Skocz do zawartości

Patelnia teflonowa, żeliwna, ceramiczna i inne ...


Rekomendowane odpowiedzi

Dziekuje za odpowiedzi :)

 

Może wypróbuję tą pierwszą metode na poczatek

Chciałem zapytać czy ten olej na patelni ma dymić podczas odrzewania ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6435-patelnia-teflonowa-%C5%BCeliwna-ceramiczna-i-inne/page/4/#findComment-347414
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...
  • Odpowiedzi 138
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Posiadam nie taka ale bardzo podobną. Jeśli chcesz prawdziwą patelnię grillową to szukaj żeliwnej nie aluminiowej i żadnych teflonów czy ceramiki ;)

 

np taka:

http://e-naczynia.pl/elo-patelnia-zeliwna-grillowa-28x28.html

 

lub taka:

http://megapunkt.pl/produkt/zeliwna-patelnia-grillowa-classic-2424-ilsa#prettyPhoto

Edytowane przez roger

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6435-patelnia-teflonowa-%C5%BCeliwna-ceramiczna-i-inne/page/4/#findComment-359662
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jeśli chcesz prawdziwą patelnię grillową to szukaj żeliwnej nie aluminiowej i żadnych teflonów czy ceramiki

 

Zgadzam się. Dodam jeszcze, że im grubsza tym lepsza, i to nie tylko grillowa.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6435-patelnia-teflonowa-%C5%BCeliwna-ceramiczna-i-inne/page/4/#findComment-359791
Udostępnij na innych stronach

no do nalesnikow to jak bedzie ciezka to po 20 nalesnikach reka odpadnie od przerzucania :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6435-patelnia-teflonowa-%C5%BCeliwna-ceramiczna-i-inne/page/4/#findComment-359797
Udostępnij na innych stronach

no do nalesnikow to jak bedzie ciezka to po 20 nalesnikach reka odpadnie od przerzucania :D

 

Są dwie metody naleśnikowe w takim przypadku: przekładasz naleśnik szpatułką lub zatrudniasz do przerzucania men-a ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6435-patelnia-teflonowa-%C5%BCeliwna-ceramiczna-i-inne/page/4/#findComment-359812
Udostępnij na innych stronach

@Afryka, zatrudniasz do przerzucania men-a  ;)? i chyba sprzataczkę, żeby kuchnię doprowadzila do używalności  :)

Edytowane przez EAnna
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6435-patelnia-teflonowa-%C5%BCeliwna-ceramiczna-i-inne/page/4/#findComment-359858
Udostępnij na innych stronach

Hola , hola

Naleśniki robię zawsze ja na bardzo ciężkiej patelni i nie zamienię jej na żadną inną. Pięknie równomiernie się nagrzewa i nie ma żadnych problemów . Fakt że moja połowica nie daje rady bo za ciężka ale w tym przypadku to jej zaleta .

Jakoś po mnie nikt nie musi odnawiać kuchni :)

Do odwracania packa z melaniny.

Naturę mam zimną ;) a dym robię tylko kiedy potrzeba :clap:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6435-patelnia-teflonowa-%C5%BCeliwna-ceramiczna-i-inne/page/4/#findComment-359880
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

Kupilem dzisiaj patelnie niby nowaj generacii (powloka) i jestem b. happy.

Poddana wysokim i niskim temp. .. Koszt w promocii to 40 PLN.. (10 euro).

Test:

 

 

post-46553-0-11893800-1417910393_thumb.jpgpost-46553-0-26060200-1417910427_thumb.jpgpost-46553-0-43234200-1417910458_thumb.jpgpost-46553-0-73172000-1417910492_thumb.jpg

 

 

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6435-patelnia-teflonowa-%C5%BCeliwna-ceramiczna-i-inne/page/4/#findComment-388475
Udostępnij na innych stronach

Gregtom, popiera całkowicie Twą opinię. Również ja nabyłem latem takie ceramiczne ustrojstwo, tyle że okrągłe i z gładkim dnem. Patelni różnych, różnistych mam "kilka", i muszę stwierdzić że to jest coś, czemu żadne sprzęty które miałem przyjemność do tej pory używać, do pięt nie dorastają.Tu nie potrzeba nawet grama tłuszczu, jeżeli np. ktoś go nie lubi. Nie ma mowy o jakimkolwiek przywieraniu. Nie ma znaczenia, mięso czy naleśniki, wszystko po usmażeniu samo zsuwa się z patelni na talerz. Powiem szczerze że do szybkiej obróbki, nie wymagającej "podduszania" czy rzeczonych naleśników, nie używam obecnie innej patelni. Wczoraj na obiad np.sznycle Wiedeńskie, średnicy właśnie tej patelni. Mycie tego po wykonaniu smażenia, to także bajka po prostu. Ten sprzęt to bez przesady super sprawa :thumbsup:.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6435-patelnia-teflonowa-%C5%BCeliwna-ceramiczna-i-inne/page/4/#findComment-388483
Udostępnij na innych stronach

Napiszcie moze recenzje po 1-1,5 roku uzywania, osobiscie tych patelni nie uzywam ale podobno po jakims czasie przywiera wszystko , bez znaczenia czy uzywamy do smazenia tluszczu czy nie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6435-patelnia-teflonowa-%C5%BCeliwna-ceramiczna-i-inne/page/4/#findComment-388511
Udostępnij na innych stronach

Yogi, może tak jest jak piszesz, na razie nic takiego się z patelnią nie dzieje, dosyć intensywnie jej używam od maja, wygląda nadal jak nowa. Jeżeli więc zacznie po 1,5 roku szwankować, to za 40 złotych polskich, lub 10 euro, jak kto woli, kupię sobie nową, a tą bez żadnej niechęci oddam komisyjnie na złom, uważając że był to i tani i dobry za razem sprzęt, nie żal mi będzie tego następnego wydatku, bo są rzeczy za które warto zapłacić, a szczególnie warto, jeżeli kosztują tak niewiele a sprawują się tak dobrze :D .

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6435-patelnia-teflonowa-%C5%BCeliwna-ceramiczna-i-inne/page/4/#findComment-388517
Udostępnij na innych stronach

Mialem taka z bardzo fajnym bialym srodkiem, jednak po paru miesiacach uzytkowania stracila swoja biala barwe .Po nastepnych paru miesiacach wyladowala w smietniku (Schrott ).

Osobiscie nie polecam.

pozdrowienia Olek.P
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6435-patelnia-teflonowa-%C5%BCeliwna-ceramiczna-i-inne/page/4/#findComment-388518
Udostępnij na innych stronach

U mnie jest tak jak piszę, używam intensywnie, do wszelkich smażeń, zarówno z tłuszczem jak też bez, już od 7 miesięcy, wygląda i sprawuje się jak bym ją dopiero kupił. Polecam każdemu kto dużo smaży, a nie lubi jak mu się coś do patelni klei.

Być może są różni producenci tego sprzętu, ja osobiście mam "Tefal"

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6435-patelnia-teflonowa-%C5%BCeliwna-ceramiczna-i-inne/page/4/#findComment-388520
Udostępnij na innych stronach

Polecam patelnie z tzw. "czarnej blachy ". Z tej patelni potrawy mi osobiscie najbardziej smakuja. Patelnie ta mozna wszedzie uzywac ,czy to piec czy gryl,gas czy ognisko. 

pozdrowienia Olek.P
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6435-patelnia-teflonowa-%C5%BCeliwna-ceramiczna-i-inne/page/4/#findComment-388523
Udostępnij na innych stronach

To też racja, to bardzo fajne patelachy, podstawa to dobre wypalenie, i używam osobiście takiego "cygańskiego" sprzętu np. na Mazurach, do smażenia ryb etc. bo tam sprawdza się znakomicie, i taki ceramiczny "Tefal" nie bardzo się na biwakowaniu z przyczepą nadaje, mam też patelnie żeliwne , mam również patelnię szklaną, mam wooki większe i mniejsze, mam takiego trochę "fioła" na punkcie dobrego sprzętu gastronomicznego. Nie mniej od czasu kiedy nabyłem ceramiczną, jest ona moją najlepszą patelnią jak na razie :D .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6435-patelnia-teflonowa-%C5%BCeliwna-ceramiczna-i-inne/page/4/#findComment-388527
Udostępnij na innych stronach

Ja podpinam sie pod opinnie kol. Sverige2. Wole kupic 10 takich patelni po 40 pln. niz jedna za 400..

Co do powloki to jest to cos innego niz inne stare powloki teflonowe. Te z teflonu sa jakby miekkie i latwo o jej "skaleczalne" a ta w nowej patelni to niby twarda skorupa, przynajmniej robi takie wrazenie. Dalej co mi sie bardzo w niej podoba, to ze bylskawicznie i optymalnie rozprowadzone jest cieplo na calej powierzchni. Dodatek lyzki oleju przy smazeniu okazal sie calkiem niepotrzebny czego np. w tych czarnych, ciezkich "tarczach wikingow" nie nalezy omijac..  :)

Czyszczenie takiej patelni to naprawde bajka.. Jakas godzine po zjedzeniu potrawy, przetarlem ja tylko recznikiem papierowym bez uzycia wody itp. i wyglada jak nowa.. Kusi mnie proba usmazenia w niej argentynskiego "stejka" wolowego bez dodatka oleju. Zobaczymy co kieszen na to powie ale podziele sie wrazeniami..  :)

---------------------------------------

 

Tutaj fotka opakowania:

 

 

post-46553-0-30436000-1417960440_thumb.jpg

 

 

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6435-patelnia-teflonowa-%C5%BCeliwna-ceramiczna-i-inne/page/4/#findComment-388529
Udostępnij na innych stronach

a do mnie jakos ta patelnia nie przemawia :)  ale ja chyba dziwna troche jestem ,noze ceramiczne tez mialy byc "cudowne " spory wydatek byl a noze skonczyly w szufladzie na samym dole( nie potrafie nimi kroic ,mam odczucie jak bym plastikowymi kroila) :mad:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6435-patelnia-teflonowa-%C5%BCeliwna-ceramiczna-i-inne/page/4/#findComment-388734
Udostępnij na innych stronach

Nie ma się co uprzedzać. Powłoka ceramiczna zastępuje teflon (mało odporny na temperaturę i trujący). Aczkolwiek też trzeba uważać żeby nie przegrzać - więc do steków się nie nadaje. Z patelniami to jak z nożami - trzeba mieć kilka do różnych rzeczy - do smażenia mięsa i ziemniaków stal albo żeliwo, do ryb i jajek ceramika.
Noże ceramiczne też są dobre - jako obieraczki do warzyw ;-)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6435-patelnia-teflonowa-%C5%BCeliwna-ceramiczna-i-inne/page/4/#findComment-388742
Udostępnij na innych stronach

niestety ziemniaka nie umiem obierac nozem :facepalm:

patelni mam kilka wlasnie do roznych celow ,moze pokusze sie kiedys na ta ceramiczna do smazenia sadzonych  :) jeden maly problem tylka ..skad na to wszystko miejsce! :hmm:

Edytowane przez electra
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6435-patelnia-teflonowa-%C5%BCeliwna-ceramiczna-i-inne/page/4/#findComment-388743
Udostępnij na innych stronach

Aczkolwiek też trzeba uważać żeby nie przegrzać - więc do steków się nie nadaje.

 

 

Tutaj Kolega sie troche myli.! 

Wlasnie czytam material o patelniach ceramiczny w ktorym Profis opisuja ze owe patelnie doskonale radza sobie z temp. do 450 C. a wiec do smazenia stekow jak najbardziej.!

 

Tutaj zrodlo tylko ze po niem.: http://www.pfannenprofis.de/WebRoot/Store21/Shops/62876489/4F31/1574/F370/970E/2197/C0A8/28BC/191C/PfannenProfis_Kurz-Info_Keramikpfannen.pdf

Edytowane przez Gregtom
Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6435-patelnia-teflonowa-%C5%BCeliwna-ceramiczna-i-inne/page/4/#findComment-388745
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.