JoShiMa Opublikowano 13 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 13 Marca 2007 Święta Wielkiej Nocy zbliżają sie wielkimi krokami, próbna partia mięsa się pekluje, a widoków na zbudowanie porządnej i ładnej wędzarni nie ma. Szybciutko więc skleciliśmy z meżem wędzarnie z blaszanej beczki i blaszanego korytka. Korytko osadzone na połówkach cegieł. Na początku pod korytkiem dołek na palenisko na końcu kopczyk przygotowany do obsadzenia beczki: http://www.bexlab.pl/foto/dom/IMG_1180_wedzarnia.jpg Po obsadzeniu i obsypaniu ziemia tam gdzie trzeba w beczce nastał wielki ogień celem wypalenia wszystkiego co mogłoby wędzeniu zaszkodzić. Na zdjęciu widac juz tylko dymek po wielkim ogniu. Mam jeszcze trochę badyli na ogrodzie to jeszcze powypalam beczke zanim mięso będzie gotowe do wędzenia. http://www.bexlab.pl/foto/dom/IMG_1181_wedzarnia.jpg Tymczasem żeby już się cieszyć smakiem domowego mięsa i nie kupować mięsopodobnych wyrobów naszprycowanych chemią naryhtowałam kilka słoików kiełbasy (bez peklowania według jednego z tutejszych przepisów) i taką oto roladę z boczki z nadzieniem z rodzynków i suszonych śliwek: http://www.bexlab.pl/foto/dom/IMG_1188_pieczen.jpg Dziś zaś po dwudniowym moczeniu w bejcy z czerwonego wina i cebuli w piekarniku wylądowała szyneczka naszpikowana cynamonem i goździkami... Mniamniuśne... No to z dymem... Cytuj Na świecie nie ma innych zjawisk, poza zjawiskami fizycznymi. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/651-przygotowania-do-pierwszego-w%C4%99dzenia/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 13 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 13 Marca 2007 Pięknie..pięknie..JoShiMa! Może byś podała przepisik na oba mięska?? Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/651-przygotowania-do-pierwszego-w%C4%99dzenia/#findComment-9830 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JoShiMa Opublikowano 13 Marca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 13 Marca 2007 Pięknie..pięknie..JoShiMa! Może byś podała przepisik na oba mięska??Wszystkie przepisy z tego serwisu. Oto linki: Kiełbasa w słoju Proste, szybkie i smaczne. Pieczona szynka po staropolsku Właśnie się piecze, więc jeszcze nie wiem jaki wynik Rulon staromiejski Wprawdzie przepis tego nie przewiduje, ale na kanapki znakomity. Cytuj Na świecie nie ma innych zjawisk, poza zjawiskami fizycznymi. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/651-przygotowania-do-pierwszego-w%C4%99dzenia/#findComment-9831 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 13 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 13 Marca 2007 :grin: Już wszystko wiem! :grin: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/651-przygotowania-do-pierwszego-w%C4%99dzenia/#findComment-9832 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JoShiMa Opublikowano 14 Marca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 14 Marca 2007 No i nie mogło obejść się bez ofiar. Dziś przywieźliśmy mięso na całoroczną kiełbasę Andrzeja. Mąż mi pomógł naostrzyć nóż i zabrałam się do cięcia mięsa na kawałki. No żeby ten nóż to mięso chciał tak dobrze kroić jak dobrze ukroił mi kciuka... Robotę musiałam skończyć z zaplastrowanym kciukiem, a krew się lała jak z prosiaka. W życiu się tak przy mięsie nie zadziabałam jak dziś... Mam nadzieję, że uwędzona za dwa dni kiełbaska wszystko mi wynagrodzi. Cytuj Na świecie nie ma innych zjawisk, poza zjawiskami fizycznymi. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/651-przygotowania-do-pierwszego-w%C4%99dzenia/#findComment-9937 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 14 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 14 Marca 2007 WitamJoShiMa . Nigdy ze zrobieniem tej kiełbaski nie miałem problemu . Rozcięty paluszek to nie jest wielki problem każdemu to się może zdarzyć . Życzę powodzenia przy produkcji . A może krojenie mięska to była męska praca ? Serdecznie pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/651-przygotowania-do-pierwszego-w%C4%99dzenia/#findComment-9945 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JoShiMa Opublikowano 14 Marca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 14 Marca 2007 A może krojenie mięska to była męska praca ?Hmmm. Mąż akurat gotował obiad... :lol: Na pewno zatrudnię go do mielenia i masowania, ale palenia w wędzarni to go będę musiała nauczyć... To mieszczuch jest, a właściwie był, bo robi postępy. Przeprowadził się na wieś, brał udział w kilku świniobiciach... Wdraża się chłopak A ponieważ własne wyroby smakują mu bardziej niż sklepowe, to myślę, ze będą z niego ludzie. Cytuj Na świecie nie ma innych zjawisk, poza zjawiskami fizycznymi. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/651-przygotowania-do-pierwszego-w%C4%99dzenia/#findComment-9947 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 14 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 14 Marca 2007 Witam Ja zawsze mówię dla chcącego nic trudnego , a po drugie jednością siła . Serdecznie pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/651-przygotowania-do-pierwszego-w%C4%99dzenia/#findComment-9959 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jurek52 Opublikowano 14 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 14 Marca 2007 ...trza było robić kaszaneczkę :grin: :grin: :grin: pozdrawiamjurek52 :wink: Cytuj żyć aby jeść,czy jeść aby żyć-oto jest dylemat. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/651-przygotowania-do-pierwszego-w%C4%99dzenia/#findComment-9960 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JoShiMa Opublikowano 14 Marca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 14 Marca 2007 trza było robić kaszaneczkęHa ha ha.. Kasza nieprzygotowana... Cytuj Na świecie nie ma innych zjawisk, poza zjawiskami fizycznymi. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/651-przygotowania-do-pierwszego-w%C4%99dzenia/#findComment-9962 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 14 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 14 Marca 2007 JoShiMa,to na zdjeciu to rulon staropolski?Wyglada smakowicie. Gratuluję. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/651-przygotowania-do-pierwszego-w%C4%99dzenia/#findComment-9971 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 14 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 14 Marca 2007 Zdobycz wymaga ofiar...szkoda ,że z kciuka... :grin: ! Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/651-przygotowania-do-pierwszego-w%C4%99dzenia/#findComment-9973 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JoShiMa Opublikowano 14 Marca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 14 Marca 2007 to na zdjeciu to rulon staropolski?Raczej staromiejski. boczuś trochę za krótki był, więc się nie zrulonił ładnie, ale i tak jest super. Zdobycz wymaga ofiar...szkoda ,że z kciuka...Ale sie mogłam przynajmniej wymigać od mycia garów pod pretekstem rozmoczenia świeżej rany Cytuj Na świecie nie ma innych zjawisk, poza zjawiskami fizycznymi. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/651-przygotowania-do-pierwszego-w%C4%99dzenia/#findComment-9976 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 14 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 14 Marca 2007 Przepraszam JoShiMa za pomyłke w nazwie. Jestem własnie po kursie szybkiego czytania i widac, jakie to daje efekty. Niektórych tresci sie po prostu domyslam. :grin: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/651-przygotowania-do-pierwszego-w%C4%99dzenia/#findComment-9979 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JoShiMa Opublikowano 16 Marca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 16 Marca 2007 Pierwszy wkład do wędzarni, kiełbasa całoroczna Andrzeja K: http://www.bexlab.pl/foto/dom/IMG_1213_kielbasa.jpg Cytuj Na świecie nie ma innych zjawisk, poza zjawiskami fizycznymi. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/651-przygotowania-do-pierwszego-w%C4%99dzenia/#findComment-10127 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 16 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 16 Marca 2007 JoShiMa..piękne kiełbaski...może powiesz ile kilo jest na kijku? Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/651-przygotowania-do-pierwszego-w%C4%99dzenia/#findComment-10129 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_ Opublikowano 16 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 16 Marca 2007 Na moje oko 4-5kg. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/651-przygotowania-do-pierwszego-w%C4%99dzenia/#findComment-10130 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rzerzol Opublikowano 16 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 16 Marca 2007 Polecam rękawicę od Miro. Pozdrawiam - Cytuj Rzerzol Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/651-przygotowania-do-pierwszego-w%C4%99dzenia/#findComment-10133 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JoShiMa Opublikowano 16 Marca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 16 Marca 2007 Na moje oko 4-5kg.Nie ważyłam dokładnie. Wszystkiego było trochę ponad 5 kg.Pętko zjedliśmy kilka poszło do zamrażarki, więc raczej 4 kg zostały. Polecam rękawicę od MiroTeż o tym pomyślałam, jak już było za późno :devil: Cytuj Na świecie nie ma innych zjawisk, poza zjawiskami fizycznymi. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/651-przygotowania-do-pierwszego-w%C4%99dzenia/#findComment-10135 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JoShiMa Opublikowano 16 Marca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 16 Marca 2007 Kilka fotek z wędzenia. Rozgrzewanie wędzarni: http://www.bexlab.pl/foto/dom/IMG_1219_kielbasa.jpg Obszuszanie: http://www.bexlab.pl/foto/dom/IMG_1222_kielbasa.jpg Wędzenie: http://www.bexlab.pl/foto/dom/IMG_1225_kielbasa.jpg Uwędzone kiełbaski: http://www.bexlab.pl/foto/dom/IMG_1234_kielbasa.jpg Cytuj Na świecie nie ma innych zjawisk, poza zjawiskami fizycznymi. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/651-przygotowania-do-pierwszego-w%C4%99dzenia/#findComment-10151 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 16 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 16 Marca 2007 Gratulacje naprawdę pięknie uwędzona kiełbasa nie widać nigdzie okopcenia ani przypieczenia .Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/651-przygotowania-do-pierwszego-w%C4%99dzenia/#findComment-10153 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wdw Opublikowano 16 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 16 Marca 2007 Super świąteczna kiełbaska. :smile: Cytuj idę napić się herbatki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/651-przygotowania-do-pierwszego-w%C4%99dzenia/#findComment-10154 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JoShiMa Opublikowano 16 Marca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 16 Marca 2007 A co widać jak widać przypieczenie ? Cytuj Na świecie nie ma innych zjawisk, poza zjawiskami fizycznymi. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/651-przygotowania-do-pierwszego-w%C4%99dzenia/#findComment-10155 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JoShiMa Opublikowano 16 Marca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 16 Marca 2007 Super świąteczna kiełbaska.Myślisz, że przeżyje do świat ? :devil: Cytuj Na świecie nie ma innych zjawisk, poza zjawiskami fizycznymi. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/651-przygotowania-do-pierwszego-w%C4%99dzenia/#findComment-10157 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 16 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 16 Marca 2007 WitamJoShiMa . Serdeczne gratulacje .Piękna kiełbaska ,myślę że w smaku też bardzo dobra .Do świąt zdążysz zrobić jeszcze parę razy . Serdecznie pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/651-przygotowania-do-pierwszego-w%C4%99dzenia/#findComment-10167 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.