Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

 

Mięso z królika z całej tuszki 2kg ok (4-5kg tuszki) mielimy na 5mm

(niestety musimy się liczyć z tym że ok 50% nam odpadnie ale z kości możemy zrobić dobrą zupkę :grin: )

 

filet z kurczaka 2 kg na 13mm

boczek wieprzowy 1kg na 5mm

golonko wieprzowe 1kg na 3mm

 

peklosól 108g.

 

czosnek 20g. papryka słodka 20g. pieprz biały 20g. gałka muszkatołowa 3g.

 

golonko mielimy z czosnkiem i mieszamy z przyprawami dodajemy 0,5 l wody i kutrujemy (blenderem)

 

mieszamy do idealnego połączenia składników

 

nadziewamy w jelita wieprzowe

 

batony 10-12 cm

 

Osadzanie

 

1 godzina w temp 18 st.C

 

suszenie

 

ogniem

 

do osuszenia batonów

 

wędzenie w dymie 40-60 st.C

 

30-60 minut

 

parzenie

 

woda 75st.C

do osiągnięcia temperatury wewnątrz batonu 68-72 st.c

chłodzenie zimną wodą

 

smacznego

 

ps.

 

Moja żonka uwielbia tą kiełbaskę :grin:

 

Będę robił na święta to wrzucę zdjęcia krok po kroku :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6430-kie%C5%82basa-z-kr%C3%B3lika/
Udostępnij na innych stronach

Arekdron,

mam pytanie czy po wędzeniu w dymie 40-60 st.C które ma trwać góra 60 minut ( według Twojego przepisu ) to czy moge tę kiełbasę przypiec w wędzarni zamiast parzenia ?

Jeśli tak to w jakiej temperaturze i jak długo ?

Czy wewnątrz batonu mam osiągnąc temperaturę 70 stopni ?

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6430-kie%C5%82basa-z-kr%C3%B3lika/#findComment-189000
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous
Witam, ja przypiekałem i pytanie nasuwa się takie: czy masz wszystkie dobre i mocne zęby i czy lubisz gryźć? Jeśli tak, to zrób sobie tylko mniejszą część w ten sposób. przypiekaj w wędzarni, wbij szpilkę termometru i obserwuj temp. zdziwisz się, jak wolno temp. w środku wewnątrz kiełbasy rośnie. Kiełbasa z zewnątrz jest fajnie pomarszczona, lecz trzeba, dość mocno gryźć osłonkę, starsi nie za bardzo potrafią pogryźć. Ja uważam że przypiekanie nadaje się do kiełbasy z której osłonkę się zdejmuje. Też nie mam wszystkich zębów :sad: :smile: :grin: :lol: . Próbuj, będziesz miał większe doświadczenie i większą wiedzę. Pozdrawiam.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6430-kie%C5%82basa-z-kr%C3%B3lika/#findComment-189021
Udostępnij na innych stronach

czy moge tę kiełbasę przypiec w wędzarni zamiast parzenia ?

Jeżeli koniecznie chcesz przypiec to proponuje troszeczkę się pobawić i sparzyć w wodzie do temperatury 65 w batonie

w międzyczasie nagrzać wędzarnie do temp 95-100st.C

 

przenieść do wędzarni i tam podpiec do temperatury 70 st.c wewnątrz batonu.

 

Normalnego pieczenia nie polecam bo ta kiełbasa będzie twarda

Ale możemy zmodernizować przepis :grin:

i np dać 1,5kg królika 1,5kg fileta z kurczaka 2kg boczku tłustego 1 kg golonka reszta bez zmian :tongue:

z tym że to już będzie inna kiełbasa :cool:

 

teraz możesz piec :grin:

 

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6430-kie%C5%82basa-z-kr%C3%B3lika/#findComment-189026
Udostępnij na innych stronach

Pozaglądałem na stronkę główną i muszę napisać , że bardzo mamy ubogo na temat mięsa króliczego - może kolega arekdron ma doświadczenie i wiedzę w tym kierunku i napisze jakiś szybki referacik na temat królika?

 

Maxell a może Ty masz jakąś literaturę ,żeby uzupełnić rubrykę na stronie głównej?

 

Piszę bo :grin: przed świętami, albo zaraz po mam 15 królików do ubicia i może jakieś wyroby poza pasztetem i pysznymi pieczeniami, lub mięskiem w sosie :thumbsup: , może by coś uwędzić :smile:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6430-kie%C5%82basa-z-kr%C3%B3lika/#findComment-189041
Udostępnij na innych stronach

może kolega arekdron ma doświadczenie i wiedzę w tym kierunku i napisze jakiś szybki referacik na temat królika?

 

Dawno temu mój ojciec miał około 400 królików troszkę wyprawiłem skórek

ale co do referatu to nie wiem czy mam takie zdolności :question:

 

poszperam w notatkach ojca w przepisach . :rolleyes: Może coś się wyskrobie ale nie obiecuje. :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6430-kie%C5%82basa-z-kr%C3%B3lika/#findComment-189152
Udostępnij na innych stronach

Zdolności :lol: piśmienniczych nie posiadam ale wiedzą, i materiałami które posiadam podzielę się.

 

Mięso królika jest białe, smaczne, delikatne,łatwostrawne,ma dużą wartość odżywczą, zalecane jest na potrawy dietetyczne dla chorych i dzieci/ W krajach zachodnich mięso królicze jest artykułem powszechnie spożywanym, bardzo cenionym i poszukiwanym W zależności od sposobu przygotowania przypomina ono w smaku mięso młodych cieląt albo drobiu.

 

Mięso królicze ma mniej więcej tę sama zawartość składników odżywczych (białko i tłuszcz) co cielęcina, a większą niż kurczę.

 

Jeżeli natomiast chodzi o witaminy, to zawartość ich w mięsie króliczym jest znacznie większa niż w baraninie, wieprzowinie lub wołowinie. Ponieważ przy chowie królików każdej rasy dąży się do otrzymania futerka najwyższej jakości, króliki należy bić w porze najbardziej odpowiedniej do tego, tzn. wówczas gdy futerko jest geste, błyszczące, a włos mocno trzema się skorki. Okres ten trwa mniej więcej od polowy grudnia do polowy stycznia. W związku z tym spożycie mięsa króliczego musi być największe w tym własnie czasie.

 

Ze wzgledu na rosnącą wciąż ilośc domkow jednorodzinnych zwłaszcza w małych miasteczkach oraz gospodarstw przyzagrodowych, ktore w szerokich rozmiarach zaczynaja prowadzic hodowlę krolików, nalezy przypuszczac, że w krótkim czasie spozycie miesa znacznie wzrosnie. Najlepsze mieso daja kroliki w wieku do 6 miesiecy.

 

Dzieli się tuszkę królika na cześci tylnią i przednią odcinajac comber wraz z udkami po linii ostatniego kregu lędźwiowego kręgosłupa (w miejscu skąd zaczynają się żebra).

 

Czesc przednią z zaleznosci od rodaju uzytkowania mozna podzielic na następnie na:

-łeb

-łopatki

-część piersiową

-łatę brzuszną

Części przodu najlepiej nadają sie do sporządzenie potraw duszonych lub gotowanych oraz pasztetów (dodać wszystkie podroby).

 

Przgotowując potrawy duszone lub gotowane z przedniej czesci, nie trzeba ich uprzednio bejcować, natomiast pożądany jest dodatek miesa wieprzowego jarzyn.

 

Częśc tylna, ktorą można podzielic na comber oraz udo doskonale nadaje sie do pieczenia lub smazenia, a rowniez i duszenia.

 

Tyną część najlepiej przed użyciem zabejcować wkładając do zaprawy z octu i jarzyb na 2-3 dni. Miejsce zabejcowane staje sie kruche, miekkie i ma bardzo dobry smak. Po zabejcowaniu usuwa się z combra i ud błony i ścięgna, a mięso szpikuje się paseczkami słoniny, ponieważ robi się ono wówczas soczyste i jeszcze bardziej smaczne.

 

Mieso krolika mozna nie bejcować, ale wtedy nalezy tuszke zaraz po uboju umieścić w chłodnym miejscu na 1-2 dni aby mięso skruszało. Mięso królicze niedojrzałe lub niebejcowane jest mniej smaczne. Z królika dobrze utuczonego otrzymuje sie średnio 75% mięsa w stosunku do ciężaru tuszki. Przydatność mięsa kroliczego do celow spozywczych jest bardzo różna. Potrawy z mięsa króliczego są odżywcze i odznaczają się delikatnym smakiem. Mięso królicze nadaje się także na wędliny, głównie parówki i pasztety. Parówki z królika mają ładny wygląd, sa bardzo delikatne i soczyste. Należy zaznaczyć, że do sporządzenia parówek i pasztetów nie używa się samego tylko mięsa króliczego, lecz w domieszce z wieprzowiną. Bardzo duże znaczenie ma właściwy dobór osłonek (jelit) to wyrobu parówek.

W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6430-kie%C5%82basa-z-kr%C3%B3lika/#findComment-189179
Udostępnij na innych stronach

Piszę bo :grin: przed świętami, albo zaraz po mam 15 królików do ubicia i może jakieś wyroby poza pasztetem i pysznymi pieczeniami, lub mięskiem w sosie :thumbsup: , może by coś uwędzić

Troszkę fantazji , Z mięsa z udek i łopatek możesz zrobić wspaniałą szynkę prasowaną formowaną w prasce - gdzieś jest zdjęcie moje, z takiej produkcji. Możesz udka uwędzić tak jak udka z kurczaka, możesz zrobić kiełbasę grubą na wzór szynkowej Jak również kiełbasę cienką na wzór k . bieszczadzkiej. Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6430-kie%C5%82basa-z-kr%C3%B3lika/#findComment-189188
Udostępnij na innych stronach

Dzięki Dziadku ,za to ,że zmieniłeś zdanie i podałeś wskazówki, zamiast czepiać się tytułu tematu :clap: :wink:

 

Mam ochotę zrobić jakieś parówki z udziałem mięsa króliczego, myślę też nad kabanosami.

 

Nigdy nie bawiłem się w szynkowary , jak już to w poliamidzie parzę , ale jak kiedyś dorwę jakiś szynkowar to będę coś kombinował.

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6430-kie%C5%82basa-z-kr%C3%B3lika/#findComment-189197
Udostępnij na innych stronach

zamiast czepiać się tytułu tematu.

Nie rozumiem tego.

W poliamidzie też wyjdzie .

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6430-kie%C5%82basa-z-kr%C3%B3lika/#findComment-189199
Udostępnij na innych stronach

Nie rozumiem tego.

Chodziło mi o pierwszy post napisany przez Ciebie w tym temacie , który miał miejsce chwilkę przed tym postem.

Cytat:

Piszę bo :grin: przed świętami, albo zaraz po mam 15 królików do ubicia i może jakieś wyroby poza pasztetem i pysznymi pieczeniami, lub mięskiem w sosie :thumbsup: , może by coś uwędzić

 

Troszkę fantazji , Z mięsa z udek i łopatek możesz zrobić wspaniałą szynkę prasowaną formowaną w prasce - gdzieś jest zdjęcie moje, z takiej produkcji. Możesz udka uwędzić tak jak udka z kurczaka, możesz zrobić kiełbasę grubą na wzór szynkowej Jak również kiełbasę cienką na wzór k . bieszczadzkiej. Pozdrawiam

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6430-kie%C5%82basa-z-kr%C3%B3lika/#findComment-189209
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

mam troszkę królików w zamrożonych

niektóre z nich miały sporo tłuszczu

czy mogę go dodawać do produkcji wędlin , czy lepiej nie

Ja bym tłuszczu samego nie dokładał , jednak mięso z królika tak .

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6430-kie%C5%82basa-z-kr%C3%B3lika/#findComment-215832
Udostępnij na innych stronach

witam mam pytanie

mam troszkę królików w zamrożonych

niektóre z nich miały sporo tłuszczu

czy mogę go dodawać do produkcji wędlin , czy lepiej nie

Moje też obrosły w tłuszcz - jest to tłuszcz międzymięśniowy , raczej nie występuje w mięśniach (marmurkowatość) - bardzo łatwy do usunięcia z tuszki.

Tłuszcz nie jest za smaczny , myślę ,że do pasztetu mógł by iść (zgubi się)

Ja z tłustego gotuję rosół , krupnik.

Pieczenie też powoduje wytopienie tłuszczu , który wchłania suche mięsko - co polepsza jego walory smakowe.

ps.Dzisiaj rosół z mięsa króliczego (odkostnione uda) po ugotowaniu mięsa zrobiłem sosik pomidorowo-paprykowy na śmietanie :thumbsup:

Pozdro

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6430-kie%C5%82basa-z-kr%C3%B3lika/#findComment-215863
Udostępnij na innych stronach

dodawanie go przy produkcji kielbasy nie jest dobrym pomyslem

Mistrz Bagno zawsze przestrzega przed dodawaniem do kiełbasy tłuszczy innych niż wieprzowe.

Tłuszcz jest nośnikiem smaków, również tych "obcych"

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6430-kie%C5%82basa-z-kr%C3%B3lika/#findComment-215934
Udostępnij na innych stronach

  • 4 lata później...

Witam,

 

Czy do podanego przepisu na kiełbasę z królika można zastosować słoikowanie ? Jeśli tak to jak długo pasteryzować i czy konieczna jest peksól, nie wystarczy zwykła sól kuchenna?

 

Dzięki wielkie za jakąkolwiek odpowiedź.

 

PauliSka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6430-kie%C5%82basa-z-kr%C3%B3lika/#findComment-502886
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.