Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 98
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Mój chleb na zakwasie.

Czy jesteś zadowolony z Garnka rzymskiego??

Chlebek wyszedł bardzo ładny :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6336-wyroby-nestora/page/2/#findComment-249235
Udostępnij na innych stronach

Garnka rzymskiego nie używam często, bo jest po prostu trochę za duży. Najlepszy jest do pieczenia dużego ptactwa, np. gęsi. Kupiłem go tanio, latem w Tesco.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6336-wyroby-nestora/page/2/#findComment-249239
Udostępnij na innych stronach

Mój chleb na zakwasie

No, no... Gdyby ktoś dla mnie upiekł taki chleb :thumbsup: :clap:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6336-wyroby-nestora/page/2/#findComment-249281
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
  • 2 miesiące temu...

Na www.canalcucina.eu znalazłem taki przepis na pączki:

1. szklanka wody,1 szklanka mąki,4 łyżeczki cukru,łyżka masła,3 całe jajka,1 łyżeczka suszonych drożdzy,smalec do smażenia,dżem do nadziewania.

W garnku zagotować wodę,wsypać mąkę ,mieszać łyżką a potem wyłączyć gaz ,dalej mieszać i dodawć po jednym jajku i ciągle mieszać aż ciasto zrobi się gładkie.Następnie nabierać ciasto łyżką i zsuwać na gorący tłuszcz.Po usmażeniu zrobić otwory i nadziewać dżemem za pomocą szprycy,albo strzykawki.Drożdze dodać razem z jajkami.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6336-wyroby-nestora/page/2/#findComment-275919
Udostępnij na innych stronach

Chcę dodać,że zrobiłem pewną inowację w tym hiszpańskim przepisie.Otóż przy zsuwaniu ciasta na smalec pączki wychodziły nieforemne,dlatego ciasto zagęściłem przez dodanie 3 łyżek mąki i ulepiłlem pączki ręcznie (zdjęcie) a potem poszły do smażenia.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6336-wyroby-nestora/page/2/#findComment-276617
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...
Ta(flaszeczka) butelka ,to znakomity w smaku Razowy kwas chlebowy,bez dodatków chemicznych,który piłem przez kilka dni,niestety nie ma go już w sklepie.Kwas chlebowy użyłem do wypieku moich chlebów.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6336-wyroby-nestora/page/2/#findComment-297795
Udostępnij na innych stronach

Ta(flaszeczka) butelka ,to znakomity w smaku Razowy kwas chlebowy,bez dodatków chemicznych,który piłem przez kilka dni,niestety nie ma go już w sklepie.Kwas chlebowy użyłem do wypieku moich chlebów.

Andrzeju

A kto go produkuje?

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6336-wyroby-nestora/page/2/#findComment-298592
Udostępnij na innych stronach

Wreście udało mnie się upiec chleb na zakwasie bez foremki.Nie piekłem go z przepisu,była to improwizacja.Dałem 70% mąki pszennej i 30% żytniej,do tego ok.150 ml zakwasu ,sól .Wlałem też pół szklanki kawy zbożowej z cukrem,reszta woda.Chleb pięknie wyrósł.W smaku znakomity i taki chrupiący,że przyjemnie się go je.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6336-wyroby-nestora/page/2/#findComment-300527
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.