Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

 

Chciałem zostawić kawałek schabu na pieczeń na święta. a że do świąt zostało jeszcze 2 tygodnie zastanawiam jak go przechować żeby był jak najpyszniejszy.

 

Czy trzeba mrozić? a może posolić i do lodówki wystarczy?

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6471-jak-przechowa%C4%87-surowy-schab/
Udostępnij na innych stronach

Chciałem zostawić kawałek schabu na pieczeń na święta

Schab oddziel od kości, do woreczka i do zamrażarki, kości ze schabu ugotuj i obgryzaj, ja bardzo lubię obgryzanie takich kosteczek :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6471-jak-przechowa%C4%87-surowy-schab/#findComment-190497
Udostępnij na innych stronach

kości ze schabu ugotuj i obgryzaj, ja bardzo lubię obgryzanie takich kosteczek :D

 

Można jeszcze wykorzystać do nagotowania treściwej zupy względnie jako dodatek do wyrobu wątrobianki .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6471-jak-przechowa%C4%87-surowy-schab/#findComment-190503
Udostępnij na innych stronach

Czy taki mrożony schab będzie dobry na pieczeń?

Będzie :D

Jak go potem rozmrozić żeby cały sok z niego nie wyciekł?

W najzimniejszej części lodówki, przy zamrażalniku, tak ze dwa dni, może 1.5 dnia, wtedy w przyprawy i na drugi dzień do piekarnika :D Wody z mięsa zawsze odchodzą przy rozmrażaniu.

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6471-jak-przechowa%C4%87-surowy-schab/#findComment-190507
Udostępnij na innych stronach

Czy trzeba mrozić? a może posolić i do lodówki wystarczy?

Nie trzeba mrozić. :!:

Ja obsypuję, smaruję przyprawami z solą lub z dodatkiem peklosoli i zawijam szczelnie w folię aluminiową i do lodówki. Przewracam co 2 dni na inny "boczek".I w razie wycieku podkładam papierowe ręczniki i wymieniam. Tak nawet przetrzymuję do 2 tyg.

Nigdy nie zawiodły mnie mięsa. :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6471-jak-przechowa%C4%87-surowy-schab/#findComment-191673
Udostępnij na innych stronach

  • 11 miesięcy temu...

Pozwolę sobie odświeżyć temat aby nie zakładać nowego.

Dziś wziąłem schab z hurtowni, schab jest ogólnie przeznaczony do robienia steak loins(UK) , czyli do pokrojenia na schabowe. Zazwyczaj biorę schab lokalny bo jest świeży ale dziś coś poszło nie tak i dostałem schab z Francji.

Na pudełku mam napisane

Data uboju 30.11.2012

Data pakowania 03.12.2012

Należy pokroić przed 18.12.2012.

Czyli rozumiem że przed tą datą schab należy pokroić i wystawić do sklepów. A w sklepie taki pokrojony schab będzie jeszcze leżał x dni.

 

Teraz ponowie pytanie ile może leżeć schab w lodówce?

Załóżmy że kupiłem półtusze z datą uboju 05.12.2012 i schab z tej półtuszy zapakuje próżniowo i włożę do lodówki. Czy wytrzyma on tak długo jak ten francuski który kupiłem dziś ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6471-jak-przechowa%C4%87-surowy-schab/#findComment-254863
Udostępnij na innych stronach

szmulik, zaskoczyłes mnie tym opisem oraz stwierdzeniem , jak długo operuja miesem sklepy .Ze zamrazaja to wiem i rozumiem , w wakuum do 7 dni tez bo kupuje, ale to co opisales w datach to wyglada ze trwa to prawie 3 - 4 tygodnie .BArdzo jestem Ciekaw , kto z naszych forumowiczów zna techonologie i sposob przetrzymywania miesa w tak dlugim okresie .Pozdrawiam Wojtek
Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6471-jak-przechowa%C4%87-surowy-schab/#findComment-254866
Udostępnij na innych stronach

Szmulik tam pisze pokroic czy oby napewno

Będąc w sklepie to popatrz jaki długi okres przydatności do spożycia mają te ładnie zapakowane mięska mielone piękne steki itp.Nie wiem co jest w tych paczkach że mięsko bez zamrażania może długo poleżeć w lodówce Dlatego ja staram się kupowac mięso nie paczkowane na stoiskach gdzie widzę ze wiszą całe póltusze

Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6471-jak-przechowa%C4%87-surowy-schab/#findComment-254877
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem co jest w tych paczkach że mięsko bez zamrażania może długo poleżeć w lodówce

No jak co :rolleyes: renesi, tablica Mendelejewa w tym mięsie :lol: :lol: w tym mięsie pierwiastki ważą więcej niż samo mięso :devil: :devil:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6471-jak-przechowa%C4%87-surowy-schab/#findComment-254884
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem co jest w tych paczkach że mięsko bez zamrażania może długo poleżeć w lodówce

No jak co :rolleyes: renesi, tablica Mendelejewa w tym mięsie :lol: :lol: w tym mięsie pierwiastki ważą więcej niż samo mięso :devil: :devil:
Rzucasz mieso na potelnie i po 15min zastanawiasz się co się stało ze go tak mało

Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6471-jak-przechowa%C4%87-surowy-schab/#findComment-254889
Udostępnij na innych stronach

Szmulik tam pisze pokroic czy oby napewno

No tak jest napisane

 

Zrobiłem zdjęcie etykiety poniżej jest link

 

http://imageshack.us/photo/my-images/685/20121207235424.jpg/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6471-jak-przechowa%C4%87-surowy-schab/#findComment-254890
Udostępnij na innych stronach

Data przydatności do spożycia to jest okres czasu w którym ten schab nadaje się do spożycia bez konsekwencji dla zdrowia . W Twoim przypadku ten schab ma taki okres przydatności do spożycia, gdy leży zamknięty w tym opakowaniu, które jest nie uszkodzone.Po otwarciu należy od razu użyć do przeznaczonego celu poddając obróbce termicznej. a termin do przydatności rzeczywiście jest długi za moich czynnych lat zawodowych to dawało się 7 dni dla zamkniętych w opakowaniach bez powietrza .
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6471-jak-przechowa%C4%87-surowy-schab/#findComment-254892
Udostępnij na innych stronach

Z "malizna" wyrobów miesnych kupowanych w Zachodniej Europie to spotkala mnie taka niespodzianka w Danii - kupilem w markecie biała kielbase z mysla by ja udusic , po obrobce w rondlu zostało z niej jakies 30 % w bialym falu ,teraz gdy jade w odwiedziny w tamte rejony biała kielbaske biore ze soba , lepiej im smakuje , mnie nie robi niespodzianki i jest jej tyle ile potrzeba.Pozdrawiam :lol:
Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6471-jak-przechowa%C4%87-surowy-schab/#findComment-254894
Udostępnij na innych stronach

Szmulik tam pisze pokroic czy oby napewno

No tak jest napisane

 

Zrobiłem zdjęcie etykiety poniżej jest link

 

http://imageshack.us/photo/my-images/685/20121207235424.jpg/

date utilisation recommandee -Używaj zalecanego czasu(francuski)

Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6471-jak-przechowa%C4%87-surowy-schab/#findComment-254895
Udostępnij na innych stronach

date utilisation recommandee -Używaj zalecanego czasu(francuski)

Nie wiem jak to tłumaczycie ja nie znam języków ale logicznie to by było- użyj ,spożyj przed zalecanym czasem- datą .

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6471-jak-przechowa%C4%87-surowy-schab/#findComment-254896
Udostępnij na innych stronach

Nie chodzi tu o cięcie tylko o spożycie do 18 grudnia

date utilisation cut by date

 

[ Dodano: Sob 08 Gru, 2012 10:26 ]

Dokładnie tak jak napisał Dziadek pod warunkiem ze nie otworzysz tego wcześniej

Zapakowane może leżeć do daty podanej czyli 18 grudnia

 

[ Dodano: Sob 08 Gru, 2012 11:09 ]

a termin do przydatności rzeczywiście jest długi za moich czynnych lat zawodowych to dawało się 7 dni dla zamkniętych w opakowaniach bez powietrza .

Oj drogi Dziadku nie chciałbyś jeść tego mięsa które tu sprzedają w marketach Kiedyś chciałam zrobić dla mojego brata świerzynkę taką jak moja mama robiła. Zapach roznosił się po całej klatce w bloku jakie to było pyszne a jak pachniało Wiec kupiłam półtuszę i zrobiłam zadowolona ze brat sie bedzie cieszył a on wchodząc do domu zapytał mnie Renik co tak śmierdzi Ach i ręce mi opadły bo tak sie starałam

Dlatego zawsze powtarzam że Polska powinna bronić się od zachodnich technologi

Dlatego uważam za słuszne wspieranie tej strony , pomoc w jej utrzymaniu By móc uczyć sie i dzielić się z innymi swoim doświadczeniem , by to co dobre przetrwał jak najdłużej

Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6471-jak-przechowa%C4%87-surowy-schab/#findComment-254897
Udostępnij na innych stronach

Zrobiłem zdjęcie etykiety poniżej jest link

wychodzi na to, że jakość mięsa jest odwrotnie proporcjonalna do łącznej długości kodów kreskowych na opakowaniu :grin:

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6471-jak-przechowa%C4%87-surowy-schab/#findComment-254919
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem po angielsku jest Cut by date. Schaby w tych opakowaniach nie sa sprzedawane w sklepach tylko wyjmowane I ciete a potem jeszcze raz pakowane z inna datą. Wiec tak naprawde trudno okreslic ile te mieso leży i co sie do niego dodaje zanim trafi na półki.

Ja z doświadczenia wiem ze schab kupiony sklepie w uk smierdzi juz 2 dni przed datą przydatności.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6471-jak-przechowa%C4%87-surowy-schab/#findComment-254952
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.