@halusia@ Opublikowano 19 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 19 Listopada 2011 JABŁECZNIK PODPIEKANY Składniki: - 4 jaja - 1 szkl cukru - 1 szkl mąki tortowej - 1 szkl mąki ziemniaczanej - 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 250 g tłuszczu - cynamon lub przyprawa do szarlotki - szczypta soli - 1.5 kg jabłek startych na tarce ( łezki) Wykonanie : Tłuszcz rozpuścić i zostawić do ostygnięcia. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać. Po całkowitym ubiciu dodać żółtka i pózniej przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia. Na koniec letni tłuszcz. Ciasto dzielimy na dwie równe części i jedną część wylewamy na blachę do zapieczenia od 10-15 min w temp 170 stopni.W między czasie ścieramy jabłka. Ciasto podpieczone.. Wykładamy starte jabłka i posypujemy cynamonem lub przyprawą do szarlotki. Wylewamy drugą część ciasta i ponownie do piekarnika na 30 min. Ciasto upieczone.. Kiedy ostygnie polewamy lukrem i można jeść :grin: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6321-ciasta-jab%C5%82ecznik-podpiekany/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 19 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 19 Listopada 2011 sadystka ... a ja tak lubię jabłecznik a taki z lukrem to już poezja ... Halusiu a nie potrzebujesz jakiegoś degustatora ... kosiarza trawy ... murarza ... stolarza ... inzynierka ... wyrobnika za wikt i opierunek .. ? :grin: to CV prześlę Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6321-ciasta-jab%C5%82ecznik-podpiekany/#findComment-185956 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oojarasoo Opublikowano 19 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 19 Listopada 2011 Narobiła pani apetytu taki jabłecznik cudo, no cóż zjem chociaż jabłko.pozdrawiam. Cytuj Kobieta nie musi umieć gotować ale mężczyzna musi dobrze zjeść!!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6321-ciasta-jab%C5%82ecznik-podpiekany/#findComment-185959 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 19 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 19 Listopada 2011 Halusiu a nie potrzebujesz jakiegoś degustatora ... kosiarza trawy ... murarza ... stolarza ... inzynierka ... wyrobnika za wikt i opierunek .. ? :grin: to CV prześlęCV mile widziane... :grin: :wink: żartuje oczywiście.Robercie serdecznie zapraszam na degustację , ciasta u mnie dostatek :wink: [ Dodano: Sob 19 Lis, 2011 17:26 ]Narobiła pani apetytu taki jabłecznik cudo, no cóż zjem chociaż jabłko.Zapraszam... do mnie jak rzut '' beretem'' :grin: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6321-ciasta-jab%C5%82ecznik-podpiekany/#findComment-185961 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaj77 Opublikowano 19 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 19 Listopada 2011 :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:Dziękujemy za przepis Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6321-ciasta-jab%C5%82ecznik-podpiekany/#findComment-185963 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oojarasoo Opublikowano 19 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 19 Listopada 2011 Bardzo dziękuje za zaproszenie, myslę że skorzystam za jakiś czas z Pani przepisu.Pozdrawiam. Cytuj Kobieta nie musi umieć gotować ale mężczyzna musi dobrze zjeść!!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6321-ciasta-jab%C5%82ecznik-podpiekany/#findComment-185964 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 19 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 19 Listopada 2011 Super Halusiu :clap: :thumbsup: :clap: dość szybkie i :rolleyes: tanie... Zastanawiam się czy dobre by mi wyszło z taką , jakby (marmoladą) konfiturą własnej roboty :rolleyes: zamiast świeżych jabłek ? :blush: Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6321-ciasta-jab%C5%82ecznik-podpiekany/#findComment-185966 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 19 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 19 Listopada 2011 Haluś, czy to jest ten drugi jabłecznik o którym pisałaś na SB? Już widzę, że jest wart dreptania :thumbsup: :thumbsup: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6321-ciasta-jab%C5%82ecznik-podpiekany/#findComment-185979 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 19 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 19 Listopada 2011 Zastanawiam się czy dobre by mi wyszło z taką , jakby (marmoladą) konfiturą własnej roboty :rolleyes: zamiast świeżych jabłek ? :blush:Aniu... do tego przepisu nigdy nie używałam przetworzonych jabłek ale nic nie stoi na przeszkodzie byś spróbowała... :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6321-ciasta-jab%C5%82ecznik-podpiekany/#findComment-186016 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paolodoro Opublikowano 19 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 19 Listopada 2011 Halinka znów coś smakowitego , ja jeszcze "uśmiechniętych " nie upiekłem , a tu nowe ciacho i takie :thumbsup: :clap: :clap: :clap: Cytuj całe życie się uczę , a czy się nauczę... http://images37.fotosik.pl/1274/4fa8487176da947bm.jpg Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6321-ciasta-jab%C5%82ecznik-podpiekany/#findComment-186028 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 19 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 19 Listopada 2011 Halinko :clap: pyszne ciasto :thumbsup: Teraz wiem jak upiec jabłecznik żeby i spód był upieczony :grin: a nie surowy ,dziękuję :clap: Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6321-ciasta-jab%C5%82ecznik-podpiekany/#findComment-186034 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 19 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 19 Listopada 2011 Teraz wiem jak upiec jabłecznik żeby i spód był upieczony :grin: a nie surowy ,dziękuję :clap:Tak to już jest Bodzio że uczymy się całe życie ... :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6321-ciasta-jab%C5%82ecznik-podpiekany/#findComment-186035 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 19 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 19 Listopada 2011 Pewnie czas powoli zacząć dreptać przy słodkościach Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6321-ciasta-jab%C5%82ecznik-podpiekany/#findComment-186050 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczeciniasty Opublikowano 20 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 20 Listopada 2011 No smakowicie wyglada szczegolnie ta biala poduszeczka na wierzchu,oj trzeba bedzie go jakos w tym tygodniu zrobic.Pozdrawiam Cytuj PozdrawiamGDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6321-ciasta-jab%C5%82ecznik-podpiekany/#findComment-186074 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 20 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 20 Września 2012 Chcę upiec ten pyszny jabłecznik :thumbsup: , piekłam go już tak jak w przepisie , ale dziś chcę dodać jabłka takie do ciasta , domowe w słoiku , czy ktoś już eksperymentował :question: Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6321-ciasta-jab%C5%82ecznik-podpiekany/#findComment-238757 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 20 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 20 Września 2012 Moja ani lepsza , ani gorsza połowa :grin: zawsze ma w piwnicy jabłka na gęsto w słoikach . Używa ich do jabłeczników (szarlotek) a ja "podiwaniam" je do naleśników , bo nie są za bardzo słodkie , a raczej kwaskowate i czuję smak jabłek. Czyli można. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6321-ciasta-jab%C5%82ecznik-podpiekany/#findComment-238761 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 20 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 20 Września 2012 @halusia@, jutro będę działał, zobaczymy jak wyjdzie. Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie wielkości blachy. Kobietka w domu ma kilka różne wielkości, powiedz mi jakiej ty użyłaś. Dziękuje i pozdrawiam. Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6321-ciasta-jab%C5%82ecznik-podpiekany/#findComment-238763 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 20 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 20 Września 2012 Chcę upiec ten pyszny jabłecznik :thumbsup: , piekłam go już tak jak w przepisie , ale dziś chcę dodać jabłka takie do ciasta , domowe w słoiku , czy ktoś już eksperymentował :question: Haniu ja nigdy nie próbowałam, pamiętaj aby mus domowy nie był za bardzo'' luzny'', życzę powodzenia. :wink: bendetto .. blaszka standardowa 36/25. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6321-ciasta-jab%C5%82ecznik-podpiekany/#findComment-238768 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 20 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 20 Września 2012 Poleciałam do sklepu i robię z tartymi jak w oryginale Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6321-ciasta-jab%C5%82ecznik-podpiekany/#findComment-238797 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 20 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 20 Września 2012 Poleciałam do sklepu i robię z tartymi jak w oryginale :grin: :grin: a jednak.. :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6321-ciasta-jab%C5%82ecznik-podpiekany/#findComment-238798 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaro71 Opublikowano 16 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 16 Listopada 2012 mam pytanie do naszych cukierników a mianowicie mus z jabłek które wcześniej były podsmażone i zagotowane w słoiki w celu dłuższego przechowania-po wyjęciu ze słoika i upieczeniu jabłecznika jabłka są trochę za rzadkie-jak zagęścić mus jabłkowy żeby gotowe ciasto wyszło bardziej zwarte Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6321-ciasta-jab%C5%82ecznik-podpiekany/#findComment-250372 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 16 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 16 Listopada 2012 mam pytanie do naszych cukierników a mianowicie mus z jabłek które wcześniej były podsmażone i zagotowane w słoiki w celu dłuższego przechowania-po wyjęciu ze słoika i upieczeniu jabłecznika jabłka są trochę za rzadkie-jak zagęścić mus jabłkowy żeby gotowe ciasto wyszło bardziej zwarteSłyszałem że można kaszką manną ale ile co i jak to nie wiem :wink: Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6321-ciasta-jab%C5%82ecznik-podpiekany/#findComment-250373 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Batiar Opublikowano 16 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 16 Listopada 2012 Nie wiem co to jest co zrobiłem. Jabłka bez gniazd nasiennych przepuściłem przez maszynkę, na 2 litry jabłek dodawałem 1 kg cukru i dużą paczkę cukru wanilinowego. To wszystko do wolno warów (6l i 3l) na noc, rano do słoików, studzenie i do piwnicy. Mam tego przetworu ok 25l. Owoce pigwowca po usunięciu pestek rozdrobniłem nożem i zasypałem cukrem. Po odłączeniu soku ( szybko oddają i dużo ) postępowałem j.w. Dodawałem jabłka, aronię, mam ok 15l wyrobu i 2 skrzynki pigwowca w piwnicy. Słoiki są wielkości 0,5l, obróbka pigwowca jest bardzo żmudna i ciężka. Urodzaj w tym roku był największy od 12 lat. Namówię Elę na pieczenie jabłecznika, same jabłka, mieszanki przetworów, ciekawe jakie proporcje będą najbardziej nam odpowiadały. O ile w ogóle będą do zjedzenia... Cytuj Cisza,spokój, a ja robię to co umiem najlepiej: NIC Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6321-ciasta-jab%C5%82ecznik-podpiekany/#findComment-250378 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 16 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 16 Listopada 2012 Słyszałem że można kaszką manną ale ile co i jak to nie wiemdobrze słyszałeś a ile to kwestia "wyczucia".... - wszystko zależy od stopnia "rzadkości" surowca mus z jabłek które wcześniej były podsmażone i zagotowane w słoikibo jabłka trzeba właściwie przygotować to raz... a dwa to uzycie właściwej odmiany najlepsza jest antonówka, a przygotowanie to prażenie do odpowiedniego momentu - przeprażenie spowoduje wodnistą konsystencję Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6321-ciasta-jab%C5%82ecznik-podpiekany/#findComment-250379 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzly Opublikowano 16 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 16 Listopada 2012 :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: Dziękujemy za przepisDoktor :wink: wie co dobre. :tongue: :grin: . Cytuj "Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6321-ciasta-jab%C5%82ecznik-podpiekany/#findComment-250382 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.