Skocz do zawartości

mięso peklowane na patelnie ???


Rekomendowane odpowiedzi

Mam takie pytanko, bo od przedwczoraj mam zamoczoną w solance szynkę którą po 11 dniach chciałem wędzić, jednak żona mi tondra "-mam już dość szynki, ja chcę polędwice..."

No i pytanie: czy tą szynkę można by z powodzeniem przerobić na coś innego w weekend na obiad po czterech dniach peklowania i na co?

Jeszcze przechodzi mi taka myśl aby dobrać trochę karczycha i podgardla i mógłbym (ale mi się nie chce paprać) zrobić jakąś "Żywiecką".

I jeszcze jedno... szukałem i nie mogę znaleźć przepisu na kiełbasę "Wiejską" macie coś???

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6355-mi%C4%99so-peklowane-na-patelnie/
Udostępnij na innych stronach

Witaj mozesz taka szyneczke z powodzeniem upiec i palaszowac na goraco na obiadek lub na zimno na chlebek.Bedzie pyszna mniam.

:shock: :shock:

Czy jesteś tego pewien :question: , poczytaj trochę co się wytwarza pod wpływem wysokiej temperatury .

Tutaj możesz trochę poczytać https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8030

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6355-mi%C4%99so-peklowane-na-patelnie/#findComment-187057
Udostępnij na innych stronach

Kaszubko-kolega DZEMIK napisał ze przedwczoraj zamoczyl szyneczke więc osobiście myśle ze bedzie idealna do pieczenia,ja zawsze mocze porzadne kawalki mieska w zalewie przed pieczeniem np, goloneczke.Faktycznie moze nie az 3 dni bo nigdy nie moge sie doczekac zeby jej nie wtrzachnac ale narazie zyje.Pozdrawiam[/b]
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6355-mi%C4%99so-peklowane-na-patelnie/#findComment-187065
Udostępnij na innych stronach

np, goloneczke.

Goloneczki są pieczone czy gotowane?? Bo to jest różnica.

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6355-mi%C4%99so-peklowane-na-patelnie/#findComment-187069
Udostępnij na innych stronach

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6355-mi%C4%99so-peklowane-na-patelnie/#findComment-187071
Udostępnij na innych stronach

Na patelnie zy grilla to może nie bardzo peklowane się nadaje ... Ale da się to obrobic termicznie tak żeby było smacznie i zdrowo polecam Slow Cooker i duszona w warzywach albo nacZynie zaroodporne piekarnik 90-95st i dłuższa obróbka pod przykryciem z warzywami które lubisz

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6355-mi%C4%99so-peklowane-na-patelnie/#findComment-187072
Udostępnij na innych stronach

roger, Trafiasz w samo sedno problemu.Na pewno nie wolno peklowanego mięsa grillować , niewskazane jest smażenie na patelni , zwłaszcza teflonowej o cienkim dnie.Długie duszenie w piekarniku na podkładzie z warzyw w temperaturze 70 st.jest na pewno bezpieczne a potrawa wychodzi kruchutka i soczysta.Kiedyś zamieściłem na stronie głównej przepis na peklowaną karkówkę na podkładzie z kapusty kiszonej.Przepis był potem na forum wałkowany dość długo i w sumie zgodzono się że jest to sposob bezpieczny dla zdrowia.

 

[ Dodano: Czw 24 Lis, 2011 21:37 ]

dżemik, dżemik, śmiało upiecz w piekarniku, wolno i w niskiej temp./70-80 st./

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6355-mi%C4%99so-peklowane-na-patelnie/#findComment-187079
Udostępnij na innych stronach

dżemik poczytaj sobie tutaj...mój temat również był '' wałkowany'' :wink:

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6838&postdays=0&postorder=asc&start=15

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6355-mi%C4%99so-peklowane-na-patelnie/#findComment-187087
Udostępnij na innych stronach

Na pewno nie wolno peklowanego mięsa grillować

Hmm.. I kielbas tez nie mozna zajadac z grilla albo z ogniska ??? :lol:

 

O jajecznicy na boczku i kielbasie juz nie wspomne :lol:

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6355-mi%C4%99so-peklowane-na-patelnie/#findComment-187089
Udostępnij na innych stronach

Hmm.. I kielbas tez nie mozna zajadac z grilla albo z ogniska ??? :lol:

Wolno kolego wolno.Mówimy o grubym kawale mięsa /golonka,stek/.Kiełbasa jest w osłonce,mięso też jest powiedzmy lekko peklowane :lol: .

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6355-mi%C4%99so-peklowane-na-patelnie/#findComment-187094
Udostępnij na innych stronach

roger, Na pewno nie wolno peklowanego mięsa grillować , niewskazane jest smażenie na patelni , zwłaszcza teflonowej o cienkim dnie.

jest to spowodowane zawartością peklosoli w mięsie? czy ciężkostrawnością ogólną?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6355-mi%C4%99so-peklowane-na-patelnie/#findComment-187098
Udostępnij na innych stronach

Kazik.. Przepraszam za mój ironiczny ton.. Nie chciałem ..sorki..

 

Ale.. Mamy tutaj tzw. "Jarmarki Gwiazdkowe". Hitem na tych jarmarkach są tzw. Pieczone szynki w bułce. Różowe, peklowane i upieczone w całości nad rożnem.

 

Dla mnie to dość drogie Menu ale raz w roku pozwole sobie na to.

 

Szynki oraz peklowane karczki sam robie w piekarniku i to powyzej 150 C..

 

I zyje :wink:

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6355-mi%C4%99so-peklowane-na-patelnie/#findComment-187099
Udostępnij na innych stronach

dżemik, Obecnością peklosoli Gregtom, Ja nie widzę widzę u Ciebie żadnej ironii :lol: po prostu głos w dyskusji.A Niemcy jedzą bardzo dużo peklowanego mięsa np peck flaisz /nie znam pisowni :blush: /czy łopatka po schwarzwaldzku.Wyznaję zasadę,że wszystkiego trzeba w życiu spróbować :thumbsup:Swoje zdanie na temat grillowania peklowanych mięs opieram na wypowiedziach doświadczonych kucharzy telewizyjnych :lol: ,którzy ostrzegają przed, przyrządzaniem takich mięs nad otwartym ogniem.Pozdrawiam serdecznie :grin:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6355-mi%C4%99so-peklowane-na-patelnie/#findComment-187129
Udostępnij na innych stronach

Mamy tutaj tzw. "Jarmarki Gwiazdkowe". Hitem na tych jarmarkach są tzw. Pieczone szynki w bułce. Różowe, peklowane i upieczone w całości nad rożnem.

 

...peklowane karczki sam robie w piekarniku i to powyzej 150 C..

 

I zyje :wink:

- tak ... żyjesz... na razie :tongue:

Ludzie!... widzicie tylko czarne albo białe :rolleyes:

- przecież nikt nie mówi że po zjedzeniu kilku kiełbasek czy plasterka peklowanego mięsa z rożna zejdziecie z tego świata w trybie natychmiastowym :rolleyes: albo padniecie w konwulsjach po ostatnim kęsie :devil:

 

to zabija cicho i powoli :???:

 

...Niemcy jedzą bardzo dużo peklowanego mięsa...

ich sprawa.... :devil: - niech się trują... dlaczego mamy być głupsi od nich? - czy my zawsze musimy brać sobie za wzór innych? tylko dlatego że to Niemcy czy Amerykanie?

a niby kto powiedział że oni są mądrzejsi?

 

wyniki badać o szkodliwości mięs peklowanych, pieczonych są dość "świeże" więc nie możemy tutaj podpierać się jakimiś długoletnimi tradycjami :rolleyes:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6355-mi%C4%99so-peklowane-na-patelnie/#findComment-187146
Udostępnij na innych stronach

to zabija cicho i powoli

:grin:

Nitrozoaminy powstają nie tylko przy obróbce cieplnej peklowanego.

Mogą powstać tagże w zakwaszonym środowisku np. podczas trawienia w żołądku i nie tylko z mięsa ale i wszystkich roślin, i ich przetworów.

Nawet niby zdrowe ryby zawierają wystarczająco azotanu by w trakcie trawienia powstały trujące nitrozoaminy. A o dobrym piwie już nie wspomna.

Więc o czym tu mowa :cool:

Pozdrawiam

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6355-mi%C4%99so-peklowane-na-patelnie/#findComment-187148
Udostępnij na innych stronach

Więc o czym tu mowa :cool:

 

Darino Moim zdaniem , jeżeli jesteśmy świadomi trucizny powinniśmy ją oczywiście ograniczać . To jest moje zdanie . Każdy ma prawo wyboru . :smile:

 

 

gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6355-mi%C4%99so-peklowane-na-patelnie/#findComment-187151
Udostępnij na innych stronach

a niby kto powiedział że oni są mądrzejsi?

a kto stwierdził,że są mądrzejsi? Napisałem że jedzą i to wszystko., :lol:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6355-mi%C4%99so-peklowane-na-patelnie/#findComment-187154
Udostępnij na innych stronach

jeżeli jesteśmy świadomi trucizny powinniśmy ją oczywiście ograniczać

Anrzeju, też jestem tego zdania, tylko co zrobić jak podobne trucizny są wszędzie.

Myślę że jedynym ratunkiem jest ograniczać jedzenie wszystkiego, no i picie.

No ale co to da...

i tak żyjemy aby umrzeć :cool:

prędzej czy później.

:wink:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6355-mi%C4%99so-peklowane-na-patelnie/#findComment-187168
Udostępnij na innych stronach

i tak żyjemy aby umrzeć :cool:

A wcześniej "umieramy" żeby żyć ... godnie ;)

 

Oj jak ciężko jest lekko żyć .. ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6355-mi%C4%99so-peklowane-na-patelnie/#findComment-187187
Udostępnij na innych stronach

Nitrozoaminy powstają nie tylko przy obróbce cieplnej peklowanego

zgadza się, tylko że tu akurat powstaje najwięcej a jednocześnie nie ma problemu z wyeliminowaniem :wink:
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6355-mi%C4%99so-peklowane-na-patelnie/#findComment-187300
Udostępnij na innych stronach

tylko że tu akurat powstaje najwięcej

Niech będzie ale napewno wiesz, że przy powstawaniu chorób nie liczy się najwięcej.

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6355-mi%C4%99so-peklowane-na-patelnie/#findComment-187303
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.