EAnna Opublikowano 16 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 16 Stycznia 2012 chciałbym przywrócić ją do stanu używalności.Przygotują tak, jak do smażenia befsztyków wołowych.Odrobinę oliwy z oliwek lub smalcu rozgrzej, wsyp łyżkę soli i wyszoruj tą solą przy pomocy papierowego ręcznika. Następnie należy wytrzeć ją do czystości i gotowe. Do tak przygotowanej patelni nic nie przywiera.tych patelni niewolno przegrzewaćSkąd ta myśl?Jeżeli patelnia przewidziana była do smażenia befsztyków bez tłuszczu, jak na grillu (a takie solidne, ciężkie patelnie do tego przede wszystkim służą), to powinna spokojnie w 200-220 st.C pracować. Odpowiada to mocno nagrzanemu rusztowi, czyli na wys. 15 cm możemy utrzymć otwartą dłoń nie dłużej niż 2 sek. [ Dodano: Pon 16 Sty, 2012 19:20 ]widzę że udało Ci się ją lekko przegrzaćZmiana koloru dna patelni przewidziana jest w instrukcjach obsługi niektórych producentów. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe60 Opublikowano 16 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 16 Stycznia 2012 widzę że udało Ci się ją lekko przegrzaćto efekt hartowania czy wypalania kilka lat temu po jej zakupie, jak już wcześniej pisałem doradzono mi aby wyprażyć na niej grubą sól kamienną, po tym zabiegu nie była super czyszczona po kilkukrotnym użyciu, poszła w "odstawkę"... Odrobinę /.../ smalcu rozgrzej, wsyp łyżkę soli i wyszoruj tą solą przy pomocy papierowego ręcznika. Następnie należy wytrzeć ją do czystości i gotowe. :wink: jasne że smalcu! tylko rozwiej proszę moje wątpliwości, czy jest to zabieg jednorazowy czy należy powtarzać tą czynność przed każdym użyciem? i jeszcze jedno, czy po użyciu można normalnie myć detergentami? różne opinie słyszałem, np. że "jedynie gorącą wodą" też. Zmiana koloru dna patelni przewidziana jest w instrukcjach obsługi niektórych producentów.zgadza się! czytałem nawet ze z czasem patelnia ma się pokryć patyną i przyjąć barwę ... czarną?! aż się przestraszyłem! nie chciałem już mieszać ale wyczytałem na stronie jakiegoś producenta że takie patelnie sezonuje się przez gotowanie łupin ziemniaków itp. ... Bardzo dziękuję za wszystkie wskazówki! - przy okazji się dowiedziałem jak się smaży befsztyki wołowe. Kiedyś już się zastanawiałem po co ja ją kupowałem?! .. duża jak diabli, głęboka na 7 cm, w sklepie nie wydawała się aż taka duża. Mam nadzieję że się jeszcze przyda. Cytuj Świat jest niebezpiecznym miejscem nie z powodu tych, którzy czynią zło, ale z powodu tych, którzy na to patrzą i nie czynią nic.Albert Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 16 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 16 Stycznia 2012 Witam EAnna,pepe60 :smile: jak najbardziej niewolno przegrzać patelni ze stali nierdzewnej, pszy pierwszym użyciu powinna być zahartowana ,polega to na wygrzewaniu patelni wysmarowanej olejem około 40 min na najmniejszym palniku , ,po takim zabiegu można patelnie poddać wysokim temperaturom i smażyć befsztyki itd. a kładąc produkty automatycznie przejmują część temperatury i tu mamy zasadnicze smażenie ,natomiast co do powstającej patyny ,chodzi tu o patelnie żeliwne, woki itp.prawidłowe użycie patelni ze stali nierdzewnej przedstawiają zdiecja w moich postach wcześniej ,poddaje je bardzo często wysokim temp.a wyglądają jak nowe :grin: pozdrawiam Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 16 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 16 Stycznia 2012 czy po użyciu można normalnie myć detergentami? różne opinie słyszałem,Bo to zapewne zależy od patelni. Niedawno kupiłam żelazną patelnię której producent zastrzegł sobie mycie wyłącznie gorącą wodą. Patelnię Berghoffa myję detergentami ale przed smażeniem uzdatniam tłuszczem i solą tak, jak opisałam w poprzednim poście. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 16 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 16 Stycznia 2012 Mam jeszcze bana(własnego), więc nie mogę pisać na tematy wszelakie a zwłaszcza na chwalebny temat patelniów.Skwituję to, o ile mnie nie zbanują - poznać człeka po patelni jego – first grump chips, znaczy cóś tam cóś tam, sam nie wiem ło co biega.To ja pisałem -Gonzo głup.Pozdrawiam wszystich głupów, którzy myślą, że ich patelnia jest najlepsza :wink: Majty też :grin: :lol: :lol: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 16 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 16 Stycznia 2012 Gonzo, a teraz przetłumacz co napisałeś :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 16 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 16 Stycznia 2012 Gonzo, a teraz przetłumacz co napisałeś :lol: W kwesti majtów czy patelniów, typu green power or ELO Pozdrawiam - gonzo głup :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kipi Opublikowano 16 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 16 Stycznia 2012 Wypala się tylko wyroby ze stali węglowej (ta co rdzewieje). Stali nierdzewnej się nie wypala. Proces wypalania polega na tym iż po prostu podgrzewa się patalnie do możliwie max temperatury aż zacznie metal stawać się niebieskawo-fioletowy. Następnie smaruje się ją (np.) papierem toaletowym zamoczonym w oleju jadalnym. To powoduje wypalanie oleju i pokrywanie patalni patyną która jest naturalną warstwą nieprzywierającą. Takich garnków nie wolno myć detergentami bo patyna zejdzie (trzeba proces wypalania powtórzyć uprzednio papierem ściernym przecierając patelnię aż do czystej stali). Patyna jest też wrażliwa na rzeczy kwaśne jak np. ocet, cytryna. Dlatego potrawy nie mogą być zbytnio kwaśne (jak kwaśne nikt nie powiedział więc domniemuję iż nie wolno wlewać czystego octu czy też cytryny lecz dodawać te składniki do jedzenia na patelni). Można jeszcze wypalić patelnie w piekarniku przy pomocy soli ale nie znam dokładnie tej metody a najlepsza jest ta z olejem choć wydzielają się przy tym potworne ilości dymu.W późniejszym etapie użytkowania nie przewiduje się żadnej już konserwacji takiej patyny bowiem ona sama się utrwala poprzez używanie samej patelni. Mam woka którego już samo nagrzanie powoduje iż wydziela takie zapachy że ślinka cieknie.Po umyciu takiego naczynia należy wytrzeć do sucha i posmarować odrobiną oleju jadalnego w przeciwnym razie pordzewieje Stali nierdzewnej się po prostu nie wypala bo nie ma takiej potrzeby. W zależności od jakości stali nierdzewnej jest ona mniej lub bardziej podatna na przywieranie (chirurgiczna chyba najlepsza 18/10). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymon70 Opublikowano 18 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 18 Grudnia 2012 Czy używa ktoś proszę o opinie http://www.zeptersklep.pl/produkt/3197/patelnia_griller_zepter_ura_30l_28_cm_z_pokrywa.html Cytuj To co robisz podkreśla,lub przekreśla to co mówisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dietykon Opublikowano 19 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 19 Grudnia 2012 proszę o opinie Nie za tą cenę! 1710zł To 10 patelni takich http://allegro.pl/berghoff-patelnia-ceramiczna-garnek-virgo-28-i2806065884.html każda z 2 letnią gwarancją więc 20 lat używania patelni! Pozdrawiam! Cytuj a tu moja stronka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 19 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 19 Grudnia 2012 Ale cena z kosmosu :shock: :shock:. Chyba troszkę przesadzili... :???: A BTW, jaka fajna ta patelnia Berghof ! Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe60 Opublikowano 19 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 19 Grudnia 2012 więc 20 lat używania patelni!ponad 20 lat użytkujemy taką (fotki z netu): i jest super! Zakupiona w jakimś mini zestawie Zeptera. a kosmiczna cena chyba tylko po to aby klient cieszył się z otrzymania 50% rabatu... Cytuj Świat jest niebezpiecznym miejscem nie z powodu tych, którzy czynią zło, ale z powodu tych, którzy na to patrzą i nie czynią nic.Albert Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kipi Opublikowano 20 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 20 Grudnia 2012 Za tą cenę oczywiście nie warto. Generalnie używam zeptera (ze względu na grupe dno) do duszenia lub smażenia (grube dno dobrze stabilizuje temp. patelni). Chciałbym wyrazić swoją opinie po ponad rocznym użytkowaniu ceramicznych patelni MONETA i garnka MONETA (też ceramika). Jestem rozczarowany, pojawiają się coraz to nowsze odpryski wielkości główki od szpilki w miejscach w których nie można nawet przypadkowo ich odszczypać - zresztą po solidnym uderzeniu odprysk byłby zdecydowanie większy tak więc zrewidowałem swoje poglądy nt patelni i oto zestaw który u mnie się sprawdza najlepiej:- 1 patelnia zepter (grube dno)- 1 patelnia firmowa teflonowa- 1 patelnia grillowa żeliwna- i jeszcze jedna którą można by było włożyć do piekarnika i po wcześniejszym podpieczeniu dusić (kolega wychwala PENTOLPRESSa z wysokimi na około 8cm brzegami i pewnie jego kupię) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 20 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 20 Grudnia 2012 ja się muszę pożalić na moją patelnię berghoffa z powłoką ferno ceramic, coś mi przyłapuje jesdzenie, a najgorsze że zgubiłam rachunek i nie mogę reklamować,. Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 20 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 20 Grudnia 2012 Witam! a ja kupilem niedawno cos takiego, wprawdzie nie jest to patelnia ale sluzy tez do pieczenia. Brytwanka jest zeliwna i emaliowana o poj 4l, a wazy okolo 6kg. Jeszcze jej nie testowalem ale przypuszczam ze mieso powinno sie w niej dobrze piec . Wyroby poktryte ceramika nie ciesza sie u nas dobra opinia, podobno w pierwszych miesiacach powloka ceramiczna dorownuje powloce teflonowej, jednakze potem zaczynaja sie problemy z przywieraniem i odpryskami. Pozdrawiam yogi http://foto.arcor-online.net/palb/alben/40/3887040/3963323239366336.jpg http://foto.arcor-online.net/palb/alben/40/3887040/6464336266313938.jpg http://foto.arcor-online.net/palb/alben/40/3887040/3934346239393433.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymon70 Opublikowano 20 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 20 Grudnia 2012 Witam my mamy zestaw garów i patelni ,czajnik Berghofa i nie jesteśmy zadowoleni przypalają nie zrobi potraw bez tłuszczu i wody jak nas zapewniano. patelnia zeptera jest teraz w promocji za 395 złociszy więc cena nie jest jakaś zaporowa tyko nie chcę kupić i postawić bo się okaze że tylko na pokazie piecze bez tłuszczu i nie przypala. Cytuj To co robisz podkreśla,lub przekreśla to co mówisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 21 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 21 Grudnia 2012 nie jesteśmy zadowoleni przypalają nie zrobi potraw bez tłuszczu i wody jak nas zapewnianoTych patelni nie powinno się myć w zmywarkach. Przed smażeniem dobrze jest przeczyścić dno solą z odrobiną roztopionego smalcu i wytrzeć papierowycm ręcznikiem. . Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 21 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 21 Grudnia 2012 :grin: yogi,mam dwa takie garnki żeliwne powlekane,jestem bardzo zadowolony (super dusi się mięso). Patelnie,teflonowe,ceramiczne,grillowe........ to dobre na pół roku a potem rozbić o kant d....y.Teraz mam 5 różnych patelni,dwie ceramiczne,teflon,grillowa,taką co można wkładać do piekarnika (cała metalowa) i wok :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 18 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 18 Marca 2013 Teraz w makro jest promocja, jak się uzbiera 20 punktów to można kupić taniej min. patelnię fisslera.Uzbierałam, kupiłam, wygląda solidnie, choć jeszcze nie używałam. Zastanawia mnie tylko dlaczego jest made in P.RC , bo przecież to powinno być made in Germany, ciekawi mnie czy tylko linia dla makro powstała w Chinach czy też całą produkcję tam robią. Chyba dokupię sobie jeszcze garnki, bo nawet w porównaniu z ebay wychodzą taniej. Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 18 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 18 Marca 2013 Ja w chwili obecnej, od około roku, użytkuję patelnię ceramiczną. Na początku była niesamowita, nic nie przywierało, jak smażyłem jajka sadzone, to ciężko było przewrócić na drugą stronę, bo normalnie uciekały. :grin: Teraz jest już znacznie gorzej, jajka nie uciekają, a nawet trochę przywierają. :sad: Aha, kupiłem ją na alledrogo za około 70 zeta + przesyłka. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 18 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 18 Marca 2013 madlinka, wklej prosze zdjecie, bo nie mam pojecia o jakiej patelni mowisz. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 19 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 19 Marca 2013 ANNAM, tu masz linka, mam taką samą: http://www.cookplanet.pl/garnki/garnki-i-seria-fissler/fissler-classic/fissler-classic-patelnie-woki/fissler-classic-edelstahl-pfanne-24-cm-ohne-deckel-induktionsgeeignet.html Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tabasco Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 16 Kwietnia 2014 A wie może ktoś jak wypalić/przygotować do użytku patelnię z czystego żeliwa ? Cytuj http://chilihead.pl/index.php Zapraszamhttp://img51.imageshack.us/img51/3732/xsxx.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 16 Kwietnia 2014 (edytowane) Są dwie szkoły olejowa i solna 1. "Wysuszyc i postawic na malym ogniu. Dodac 2 lyzki oleju i za pomoca kawalka recznika papierowego rozprowadzic olej po calej powierzchni.Ogrzewac patelnie powoli ok 10-15 min, po czym wytrzec recznikiem papierowym. Recznik powinien sie pobrudzic na czarno. Powtorzyc caly proces olejowania, podgrzewania i wycierania az recznik bedzie czysty od osadow. Tak przygotowanej patelni nie nalezy myc woda z plynem. Wystarczy umuc ja w czystej wodzie i dokladnie wysuszyc po uzyciu (mozna postawic na chwile na ogniu). Jesli zacznie rdzewiec nalezy umyc mleczkiem i ponownie naoliwic. Tak przygotowana patelnia z czasem pokryje sie naturalna powloka nieprzywierajaca" 2. Sypnąć garść soli na patelnię i na ostry gaz aż sól zrobi się czarna Do mnie bardziej przemawia pierwszy sposób , tak robiła moja babcia patelnia praktycznie nie widziała wody po smażeniu była wycierana do czysta papierem i nic do niej nie przywierało Edytowane 16 Kwietnia 2014 przez roger Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 16 Kwietnia 2014 jak wypalić/przygotować do użytku patelnię z czystego żeliwa ? Podam trzeci sposób, będący połączeniem dwóch podanych przez @roger'a, z pewną odmianą.Na patelnię daj niewielką ilość czystego smalcu oraz garść soli. Sól z roztopionym smalcem powinna stanowić rodzaj gęstej papki. Po bardzo wolnym doprowadzeniu smalcu do dymienia (temperatura dymienia smalcu jest wyższa niż oliwy, nie mówiąc już o oleju) nacieraj tą papką dno i boki patelni. Oczywiście przez grubą warstwę ręczników papierowych. Czystymi ręcznikami usuń zatłuszczoną sól i gotowe.W podobny sposób przygotowuje się również patelnie z nierdzewki do smażenia befsztyków bez tłuszczu oraz omletów (te smażymy już na maśle). Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.