sverige2 Opublikowano 8 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #101 Opublikowano 8 Grudnia 2014 (edytowane) Nie ma się co uprzedzać. Powłoka ceramiczna zastępuje teflon (mało odporny na temperaturę i trujący). Aczkolwiek też trzeba uważać żeby nie przegrzać - więc do steków się nie nadaje. No nie bardzo wiem wg. jakiej szkoły kolega smaży steki wołowe, bo to co kolega pisze, nie ma niestety żadnego odniesienia do rzeczywistości. Jak pisałem wcześniej, smażę na tej patelni steki i wychodzą doskonale.http://wkrainiesmaku.pl/14665/jak-usmazyc-perfekcyjnego-steka/ Edytowane 8 Grudnia 2014 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6435-patelnia-teflonowa-%C5%BCeliwna-ceramiczna-i-inne/page/5/#findComment-388746 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henry_ Opublikowano 10 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #102 Opublikowano 10 Grudnia 2014 Ja nie smażę steków - szkoda mi dobrego mięsa - robię je Sous Vide i najwyżej "opiekam" na patelni z wierzchu dla ładniejszego efektu. Tutaj Kolega sie troche myli.! Wlasnie czytam material o patelniach ceramiczny w ktorym Profis opisuja ze owe patelnie doskonale radza sobie z temp. do 450 C. a wiec do smazenia stekow jak najbardziej.!Wow... ciekawa informacja. Aczkolwiek na starej ceramicznej powłoka też wytrzymała... tylko że przestała być nieprzywieralna :-( Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6435-patelnia-teflonowa-%C5%BCeliwna-ceramiczna-i-inne/page/5/#findComment-389405 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 10 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #103 Opublikowano 10 Grudnia 2014 tylko że przestała być nieprzywieralna :-( Ahh tamm.. Mi sie wydaje ze zywotnosc patelni, lezy w naszych rekach.. Opisz prosze jak Sous Vide potrawy w Twoim wykonaniu przyzadzasz..?! Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6435-patelnia-teflonowa-%C5%BCeliwna-ceramiczna-i-inne/page/5/#findComment-389419 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 11 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #104 Opublikowano 11 Grudnia 2014 https://www.youtube.com/watch?v=tUgIEWM4qt8 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6435-patelnia-teflonowa-%C5%BCeliwna-ceramiczna-i-inne/page/5/#findComment-389474 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 11 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #105 Opublikowano 11 Grudnia 2014 robię je Sous Vide A jak gotujesz potrawy?? Masz specjalną maszynę czy stawiasz na gazie gar z wodą i termometrem?Ja też jestem zainteresowany tą metodą z uwagi że mam już pakowarkę próżniową i zastanawiam się jak przyrządzić poprawnie danie.... jak na razie to prażyłem tą metodą roladę z boczku w przyprawach i faktycznie była bogatsza w smaku!Jednak jak szukałem na necie to najtańszą maszynkę do sous vide znalazłem za ponad 600 zł Jestem ciekawy jak Ty to gotujesz? Z Dymnym pozdrowieniem..... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6435-patelnia-teflonowa-%C5%BCeliwna-ceramiczna-i-inne/page/5/#findComment-389479 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 11 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #106 Opublikowano 11 Grudnia 2014 jak szukałem na necie to najtańszą maszynkę do sous vide znalazłem za ponad 600 zł spora grupa naszej braci ma takie urządzenie , znane pod nazwą "gar z Lidla" w cenie zakupu do 250zł ...... i to jest wystarczające a zarazem pojemniejsze urządzenie....ja np w miniony piątek parzyłem 15 sporych golonek przednich Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6435-patelnia-teflonowa-%C5%BCeliwna-ceramiczna-i-inne/page/5/#findComment-389544 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 11 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #107 Opublikowano 11 Grudnia 2014 przejrzałem alledrogo i niestety nic trzeba będzie czatować nad aktualna ofertą lidla Dziękować bardzo! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6435-patelnia-teflonowa-%C5%BCeliwna-ceramiczna-i-inne/page/5/#findComment-389550 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 11 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #108 Opublikowano 11 Grudnia 2014 trzeba będzie czatować nad aktualna ofertą lidla Tylko trzeba być cierpliwym,poluję od roku i bez rezultatu Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6435-patelnia-teflonowa-%C5%BCeliwna-ceramiczna-i-inne/page/5/#findComment-389555 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 11 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #109 Opublikowano 11 Grudnia 2014 ja np w miniony piątek parzyłem 15 sporych golonek przednich Tomek, a czy mógłbyś napisać co i jak robiłeś. Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6435-patelnia-teflonowa-%C5%BCeliwna-ceramiczna-i-inne/page/5/#findComment-389557 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 11 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #110 Opublikowano 11 Grudnia 2014 (edytowane) Arko ..Na niemieckiej stronie Lidla jest możliwość zakupu tego gara :http://www.lidl.de/de/silvercrest-gluehwein-/einkochautomat-digital-mit-lcd-sead-1800-b1/p176828 Edytowane 11 Grudnia 2014 przez Małgoś Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6435-patelnia-teflonowa-%C5%BCeliwna-ceramiczna-i-inne/page/5/#findComment-389560 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 11 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #111 Opublikowano 11 Grudnia 2014 Tomek, a czy mógłbyś napisać co i jak robiłeś. golonki peklowane w słabej solance ( 4,5%) z nastrzykiem , ociekanie 12h ,pakowanie próżniowe każdej osobno, parzenie 24h w temp 68stopni- gdybym miał poddawać je od razu dalszej obróbce temp ustawiłbym na 65stopni, ja po parzeniu miałem przerwę Golonki po wyjęciu układane na blasze, smarowane nieco "mazidłem" na bazie przypraw oleju, miodu i soku cytryny opiekane w piekarniku dla uzyskania odpowiedniej skórkiTo oczywiście tylko jeden ze sposobów, zależny od upodobańNa pewno warto pokusić się o próby wcześniejszego opiekania palnikiem czy dodatkiem do parzenia przypraw - ja na eksperymenty tym razem nie miałem czasu Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6435-patelnia-teflonowa-%C5%BCeliwna-ceramiczna-i-inne/page/5/#findComment-389561 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 11 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #112 Opublikowano 11 Grudnia 2014 Czy po wyjęciu z parzenia nadają się od razu do konsumpcji (bez podpiekania) Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6435-patelnia-teflonowa-%C5%BCeliwna-ceramiczna-i-inne/page/5/#findComment-389562 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 11 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #113 Opublikowano 11 Grudnia 2014 Arko .. Na niemieckiej stronie Lidla jest możliwość zakupu tego gara : http://www.lidl.de/d...1800-b1/p176828 "Dzięki za cynę" już rozpuściłem wici po de Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6435-patelnia-teflonowa-%C5%BCeliwna-ceramiczna-i-inne/page/5/#findComment-389569 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 11 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #114 Opublikowano 11 Grudnia 2014 Czy po wyjęciu z parzenia nadają się od razu do konsumpcji (bez podpiekania) jeśli chodzi o konsystencję to tak, natomiast brak im "szlifu" dlatego lekkie opieczenie jest wskazanejesli nie chcesz tego robić należy zaopatrzyć je w przyprawy przed zapakowaniem w woreczki Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6435-patelnia-teflonowa-%C5%BCeliwna-ceramiczna-i-inne/page/5/#findComment-389697 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 12 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #115 Opublikowano 12 Grudnia 2014 "Dzięki za cynę" już rozpuściłem wici po de NIe wytrzymałem ciśnienia i kupiłem właśnie. Wiem, że w zeszłym roku taniały jakoś pod koniec roku. Ale cóż, jak jestem w mieście, to nie liczę się z pieniędzmi. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6435-patelnia-teflonowa-%C5%BCeliwna-ceramiczna-i-inne/page/5/#findComment-389775 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 12 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #116 Opublikowano 12 Grudnia 2014 A gdzie była do nabycia? Ja nie mam takiego farta :-( Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6435-patelnia-teflonowa-%C5%BCeliwna-ceramiczna-i-inne/page/5/#findComment-389776 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 12 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #117 Opublikowano 12 Grudnia 2014 A gdzie była do nabycia? Ja nie mam takiego farta :-( Kupiłem w LIDL onLINE Arko .. Na niemieckiej stronie Lidla jest możliwość zakupu tego gara : http://www.lidl.de/d...1800-b1/p176828 tak, jak Małgoś kazała. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6435-patelnia-teflonowa-%C5%BCeliwna-ceramiczna-i-inne/page/5/#findComment-389780 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 12 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #118 Opublikowano 12 Grudnia 2014 A wysyłają do PL? To może i ja się skuszę.... Albo napiszę list do Świętego ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6435-patelnia-teflonowa-%C5%BCeliwna-ceramiczna-i-inne/page/5/#findComment-389796 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikami Opublikowano 12 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #119 Opublikowano 12 Grudnia 2014 przejrzałem alledrogo i niestety nic Są podobne, słowo kluczowe: pasteryzacja. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6435-patelnia-teflonowa-%C5%BCeliwna-ceramiczna-i-inne/page/5/#findComment-389800 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 12 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #120 Opublikowano 12 Grudnia 2014 A wysyłają do PL? To może i ja się skuszę.... Albo napiszę list do Świętego ;-) Z tego co wiem, to niestety nie. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6435-patelnia-teflonowa-%C5%BCeliwna-ceramiczna-i-inne/page/5/#findComment-389801 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henry_ Opublikowano 12 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #121 Opublikowano 12 Grudnia 2014 robię je Sous Vide A jak gotujesz potrawy?? Masz specjalną maszynę czy stawiasz na gazie gar z wodą i termometrem?Ja też jestem zainteresowany tą metodą z uwagi że mam już pakowarkę próżniową i zastanawiam się jak przyrządzić poprawnie danie.... jak na razie to prażyłem tą metodą roladę z boczku w przyprawach i faktycznie była bogatsza w smaku!Jednak jak szukałem na necie to najtańszą maszynkę do sous vide znalazłem za ponad 600 zł Jestem ciekawy jak Ty to gotujesz? Z Dymnym pozdrowieniem..... Grzałka 900W, termoregulator (własnej konstrukcji, ale dowolny PID z termoparą i SSR się nada), pompa do mieszania wody (na bazie pompki akwariowej i grubej rurki - próbowałem silniczka i wirników ale pompka najwygodniejsza). Wrzucam wszystko do pojemnika kupionego w OBI (niestety z marnego plastiku, ale nie mogę znaleźć lepszego). Wygląda takhttp://www.pbase.com/hfoto/image/157774118/original.jpg Moje ulubione potrawy to boczek parzony 48 godzin w 72C (można smarować taki mięciutki), wszelkie wyroby w szynkowarze i słoikach (krótkotrwałe bo jak chcę tyndalizować to już klasycznie w garnku na gazie), ostatnio też gęsina (z mrożonej - najpierw wrzuciłem żeby rozmrozić na godzinkę, odlałem soki zostawiając tłuszcz, przyprawiłem i jeszcze raz na 5 godzin w 72C - potem na chwilę do piekarnika żeby opiec z wierzchu, nie martwiąc się o soczysty środek). No i oczywiście steki.Zrobiłem nawet porównanie zrobionego SV i na patelni plus piekarnikhttp://www.pbase.com/hfoto/image/157990672/original.jpgMimo że dałem fory temu z patelni wybierając równy kawałek, a nie takiego krzywulca to wyszło dużo gorzej. Jakbym go dłużej przetrzymał w piekarniku to byłby bardziej medium w środku, ale to jest właśnie problem z patelnią i piekarnikiem - trzeba się postarać żeby było dobrze. W SV zawsze wychodzi idealnie - ot tak po prostu. No raz mi się zdarzyło że ustawiłem 65 zamiast 55 i wyszedł prawie well done zamiast lekkiego medium - i byłem w szoku że stek może być taki niedobry (teraz wiem dlaczego zamiast well done czasami używa się określenia ruined ;-) )... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6435-patelnia-teflonowa-%C5%BCeliwna-ceramiczna-i-inne/page/5/#findComment-389853 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 12 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #122 Opublikowano 12 Grudnia 2014 Zrobiłem nawet porównanie zrobionego SV i na patelni plus piekarnik http://www.pbase.com...72/original.jpg Mimo że dałem fory temu z patelni wybierając równy kawałek, a nie takiego krzywulca to wyszło dużo gorzej. Jakbym go dłużej przetrzymał w piekarniku to byłby bardziej medium w środku, ale to jest właśnie problem z patelnią i piekarnikiem - trzeba się postarać żeby było dobrze. W SV zawsze wychodzi idealnie - ot tak po prostu. No raz mi się zdarzyło że ustawiłem 65 zamiast 55 i wyszedł prawie well done zamiast lekkiego medium - i byłem w szoku że stek może być taki niedobry (teraz wiem dlaczego zamiast well done czasami używa się określenia ruined ;-) ).. Nic Kolegi nie rozumiem..Napewno z braku mojej wiedzy i doswiadczenia.. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6435-patelnia-teflonowa-%C5%BCeliwna-ceramiczna-i-inne/page/5/#findComment-389875 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 12 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #123 Opublikowano 12 Grudnia 2014 Są podobne, słowo kluczowe: pasteryzacja. podobne nie znaczy takie same......na allegro nie ma tych ze sterowaniem elektronicznym (tylko zwykłe termostaty) które to grzeją z namiastką regulacji mocy. Pozatym zwykłe termostaty są delikatnie mówiąc mało dokładne Oczywiście jeśli ktoś ma np sterownik z PID to sprawa się rozwiązuje - można tak jak kolega pisze wyżej samemu "sklecić" fajny gar do ogolnego parzenia... - np w oparciu o KEG`a Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6435-patelnia-teflonowa-%C5%BCeliwna-ceramiczna-i-inne/page/5/#findComment-389886 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henry_ Opublikowano 14 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #124 Opublikowano 14 Grudnia 2014 Nic Kolegi nie rozumiem..Napewno z braku mojej wiedzy i doswiadczenia.. To wyjaśnię szerzej też dla innych czytaczy:Żeby zrobić dobry stek trzeba optymalnie go wysmażyć - a trudno to zrobić na patelni ze względu na gradient temperatur. Powierzchnia patelnia jest gorąca ale temperatura musi dotrzeć do środka steku - zanim tak się stanie i środek osiągnie te 52-60 stopni (temperatury ścinania białek - odpowiadają zakresowi rare-medium) to wierzch będzie miał dużo więcej (patelnia ma powyżej 150 stopni). W przejaskrawionej formie wygląda to tak:http://sansaire.com/wp-content/uploads/2014/04/sous-vide-vs-traditional-steak.jpgz patelni ten z prawej - czyli pół steku jest smaczne, pół takie sobie (przesmażony traci baaardzo na smaku). Z Sous Vide żadna część nie przekracza ustawionej temperatury (ten z lewej) czyli trzeba tylko zadbać o dłuższy czas żeby temperatura dotarła do środka (im mniejsza różnica tym wolniej, dlatego na patelni na cienki stek wystarczają 2 minuty, a w SV trzeba przynajmniej 45 minut).Żeby osiągnąć lepszy efekt z patelni zdejmuje się stek wcześniej i wkłada do nagrzanego piekarnika - wtedy przestajemy przesmażać zewnętrzną część, ale temperatura jeszcze wnika w głąb i dopieka nam środek. Ewentualnie można stek po zdjęciu z patelni położyć na desce i przykryć folią żeby środek doszedł. Jest jeszcze metoda z częstym odwracaniem steku żeby mógł trochę ostygnąć z wierzchu, co ma niewielki wpływ na wnikanie temperatury - nigdy tak nie próbowałem i nie widziałem kucharza który by polecał, ale jak ktoś ciekawy to może poczytać tutaj: http://blogs.unimelb.edu.au/sciencecommunication/2014/10/26/the-perfect-steak/ (po angielsku niestety). Oczywiście temu robionemu w niskiej temperaturze Sous Vice brakuje brązowej skórki (reakcja Maillarda produkująca dodatkowe aromaty) - ale to można "naprawić" wrzucając taki stek na kilkanaście sekund na baaardzo gorącą patelnię - przypiecze się tylko z wierzchu a środek zostanie mięciutki. A i jeszcze o "krzywulcu".... jak się kupuje steki gotowe to niestety nie są one ładne i równe. No i to jest problem przy smażeniu bo jak stek jest grubszy to trzeba smażyć dłużej, jak cienki to krócej (dlatego zazwyczaj przepisy na steki podają "x sekund na 1cm grubości"). Ale jak jest ucięty skośnie tak jak ten mój (z wcześniejszego posta) z lewej? Nie można go równo usmażyć na patelni bo z lewej strony będzie potrzebował więcej czasu niż z prawej. Dla Sous Vide to żaden problem bo potrzymam dłużej a jak się z prawej strony temperatura szybciej wyrówna to nic się nie stanie - dłuższy czas ma bardzo mały wpływ na denaturację białek (no cóż... to wszystko fizyka ;-) ). Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6435-patelnia-teflonowa-%C5%BCeliwna-ceramiczna-i-inne/page/5/#findComment-390255 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marko15 Opublikowano 15 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #125 Opublikowano 15 Grudnia 2014 Wow, dzięki Henry_ za wyczerpującą odpowiedź i link do "The Perfect Steak", całe szczęście, że natknąłem się po drodze na ten wątek Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6435-patelnia-teflonowa-%C5%BCeliwna-ceramiczna-i-inne/page/5/#findComment-390411 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.