tomala Opublikowano 1 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 1 Grudnia 2011 Mam pytanie skierowane do specjalistów,po tonach wyrobów wędzonych na ciepło chciałbym się zmierzyć z wyrobami wędzonymi na zimno.Na tapetę poszła szynka ,,myszka''.Peklowałem ją na mokro 8 dni.Następnie wędzenie bez przerwy w zimnym dymie (25-30 stopni) około 100 godzin.Kolor z wierzchu -czekolada,w środku ciemno czerwona.W smaku wyszła bardzo dobra,przypomina wyroby dojrzewające typu parmeńska.Jedyne co mi się nie podoba do konsystencja.Na zewnątrz skórka dość twarda a w środku szczególnie w większych kawałkach trochę za miękka-nie do pokrojenia na elektrycznej krajalnicy.Wydaje mi się że ją za szybko męczę w wędzarni.Powinienem wędzić np.15 godzin,potem kilka dni leżakowania i proces ten kilka razy powtórzyć.Nie wiem tylko czy temperatura ok.15-17stopni (garaż) będzie właściwa i nie będzie stwarzać zagrożenia zepsucia mięska.Jednocześnie nie mogę sobie pozwolić żeby cały proces trwał dłużej niż 2-3 tygodnie.Jeśli ma ktoś doświadczenie z tego typu wyrobami to bardzo proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6415-problem-z-szynk%C4%85-na-zimno/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emil Opublikowano 1 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 1 Grudnia 2011 Wyszedł Ci wyrób "łososiowy" , więc nic dziwnego że trudno ją pokroić na krajalnicy Inna sprawa to nie jestem pewny czy akurat mięsień czterogłowy jest najbardziej wdzięczny do tego typu obróbki. Ja robię na półbłoniastym - konsystencja mięśnia po wędzeniu na zimno bardzo mi odpowiada. Bardzo fajnie wychodzi też mięsień biodrowo krzyżowy zwany też ogonówką. Pozostawiam na nim zwykle ok 5 mm okrywę tłuszczową. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6415-problem-z-szynk%C4%85-na-zimno/#findComment-188402 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 1 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 1 Grudnia 2011 Myszka, to nie mięsień czworogłowy. Ja robię tak: 1 wędzenie gęstym dymem ciepłym/gorącym )max 45 C , potem na drugi/trzeci dzień dym ciepły, żadne parzenie. Tu masz Zdjęcie i opis Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6415-problem-z-szynk%C4%85-na-zimno/#findComment-188405 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 2 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 2 Grudnia 2011 Myszka, to nie mięsień czworogłowy Może nie czworogłowy ,ale czterogłowy to już myszka, kulka. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6415-problem-z-szynk%C4%85-na-zimno/#findComment-188412 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.