cedro Opublikowano 11 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 11 Marca 2007 opłukać szynki i wytrzeć do sucha, obsypać ją mocno solą, którą należy zmięszać z saletrą i łutem czerwonego sandalu [?!].dolać trochę całego pieprzu i gożdzików.do beczułki, w którą się szynkę wkłada,wrzuca się trochę bobkowych liści i pokruszonego czosnku.przykryć płótnem i odstawić do piwnicy.co kilka dni odwracać szynkę.po miesiącu wyjąć szynkę tę z beczułki obmyć ją w zimnej wodzie i włożyć w naczynie czyste,poczem zalać ją winnemi[? ! ] drożdżami.po 10 dniach wyjąć ją , do sucha wytrzeć, owinąć w bibułę[?!] i wędzić przez 4-6 tygodni [! ] .następnie powiesić szynkę nad zapalonym jałowcem i wędzić przez parę dni. szynki gotowe zaszyć w płótno i przechowywać w suchym popiele. z powodu dużego zniszczenia nie ma daty ani autora, jest tylko sugestia o korzystaniu z rad ś.p. lucyny ćwirciakiewiczowej. jeśli jesteście zainteresowani w wolnej chwili wklepię wiecej przepisów. w przepisie zachowałem org. pisownie Cytuj cedro Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/641-szynka-westfalska/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ChefPaul Opublikowano 11 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 11 Marca 2007 ... są zainteresowani (zawsze tego typu przepisami) ... dawaj następne pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/641-szynka-westfalska/#findComment-9678 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domin12439 Opublikowano 11 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 11 Marca 2007 no jasne, że jesteśmy zainteresowanimnie szczególnie interesują kiełbasyjak masz jakieś przepisy to tylko pisz w miarę możliwości oczywiście Cytuj Pozdrawiam serdecznie!!! DominikWĘDZĘ SOBIE I MUZOM - tym co się znają https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.wyrobydomowe.nazwa.pl/catalog/index.phphttp://nasza-klasa.pl/profile/1110333 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/641-szynka-westfalska/#findComment-9696 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cedro Opublikowano 11 Marca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 11 Marca 2007 czy ktoś wie co to jest sandal i po co drożdże winne w tym przepisie? Cytuj cedro Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/641-szynka-westfalska/#findComment-9701 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Derex Opublikowano 11 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 11 Marca 2007 czy ktoś wie co to jest sandal i po co drożdże winne w tym przepisie? Cedro: :???: "łutem czerwonego sandalu" jest to może około 17gr, z drzewa sandałowego :smile: drożdże winne+ wino daje dłuższy proces wytwarzania drożdży co końcowym efektem będzie smak, zachodzi tam mało widoczna zmiana barwy (nie tylko) , zabezpiecza mięso. Ta szynka jest super :tongue: :smile: Cytuj Derex Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/641-szynka-westfalska/#findComment-9705 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.