andrzej k Opublikowano 22 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 22 Stycznia 2012 Żółtka wbijać bezpośrednio do garnka Ja daję bezpośrednio do garnka , może jest inna metoda o której nie wiem :smile: Dzięki Haluś . Wszystko jasne . :grin: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/4/#findComment-198327 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 23 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 23 Stycznia 2012 Ja daję bezpośrednio do garnkaAndrzejku, a czy nie ścina Ci się żółtko w garnku po wbiciu do gorącego? Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/4/#findComment-198360 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 23 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 23 Stycznia 2012 Andrzejku, a czy nie ścina Ci się żółtko w garnku po wbiciu do gorącego? Zbójaszku , na chwilkę zdejmuję z gazu , przygotowuję żółtka , wlewam do garnka i ostro mieszam " rózgą" . Żółtka muszą być czyściutkie , bez białka ,białko się szybciej ścina . Jakoś się udaje . Możesz śmiało spróbować metodę Halusi . Wydaje się pewniejsza na początek :smile: Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/4/#findComment-198363 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 23 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 23 Stycznia 2012 Dzięki bardzo Andrzejku Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/4/#findComment-198366 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 21 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 21 Kwietnia 2012 "Klopsiki drobiowe w sosie pomidorowym" mięso z uda kurczaka - 1.2kg sitko 6mm sól czosnek wyciśnięty przez praskę jakaś egipska mieszanka przypraw do mięs bazylia do sosu 2 całe ząbki czosnku do sou 2 żółtka Do zmielonego mięsa dodałem do smaku sól, czosnek i mieszankę przypraw, dodałem żółtka i wymieszałem, formowałem małe kulki takie trochę spłaszczone i smażyłem na patelni na dość dużym ogniu do złotego koloru. Jak się mięsko smażyło do garnka wlałem zmiksowane trzy puszki pomidorów (dwie by wystarczyły) i do tych pomidorów dodałem bazylię zmieloną, dwa większe ząbki czosnku i zagotowałem, do gotującego się sosu wkładałem klopsiki prosto z patelni i gotowałem 25 min. Klopsiki i sos wyszły bardzo dobre. ale jakbym złamał cukrem(jakieś 3g) kwasek sosu pomidorowego to byłoby jeszcze lepsze :thumbsup: :thumbsup: :grin: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/4/#findComment-214339 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 21 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 21 Kwietnia 2012 "Klopsiki drobiowe w sosie pomidorowym" Nie byłbyś Zbójaszkiem gdybyś czegoś nie ''wydreptał'' :grin: Bardzo apetycznie podany obiadek... na taki się piszę w przyszłości... :tongue: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/4/#findComment-214358 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 21 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 21 Kwietnia 2012 Klopsiki i sos wyszły bardzo dobre.Jak nie, jak tak Apetycznie wyglądają :thumbsup: Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/4/#findComment-214396 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lufa Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Ja ostatni raz wchodzę na stronę przed 15, za chwilę własną śliną się zaduszę :tongue: , tak smakowo to wygląda :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: Cytuj Wątroba bez wsparcia nie da rady.... :-)http://www.facebook.com/WorynyKartyWspomnien Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/4/#findComment-214826 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 6 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 6 Lipca 2012 Wczoraj na próbę zrobiłem dwa małe słoiczki konfitury :rolleyes: lub marmolady z porzeczki. Mnogość przepisów w necie mnie ciut ogłupiła i wydreptałem po swojemu Miałem tylko 37dag porzeczki do tego dodałem 20dag brązowego cukru o 5dag za dużo, wsio poszło do garnka i na małym ogniu gotowałem aż sok prawie całkowicie wyparował, wlałem do słoiczków odwróciłem do góry dnem na 5min i teraz są w lodówce. Troszkę słodkawe, ale będzie do wędlin, następne jak urosną zrobię z mniejszą ilością cukru też brązowego :grin: "Ogóerczki beny" pierwsza partia 4kg :grin: 11 słoików 0.9L, do ostatniego słoika dorabiałem na oko zalewę, gotowałem tylko 7min., dałem po pół łyżeczki pieprzu cayenne na słój, ketchup z Biedronki Chyba w siedmiu czy ośmiu słoikach są ogórki przekrojone na pół, w pozostałych są mniejsze całe. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/4/#findComment-226656 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 6 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 6 Lipca 2012 Mnogość przepisów w necie mnie ciut ogłupiła i wydreptałem po swojemu :clap: :grin: tak to się zazwyczaj kończy.. i wychodzi najlepiej Troszkę słodkawe, ale będzie do wędlin:thumbsup: koniecznie zrób coś z dziczyzny ^^ pychotka.. Zbój Madej, te ogóreczki fajnie wyglądają.. :P szczególnie, że już kilka razy ktoś o nich wspomina, że są pyszne ^^ chyba poszukam przepisu Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/4/#findComment-226657 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 6 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 6 Lipca 2012 chyba poszukam przepisu https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=144624#144624 ja cukru daję 2.5 szklanki koniecznie zrób coś z dziczyzny ^^ pychotka..Brak dostępu do surowca są pyszneA no są, robię je trzeci rok z rzędu i ilości coraz większe, tak u mnie te ogórki schodzą :thumbsup: :thumbsup: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/4/#findComment-226661 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agaxxii Opublikowano 6 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 6 Lipca 2012 Zbój Madej, Taki facet to skarb :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/4/#findComment-226666 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 6 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 6 Lipca 2012 Zbój Madej, Taki facet to skarb :clap: :rolleyes: E tam skarb :blush: :blush: ja tylko dreptać w kuchni lubię :grin: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/4/#findComment-226669 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 6 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 6 Lipca 2012 :rolleyes: E tam skarb :blush: :oops: Wojtuś nie bądź taki skromny . ja tylko dreptać w kuchni lubię :grin: Nalewki też lubisz przecie . :grin: :lol: Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/4/#findComment-226675 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 6 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 6 Lipca 2012 Nalewki też lubisz przecie . :grin: :lol:He he no pewno :grin: , że lubię, szczególnie do boczku, golonki i wątrobianki :thumbsup: :thumbsup: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/4/#findComment-226676 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 6 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 6 Lipca 2012 Zbój Madej, te ogóreczki fajnie wyglądają.. :P szczególnie, że już kilka razy ktoś o nich wspomina, że są pyszne ^^ chyba poszukam przepisuPanieBoczku, to ty tych ogórasów nie robił ??? Oj... Są przepyszne !!! Zbóju, jestem ciekaw tej konfitury... nigdy z porzeczek nie robiłem... nie jest cierpka ? Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/4/#findComment-226679 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 6 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 6 Lipca 2012 nie jest cierpka ?Nie jest, a miała być cierpko-kawskowata-słodka, za dużo cukru dałem o jakieś 5dag na tą wagę porzeczek którą miałem Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/4/#findComment-226680 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 18 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 18 Lipca 2012 Kolejna i ostatnia partia porzeczki czerwonej, było jakieś 6.5 kg, po obróbce cieplnej wyszło jakieś 3-3.5L konfitury. Cukru tyma razem dałem mniej, 40dag/kg, jak się skończył brązowy to dałem biały Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/4/#findComment-228275 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 18 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 18 Lipca 2012 "Ogórki beny" Dzisiejszy przerób, 4 kg, studzenie spiżarniane, na szmacie stygnie 30min. później przekładam na beton Wczorajsze i przedwczorajsze dreptanie Na fotkach jest 12 kg. z zeszłotygodniowym urobkiem było razem 16 kg. więcej o 0.5 kg niż rok temu. Teraz mam plan i mam słoiki żeby przerobić 30-40 kg, może się uda Z zeszłotygodniowych 11-tu słoików został tylko jeden :blush: :P Słoiki o poj. 0.9L po zalaniu gorącą zalewą i po wlaniu do garów dość ciepłej, ale nie gorącej wody słoiki gotuję od momentu zagotowania 5min. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/4/#findComment-228325 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 18 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 18 Lipca 2012 Zbój Madej, :thumbsup: :clap: nadreptałeś się jak maratończyk :grin: Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/4/#findComment-228327 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 18 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 18 Lipca 2012 Wpierwej hicior :grin: :grin: Moja mam robiła małe porządki w spiżarni ze słoikami i znalazła jeden zeszłoroczny duży słoik "Ogórków beny", ogórki mają bardzo głęboki smak ketchupu i są wyraźniej słodsze w smaku niż kilkutygodniowe lub kilkumiesięczne, a ja daję pół szklanki mniej cukru niż w przepisie oryginalnym. Ogórki te są jeszcze fajnie chrupkie przy gryzieniu :grin: Urobek z popołudniowego dreptania, 4.5 kg ogórków, wyszło 17 słoików 0.5 L Do zalewy z przepisu beny pomniejszoną o pół szklanki cukru dolewam jakieś 200-300ml wody, tak do pełnego garnka w którym gotuję zalewę. Ilość tej zalewy wystarcza, jeżeli robię w słoikach 0.9 L, na 4 kg ogórków z czego jakieś 90% jest krojone na pół, wychodzi 10 słoików, a jak robię w słoikach 0.5 L to idzie na tą ilość zalewy 4.5 kg ogórków z czego jakieś 60% krojone na pół, a reszta drobniejsza w całości i wychodzi 17 słoiczków. Moja mała przeróbka przepisu beny: Ogórki beny Nieduże ogórki myję, kroję na pół ze skórą, jak mniejsze mogą być całe. Układam ciasno w słoikach i dodaję koper ,ziele angielskie, czosnek, gorczyce, pieprz cayenne lub ostrą paprykę i pieprz czarny ziarnisty. Sporządzam zalewę: 2 l wody 2.5 szkl cukru 4 łyżki soli 16 łyżek ketchupu pikantnego (ja daję cała butelkę pikantnego lub „Tortex”) 1 szkl octu ja dodaję jeszcze pieprz cayenne lub ostrą paprykę, tak z 1/5 łyżeczki, taka większa szczypta, ale te przyprawy nie są konieczne. Ogórki zalewam gorącym płynem, zakręcam słoiki wstawiam do garnka wyłożonego papierem, zalewam dość ciepłą, ale nie gorącą wodą do 3/4 wysokości słoika, doprowadzam do wrzenia i gotuję, od momentu zagotowania: 0.5 L - 4-5min. nie więcej 0.9 L - 5 min. nie więcej 1,1 L te na gumkę i sprężynę - 6-7 min. nie więcej Oryginalny przepis https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=144624#144624 Razem z dzisiejszymi, jak na razie przerobiłem 20.5 kg Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/4/#findComment-228399 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 20 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 20 Lipca 2012 "Konserwowa cukinia Zbója" Cukinia z działeczki, nie kupna Obraną cukinię kroję w słupki, jak są większe ziarenka to je łyżeczką wydłubuję, a jak małe to zostawiam. Zalewa jak na ogórki beny z przepisu dwa posty wyżej z dodatkiem szczypty pieprzu cayenne, szczypta z dwóch palców :grin: Ciasno napycham w słoiki, zalewam gorącą zalewą, wkładam do gara, do którego wlewam dość ciepłą, ale nie gorącą wodę, zagotowuję i od czasu zagotowania gotowałem 5 min. i do wystudzenia w chłodne miejsce. Niestety nie odważyłem pokrojonej cukinii, zapomniałem, ale słoików 0.5 L wyszło dwadzieścia. Polecać przepisu jeszcze nie mogę ponieważ to moja pierwsza cukinia konserwowa i nie wiem jak smakuje, na próbowanie trzeba poczekać niech się przegryzie, ale może ktoś z was się skusi na zrobienie kilku słoiczków Co najmniej do Wtorku nie dreptam już nic, moje kulasy coś nie chcą mnie nosić, chyba się chwilowo :rolleyes: przedreptałem :lol: :lol: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/4/#findComment-228679 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 20 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 20 Lipca 2012 Hmmm , może ja się skuszę bo już nie wiem co z tą cukinią robić a wyrzucić grzech Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/4/#findComment-228768 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 20 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 20 Lipca 2012 możesz Olga zrobić zapiekankę ,którą ja przywiozłam na VI Zlot Przepis jest autorstwa naszej Majki z Czech : Zapiekanka z cukinii: 70dag cukinii1 cebula10dag sera żółtego10dag wędliny- wszystko ścieramy na tarce o grubych oczkach i wkładamy do miski. Do tego dodajemy 5 jaj, 1 szkl.maki pszennej, 1/2 szkl.oliwy, 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia i do tego przyprawy wedle gustu i upodobania. Ja dodałam: dużą ilość czosnku, majeranek, pieprz, przyprawę do grila(np. Kamis pikantną). Wszystko wymieszac , przełożyc do żaroodpornego naczynia i wkładamy do uprzednio nagrzanego piekarnika na 200stopni. Pieczemy tak długo aż zapiekanka nabierze rumianego koloru. Podajemy z ziemniakami i surówka, również smakuje na zimno. Wygaszam..bo Zbója temat.. :blush: [ Komentarz dodany przez: EAnna: Sob 21 Lip, 2012 08:23 ]Zgodnie z życzeniem autora wątku zlikwidowałam wygaszanie dla dobra ogółu forowiczów :grin: Wartościowe przepisy trzeba pozostawić dla potomnych Małgoś Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/4/#findComment-228770 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 21 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 21 Lipca 2012 Dziękuję EAnno,że "odptaszyłaś " :wink: wygaszanie. A propos przepisu- już jest TUTAJ : https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=7679&postdays=0&postorder=asc&start=15 .dlatego nie chciałam zaśmiecać Zbójowi tematu :blush: :grin: . Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6489-kuchenne-przygody-wg-zb%C3%B3ja/page/4/#findComment-228784 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.