Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

dziś mielonka z niespodzianką z synkowara

20:21:28

To wklejasz do postu

W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6487-karolaszymczka-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/7/#findComment-244599
Udostępnij na innych stronach

dziś mielonka z niespodzianką z synkowara

 

Karolku, bądź kolegą dzielącym się wiedzą i napisz coś więcej bo wygląda to bardzo ciekawie :clap: :thumbsup: :thumbsup:

MIRKON
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6487-karolaszymczka-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/7/#findComment-244609
Udostępnij na innych stronach

MIRKON, mięso wołowo wieprzowe 50/50% peklowane peklosól sól 50/50 % 24 h polędwiczki peklowane według tabeli Dziadka.Mięso zmielone na sitku 5 dodana gorczyca pieprz i kminek .Mięsko zapakowane w osłonki. Przez największy lejek od nadziewarki wciśnięta peklowana polędwiczka.Wszystko zapakowane do szynkowarki i parzone w tem.80 stopni przez 1,5 godziny.Studzone razem z praską w zimnej wodzie 10 godzin.Polecam i smacznego. :thumbsup:
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6487-karolaszymczka-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/7/#findComment-244812
Udostępnij na innych stronach

Dziś kaczuszka z że u mnie w rodzinie nie ma amatorów na kacze mięso więc pożarłem sam na jedno posiedzenie 1600 gram miała mała kaczuszka :grin: i dodam że jeszcze z dwie nóżki bym przyjął :lol:

 

 

fotki z telefonu

W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6487-karolaszymczka-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/7/#findComment-245304
Udostępnij na innych stronach

Dziś kaczuszka z że u mnie w rodzinie nie ma amatorów na kacze mięso więc pożarłem sam na jedno posiedzenie 1600 gram miała mała kaczuszka :grin: i dodam że jeszcze z dwie nóżki bym przyjął :lol:

To ja się teraz zastanawiam czy lepiej Ciebie żywić czy ubierać :shock: :tongue: :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6487-karolaszymczka-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/7/#findComment-245307
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

jutro trochę gości przybędzie więc postanowiłem czymś ugościć

na jutrzejsze święto

W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6487-karolaszymczka-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/7/#findComment-247512
Udostępnij na innych stronach

jutro trochę gości przybędzie

 

To wszystkiego dobrego Karolu :grin:

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6487-karolaszymczka-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/7/#findComment-247515
Udostępnij na innych stronach

jutro trochę gości przybędzie więc postanowiłem czymś ugościć

No to św Karola hucznie się zapowiada :lol: :lol: :lol:

A półmiski :clap: :clap: :clap:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6487-karolaszymczka-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/7/#findComment-247517
Udostępnij na innych stronach

postanowiłem czymś ugościć

Super wszystkiego najlepszego Karolu :clap:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6487-karolaszymczka-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/7/#findComment-247681
Udostępnij na innych stronach

dziś trochę szynkowej

 

 

a tutaj wersja z koperkiem jytro fotki po wędzeniu i parzeniu

 

W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6487-karolaszymczka-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/7/#findComment-248024
Udostępnij na innych stronach

witam czy mogę dostać przepis wraz z tym co mam kopić po za mięsem z góry dziękuje
Gdy ludzie rzucają ci kłody pod nogi to nie patrz na nie idź dalej
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6487-karolaszymczka-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/7/#findComment-248026
Udostępnij na innych stronach

KIEŁBASA SZYNKOWA

przepis na10 kg

Mięso wieprzowe kl.I - 8kg

 

Mięso wieprzowe Kl. III- 2kg

 

 

 

 

 

Przyprawy

peklosól 0,20kg

pieprz 0,010kg

cukier 0,005kg

gałka muszkatołowa 0,0010kg

bazylia 0,0005kg

Jelita

 

jelita białkowe o śr 100-120 mm

Sposób wykonania

Mięso kl.I mielimy przez szarpak, lub kroimy w kawałki o śr 4-6cm

Mięso Kl. III mielimy 2 razy przez sitko 5mm.

Po tej czynności wkładamy mięso do naczynia dodajemy wyżej wymienione przyprawy w następujący sposób. Bierzemy 1litr wody dodajemy wszystkie przyprawy wraz z peklosolą,dobrze rozmieszamy tak aby peklosól się rozpuściła i wlewamy do mięsa,dokładnie całość mieszamy aż zniknie solanka,po tej czynności zostawiamy na 24h w temp.4-5°C. Po upływie tego czasu

ponownie mieszamy do uzyskania odpowiedniej kleistości ok 25-30m po tej czynności

napełniamy jelita o dł 25cm ( może być problem z napełnianiem jelit w warunkach domowych,

proponuje odciąć cienką część lejka w połowie i przeznaczyć lejek do tego typu kiełbas)

Po tej czynności osadzanie 1,5h

wędzimy gorącym dymem ok 3h do uzyskania barwy jasnobrązowej.

Parzymy w temp. 75°C ok 100min do uzyskania wewnątrz kiełb 70stC

Studzenie

Wkładamy kiełbaskę do letniej wody (studzenie od razu zimną wodą powoduje to że kiełbasa

kamienieje) studzimy do 30°C i wieszamy na kije wędzarnicze aby mogła odparować.

W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6487-karolaszymczka-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/7/#findComment-248086
Udostępnij na innych stronach

KIEŁBASA SZYNKOWA

Ten przepis to z jakiej książeczki Panie zaczerpnąłeś, fot nie widzę? :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6487-karolaszymczka-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/7/#findComment-248094
Udostępnij na innych stronach

fot nie widzę?

Cofnij się o jedną,jedyną stronę :lol:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6487-karolaszymczka-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/7/#findComment-248097
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.