Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

NASTĘPNY PRZEPIS WŁASNY :cool:

 

PARÓWECZKI Z CIELĘCINA

 

SKŁAD MIĘSNY:

 

CIELĘCINA 2 KG

GOLONKO BK PRZEDNIE 3KG

PODGARDLE ŚW B/S 2KG

 

PRZYPRAWY:

 

PEKLOSÓL 140g

PIEPRZ BIAŁY 7g

GAŁKA MUSZKATAŁOWA 3g

PAPRYKA SŁODKA 7g

CZOSNEK 5g

 

WODA ZIMNA LÓD KRUSZONY lepszy lód (możemy kostki lodu rozdrobnić blenderem)

1,5 L/KG

 

Mielimy mięso wiep.i cielęce na sitko 3 mm z czosnkiem

podgardle też na sitko 3 mm

dajemy do zamrażarki na 2 h

używając blendera rozdrabniamy dobrze mięso dodając peklosól i przyprawy potem

dodajemy wodę lub lód i podgardle

rozdrabniamy dobrze mieszając blenderem

Temperatura końcowa farszu nie może przekroczyć 13 st.C

proponowałbym 10 st.C

 

Nadziewamy w osłonki naturalne baranie

 

przekręcamy batony o długości 16 cm

wieszamy na kije wędzarnicze ok 20-22 podwójne kiełbaski na 1 metr

tak by się nie stykały

 

osadzanie

 

ok 1,5- 2 godzin w temperaturze 16-18 stopni

suszenie

w temperaturze 30 st.C

do obsuszenia batonów

 

wędzenie w ciepłym dymie do 40 st.C

ok 30 minut

do złotego koloru

parzenie w garnku pod przykryciem ok 35-40 min w temperaturze wody 75 st.C

aby wewnątrz batonu osiągnąć temperaturę 70 st.C

 

życzę smacznego

 

moja 4 letnia córka uwielbia te paróweczki od 18 miesiąca życia innych nie jadła do 3 roku

bo jej nie smakowały :lol:

 

mam program do obliczania wartości

 

Wartość energetyczna na 100g produktu 272 kcal 1128 kJ

 

Białko 13,4 g

Węglowodany 0,0 g

Tłuszcz 24,3 g

 

Analiza chemiczna [%]

Białko 13,38

Woda 59,21

Tłuszcz 24,33

Węglowodany 0,00

NaCl 1,69

 

SKŁADNIKI ZAWARTOŚĆ

PRODUKTU [%]

mięso wieprzowe (QUID) 57,5

mięso cielęce (QUID) 24,3

woda technologiczna 13,0

tłuszcz wieprzowy 3,3

sól 1,7

przyprawy naturalne 0,2

substancja konserwująca E-250 0,0

 

 

dokładnie soli i substancji konserwującej jest tyle w gramach

 

sól - - - - - 0,139

substancja konserwująca E-250 - - - - - 0,001

 

zdjęcia tutaj

http://www.wedliny-dron.pl/pl/S/KLIENCI-INDYWIDUALNI/WEDLINY-DIETETYCZNE/PAROWECZKI-CIELECE.html#main_content

:thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6339-par%C3%B3weczki-z-ciel%C4%99cin%C4%85/
Udostępnij na innych stronach

parzenie w garnku pod przykryciem ok 35-40 min w temperaturze wody 75 st.C

aby wewnątrz batonu osiągnąć temperaturę 70 st.C

Wszystko piknie - ale tu mam dylemat, a dziś robiłem parówki, przekrój jelita 28, temp. parzenia 71-72 stopnie, 17 minut, 68stopni w środku.

Myślę, że czas o połowę krótszy- parzenia ma się rozumieć. :cool:

Po wielu próbach z parówkami bez cukru, stwierdziłem,że 1g tegoż na kilogram masy wydatnie zmienia smak na korzyść wyrobu. :grin:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6339-par%C3%B3weczki-z-ciel%C4%99cin%C4%85/#findComment-186563
Udostępnij na innych stronach

Wszystko piknie - ale tu mam dylemat, a dziś robiłem parówki, przekrój jelita 28, temp. parzenia 71-72 stopnie, 17 minut, 68stopni w środku.

Myślę, że czas o połowę krótszy- parzenia ma się rozumieć. :cool:

My parzymy je w parą więc przez taki czas.

Skoro podpowiadasz że w wodzie jest szybciej nie będę się spierał .

Proszę o parzenie do 70 st.C w środku 20 -25 minut zgodnie z zaleceniem kolegi

w razie czego zróbcie gryza czy są sparzone w środku :grin:

 

 

ZAPOMNIAŁEM PRZEPRASZAM :blush:

 

CHŁODZIĆ POD ZIMNĄ WODA SZYBKO BY SIĘ NIE POMARSZCZYŁY !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6339-par%C3%B3weczki-z-ciel%C4%99cin%C4%85/#findComment-186565
Udostępnij na innych stronach

Bo widzisz Pisu,cukier to taka franca co uwydatnia inne smaki o ile jest dodany w ilościach mikroskopijnych :thumbsup: :grin:

 

Pozdrawiam serdecznie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6339-par%C3%B3weczki-z-ciel%C4%99cin%C4%85/#findComment-186566
Udostępnij na innych stronach

Po wielu próbach z parówkami bez cukru, stwierdziłem,że 1g tegoż na kilogram masy wydatnie zmienia smak na korzyść wyrobu. :grin:

Dziękuję za radę :wink:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6339-par%C3%B3weczki-z-ciel%C4%99cin%C4%85/#findComment-186567
Udostępnij na innych stronach

Cielęcina to pojęcie względne.A konkretnie. :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6339-par%C3%B3weczki-z-ciel%C4%99cin%C4%85/#findComment-186586
Udostępnij na innych stronach

Cielęcina to pojęcie względne.A konkretnie.

pręga, łopatka, mostek bk :tongue:

 

To takie bydlę , co to z wiekiem dziecinnieje - tak jak my :grin:

dokładnie

:grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6339-par%C3%B3weczki-z-ciel%C4%99cin%C4%85/#findComment-186590
Udostępnij na innych stronach

WODA ZIMNA LÓD KRUSZONY lepszy lód (możemy kostki lodu rozdrobnić blenderem)

1,5 L/KG

woda technologiczna 13,0

Ile w takim razie tej wody dodaje się?

 

[ Dodano: Wto 22 Lis, 2011 18:36 ]

PODGARDLE ŚW B/S 2KG

SKŁADNIKI ZAWARTOŚĆ

PRODUKTU [%]

... tłuszcz wieprzowy 3,3

Tutaj też coś nie pasuje.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6339-par%C3%B3weczki-z-ciel%C4%99cin%C4%85/#findComment-186601
Udostępnij na innych stronach

po dokładnym przeanalizowaniu doszedłem do wniosku że źle wprowadziłem składniki

dlatego program źle obliczył

 

przepraszam poprawne wyniki to

 

SKŁADNIKI ZAWARTOŚĆ

PRODUKTU [%]

mięso wieprzowe (QUID) 56,8 %

mięso wołowe (QUID) 23,5 %

woda technologiczna 17,6 %

tłuszcz wieprzowy 2,0 %

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6339-par%C3%B3weczki-z-ciel%C4%99cin%C4%85/#findComment-186769
Udostępnij na innych stronach

Coś mi ten cielaczek uciekł

mięso wołowe (QUID) 23,5 %

i zainteresował mnie ten QUID więc od czego Wujek Googel http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=mi%C4%99so%20wo%C5%82owe%20(quid)&source=web&cd=1&sqi=2&ved=0CBsQFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.infomeat.eu%2Findex.php%3Fpage%3Dquid&ei=6d_MTtbvBZPT4QTb2LlN&usg=AFQjCNH9066_29hbiYwwn1pYVURdZGrqJQ&sig2=IiClYvn3FUnaqQDd34pkHQ&cad=rja no i to znaczy , że jak dodam krowi łeb z rogami (krowa po śmierci staje się wołem) to to co mi wyjdzie mogę ochrzcić PARÓWECZKI Z CIELĘCINĄ ?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6339-par%C3%B3weczki-z-ciel%C4%99cin%C4%85/#findComment-186775
Udostępnij na innych stronach

zainteresował mnie ten QUID

No i fajnie, że znalazłeś u wujka dla mnie. :cool:

 

krowa po śmierci staje się wołem

Krowa po śmierci staje się wołowiną, a wół - to taka krowa płci męskiej bez jajec. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6339-par%C3%B3weczki-z-ciel%C4%99cin%C4%85/#findComment-186780
Udostępnij na innych stronach

Niestety w programie wartość odżywczą i skład chemiczny oblicza tylko dla wołowiny

 

po konsultacjach z autorem programu który wykłada w Instytucie Przemysłu Mięsnego w Warszawie .

 

Powiedział że właściwości są zbliżone więc nie robił osobnej kartoteki dla cielęciny. :wink:

 

mięso wołowe (QUID) 23,5 % więc w tym miejscu wyliczenia są dla mięsa cielęcego

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6339-par%C3%B3weczki-z-ciel%C4%99cin%C4%85/#findComment-186798
Udostępnij na innych stronach

wół - to taka krowa płci męskiej bez jajec

Wybacz nie mogłem się powstrzymać

krowa (jałówka) = samica - forma żeńska

a wyżej to tak jak byś napisał kobieta płci męskiej

( formą męską jest , byk ,buchaj , wół)

Piotrek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6339-par%C3%B3weczki-z-ciel%C4%99cin%C4%85/#findComment-186819
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.