Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

JABŁECZNIK PODPIEKANY

Składniki:

- 4 jaja

- 1 szkl cukru

- 1 szkl mąki tortowej

- 1 szkl mąki ziemniaczanej

- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia

- 250 g tłuszczu

- cynamon lub przyprawa do szarlotki

- szczypta soli

- 1.5 kg jabłek startych na tarce ( łezki)

Wykonanie :

Tłuszcz rozpuścić i zostawić do ostygnięcia.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać.

Po całkowitym ubiciu dodać żółtka i pózniej przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia. Na koniec letni tłuszcz.

Ciasto dzielimy na dwie równe części i jedną część wylewamy na blachę do zapieczenia od 10-15 min w temp 170 stopni.W między czasie ścieramy jabłka.

 

Ciasto podpieczone..

Wykładamy starte jabłka i posypujemy cynamonem lub przyprawą do szarlotki.

Wylewamy drugą część ciasta i ponownie do piekarnika na 30 min.

Ciasto upieczone..

 

Kiedy ostygnie polewamy lukrem i można jeść :grin:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6321-ciasta-jab%C5%82ecznik-podpiekany/
Udostępnij na innych stronach

:cry: sadystka ... :cry: a ja tak lubię jabłecznik a taki z lukrem to już poezja ...

 

Halusiu a nie potrzebujesz jakiegoś degustatora ... kosiarza trawy ... murarza ... stolarza ... inzynierka ... wyrobnika za wikt i opierunek .. ? :cool: :grin: to CV prześlę

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6321-ciasta-jab%C5%82ecznik-podpiekany/#findComment-185956
Udostępnij na innych stronach

Halusiu a nie potrzebujesz jakiegoś degustatora ... kosiarza trawy ... murarza ... stolarza ... inzynierka ... wyrobnika za wikt i opierunek .. ? :cool: :grin: to CV prześlę

CV mile widziane... :grin: :wink: żartuje oczywiście.

Robercie serdecznie zapraszam na degustację , ciasta u mnie dostatek :wink:

 

[ Dodano: Sob 19 Lis, 2011 17:26 ]

Narobiła pani apetytu taki jabłecznik cudo, no cóż zjem chociaż jabłko.

Zapraszam... do mnie jak rzut '' beretem'' :grin:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6321-ciasta-jab%C5%82ecznik-podpiekany/#findComment-185961
Udostępnij na innych stronach

Bardzo dziękuje za zaproszenie, myslę że skorzystam za jakiś czas z Pani przepisu.

Pozdrawiam.

Kobieta nie musi umieć gotować ale mężczyzna musi dobrze zjeść!!!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6321-ciasta-jab%C5%82ecznik-podpiekany/#findComment-185964
Udostępnij na innych stronach

Super Halusiu :clap: :thumbsup: :clap: dość szybkie i :rolleyes: tanie... Zastanawiam się czy dobre by mi wyszło z taką , jakby (marmoladą) konfiturą własnej roboty :rolleyes: zamiast świeżych jabłek ? :blush:
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6321-ciasta-jab%C5%82ecznik-podpiekany/#findComment-185966
Udostępnij na innych stronach

Haluś, czy to jest ten drugi jabłecznik o którym pisałaś na SB?

 

Już widzę, że jest wart dreptania :thumbsup: :thumbsup:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6321-ciasta-jab%C5%82ecznik-podpiekany/#findComment-185979
Udostępnij na innych stronach

Zastanawiam się czy dobre by mi wyszło z taką , jakby (marmoladą) konfiturą własnej roboty :rolleyes: zamiast świeżych jabłek ? :blush:

Aniu... do tego przepisu nigdy nie używałam przetworzonych jabłek ale nic nie stoi na przeszkodzie byś spróbowała... :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6321-ciasta-jab%C5%82ecznik-podpiekany/#findComment-186016
Udostępnij na innych stronach

Halinka znów coś smakowitego , ja jeszcze "uśmiechniętych " nie upiekłem , a tu nowe ciacho i takie :thumbsup: :clap: :clap: :clap:

całe życie się uczę , a czy się nauczę...

http://images37.fotosik.pl/1274/4fa8487176da947bm.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6321-ciasta-jab%C5%82ecznik-podpiekany/#findComment-186028
Udostępnij na innych stronach

Halinko :clap: pyszne ciasto :thumbsup:

Teraz wiem jak upiec jabłecznik żeby i spód był upieczony :grin: a nie surowy ,dziękuję :clap:

Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6321-ciasta-jab%C5%82ecznik-podpiekany/#findComment-186034
Udostępnij na innych stronach

Teraz wiem jak upiec jabłecznik żeby i spód był upieczony :grin: a nie surowy ,dziękuję :clap:

Tak to już jest Bodzio że uczymy się całe życie ... :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6321-ciasta-jab%C5%82ecznik-podpiekany/#findComment-186035
Udostępnij na innych stronach

Pewnie czas powoli zacząć dreptać przy słodkościach :)

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6321-ciasta-jab%C5%82ecznik-podpiekany/#findComment-186050
Udostępnij na innych stronach

No smakowicie wyglada szczegolnie ta biala poduszeczka na wierzchu,oj trzeba bedzie go jakos w tym tygodniu zrobic.

Pozdrawiam

Pozdrawiam

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6321-ciasta-jab%C5%82ecznik-podpiekany/#findComment-186074
Udostępnij na innych stronach

  • 10 miesięcy temu...
Chcę upiec ten pyszny jabłecznik :thumbsup: , piekłam go już tak jak w przepisie , ale dziś chcę dodać jabłka takie do ciasta , domowe w słoiku , czy ktoś już eksperymentował :question:

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6321-ciasta-jab%C5%82ecznik-podpiekany/#findComment-238757
Udostępnij na innych stronach

Moja ani lepsza , ani gorsza połowa :grin: zawsze ma w piwnicy jabłka na gęsto w słoikach . Używa ich do jabłeczników (szarlotek) a ja "podiwaniam" je do naleśników , bo nie są za bardzo słodkie , a raczej kwaskowate i czuję smak jabłek. Czyli można.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6321-ciasta-jab%C5%82ecznik-podpiekany/#findComment-238761
Udostępnij na innych stronach

@halusia@, jutro będę działał, zobaczymy jak wyjdzie. Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie wielkości blachy. Kobietka w domu ma kilka różne wielkości, powiedz mi jakiej ty użyłaś.

Dziękuje i pozdrawiam.

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6321-ciasta-jab%C5%82ecznik-podpiekany/#findComment-238763
Udostępnij na innych stronach

Chcę upiec ten pyszny jabłecznik :thumbsup: , piekłam go już tak jak w przepisie , ale dziś chcę dodać jabłka takie do ciasta , domowe w słoiku , czy ktoś już eksperymentował :question:

Haniu ja nigdy nie próbowałam, pamiętaj aby mus domowy nie był za bardzo'' luzny'', życzę powodzenia. :wink:

bendetto .. blaszka standardowa 36/25.

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6321-ciasta-jab%C5%82ecznik-podpiekany/#findComment-238768
Udostępnij na innych stronach

Poleciałam do sklepu i robię z tartymi jak w oryginale :cool:

:grin: :grin: a jednak.. :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6321-ciasta-jab%C5%82ecznik-podpiekany/#findComment-238798
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
mam pytanie do naszych cukierników a mianowicie mus z jabłek które wcześniej były podsmażone i zagotowane w słoiki w celu dłuższego przechowania-po wyjęciu ze słoika i upieczeniu jabłecznika jabłka są trochę za rzadkie-jak zagęścić mus jabłkowy żeby gotowe ciasto wyszło bardziej zwarte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6321-ciasta-jab%C5%82ecznik-podpiekany/#findComment-250372
Udostępnij na innych stronach

mam pytanie do naszych cukierników a mianowicie mus z jabłek które wcześniej były podsmażone i zagotowane w słoiki w celu dłuższego przechowania-po wyjęciu ze słoika i upieczeniu jabłecznika jabłka są trochę za rzadkie-jak zagęścić mus jabłkowy żeby gotowe ciasto wyszło bardziej zwarte

Słyszałem że można kaszką manną ale ile co i jak to nie wiem :wink:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6321-ciasta-jab%C5%82ecznik-podpiekany/#findComment-250373
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem co to jest co zrobiłem.

Jabłka bez gniazd nasiennych przepuściłem przez maszynkę,

na 2 litry jabłek dodawałem 1 kg cukru i dużą paczkę cukru wanilinowego.

To wszystko do wolno warów (6l i 3l) na noc, rano do słoików, studzenie i do piwnicy.

Mam tego przetworu ok 25l.

Owoce pigwowca po usunięciu pestek rozdrobniłem nożem i zasypałem cukrem.

Po odłączeniu soku ( szybko oddają i dużo ) postępowałem j.w.

Dodawałem jabłka, aronię, mam ok 15l wyrobu i 2 skrzynki pigwowca w piwnicy.

Słoiki są wielkości 0,5l, obróbka pigwowca jest bardzo żmudna i ciężka.

Urodzaj w tym roku był największy od 12 lat.

Namówię Elę na pieczenie jabłecznika, same jabłka, mieszanki przetworów,

ciekawe jakie proporcje będą najbardziej nam odpowiadały.

O ile w ogóle będą do zjedzenia...

Cisza,spokój, a ja robię to co umiem najlepiej: NIC
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6321-ciasta-jab%C5%82ecznik-podpiekany/#findComment-250378
Udostępnij na innych stronach

Słyszałem że można kaszką manną ale ile co i jak to nie wiem

dobrze słyszałeś :cool: a ile to kwestia "wyczucia".... - wszystko zależy od stopnia "rzadkości" surowca

mus z jabłek które wcześniej były podsmażone i zagotowane w słoiki

bo jabłka trzeba właściwie przygotować to raz... a dwa to uzycie właściwej odmiany

 

najlepsza jest antonówka, a przygotowanie to prażenie do odpowiedniego momentu - przeprażenie spowoduje wodnistą konsystencję

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6321-ciasta-jab%C5%82ecznik-podpiekany/#findComment-250379
Udostępnij na innych stronach

:thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:

Dziękujemy za przepis

Doktor :wink: wie co dobre. :tongue: :grin:

.

"Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly)
:cool:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6321-ciasta-jab%C5%82ecznik-podpiekany/#findComment-250382
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.