arekdron Opublikowano 22 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 22 Listopada 2011 NASTĘPNY PRZEPIS WŁASNY PARÓWECZKI Z CIELĘCINA SKŁAD MIĘSNY: CIELĘCINA 2 KGGOLONKO BK PRZEDNIE 3KGPODGARDLE ŚW B/S 2KG PRZYPRAWY: PEKLOSÓL 140gPIEPRZ BIAŁY 7gGAŁKA MUSZKATAŁOWA 3gPAPRYKA SŁODKA 7gCZOSNEK 5g WODA ZIMNA LÓD KRUSZONY lepszy lód (możemy kostki lodu rozdrobnić blenderem) 1,5 L/KG Mielimy mięso wiep.i cielęce na sitko 3 mm z czosnkiempodgardle też na sitko 3 mmdajemy do zamrażarki na 2 hużywając blendera rozdrabniamy dobrze mięso dodając peklosól i przyprawy potemdodajemy wodę lub lód i podgardlerozdrabniamy dobrze mieszając blenderemTemperatura końcowa farszu nie może przekroczyć 13 st.Cproponowałbym 10 st.C Nadziewamy w osłonki naturalne baranie przekręcamy batony o długości 16 cmwieszamy na kije wędzarnicze ok 20-22 podwójne kiełbaski na 1 metrtak by się nie stykały osadzanie ok 1,5- 2 godzin w temperaturze 16-18 stopnisuszenie w temperaturze 30 st.Cdo obsuszenia batonów wędzenie w ciepłym dymie do 40 st.Cok 30 minut do złotego koloruparzenie w garnku pod przykryciem ok 35-40 min w temperaturze wody 75 st.Caby wewnątrz batonu osiągnąć temperaturę 70 st.C życzę smacznego moja 4 letnia córka uwielbia te paróweczki od 18 miesiąca życia innych nie jadła do 3 rokubo jej nie smakowały :lol: mam program do obliczania wartości Wartość energetyczna na 100g produktu 272 kcal 1128 kJ Białko 13,4 g Węglowodany 0,0 g Tłuszcz 24,3 g Analiza chemiczna [%] Białko 13,38 Woda 59,21 Tłuszcz 24,33 Węglowodany 0,00 NaCl 1,69 SKŁADNIKI ZAWARTOŚĆ PRODUKTU [%] mięso wieprzowe (QUID) 57,5 mięso cielęce (QUID) 24,3 woda technologiczna 13,0 tłuszcz wieprzowy 3,3 sól 1,7 przyprawy naturalne 0,2 substancja konserwująca E-250 0,0 dokładnie soli i substancji konserwującej jest tyle w gramach sól - - - - - 0,139substancja konserwująca E-250 - - - - - 0,001 zdjęcia tutaj http://www.wedliny-dron.pl/pl/S/KLIENCI-INDYWIDUALNI/WEDLINY-DIETETYCZNE/PAROWECZKI-CIELECE.html#main_content :thumbsup: Cytuj Arekhttp://www.wedliny-dron.pl/pl/S#top2www.globaltour.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6339-par%C3%B3weczki-z-ciel%C4%99cin%C4%85/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 22 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 22 Listopada 2011 parzenie w garnku pod przykryciem ok 35-40 min w temperaturze wody 75 st.C aby wewnątrz batonu osiągnąć temperaturę 70 st.C Wszystko piknie - ale tu mam dylemat, a dziś robiłem parówki, przekrój jelita 28, temp. parzenia 71-72 stopnie, 17 minut, 68stopni w środku. Myślę, że czas o połowę krótszy- parzenia ma się rozumieć. Po wielu próbach z parówkami bez cukru, stwierdziłem,że 1g tegoż na kilogram masy wydatnie zmienia smak na korzyść wyrobu. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6339-par%C3%B3weczki-z-ciel%C4%99cin%C4%85/#findComment-186563 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arekdron Opublikowano 22 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 22 Listopada 2011 Wszystko piknie - ale tu mam dylemat, a dziś robiłem parówki, przekrój jelita 28, temp. parzenia 71-72 stopnie, 17 minut, 68stopni w środku. Myślę, że czas o połowę krótszy- parzenia ma się rozumieć. My parzymy je w parą więc przez taki czas. Skoro podpowiadasz że w wodzie jest szybciej nie będę się spierał . Proszę o parzenie do 70 st.C w środku 20 -25 minut zgodnie z zaleceniem kolegi w razie czego zróbcie gryza czy są sparzone w środku :grin: ZAPOMNIAŁEM PRZEPRASZAM :blush: CHŁODZIĆ POD ZIMNĄ WODA SZYBKO BY SIĘ NIE POMARSZCZYŁY !!! Cytuj Arekhttp://www.wedliny-dron.pl/pl/S#top2www.globaltour.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6339-par%C3%B3weczki-z-ciel%C4%99cin%C4%85/#findComment-186565 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chłop z warmii Opublikowano 22 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 22 Listopada 2011 Bo widzisz Pisu,cukier to taka franca co uwydatnia inne smaki o ile jest dodany w ilościach mikroskopijnych :thumbsup: :grin: Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6339-par%C3%B3weczki-z-ciel%C4%99cin%C4%85/#findComment-186566 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arekdron Opublikowano 22 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 22 Listopada 2011 Po wielu próbach z parówkami bez cukru, stwierdziłem,że 1g tegoż na kilogram masy wydatnie zmienia smak na korzyść wyrobu. :grin: Dziękuję za radę :wink: Cytuj Arekhttp://www.wedliny-dron.pl/pl/S#top2www.globaltour.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6339-par%C3%B3weczki-z-ciel%C4%99cin%C4%85/#findComment-186567 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 22 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 22 Listopada 2011 Cielęcina to pojęcie względne.A konkretnie. :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6339-par%C3%B3weczki-z-ciel%C4%99cin%C4%85/#findComment-186586 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arekdron Opublikowano 22 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 22 Listopada 2011 Cielęcina to pojęcie względne.A konkretnie. pręga, łopatka, mostek bk :tongue: To takie bydlę , co to z wiekiem dziecinnieje - tak jak my :grin: dokładnie :grin: Cytuj Arekhttp://www.wedliny-dron.pl/pl/S#top2www.globaltour.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6339-par%C3%B3weczki-z-ciel%C4%99cin%C4%85/#findComment-186590 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 22 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 22 Listopada 2011 WODA ZIMNA LÓD KRUSZONY lepszy lód (możemy kostki lodu rozdrobnić blenderem) 1,5 L/KGwoda technologiczna 13,0Ile w takim razie tej wody dodaje się? [ Dodano: Wto 22 Lis, 2011 18:36 ]PODGARDLE ŚW B/S 2KGSKŁADNIKI ZAWARTOŚĆ PRODUKTU [%] ... tłuszcz wieprzowy 3,3Tutaj też coś nie pasuje. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6339-par%C3%B3weczki-z-ciel%C4%99cin%C4%85/#findComment-186601 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arekdron Opublikowano 23 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 23 Listopada 2011 po dokładnym przeanalizowaniu doszedłem do wniosku że źle wprowadziłem składniki dlatego program źle obliczył przepraszam poprawne wyniki to SKŁADNIKI ZAWARTOŚĆ PRODUKTU [%] mięso wieprzowe (QUID) 56,8 %mięso wołowe (QUID) 23,5 %woda technologiczna 17,6 %tłuszcz wieprzowy 2,0 % Cytuj Arekhttp://www.wedliny-dron.pl/pl/S#top2www.globaltour.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6339-par%C3%B3weczki-z-ciel%C4%99cin%C4%85/#findComment-186769 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 23 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 23 Listopada 2011 Coś mi ten cielaczek uciekł mięso wołowe (QUID) 23,5 % i zainteresował mnie ten QUID więc od czego Wujek Googel http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=mi%C4%99so%20wo%C5%82owe%20(quid)&source=web&cd=1&sqi=2&ved=0CBsQFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.infomeat.eu%2Findex.php%3Fpage%3Dquid&ei=6d_MTtbvBZPT4QTb2LlN&usg=AFQjCNH9066_29hbiYwwn1pYVURdZGrqJQ&sig2=IiClYvn3FUnaqQDd34pkHQ&cad=rja no i to znaczy , że jak dodam krowi łeb z rogami (krowa po śmierci staje się wołem) to to co mi wyjdzie mogę ochrzcić PARÓWECZKI Z CIELĘCINĄ ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6339-par%C3%B3weczki-z-ciel%C4%99cin%C4%85/#findComment-186775 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 23 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 23 Listopada 2011 zainteresował mnie ten QUID No i fajnie, że znalazłeś u wujka dla mnie. krowa po śmierci staje się wołem Krowa po śmierci staje się wołowiną, a wół - to taka krowa płci męskiej bez jajec. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6339-par%C3%B3weczki-z-ciel%C4%99cin%C4%85/#findComment-186780 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arekdron Opublikowano 23 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 23 Listopada 2011 Niestety w programie wartość odżywczą i skład chemiczny oblicza tylko dla wołowiny po konsultacjach z autorem programu który wykłada w Instytucie Przemysłu Mięsnego w Warszawie . Powiedział że właściwości są zbliżone więc nie robił osobnej kartoteki dla cielęciny. :wink: mięso wołowe (QUID) 23,5 % więc w tym miejscu wyliczenia są dla mięsa cielęcego Cytuj Arekhttp://www.wedliny-dron.pl/pl/S#top2www.globaltour.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6339-par%C3%B3weczki-z-ciel%C4%99cin%C4%85/#findComment-186798 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrekqba Opublikowano 23 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 23 Listopada 2011 wół - to taka krowa płci męskiej bez jajec Wybacz nie mogłem się powstrzymać krowa (jałówka) = samica - forma żeńska a wyżej to tak jak byś napisał kobieta płci męskiej ( formą męską jest , byk ,buchaj , wół) Cytuj Piotrek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6339-par%C3%B3weczki-z-ciel%C4%99cin%C4%85/#findComment-186819 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.