gasmil Opublikowano 14 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 14 Grudnia 2011 Witam Pytanie jak w temacie.W poniedziałek wędzę szynki i zastanawiam się jak je przechować, żeby na święta wyglądały i pachniały jak świeżutkie.Czy lepiej uwędzić i sparzyć a potem do lodówki?Czy uwędzić sparzyć i powiesić w chłodnym miejscu?Czy uwędzić przechować w lodówce i sparzyć dopiero dzień przed świętami?A może uwędzić sparzyć i potraktować je zimnym dymem kilka godzin, dzień przed świętami?Co polecacie? Wiem, że nic im nie będzie przez ten tydzień jednak taka z lodówki to już nie to samo co świeża.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6475-jak-zachowa%C4%87-%C5%9Bwie%C5%BCo%C5%9B%C4%87-szynki/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 14 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 14 Grudnia 2011 Wg. mnie najlepiej zrobisz jak uwędzisz, zamrozisz, a przed samymi świętami odmrozisz i w wigilię sparzysz. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6475-jak-zachowa%C4%87-%C5%9Bwie%C5%BCo%C5%9B%C4%87-szynki/#findComment-190642 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 14 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 14 Grudnia 2011 Wiem, że nic im nie będzie przez ten tydzień jednak taka z lodówki to już nie to samo co świeża.ee tam... gdybyś chciał miesiąc trzymać to tak możesz uwędzić, sparzyć i owędzić zimnym dymem - uspokoi Twoje sumienie a i na trwałości zyska możesz też uwędzić schować w bardzo zimne miejsce i sparzyć przed świętami - przez tydzień jej nic nie będzie Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6475-jak-zachowa%C4%87-%C5%9Bwie%C5%BCo%C5%9B%C4%87-szynki/#findComment-190647 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DARIOPS Opublikowano 14 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 14 Grudnia 2011 możesz też uwędzić schować w bardzo zimne miejsce i sparzyć przed świętami - przez tydzień jej nic nie będzie Dokładnie tak zrobiłem przy ostatnim wędzeniu i zdało to egzamin. :wink: Teraz też wędzę przed Świętami i zrobię podobnie. Nawet wydaje mi się , że jak taka szyneczka poleży w chłodnym (zwłaszcza po sparzeniu) to nabiera smaczku, przechodzi lepiej przyprawami. :thumbsup: Cytuj PozdrawiamDarek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6475-jak-zachowa%C4%87-%C5%9Bwie%C5%BCo%C5%9B%C4%87-szynki/#findComment-190652 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 14 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 14 Grudnia 2011 :grin: bym uwędził i powiesił do Świąt w chłodnym miejscu :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6475-jak-zachowa%C4%87-%C5%9Bwie%C5%BCo%C5%9B%C4%87-szynki/#findComment-190654 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekk85 Opublikowano 14 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 14 Grudnia 2011 Tylko nie zapomnij sparzyć wszystkiego przed świętami.Ostatnio dokopałem się szynki surowej do parzenia z wędzenia na święta bożego narodzenia w 2010r...Całość niezbyt smakowała i trafiła do bigosu... Cytuj ...Kwestia smaku jest różna u różnych osób..._____________________________________http://swinskiekawaly.blox.pl/htmlmichal.pogorzelec@gmail.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6475-jak-zachowa%C4%87-%C5%9Bwie%C5%BCo%C5%9B%C4%87-szynki/#findComment-190674 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.