Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

A cóż żeś ją tak "wysmotruchał"?

Miałeś ciasno w wędzarni?

To trzeba było przekładać kije (często)

No i chyba ją upiekłeś.

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6433-wyroby-i-niewypaly-misiekk85/page/3/#findComment-268839
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 131
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Dzialalem nad tym od wczoraj

TAk jak napisał PePe strasznie ciasno miałeś w wędzarni,a przez to traci się efekcie,widzisz kiełbasa ma jaśniejsze smugi .

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6433-wyroby-i-niewypaly-misiekk85/page/3/#findComment-268842
Udostępnij na innych stronach

Fakt miałem ciasno, może troszkę zbyt rzadko kije przekładałem, ale cóż.

A kiełbasę wędzę o wiele dłużej, lubię gdy jest prawie brązowa po wędzeniu. No i pieczona nie jest - sprawdzałem raz jeszcze.

Pytanie zasadnicze, jak długo takie produkty mogą leżeć, bo chyba w tydzień tego nie opędzlujesz?

To co widać starcza na 1,5-2 miesięcy i po tym czasie nowe

...Kwestia smaku jest różna u różnych osób...

_____________________________________

http://swinskiekawaly.blox.pl/html

michal.pogorzelec@gmail.com

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6433-wyroby-i-niewypaly-misiekk85/page/3/#findComment-268888
Udostępnij na innych stronach

Kaszanka:

http://imageshack.us/a/img203/1319/img8863tc.jpg

Kiełbasa:

http://imageshack.us/a/img96/5223/img8873ki.jpg

Parówka - serdelek

http://imageshack.us/a/img29/4787/img8875o.jpg

Wątrobianka

http://imageshack.us/a/img443/9707/img8877f.jpg

Krakowska parzona

http://imageshack.us/a/img213/6362/img8871kl.jpg

 

Ogólnie to serdelki robiłem testowo pierwszy raz, zastosowałem 100% odpadowego mięsa wieprzowego. Efekt... może daleki od ideału, ale mina rodziny bezcenne

Krakowska... nie wiem, przestrzenie z powietrzem, może przez zbyt małą ilość kleju i za duże kawałki mięsa... Bynajmniej smakowo ok, co do wyglądu sam mam zastrzeżenia.

...Kwestia smaku jest różna u różnych osób...

_____________________________________

http://swinskiekawaly.blox.pl/html

michal.pogorzelec@gmail.com

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6433-wyroby-i-niewypaly-misiekk85/page/3/#findComment-268974
Udostępnij na innych stronach

Wczorajsze moje szynkowarzenia:

1. Mielonka z mięsa z głów wieprzowych i podgardla z zielonym pieprzem

http://img688.imageshack.us/img688/5329/img8888e.jpg

2. Boczek prasowany o wadze wsadu 6 kg :)

http://img9.imageshack.us/img9/1476/img8885zp.jpg

http://img145.imageshack.us/img145/5417/img8886.jpg

...Kwestia smaku jest różna u różnych osób...

_____________________________________

http://swinskiekawaly.blox.pl/html

michal.pogorzelec@gmail.com

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6433-wyroby-i-niewypaly-misiekk85/page/3/#findComment-270200
Udostępnij na innych stronach

Boczek prasowany o wadze wsadu 6 kg :)

Boczuś wygląda bardzo apetycznie... w/g mnie zasłużył sobie na tyle godzin parzenia :thumbsup:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6433-wyroby-i-niewypaly-misiekk85/page/3/#findComment-270238
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Parówki wieprzowe dla leniwych

Składniki:

- mięso z szynki 6,5 kg

- tłuszcz twardy 3,5 kg

- peklosól 100g

- sól 50 g

- papryka 5g

- pieprz 5 g

- gałka musztatołowa 2g

- woda 1,5 litra

 

Mięso kroimy i peklujemy na sucho 24h. Mielimy 3 krotnie na sitku #3mm za każdym razem schładzając w zamrażarce (po pierwszym mieleniu dodajemy przyprawy i wodę).

Nabijanie w jelita wieprzowe 26/28 lub baranie 24+.

Osadzanie w temp. pokojowej 3h.

Wędzenie ciepłym dymem 2,5h.

Parzenie 15-21 min w wodzie o temp 72*C.

Studzenie do temp poniżej 12*C.

 

Parówki wyglądają tak:

http://img4.imageshack.us/img4/3668/img8889t.jpg

http://img17.imageshack.us/img17/2958/img8890z.jpg

...Kwestia smaku jest różna u różnych osób...

_____________________________________

http://swinskiekawaly.blox.pl/html

michal.pogorzelec@gmail.com

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6433-wyroby-i-niewypaly-misiekk85/page/3/#findComment-273706
Udostępnij na innych stronach

Parówki wieprzowe dla leniwych

Składniki:

- mięso z szynki 6,5 kg

- tłuszcz twardy 3,5 kg

To raczej parówki EXTRA :)

Mielimy 3 krotnie na sitku #3mm

A ja blender spaliłem ostatnio...

Parówki wyglądają tak:

Wyszło trochę tego, nie powiem... :)

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6433-wyroby-i-niewypaly-misiekk85/page/3/#findComment-273739
Udostępnij na innych stronach

A ja blender spaliłem ostatnio...

dlatego stosuję 3-krotne mielenie, z uwagi na brak kutra, i zakazu używania blendera do wyrobów mięsnych, gdyż już jeden kiedyś zajechałem :)

...Kwestia smaku jest różna u różnych osób...

_____________________________________

http://swinskiekawaly.blox.pl/html

michal.pogorzelec@gmail.com

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6433-wyroby-i-niewypaly-misiekk85/page/3/#findComment-273769
Udostępnij na innych stronach

I tak po długim dochodzeniu na strychu, kiełbasa wędzona surowa podsuszyła się....

Oto efekty:

http://imageshack.us/a/img823/1392/img8893x.jpg

 

http://imageshack.us/a/img526/8320/img8894r.jpg

...Kwestia smaku jest różna u różnych osób...

_____________________________________

http://swinskiekawaly.blox.pl/html

michal.pogorzelec@gmail.com

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6433-wyroby-i-niewypaly-misiekk85/page/3/#findComment-273824
Udostępnij na innych stronach

Oto efekty

Misiek fajna kiełbaska :thumbsup:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6433-wyroby-i-niewypaly-misiekk85/page/3/#findComment-273839
Udostępnij na innych stronach

Ładnie wygląda jak długo suszyłeś

3 tygodnie wisiała na strychu przykryta ściereczką. Strych mam przewiewny nieocieplony także temperatura była stosunkowo niska.

W przyszłym tygodniu powinienem już ściągnąć krakowską, będzie jeszcze fajniejsza :)

...Kwestia smaku jest różna u różnych osób...

_____________________________________

http://swinskiekawaly.blox.pl/html

michal.pogorzelec@gmail.com

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6433-wyroby-i-niewypaly-misiekk85/page/3/#findComment-273913
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Jako, że ja też jestem początkujący to z tego co wiem to tak :)

Gdzieś na forum Szczepan dokładnie opisał który tłuszcz z którego miejsca tuszy jest.

...Kwestia smaku jest różna u różnych osób...

_____________________________________

http://swinskiekawaly.blox.pl/html

michal.pogorzelec@gmail.com

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6433-wyroby-i-niewypaly-misiekk85/page/3/#findComment-276201
Udostępnij na innych stronach

Moje przygotowania do świąt.

 

http://imageshack.us/a/img802/2526/58682697.jpg

 

http://imageshack.us/a/img109/4006/27665419.jpg

 

Wieczorem będzie jeszcze coś :)

...Kwestia smaku jest różna u różnych osób...

_____________________________________

http://swinskiekawaly.blox.pl/html

michal.pogorzelec@gmail.com

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6433-wyroby-i-niewypaly-misiekk85/page/3/#findComment-276586
Udostępnij na innych stronach

Moje przygotowania do świąt.

Wygląda smakowicie :thumbsup: widzę że całość sparzyłeś.. osobiście mrożę surową, ale to rzecz gustu. :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6433-wyroby-i-niewypaly-misiekk85/page/3/#findComment-276589
Udostępnij na innych stronach

No i zapowiadany c.d

Mielonka w otoczce z galarety.

http://img404.imageshack.us/img404/685/img8928lw.jpg

Tylko przekrojona i jeszcze nie próbowana.

...Kwestia smaku jest różna u różnych osób...

_____________________________________

http://swinskiekawaly.blox.pl/html

michal.pogorzelec@gmail.com

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6433-wyroby-i-niewypaly-misiekk85/page/3/#findComment-276632
Udostępnij na innych stronach

Mielonka w otoczce z galarety.

jakie ilości wody i zelatyny dałeś na 1kg farszu?

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6433-wyroby-i-niewypaly-misiekk85/page/3/#findComment-276961
Udostępnij na innych stronach

Bendetto nie pamiętam proporcji, gdyż robiłem to sposobem o którymś kiedyś Dziadek wspomniał. Najpierw stworzyłem mielonkę a później w innej osłonce zrobiłem galaretkę w której zatopiłem mielonkę.

...Kwestia smaku jest różna u różnych osób...

_____________________________________

http://swinskiekawaly.blox.pl/html

michal.pogorzelec@gmail.com

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6433-wyroby-i-niewypaly-misiekk85/page/3/#findComment-277138
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.