Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Święta Wielkiej Nocy zbliżają sie wielkimi krokami, próbna partia mięsa się pekluje, a widoków na zbudowanie porządnej i ładnej wędzarni nie ma. Szybciutko więc skleciliśmy z meżem wędzarnie z blaszanej beczki i blaszanego korytka.

Korytko osadzone na połówkach cegieł. Na początku pod korytkiem dołek na palenisko na końcu kopczyk przygotowany do obsadzenia beczki:

http://www.bexlab.pl/foto/dom/IMG_1180_wedzarnia.jpg

 

 

Po obsadzeniu i obsypaniu ziemia tam gdzie trzeba w beczce nastał wielki ogień celem wypalenia wszystkiego co mogłoby wędzeniu zaszkodzić. Na zdjęciu widac juz tylko dymek po wielkim ogniu. Mam jeszcze trochę badyli na ogrodzie to jeszcze powypalam beczke zanim mięso będzie gotowe do wędzenia.

http://www.bexlab.pl/foto/dom/IMG_1181_wedzarnia.jpg

 

Tymczasem żeby już się cieszyć smakiem domowego mięsa i nie kupować mięsopodobnych wyrobów naszprycowanych chemią naryhtowałam kilka słoików kiełbasy (bez peklowania według jednego z tutejszych przepisów) i taką oto roladę z boczki z nadzieniem z rodzynków i suszonych śliwek:

http://www.bexlab.pl/foto/dom/IMG_1188_pieczen.jpg

 

Dziś zaś po dwudniowym moczeniu w bejcy z czerwonego wina i cebuli w piekarniku wylądowała szyneczka naszpikowana cynamonem i goździkami... Mniamniuśne...

 

No to z dymem...

Na świecie nie ma innych zjawisk, poza zjawiskami fizycznymi.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/651-przygotowania-do-pierwszego-w%C4%99dzenia/
Udostępnij na innych stronach

Pięknie..pięknie..JoShiMa!

Może byś podała przepisik na oba mięska??

Wszystkie przepisy z tego serwisu. Oto linki:

 

Kiełbasa w słoju Proste, szybkie i smaczne.

Pieczona szynka po staropolsku Właśnie się piecze, więc jeszcze nie wiem jaki wynik

Rulon staromiejski Wprawdzie przepis tego nie przewiduje, ale na kanapki znakomity.

Na świecie nie ma innych zjawisk, poza zjawiskami fizycznymi.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/651-przygotowania-do-pierwszego-w%C4%99dzenia/#findComment-9831
Udostępnij na innych stronach

No i nie mogło obejść się bez ofiar. Dziś przywieźliśmy mięso na całoroczną kiełbasę Andrzeja. Mąż mi pomógł naostrzyć nóż i zabrałam się do cięcia mięsa na kawałki. No żeby ten nóż to mięso chciał tak dobrze kroić jak dobrze ukroił mi kciuka... Robotę musiałam skończyć z zaplastrowanym kciukiem, a krew się lała jak z prosiaka. W życiu się tak przy mięsie nie zadziabałam jak dziś... Mam nadzieję, że uwędzona za dwa dni kiełbaska wszystko mi wynagrodzi.
Na świecie nie ma innych zjawisk, poza zjawiskami fizycznymi.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/651-przygotowania-do-pierwszego-w%C4%99dzenia/#findComment-9937
Udostępnij na innych stronach

Witam

JoShiMa . Nigdy ze zrobieniem tej kiełbaski nie miałem problemu . Rozcięty paluszek to nie jest wielki problem każdemu to się może zdarzyć . Życzę powodzenia przy produkcji . A może krojenie mięska to była męska praca ?

 

Serdecznie pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/651-przygotowania-do-pierwszego-w%C4%99dzenia/#findComment-9945
Udostępnij na innych stronach

A może krojenie mięska to była męska praca ?

Hmmm. Mąż akurat gotował obiad... :lol: Na pewno zatrudnię go do mielenia i masowania, ale palenia w wędzarni to go będę musiała nauczyć... ;) To mieszczuch jest, a właściwie był, bo robi postępy. Przeprowadził się na wieś, brał udział w kilku świniobiciach... Wdraża się chłopak ;) A ponieważ własne wyroby smakują mu bardziej niż sklepowe, to myślę, ze będą z niego ludzie.
Na świecie nie ma innych zjawisk, poza zjawiskami fizycznymi.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/651-przygotowania-do-pierwszego-w%C4%99dzenia/#findComment-9947
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Ja zawsze mówię dla chcącego nic trudnego , a po drugie jednością siła .

 

Serdecznie pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/651-przygotowania-do-pierwszego-w%C4%99dzenia/#findComment-9959
Udostępnij na innych stronach

JoShiMa,

to na zdjeciu to rulon staropolski?

Wyglada smakowicie. Gratuluję.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/651-przygotowania-do-pierwszego-w%C4%99dzenia/#findComment-9971
Udostępnij na innych stronach

to na zdjeciu to rulon staropolski?

Raczej staromiejski. boczuś trochę za krótki był, więc się nie zrulonił ładnie, ale i tak jest super.

 

Zdobycz wymaga ofiar...szkoda ,że z kciuka...

Ale sie mogłam przynajmniej wymigać od mycia garów pod pretekstem rozmoczenia świeżej rany ;)
Na świecie nie ma innych zjawisk, poza zjawiskami fizycznymi.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/651-przygotowania-do-pierwszego-w%C4%99dzenia/#findComment-9976
Udostępnij na innych stronach

Przepraszam JoShiMa za pomyłke w nazwie. Jestem własnie po kursie szybkiego czytania i widac, jakie to daje efekty. Niektórych tresci sie po prostu domyslam. :grin:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/651-przygotowania-do-pierwszego-w%C4%99dzenia/#findComment-9979
Udostępnij na innych stronach

Na moje oko 4-5kg.

Nie ważyłam dokładnie. Wszystkiego było trochę ponad 5 kg.Pętko zjedliśmy kilka poszło do zamrażarki, więc raczej 4 kg zostały.

 

Polecam rękawicę od Miro

Też o tym pomyślałam, jak już było za późno :devil:
Na świecie nie ma innych zjawisk, poza zjawiskami fizycznymi.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/651-przygotowania-do-pierwszego-w%C4%99dzenia/#findComment-10135
Udostępnij na innych stronach

Kilka fotek z wędzenia.

 

Rozgrzewanie wędzarni:

http://www.bexlab.pl/foto/dom/IMG_1219_kielbasa.jpg

 

Obszuszanie:

http://www.bexlab.pl/foto/dom/IMG_1222_kielbasa.jpg

 

Wędzenie:

http://www.bexlab.pl/foto/dom/IMG_1225_kielbasa.jpg

 

Uwędzone kiełbaski:

http://www.bexlab.pl/foto/dom/IMG_1234_kielbasa.jpg

Na świecie nie ma innych zjawisk, poza zjawiskami fizycznymi.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/651-przygotowania-do-pierwszego-w%C4%99dzenia/#findComment-10151
Udostępnij na innych stronach

Gratulacje naprawdę pięknie uwędzona kiełbasa nie widać nigdzie okopcenia ani przypieczenia .Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/651-przygotowania-do-pierwszego-w%C4%99dzenia/#findComment-10153
Udostępnij na innych stronach

Witam

JoShiMa . Serdeczne gratulacje .Piękna kiełbaska ,myślę że w smaku też bardzo dobra .Do świąt zdążysz zrobić jeszcze parę razy .

 

Serdecznie pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/651-przygotowania-do-pierwszego-w%C4%99dzenia/#findComment-10167
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.