Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Pytanie jak w temacie.

W poniedziałek wędzę szynki i zastanawiam się jak je przechować, żeby na święta wyglądały i pachniały jak świeżutkie.

Czy lepiej uwędzić i sparzyć a potem do lodówki?

Czy uwędzić sparzyć i powiesić w chłodnym miejscu?

Czy uwędzić przechować w lodówce i sparzyć dopiero dzień przed świętami?

A może uwędzić sparzyć i potraktować je zimnym dymem kilka godzin, dzień przed świętami?

Co polecacie?

 

Wiem, że nic im nie będzie przez ten tydzień jednak taka z lodówki to już nie to samo co świeża.

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6475-jak-zachowa%C4%87-%C5%9Bwie%C5%BCo%C5%9B%C4%87-szynki/
Udostępnij na innych stronach

Wg. mnie najlepiej zrobisz jak uwędzisz, zamrozisz, a przed samymi świętami odmrozisz i w wigilię sparzysz.
Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6475-jak-zachowa%C4%87-%C5%9Bwie%C5%BCo%C5%9B%C4%87-szynki/#findComment-190642
Udostępnij na innych stronach

Wiem, że nic im nie będzie przez ten tydzień jednak taka z lodówki to już nie to samo co świeża.

ee tam... gdybyś chciał miesiąc trzymać to tak :cool:

 

możesz uwędzić, sparzyć i owędzić zimnym dymem - uspokoi Twoje sumienie a i na trwałości zyska

 

możesz też uwędzić schować w bardzo zimne miejsce i sparzyć przed świętami :cool: - przez tydzień jej nic nie będzie

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6475-jak-zachowa%C4%87-%C5%9Bwie%C5%BCo%C5%9B%C4%87-szynki/#findComment-190647
Udostępnij na innych stronach

możesz też uwędzić schować w bardzo zimne miejsce i sparzyć przed świętami :cool: - przez tydzień jej nic nie będzie

Dokładnie tak zrobiłem przy ostatnim wędzeniu i zdało to egzamin. :wink:

Teraz też wędzę przed Świętami i zrobię podobnie. Nawet wydaje mi się , że jak taka szyneczka poleży w chłodnym (zwłaszcza po sparzeniu) to nabiera smaczku, przechodzi lepiej przyprawami. :thumbsup:

Pozdrawiam

Darek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6475-jak-zachowa%C4%87-%C5%9Bwie%C5%BCo%C5%9B%C4%87-szynki/#findComment-190652
Udostępnij na innych stronach

Tylko nie zapomnij sparzyć wszystkiego przed świętami.

Ostatnio dokopałem się szynki surowej do parzenia z wędzenia na święta bożego narodzenia w 2010r...

Całość niezbyt smakowała i trafiła do bigosu...

...Kwestia smaku jest różna u różnych osób...

_____________________________________

http://swinskiekawaly.blox.pl/html

michal.pogorzelec@gmail.com

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6475-jak-zachowa%C4%87-%C5%9Bwie%C5%BCo%C5%9B%C4%87-szynki/#findComment-190674
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.