Wujaszek Tom Opublikowano 19 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #251 Opublikowano 19 Lutego 2012 arkadiusz, foty z 14.02 być może słabe światło , zobacz dzisiejsze. Cytuj Myślisz , że możesz wszystko ? Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi Myślałem ,że jestem już na dnie !!!! Ale ktoś rzucił mi łopatę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6468-10-12022012-r-%C5%82azy-kie%C5%82basy-dojrzewaj%C4%85ce-kurs-specjalist/page/11/#findComment-203291 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 19 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #252 Opublikowano 19 Lutego 2012 Może się mylę ale moim zdaniem próbowaliście uzyskać w krótkim czasie efekt jaki uzyskuje się w dłuższym okresie i stąd to mocne wędzenie.I dlatego pytam,czy taki proces jest prawidłowy czy może po prostu byliście ograniczeni czasowo ? .Nie jest to żadna krytyka z mojej strony jedynie dociekanie ,który proces jest prawidłowy.Nie chcieliśmy przyśpieszać procesu dojrzewania. Dojrzewanie to, proces długofalowy i powolny, dlatego nie można go przyśpieszać. Na podstawie zdjęć można zobaczyć jak różne mamy warunki do produkcji wyrobów dojrzewających. Arkadiusz, porównaj zdjęcie Karola i Kadeta. Jak różne mamy produkty a były wędzone w jednakowych warunkach. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6468-10-12022012-r-%C5%82azy-kie%C5%82basy-dojrzewaj%C4%85ce-kurs-specjalist/page/11/#findComment-203331 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryszpak Opublikowano 20 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #253 Opublikowano 20 Lutego 2012 A tak u mnie wyglądają... Temp 4C, wilgotność 92. Zdjęcie z lampą błyskową. p.s. nie nie, reszty nie zjadłem, po prostu rzadko wiszą Cytuj Rafał (ryszpak) rakrzes@poczta.onet.pl Z prawdą jest jak z d..pą. Każdy ma inną i każdy ma swoją... Iure et gladio Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6468-10-12022012-r-%C5%82azy-kie%C5%82basy-dojrzewaj%C4%85ce-kurs-specjalist/page/11/#findComment-203376 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 20 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #254 Opublikowano 20 Lutego 2012 Nie chcieliśmy przyśpieszać procesu dojrzewania. Dojrzewanie to, proces długofalowy i powolny, dlatego nie można go przyśpieszać. Jakie procesy zachodzą podczas takiego dojrzewania? Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6468-10-12022012-r-%C5%82azy-kie%C5%82basy-dojrzewaj%C4%85ce-kurs-specjalist/page/11/#findComment-203383 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 20 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #255 Opublikowano 20 Lutego 2012 Temp 4C, wilgotność 92. No to masz super warunki . Moje będą super twardawe , ale zapewne do zjedzenia :thumbsup: :smile: Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6468-10-12022012-r-%C5%82azy-kie%C5%82basy-dojrzewaj%C4%85ce-kurs-specjalist/page/11/#findComment-203385 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 20 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #256 Opublikowano 20 Lutego 2012 Jakie procesy zachodzą podczas takiego dojrzewania? 1. Rozkład białek i tłuszczu- powstawanie nowych związków o nowych cechach sensorycznych. 2. Powolny i równomierny ubytek wody z całej objętości kawałka mięsa. 3. Zmiana pH mięsa. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6468-10-12022012-r-%C5%82azy-kie%C5%82basy-dojrzewaj%C4%85ce-kurs-specjalist/page/11/#findComment-203386 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
torba Opublikowano 20 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #257 Opublikowano 20 Lutego 2012 moje dojrzewaja w temp około 17* i wilgotność około 30% posmakowłem dziś wedlinkę grześka ,,,,, i od jego przepisu zacznę przygodę z długodojrzewającymi... zamawiam jutro C-P-77S...KOMUŚ POTRZEBA??? WOREK Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6468-10-12022012-r-%C5%82azy-kie%C5%82basy-dojrzewaj%C4%85ce-kurs-specjalist/page/11/#findComment-203429 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 20 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #258 Opublikowano 20 Lutego 2012 C-P-77S. http://www.pigment.biz.pl/produkty-specyfikacje/szczepionka-miesna-bactoferm-cp77s.pdf Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6468-10-12022012-r-%C5%82azy-kie%C5%82basy-dojrzewaj%C4%85ce-kurs-specjalist/page/11/#findComment-203432 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misza2 Opublikowano 21 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #259 Opublikowano 21 Lutego 2012 Wszystko ładnie wygląda :thumbsup: :clap: , zapisuję się na nowy kurs. Drogi Maxelu kiedy planujesz nowy kurs u kolegi Bagno???? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6468-10-12022012-r-%C5%82azy-kie%C5%82basy-dojrzewaj%C4%85ce-kurs-specjalist/page/11/#findComment-203571 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacinto Opublikowano 21 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #260 Opublikowano 21 Lutego 2012 Kolego Bagno - czy możesz powiedzieć jaki termin przydatności maja kultury starterowe,ktorych używaliśmy? Czy to moze lezec np rok? [ Dodano: Wto 21 Lut, 2012 21:37 ]Aha, w ulotce, do której Pis zamieścił link jest napisane Cytuj mój najsmaczniejszy blog http://najsmaczniejszy.com.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6468-10-12022012-r-%C5%82azy-kie%C5%82basy-dojrzewaj%C4%85ce-kurs-specjalist/page/11/#findComment-203587 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vito_miks Opublikowano 22 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #261 Opublikowano 22 Lutego 2012 Czy po pierwszym kursie wędliny dojrzewające doczekają się merytorycznych rozmów na forum, czy też mają pozostać wyłącznie jako program szkolenia kursowego?.Myślałem sobie, chyba w swej naiwności że „pogawędzimy”, ale rzeczowo o recepturach, wyrobach, technologii, itd. itp. Uważam, że chętnych na podobne kursy nie zabraknie, bo są przecież tacy, co jak nie zobaczą, nie dotkną materii własnymi rękami, nie wysłuchają w realu wykładu, to i tak z tego co będzie tutaj napisane nie wykonają samodzielnie po raz pierwszy wyrobu. Ale są też inni o których się pozwalam upomnieć.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6468-10-12022012-r-%C5%82azy-kie%C5%82basy-dojrzewaj%C4%85ce-kurs-specjalist/page/11/#findComment-203606 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 22 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #262 Opublikowano 22 Lutego 2012 Jako, że proces dojrzewania wędlin jest procesem długotrwałym, również dyskusje na temat jego przebiegu rozciągną się na pewno w czasie. Zreszta pierwsze kroki eksperymentatorów sa widoczne na załączonych do tematu zdjęciach. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6468-10-12022012-r-%C5%82azy-kie%C5%82basy-dojrzewaj%C4%85ce-kurs-specjalist/page/11/#findComment-203610 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vito_miks Opublikowano 22 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #263 Opublikowano 22 Lutego 2012 Maxell, biorąc pod uwagę fakt, że najodpowiedniejszą porą dla realizacji zamierzeń w tym dziale jest okres jesienno- zimowy, to się z Twoją argumentacją można warunkowo zgodzić. Co do „eksperymentatorów”, to już nie. A to dlatego, że owi byli uczniami na tym pierwszym kursie. No chyba, że prowadzący też zostali zaliczeni do tego zacnego grona. Ale to wykluczam na 100% w stosunku do przynajmniej jednego z uprawnionych. Oczekiwałem i oczekuję przedstawienia kursowego asortymentu i procesu technologicznego. Zdjęcia owszem, ale wyłącznie jako wizualizacja powyższego. Zamieszczone zdjęcia można raczej zaliczyć do „radosnej twórczości”, a nie rzeczowej wymiany wiedzy i poglądów. Ja się nie upieram, choć widziałbym to bardziej powszechnie. Osobiście z tematem sobie radzę. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6468-10-12022012-r-%C5%82azy-kie%C5%82basy-dojrzewaj%C4%85ce-kurs-specjalist/page/11/#findComment-203614 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 22 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #264 Opublikowano 22 Lutego 2012 Ależ ja popieram Twóją prośbę. Cieszę się, że poruszyłeś ten temat, gdyż mnie byłoby niezręcznie to robić.Na każdym kursie prosimy uczestników o przedstawienie na forum opinii, wniosków i podsumowania kursu, ale jakoś na zapewnieniach z zasady sie tylko kończy. Szkoda, gdyż byłaby to świetna reklama dla SDM, a przede wszystkim pomoc dla ludzi, którzy nie mogą z różnych względów uczestniczyć w szkoleniu. Takie "przedłużenie kursu" na forum może przynieść jedynie same plusy. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6468-10-12022012-r-%C5%82azy-kie%C5%82basy-dojrzewaj%C4%85ce-kurs-specjalist/page/11/#findComment-203619 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wujaszek Tom Opublikowano 22 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #265 Opublikowano 22 Lutego 2012 vito_miks, jako ,że nauki nigdy dość , mam prośbę o Twój proces przygotowania i dojrzewania . Może jakieś foty ? Cytuj Myślisz , że możesz wszystko ? Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi Myślałem ,że jestem już na dnie !!!! Ale ktoś rzucił mi łopatę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6468-10-12022012-r-%C5%82azy-kie%C5%82basy-dojrzewaj%C4%85ce-kurs-specjalist/page/11/#findComment-203626 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vito_miks Opublikowano 22 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #266 Opublikowano 22 Lutego 2012 Tradycja wędliniarska to zbiór wypadkowych i opiera się na kultywowaniu tego, co był było produkowane w regionie, zbiorowości kulturowej, na obszarze etnicznym, etc.To forum jest również czytane przez ludzi z branży i tych starszej daty, którzy naprawdę mają coś do dopowiedzenia. Są zapewne zazwyczaj niewidoczni lub mało widoczni na forum. Euforia z „opierzenia” i radość z pierwszego wyroby jest godna pochwały, ale to zbyt mało by miało stanowić ideę kultywowania wyrobom tradycyjnym i zachęci wspomnianych do zabrania głosu.Moim skromnym zdaniem organizator powinien podać asortyment z recepturą i schematem, przyjętą technologię z uwzględnieniem reżimów.Każdy z asortymentów powinien mieć odrębny wątek, a w wątku prowadzona dyskusja.Ja bym to tak widział.Nie obawiam się o ściąganie, powielanie i plagiaty. Jeżeli ma to służyć dobremu i szczytnemu celowi popularyzowania i kultywowania tradycji, to niech sobie ściągają, niech tworzą, byle dobrze.Złego i pies nie zeżre. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6468-10-12022012-r-%C5%82azy-kie%C5%82basy-dojrzewaj%C4%85ce-kurs-specjalist/page/11/#findComment-203628 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 22 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #267 Opublikowano 22 Lutego 2012 mam prośbę o Twój proces przygotowania i dojrzewania . Może jakieś foty ?no i dostałeś odpowiedź na zadane pytanie :grin: Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6468-10-12022012-r-%C5%82azy-kie%C5%82basy-dojrzewaj%C4%85ce-kurs-specjalist/page/11/#findComment-203630 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vito_miks Opublikowano 22 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #268 Opublikowano 22 Lutego 2012 wujtom, jak zobaczę że tematy mają przyszłość, to wszystko w swoim czasie, bo czasem na tych co mają mało postów można się wyłożyć. Mają więcej wiedzy i umiejętności niż niektórzy co dużo potrafią pisać o niczym. W świecie wirtualnym nigdy nie wiadomo kto zacz. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6468-10-12022012-r-%C5%82azy-kie%C5%82basy-dojrzewaj%C4%85ce-kurs-specjalist/page/11/#findComment-203632 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wujaszek Tom Opublikowano 22 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #269 Opublikowano 22 Lutego 2012 vito_miks, cytat To forum jest również czytane przez ludzi z branży i tych starszej daty, którzy naprawdę mają coś do dopowiedzenia. Mówcie , kolego mówcie. :clap: Cytuj Myślisz , że możesz wszystko ? Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi Myślałem ,że jestem już na dnie !!!! Ale ktoś rzucił mi łopatę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6468-10-12022012-r-%C5%82azy-kie%C5%82basy-dojrzewaj%C4%85ce-kurs-specjalist/page/11/#findComment-203634 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacinto Opublikowano 22 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #270 Opublikowano 22 Lutego 2012 Moje wędlinki dojrzewają na balkoniezdjecie w swietle naturalnym.Pierwsza z prawej poledwica (tylko pekosól), w srodku karkówka (nastrzykiwana kultura serwatkową), reszta szynki (kultura starterowa - zdaje sie CP-77-S) [ Dodano: Sro 22 Lut, 2012 21:47 ]kurcze nie bardzo potrafie sie tymi linkami poslugiwac, w kazdym razie jest tu: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/480f809aaceca467.html [ Dodano: Sro 22 Lut, 2012 21:48 ] Cytuj mój najsmaczniejszy blog http://najsmaczniejszy.com.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6468-10-12022012-r-%C5%82azy-kie%C5%82basy-dojrzewaj%C4%85ce-kurs-specjalist/page/11/#findComment-203698 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
torba Opublikowano 22 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #271 Opublikowano 22 Lutego 2012 .............no i powiedział STARSZY TOWARZYSZ ---CO WIEDZIAŁ... to moi ulubieńcy,,, mam w kole takiego starszego kolegę ,,zna się na wszystkim co się tyczy łowiectwa ,,, ale niestety tylko w teorii,,, typowy gawędziarz -teoretyk!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6468-10-12022012-r-%C5%82azy-kie%C5%82basy-dojrzewaj%C4%85ce-kurs-specjalist/page/11/#findComment-203700 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacinto Opublikowano 22 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #272 Opublikowano 22 Lutego 2012 Worek, jak wkleiłes swoje zdjęcie w poscie tak,ze widac miniaturke? Bo jak widzisz powyzej mi nie wyszlo... Cytuj mój najsmaczniejszy blog http://najsmaczniejszy.com.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6468-10-12022012-r-%C5%82azy-kie%C5%82basy-dojrzewaj%C4%85ce-kurs-specjalist/page/11/#findComment-203701 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
torba Opublikowano 22 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #273 Opublikowano 22 Lutego 2012 normalnie!!!nafotosik, przeglądaj i ok.. na foto szynki,słoninka,karczek,boczek,poledwica i poledwiczki wieprzowe w marynacie grześka... [ Dodano: Sro 22 Lut, 2012 22:03 ]próbuj,,, i sprawdz na podglądzie... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6468-10-12022012-r-%C5%82azy-kie%C5%82basy-dojrzewaj%C4%85ce-kurs-specjalist/page/11/#findComment-203703 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacinto Opublikowano 22 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #274 Opublikowano 22 Lutego 2012 tym razem sie udało Cytuj mój najsmaczniejszy blog http://najsmaczniejszy.com.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6468-10-12022012-r-%C5%82azy-kie%C5%82basy-dojrzewaj%C4%85ce-kurs-specjalist/page/11/#findComment-203704 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
torba Opublikowano 22 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #275 Opublikowano 22 Lutego 2012 ok,ok zapraszam , tylko weż kierowce ,,,, i daj znać o której przybywasz...!!pozdrawiam worek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6468-10-12022012-r-%C5%82azy-kie%C5%82basy-dojrzewaj%C4%85ce-kurs-specjalist/page/11/#findComment-203708 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.