PePe Opublikowano 16 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 16 Lutego 2013 A cóż żeś ją tak "wysmotruchał"?Miałeś ciasno w wędzarni?To trzeba było przekładać kije (często)No i chyba ją upiekłeś. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6433-wyroby-i-niewypaly-misiekk85/page/3/#findComment-268839 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 16 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 16 Lutego 2013 Dzialalem nad tym od wczorajTAk jak napisał PePe strasznie ciasno miałeś w wędzarni,a przez to traci się efekcie,widzisz kiełbasa ma jaśniejsze smugi . Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6433-wyroby-i-niewypaly-misiekk85/page/3/#findComment-268842 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m. Opublikowano 16 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 16 Lutego 2013 Pytanie zasadnicze, jak długo takie produkty mogą leżeć, bo chyba w tydzień tego nie opędzlujesz? Czy robisz wyroby dla połowy ulicy? :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6433-wyroby-i-niewypaly-misiekk85/page/3/#findComment-268843 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekk85 Opublikowano 17 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 17 Lutego 2013 Fakt miałem ciasno, może troszkę zbyt rzadko kije przekładałem, ale cóż. A kiełbasę wędzę o wiele dłużej, lubię gdy jest prawie brązowa po wędzeniu. No i pieczona nie jest - sprawdzałem raz jeszcze. Pytanie zasadnicze, jak długo takie produkty mogą leżeć, bo chyba w tydzień tego nie opędzlujesz?To co widać starcza na 1,5-2 miesięcy i po tym czasie nowe Cytuj ...Kwestia smaku jest różna u różnych osób..._____________________________________http://swinskiekawaly.blox.pl/htmlmichal.pogorzelec@gmail.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6433-wyroby-i-niewypaly-misiekk85/page/3/#findComment-268888 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekk85 Opublikowano 17 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 17 Lutego 2013 Kaszanka: http://imageshack.us/a/img203/1319/img8863tc.jpg Kiełbasa: http://imageshack.us/a/img96/5223/img8873ki.jpg Parówka - serdelek http://imageshack.us/a/img29/4787/img8875o.jpg Wątrobianka http://imageshack.us/a/img443/9707/img8877f.jpg Krakowska parzona http://imageshack.us/a/img213/6362/img8871kl.jpg Ogólnie to serdelki robiłem testowo pierwszy raz, zastosowałem 100% odpadowego mięsa wieprzowego. Efekt... może daleki od ideału, ale mina rodziny bezcenne Krakowska... nie wiem, przestrzenie z powietrzem, może przez zbyt małą ilość kleju i za duże kawałki mięsa... Bynajmniej smakowo ok, co do wyglądu sam mam zastrzeżenia. Cytuj ...Kwestia smaku jest różna u różnych osób..._____________________________________http://swinskiekawaly.blox.pl/htmlmichal.pogorzelec@gmail.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6433-wyroby-i-niewypaly-misiekk85/page/3/#findComment-268974 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekk85 Opublikowano 22 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 22 Lutego 2013 Wczorajsze moje szynkowarzenia: 1. Mielonka z mięsa z głów wieprzowych i podgardla z zielonym pieprzem http://img688.imageshack.us/img688/5329/img8888e.jpg 2. Boczek prasowany o wadze wsadu 6 kg http://img9.imageshack.us/img9/1476/img8885zp.jpg http://img145.imageshack.us/img145/5417/img8886.jpg Cytuj ...Kwestia smaku jest różna u różnych osób..._____________________________________http://swinskiekawaly.blox.pl/htmlmichal.pogorzelec@gmail.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6433-wyroby-i-niewypaly-misiekk85/page/3/#findComment-270200 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 22 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 22 Lutego 2013 Boczek prasowany o wadze wsadu 6 kg Boczuś wygląda bardzo apetycznie... w/g mnie zasłużył sobie na tyle godzin parzenia :thumbsup: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6433-wyroby-i-niewypaly-misiekk85/page/3/#findComment-270238 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekk85 Opublikowano 9 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 9 Marca 2013 Parówki wieprzowe dla leniwych Składniki: - mięso z szynki 6,5 kg - tłuszcz twardy 3,5 kg - peklosól 100g - sól 50 g - papryka 5g - pieprz 5 g - gałka musztatołowa 2g - woda 1,5 litra Mięso kroimy i peklujemy na sucho 24h. Mielimy 3 krotnie na sitku #3mm za każdym razem schładzając w zamrażarce (po pierwszym mieleniu dodajemy przyprawy i wodę). Nabijanie w jelita wieprzowe 26/28 lub baranie 24+. Osadzanie w temp. pokojowej 3h. Wędzenie ciepłym dymem 2,5h. Parzenie 15-21 min w wodzie o temp 72*C. Studzenie do temp poniżej 12*C. Parówki wyglądają tak: http://img4.imageshack.us/img4/3668/img8889t.jpg http://img17.imageshack.us/img17/2958/img8890z.jpg Cytuj ...Kwestia smaku jest różna u różnych osób..._____________________________________http://swinskiekawaly.blox.pl/htmlmichal.pogorzelec@gmail.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6433-wyroby-i-niewypaly-misiekk85/page/3/#findComment-273706 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 9 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 9 Marca 2013 Parówki wieprzowe dla leniwych Składniki: - mięso z szynki 6,5 kg - tłuszcz twardy 3,5 kgTo raczej parówki EXTRA Mielimy 3 krotnie na sitku #3mmA ja blender spaliłem ostatnio... Parówki wyglądają tak:Wyszło trochę tego, nie powiem... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6433-wyroby-i-niewypaly-misiekk85/page/3/#findComment-273739 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekk85 Opublikowano 9 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 9 Marca 2013 A ja blender spaliłem ostatnio...dlatego stosuję 3-krotne mielenie, z uwagi na brak kutra, i zakazu używania blendera do wyrobów mięsnych, gdyż już jeden kiedyś zajechałem Cytuj ...Kwestia smaku jest różna u różnych osób..._____________________________________http://swinskiekawaly.blox.pl/htmlmichal.pogorzelec@gmail.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6433-wyroby-i-niewypaly-misiekk85/page/3/#findComment-273769 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekk85 Opublikowano 10 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 10 Marca 2013 I tak po długim dochodzeniu na strychu, kiełbasa wędzona surowa podsuszyła się.... Oto efekty: http://imageshack.us/a/img823/1392/img8893x.jpg http://imageshack.us/a/img526/8320/img8894r.jpg Cytuj ...Kwestia smaku jest różna u różnych osób..._____________________________________http://swinskiekawaly.blox.pl/htmlmichal.pogorzelec@gmail.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6433-wyroby-i-niewypaly-misiekk85/page/3/#findComment-273824 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 10 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 10 Marca 2013 Ładnie wygląda :thumbsup: :clap: jak długo suszyłeś :question: Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6433-wyroby-i-niewypaly-misiekk85/page/3/#findComment-273838 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 10 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 10 Marca 2013 Oto efektyMisiek fajna kiełbaska :thumbsup: Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6433-wyroby-i-niewypaly-misiekk85/page/3/#findComment-273839 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekk85 Opublikowano 10 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 10 Marca 2013 Ładnie wygląda jak długo suszyłeś3 tygodnie wisiała na strychu przykryta ściereczką. Strych mam przewiewny nieocieplony także temperatura była stosunkowo niska. W przyszłym tygodniu powinienem już ściągnąć krakowską, będzie jeszcze fajniejsza Cytuj ...Kwestia smaku jest różna u różnych osób..._____________________________________http://swinskiekawaly.blox.pl/htmlmichal.pogorzelec@gmail.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6433-wyroby-i-niewypaly-misiekk85/page/3/#findComment-273913 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naginajka Opublikowano 18 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 18 Marca 2013 Misiekk85, ale mi narobiłeś smaka tymi parówkami, jako, że ja początkujący to mam pytanie: czy słonina to tłuszcz twardy? Cytuj Pozdrawiam, Dawid. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6433-wyroby-i-niewypaly-misiekk85/page/3/#findComment-275608 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekk85 Opublikowano 21 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 21 Marca 2013 Jako, że ja też jestem początkujący to z tego co wiem to tak Gdzieś na forum Szczepan dokładnie opisał który tłuszcz z którego miejsca tuszy jest. Cytuj ...Kwestia smaku jest różna u różnych osób..._____________________________________http://swinskiekawaly.blox.pl/htmlmichal.pogorzelec@gmail.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6433-wyroby-i-niewypaly-misiekk85/page/3/#findComment-276201 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naginajka Opublikowano 21 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 21 Marca 2013 Misiekk85, dzięki Cytuj Pozdrawiam, Dawid. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6433-wyroby-i-niewypaly-misiekk85/page/3/#findComment-276224 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
swadek Opublikowano 21 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 21 Marca 2013 świetna kiełbasa . :clap: Przed zastosowaniem efektu dojrzewania na strychu w jakiej temp nasąpiła obróbka cieplna i w jakim czasie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6433-wyroby-i-niewypaly-misiekk85/page/3/#findComment-276236 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekk85 Opublikowano 23 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 23 Marca 2013 Moje przygotowania do świąt. http://imageshack.us/a/img802/2526/58682697.jpg http://imageshack.us/a/img109/4006/27665419.jpg Wieczorem będzie jeszcze coś Cytuj ...Kwestia smaku jest różna u różnych osób..._____________________________________http://swinskiekawaly.blox.pl/htmlmichal.pogorzelec@gmail.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6433-wyroby-i-niewypaly-misiekk85/page/3/#findComment-276586 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 23 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 23 Marca 2013 Moje przygotowania do świąt.Wygląda smakowicie :thumbsup: widzę że całość sparzyłeś.. osobiście mrożę surową, ale to rzecz gustu. :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6433-wyroby-i-niewypaly-misiekk85/page/3/#findComment-276589 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naginajka Opublikowano 23 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 23 Marca 2013 Mniam :thumbsup: , no to w środę też sobie zrobię, trochę sparzonej a trochę surowej do zamrażarki :thumbsup: Cytuj Pozdrawiam, Dawid. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6433-wyroby-i-niewypaly-misiekk85/page/3/#findComment-276620 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 23 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 23 Marca 2013 Fajna micha tych kiełbasek. Uroczysty wygląd. :thumbsup: :clap: Pozdrow. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6433-wyroby-i-niewypaly-misiekk85/page/3/#findComment-276626 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekk85 Opublikowano 23 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 23 Marca 2013 No i zapowiadany c.d Mielonka w otoczce z galarety. http://img404.imageshack.us/img404/685/img8928lw.jpg Tylko przekrojona i jeszcze nie próbowana. Cytuj ...Kwestia smaku jest różna u różnych osób..._____________________________________http://swinskiekawaly.blox.pl/htmlmichal.pogorzelec@gmail.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6433-wyroby-i-niewypaly-misiekk85/page/3/#findComment-276632 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 24 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 24 Marca 2013 Mielonka w otoczce z galarety. jakie ilości wody i zelatyny dałeś na 1kg farszu? Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6433-wyroby-i-niewypaly-misiekk85/page/3/#findComment-276961 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekk85 Opublikowano 24 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 24 Marca 2013 Bendetto nie pamiętam proporcji, gdyż robiłem to sposobem o którymś kiedyś Dziadek wspomniał. Najpierw stworzyłem mielonkę a później w innej osłonce zrobiłem galaretkę w której zatopiłem mielonkę. Cytuj ...Kwestia smaku jest różna u różnych osób..._____________________________________http://swinskiekawaly.blox.pl/htmlmichal.pogorzelec@gmail.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6433-wyroby-i-niewypaly-misiekk85/page/3/#findComment-277138 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.