odpowiedzi na nurtujące się pytania :)

Pozdrawiam z "wielkiej wody" :)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6308-s%C3%B3l-z-soku-selera/#findComment-185626
Udostępnij na innych stronach

robpod, peklosoli nie zastąpisz niczym..... niestety.... przynajmniej nie w tym celu w jakim jej używamy...

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6308-s%C3%B3l-z-soku-selera/#findComment-185638
Udostępnij na innych stronach

Dziwne,

zrobilem troche reserch dzisiaj i wychodzi na to ze to prawie to samo,

poniewaz i tak podczas peklowania wydzielaja sie takie same zwiazki jak w peklowaniu peksola.

Stosowac:

35 gram na 11 kilo miesa (przy peklowaniu kielbasy)

 

 

 

natural cure substitute to Sodium or Potassium Nitrite, that has the same capabilities and curing properties.

tlumaczenie

naturalny substytut do sody lub azotynow potasu , ma te same możliwości i właściwości utwardzania.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6308-s%C3%B3l-z-soku-selera/#findComment-185639
Udostępnij na innych stronach

robpod, a w jakim celu używamy peklosoli?

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6308-s%C3%B3l-z-soku-selera/#findComment-185640
Udostępnij na innych stronach

Oddziaływanie środka peklującego na mięso polega w uproszczeniu na utracie wody i rozpuszczalnych związków chemicznych przez mięso przy równoczesnym przenikaniu soli w głąb mięsa, gdzie działa ona bakteriobójczo. Warto przy tym zauważyć, że bakterie wykazują różny stopień odporności na działanie różnych środków peklujących i ich stężenia.

 

:-)

Nie zrozumcie mnie zle.

Ja chce znalezc alternatywe, Kielbase nasycona Wegeta i innymi swinstwami to sobie w sklepie moge kupic.

Staram sie nie uzywac tych produktow w kuchni.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6308-s%C3%B3l-z-soku-selera/#findComment-185641
Udostępnij na innych stronach

gdzie działa ona bakteriobójczo

np. obniżeniem wartości pH, może nie bakteriobójczo ale napewno hamuje rozmnażanie patogenów.

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6308-s%C3%B3l-z-soku-selera/#findComment-185646
Udostępnij na innych stronach

Robpod,sól nie działa bakteriobójczo tylko bakteriostatycznie(hamuje namnażanie bakteri)

Dokładnie, bakterie są bardzo wrażliwe na brak wody, sól wyciąga wodę z mięsa czyli ze środowiska bakterii co powoduje wstrzymanie rozwoju drobnoustrojów.

Wadą peklowania jest przeniknięcie środków peklujących do mięsa, które same w sobie nie należą do najzdrowszych. Oczywiście konsekwencje rozwoju bakterii w mięsie daleko wykraczają poza szkodliwość niewielkiej ilości soli kuchennej czy saletry.

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6308-s%C3%B3l-z-soku-selera/#findComment-185654
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.