Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Znalazłem 3 receptury na kiełbasy z zawartością wołowiny jako głównego składnika tj.

-kiełbasa bytomska

-kiełbasa bełza

-kiełbasa bieszczadzka.

 

Nie mogę za to znaleźć recepturki na kiełbasy "wołowo wieprzowej" gdzie wołowina rozdrabniana jest na siatce 8,10 lub 14mm. z dodatkiem wieprzowiny kl.1, kl.2 lub kl.3

Czy jest taka receptura ?

 

Pozdrawiam.

Kto sam nie płonie nie zdoła rozpalić innych.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6455-kie%C5%82basa-wo%C5%82owo-wieprzowa/
Udostępnij na innych stronach

[ Dodano: Sob 10 Gru, 2011 00:55 ]

Znalazłem 3 receptury na kiełbasy z zawartością wołowiny jako głównego składnika tj.

-kiełbasa bytomska

-kiełbasa bełza

-kiełbasa bieszczadzka.

jest jeszcze kiełbasa "Bielska", gdzie 60% to wołowina ale rozdrabniana na sitku"5".

Kiełbasa jest super_hiper_bajobongo :lol: :thumbsup:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6455-kie%C5%82basa-wo%C5%82owo-wieprzowa/#findComment-189842
Udostępnij na innych stronach

Kiełbasa jest super_hiper_bajobongo

Dzięki na pewno ją kiedyś zrobię.

 

Dla czego więc nie ma ani jednej receptury na kiełbasę wołowo wieprzową rozdrabnianą na większych oczkach :question:

Kto sam nie płonie nie zdoła rozpalić innych.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6455-kie%C5%82basa-wo%C5%82owo-wieprzowa/#findComment-189881
Udostępnij na innych stronach

Wstawiaj. Na tym polega charakter tego forum. :grin:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6455-kie%C5%82basa-wo%C5%82owo-wieprzowa/#findComment-189884
Udostępnij na innych stronach

Wstawiaj

Nie ma sprawy ja wstawię ale ktoś inny przetestuje dobra? :grin: :grin: :grin:

 

Tak na serio to zastanawiam się czy są jakieś przeciwwskazania do rozdrabniania wołowiny na siatce np.10 i dodawanie wieprzowiny.

Pozdrawiam.

Kto sam nie płonie nie zdoła rozpalić innych.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6455-kie%C5%82basa-wo%C5%82owo-wieprzowa/#findComment-189903
Udostępnij na innych stronach

Nie mogę za to znaleźć recepturki na kiełbasy "wołowo wieprzowej" gdzie wołowina rozdrabniana jest na siatce 8,10 lub 14mm

Ano nie ma . Wynika to ze struktury mięsa wołowego . Używane jest przeważnie do masy wiążącej jako mięsa ścięgniste. Wyjątek stanowi mięso woł kl I dawniej woł kl I nieścięgnista i to tylko ze sztuk młodych -wolce, jałówki i młode byki .Tutaj w tej klasie możesz poszaleć z rozdrobnieniem .A tak wyobraź sobie , jak zmielesz mięso z łaty, karku mostka ,łopatki itd. na siatce 10-14 mm- jak to pogryziesz. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6455-kie%C5%82basa-wo%C5%82owo-wieprzowa/#findComment-189916
Udostępnij na innych stronach

A tak wyobraź sobie , jak zmielesz mięso z łaty, karku mostka ,łopatki itd. na siatce 10-14 mm- jak to pogryziesz

Dziękuję Dziadku :smile:

Nie będę w takim razie ryzykował :blush: nie wiem jaką mam wołowinę :blush: .

Pozdrawiam.

Kto sam nie płonie nie zdoła rozpalić innych.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6455-kie%C5%82basa-wo%C5%82owo-wieprzowa/#findComment-189950
Udostępnij na innych stronach

Nie ma w nazewnictwie kiełbas wołowo -wieprzowych. Kiełbasy są wieprzowe ,

wieprzowo- wołowe, wołowe. Ponieważ mięso wołowe jest dodatkiem do wieprzowiny. Jest kilka receptur gdzie jest przewaga mięsa wołowego jednak rozdrobnione na drobno. W dzisiejszych czasach zwiększono ilość rożnych mięs dodawanych do mięsa wieprzowego. Gdzieś czytałem że pierwsze kiełbasy zrobiono na bazie mięsa wp.

Nie będę w takim razie ryzykował

I słusznie, większe głowy kombinowały jak by tu zagospodarować nadwyżki wołowiny.

Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6455-kie%C5%82basa-wo%C5%82owo-wieprzowa/#findComment-189955
Udostępnij na innych stronach

wita

w niektórych kiełbasach wieprzowych jest dodatek wołowiny , zauważyłem ze wołowina raz jest traktowana jako masa wiążąca a raz jak uzupełnienie wieprzowiny . to w końcu jak?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6455-kie%C5%82basa-wo%C5%82owo-wieprzowa/#findComment-190670
Udostępnij na innych stronach

Wyciągnąłeś prawidłowe wnioski. W zależności od rodzaju kiełbasy jest masa wiążącą, uzupełnieniem, masą główną lub nie ma jej wcale.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6455-kie%C5%82basa-wo%C5%82owo-wieprzowa/#findComment-190711
Udostępnij na innych stronach

to w końcu jak?

Tak, jak w przepisie.

Może być i tak i tak.

Nie zapominaj, że wołowina przesunęła się ostatnio mocno w kierunku mięs luksusowych.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6455-kie%C5%82basa-wo%C5%82owo-wieprzowa/#findComment-190716
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.