beiot Opublikowano 2 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 2 Stycznia 2012 Kiełbasa krajana z dzika Surowce i przyprawy: - szynka z dzika (kl. I) - 9kg, - ścięgniste z dzika - 1 kg, - peklosól – 17g/kg - pieprz naturalny - 1,2g/kg - cukier 1,5g/kg, - gałka muszkatołowa 0,5g/kg - osłonki białkowe fi 65mm Mięso kroimy na kawałki ok. 4x4 cm i umieszczamy w oddzielnych pojemnikach odpowiednio klasami. Mieszamy z peklosolą w ilości 17g/kg mięsa i wstawiamy do lodówki na 48h. Mięso kl. III mielemy na siatce 3mm 2-3 razy lub kutrujemy, albo rozdrabniamy blenderem. Mieszamy najpierw mięso kl. I, aż nabierze kleistości i następnie dodajemy mięso kl. III (masą wiążącą). Dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy. Napełniamy ściśle osłonki uzyskaną masą. Wykłuwamy powietrze. Osadzamy w przewiewnym miejscu 2-4h. Wędzimy najpierw w dymie o temp. ok 50 stopni przez 2,5h. Następnie podnosimy temp do ok. 90 stopni i podpiekamy do uzyskania wewnątrz batonu temp. ok. 70stopni lub można ten krok pominąć i parzyć kiełbasę w wodzie o temp. ok 75 stopni do uzyskania wewnątrz batonu temp. ok 70 stopni. Studzimy do temp. poniżej 18 stopni. Krajana to ta z prawej, czyli gruba. Osobiście ta kiełbaska bardzo mi pasuje. Polecam. Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6542-dziczyzna-kie%C5%82basa-krajana-z-dzika/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 4 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 4 Stycznia 2012 beiot, Pokazałeś bardzo ładny przekrój kiełbasy grubej z dziczyzny. Miałeś bardzo dobry surowiec do jej wytworzenia, co rzadko występuje, w przypadku dziczyzny. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6542-dziczyzna-kie%C5%82basa-krajana-z-dzika/#findComment-194139 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 4 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 4 Stycznia 2012 beiot, Pokazałeś bardzo ładny przekrój kiełbasy grubej z dziczyzny. Miałeś bardzo dobry surowiec do jej wytworzenia, co rzadko występuje, w przypadku dziczyzny.Dziękuję Andrzeju, Był to dzik leśny ok 90kg po wypatroszeniu, ale strasznie tłusty (tak na oko z 20kg tłuszczu). Strzelony w pierwszym tygodniu grudnia. Zrobiłem z niego parę słoików smalcu na kanapki i czystego do kuchni.Dość długo masowałem, mieszałem kawałki kl.I w mieszałce. Ładnie się kleiły. Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6542-dziczyzna-kie%C5%82basa-krajana-z-dzika/#findComment-194178 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.