qwiqweq Opublikowano 9 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 9 Grudnia 2011 Znalazłem 3 receptury na kiełbasy z zawartością wołowiny jako głównego składnika tj.-kiełbasa bytomska-kiełbasa bełza-kiełbasa bieszczadzka. Nie mogę za to znaleźć recepturki na kiełbasy "wołowo wieprzowej" gdzie wołowina rozdrabniana jest na siatce 8,10 lub 14mm. z dodatkiem wieprzowiny kl.1, kl.2 lub kl.3Czy jest taka receptura ? Pozdrawiam. Cytuj Kto sam nie płonie nie zdoła rozpalić innych. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6455-kie%C5%82basa-wo%C5%82owo-wieprzowa/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 9 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 9 Grudnia 2011 [ Dodano: Sob 10 Gru, 2011 00:55 ]Znalazłem 3 receptury na kiełbasy z zawartością wołowiny jako głównego składnika tj. -kiełbasa bytomska -kiełbasa bełza -kiełbasa bieszczadzka.jest jeszcze kiełbasa "Bielska", gdzie 60% to wołowina ale rozdrabniana na sitku"5".Kiełbasa jest super_hiper_bajobongo :lol: :thumbsup: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6455-kie%C5%82basa-wo%C5%82owo-wieprzowa/#findComment-189842 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qwiqweq Opublikowano 10 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 10 Grudnia 2011 Kiełbasa jest super_hiper_bajobongoDzięki na pewno ją kiedyś zrobię. Dla czego więc nie ma ani jednej receptury na kiełbasę wołowo wieprzową rozdrabnianą na większych oczkach :question: Cytuj Kto sam nie płonie nie zdoła rozpalić innych. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6455-kie%C5%82basa-wo%C5%82owo-wieprzowa/#findComment-189881 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 10 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 10 Grudnia 2011 Wstawiaj. Na tym polega charakter tego forum. :grin: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6455-kie%C5%82basa-wo%C5%82owo-wieprzowa/#findComment-189884 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qwiqweq Opublikowano 10 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 10 Grudnia 2011 Wstawiaj Nie ma sprawy ja wstawię ale ktoś inny przetestuje dobra? :grin: :grin: :grin: Tak na serio to zastanawiam się czy są jakieś przeciwwskazania do rozdrabniania wołowiny na siatce np.10 i dodawanie wieprzowiny. Pozdrawiam. Cytuj Kto sam nie płonie nie zdoła rozpalić innych. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6455-kie%C5%82basa-wo%C5%82owo-wieprzowa/#findComment-189903 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 10 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 10 Grudnia 2011 Nie mogę za to znaleźć recepturki na kiełbasy "wołowo wieprzowej" gdzie wołowina rozdrabniana jest na siatce 8,10 lub 14mmAno nie ma . Wynika to ze struktury mięsa wołowego . Używane jest przeważnie do masy wiążącej jako mięsa ścięgniste. Wyjątek stanowi mięso woł kl I dawniej woł kl I nieścięgnista i to tylko ze sztuk młodych -wolce, jałówki i młode byki .Tutaj w tej klasie możesz poszaleć z rozdrobnieniem .A tak wyobraź sobie , jak zmielesz mięso z łaty, karku mostka ,łopatki itd. na siatce 10-14 mm- jak to pogryziesz. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6455-kie%C5%82basa-wo%C5%82owo-wieprzowa/#findComment-189916 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qwiqweq Opublikowano 10 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 10 Grudnia 2011 A tak wyobraź sobie , jak zmielesz mięso z łaty, karku mostka ,łopatki itd. na siatce 10-14 mm- jak to pogryziesz Dziękuję Dziadku :smile: Nie będę w takim razie ryzykował :blush: nie wiem jaką mam wołowinę :blush: . Pozdrawiam. Cytuj Kto sam nie płonie nie zdoła rozpalić innych. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6455-kie%C5%82basa-wo%C5%82owo-wieprzowa/#findComment-189950 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 10 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 10 Grudnia 2011 Nie ma w nazewnictwie kiełbas wołowo -wieprzowych. Kiełbasy są wieprzowe , wieprzowo- wołowe, wołowe. Ponieważ mięso wołowe jest dodatkiem do wieprzowiny. Jest kilka receptur gdzie jest przewaga mięsa wołowego jednak rozdrobnione na drobno. W dzisiejszych czasach zwiększono ilość rożnych mięs dodawanych do mięsa wieprzowego. Gdzieś czytałem że pierwsze kiełbasy zrobiono na bazie mięsa wp. Nie będę w takim razie ryzykowałI słusznie, większe głowy kombinowały jak by tu zagospodarować nadwyżki wołowiny. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6455-kie%C5%82basa-wo%C5%82owo-wieprzowa/#findComment-189955 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbilak Opublikowano 14 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 14 Grudnia 2011 wita w niektórych kiełbasach wieprzowych jest dodatek wołowiny , zauważyłem ze wołowina raz jest traktowana jako masa wiążąca a raz jak uzupełnienie wieprzowiny . to w końcu jak? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6455-kie%C5%82basa-wo%C5%82owo-wieprzowa/#findComment-190670 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 14 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 14 Grudnia 2011 Wyciągnąłeś prawidłowe wnioski. W zależności od rodzaju kiełbasy jest masa wiążącą, uzupełnieniem, masą główną lub nie ma jej wcale. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6455-kie%C5%82basa-wo%C5%82owo-wieprzowa/#findComment-190711 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 14 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 14 Grudnia 2011 to w końcu jak?Tak, jak w przepisie. Może być i tak i tak. Nie zapominaj, że wołowina przesunęła się ostatnio mocno w kierunku mięs luksusowych. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6455-kie%C5%82basa-wo%C5%82owo-wieprzowa/#findComment-190716 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.