Skocz do zawartości

Kuchenne Przygody wg Zbója


Zbój Madej

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 833
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

a co z komora dojrzewalnicza??

 

Stefanie..... ja podjąłem taką decyzję  , może trochę inną niż większość :)    Jak tylko dokonam zakupu krajalnicy to natychmiast albo prawie natychmiast biorę się za komorę  dojrzewającą . :)

 

Już prawie wiem do kogo się udam na wstępne szkolenie celem zdobycia chociaż  minimalnej wiedzy . :D

 

 

Pozdrawiam :santa:

Edytowane przez andrzej k

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Już prawie wiem do kogo się udam na wstępne szkolenie celem zdobycia chociaż minimalnej wiedzy .

My też już wiemy. Lecisz do Stefana :D

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

biorę się za komorę dojrzewającą

 

Ty masz jeszcze swoją witrynę? :D
Mam.. ale kupię tylko do dojrzewających ..taki mam plan... Edytowane przez andrzej k

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

kupię tylko do dojrzewających

Znaczy Beko czy jakąś inną?

 

 

Mam

Taniej wyjdzie przerobić tą co masz niż nową kupować, ale oczywiście jak kto woli :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

drzwi sa otwarte, i na lotnisko tez wyjade...
Już robiłem za sobowtóra - dla mnie nie problem :D 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ty masz jeszcze swoją witrynę? :D

 

Mam ją cały czas i znakomicie spełnia swoje zadanie .... czyli jest gdzie peklować i przechowywać zapakowane wędliny .

 

 

 

drzwi sa otwarte, i na lotnisko tez wyjade... :D

 

Stefanie bardzo dziękuję ... nigdy nie mówię nigdy :) . Na tym etapie myślałem o Zbójaszku :D

 

 

Pozdrawiam świątecznie :santa: :santa: :santa:

 

Jak tylko zakupię krajalnicę to założę swój temat coby nikomu nie zaśmiecać . :tongue::)

Edytowane przez andrzej k

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

StefanS, dnia 26 Gru 2019 - 08:52, napisał: drzwi sa otwarte, i na lotnisko tez wyjade...   Stefanie bardzo dziękuję ... nigdy nie mówię nigdy . Na tym etapie myślałem o Zbójaszku     Pozdrawiam świątecznie
i to wlasnie wcale nie znaczy ze zamykam drzwi - i nadal na lotnisko tez wyjade.... 

Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania.

StefanS.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16793-rosja-ukraina-sało-różne-przepisy/?p=651876

 

Wersja próbna na boczku z/k, ładny tłusty. Słoniny na razie szkoda, jak wyjdzie to machnę słoninkę w ten sposób :D

Na filmikach YT widziałem, że na wschodzie dużo robią sało z boczku.

 

post-41817-0-04259600-1578585127_thumb.jpgpost-41817-0-49253500-1578585128_thumb.jpgpost-41817-0-33510700-1578585129_thumb.jpgpost-41817-0-16938400-1578585130_thumb.jpgpost-41817-0-96610800-1578585130_thumb.jpgpost-41817-0-64458600-1578585131_thumb.jpgpost-41817-0-55415500-1578585132_thumb.jpgpost-41817-0-37765700-1578585133_thumb.jpgpost-41817-0-22294800-1578585134_thumb.jpg

 

Jutro po południu w przyprawy :cool:

 

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

że na wschodzie dużo robią sało z boczku.

Salo to na wschodzie nazwa każdego tłuszczu, w tym boczku. ;)

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Salo to na wschodzie nazwa każdego tłuszczu, w tym boczku. ;)

Słonina to narodowy przysmak Ukraińców.

Zachwycają się nią jak Polacy wykwintną szynką czy dobrą kiełbasą.

W Salo Art Museum  w Lwowie można spotkać rzeźby ze słoniny oraz obrazy...……. :facepalm:  :facepalm:

i popróbować kawałeczków słoniny w różnych przyprawach na ciemnym chlebku :thumbsup:  :thumbsup:  .

 

:facepalm:  :facepalm::D  :D

post-98636-0-42709500-1578587287_thumb.jpg

Edytowane przez ReniaS
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

W Salo Art Museum

Obrazy widzę, damsko męskie :rolleyes::D :D

To było takie właśnie bardzo klimatyczne miejsce z bardzo dobrą słoninką :D

...….nie mogłam się oprzeć, musiałam uwiecznić na fotkach :facepalm:  :D

Edytowane przez ReniaS
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wojtek dobry wzrok masz

Patrzałki nowe to i widoki wyraźniejsze :D

 

 

Chyba to właśnie miała na myśli Renia

Musi panie prawda, nie inaczej :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na fotce nr. 2 na talerzyku po lewej stronie sało z przyprawą do boczku, a po prawej sało z czosnkiem, papryką słodką cz., sól, przyprawą do boczku.

Nie wiedziałem czy zawijać w sreberko czy do pojemniczka, więc zapakowałem próżniowo.

W Niedzielę smakowanie będzie :D

 

post-41817-0-83455700-1578672567_thumb.jpgpost-41817-0-80588400-1578672569_thumb.jpgpost-41817-0-77762700-1578672571_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj w robocie już musiałem spróbować :D

Miałem wersję z samą przyprawą do sało.

Pomimo tego, że przyprawa z solą to ten kawałek był leciutko niedosolony, ale smak ogólny bardzo dobry.

Skórka w sam raz na miękkość, taka nie za twarda nie za miękka, taka w sam raz.

Konsystencja samej słoniny pierwyj sort.

 

post-41817-0-67417600-1578828170_thumb.jpgpost-41817-0-12134000-1578828172_thumb.jpg

 

Wczorajsze śniadanko na PKP :cool:

 

post-41817-0-18923300-1578828213_thumb.jpg

 

Dziś rozkroiłem kawałek przyprawiony wg przepisu.

Dwa dni zapakowany próżniowo... i to je to, super tak w skrócie :D

 

post-41817-0-02435400-1578828295_thumb.jpg

 

Dziś nastawiłem małą porcje, ale już ze słoninki grubej, jutro w przyprawy :D

 

post-41817-0-90449600-1578828349_thumb.jpgpost-41817-0-90283400-1578828336_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Pomimo tego, że przyprawa z solą to ten kawałek był leciutko niedosolony

Lepiej nie dosolony niż za słony. Tak to jest z tymi przyprawami niestety trzeba troszkę na czuja dawać ja wcześniej próbuje ale wiadomo zawsze troszkę człowiek się obawia czy trafił czy nie z dawką :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.