Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Kielbasa robiona w ten sposob jest bardzo prosta do wykonania i trudno cos sknocic (wychodzi zawsze) jak rowniez oszczedzi nam czas .

Przy ostatniej zrobilem pare fotek i sprubuje zwieksza opisac.

Do wykonania zakupilem 2 szt.karczku calego i jeden maly kawalek.Jelita baranie 20 m dostalem gratis :cool:

 

 

Karczek byl z koscia wiec musimy je wyciac (przydadza sie do zup)

 

Nastepnie wycinamy I i II mniejwiecej tak.

Uzyskalem 2200g I i 4500g II.Nastepnie odwazanie soli/peklosoli i glukozy w ilosci 18g/Kg soli-peklosoli i 3g/Kg glukozy.

Wtym przypadku do I uzylem 10 ps i 30 g soli niejodowanej i 8 g glukozy a do II 20 g ps i 60 g soli oraz 12 g glukozy.

Nastepnie wszystko dokladnie mieszamy az mieso badzie lekko kleiste.

Do woreczkow i do lodowki na 48 h

Z przypraw jakich uzylem odwazam tylko pieprz i czosnek reszta leci na lyzeczki czy prosto z paczki to kwestia smaku wiec wedlug uznania.A to przyprawy jakie beeda potrzebne.

Pieprz swiezo mielony 1,5g/kg ,czosnek 3 g/kg ,Kolendra mielona i troche calej rozgniecionej,papryka slodka,galka muszkatolowa,imbir mielony,majeranek otarty okolo 1g/kg,kminek mielony dwie lyzeczki,pieprz cayane troszeczke,gorczyca cala.

Wszystkie przyprawy razem z rozgniecionym czosnkiem mieszamy z woda.

Na calosc czyli 6700g uzylem 175 ml zimnej wody.

 

Czesc wody z przyprawami wlewamy do I i dobrze wyrabiamy az nabieze kleistoci

Poczym rozdrabniamy na 8 mce i jeszcze raz wyrabiamy .To samo robimy z II z tym ze wyrabiam krocej.

http://images37.fotosik.pl/1261/6796b7f601bc4c79m.jpg

Nastepnie wszystko dokladnie mieszamy jakies 3 minuty (jesli nadziewamy nadziewarka dluzej)

i odstawiamy do lodowki na godzinke.

http://images37.fotosik.pl/1261/bf56efe1fb524903m.jpg

Do nadziewania uzylem jelit baranich 22-24 i oslonki bialkowej karmelowej 45.

http://images37.fotosik.pl/1261/56b260d92d2ccbf8m.jpg

Jako ze mam troszke mala wedzarke a jelita baranie to czesc sparzylem bez wedzenia a reszta do osadzenia i wstepnego osuszenia wetylatorkiem.

http://images47.fotosik.pl/1299/8683147113b5fc28m.jpg http://images46.fotosik.pl/1256/240fed6dbb25ed75m.jpg http://images43.fotosik.pl/1299/066219ef0ed97285m.jpg

Do wedzenia uzywam mojej balkonowki z dymogeneratorem od kolegi z forum(dzieki)

http://images40.fotosik.pl/1290/961785c957efc457m.jpg

Termometr bezprzewodowy ,grill z termostatem , dymogenerator,spiace sasiady :cool: = luxsus

Wedzilem 105 min-40 st C. http://images41.fotosik.pl/1245/3a92fa4ee9f2c9f7m.jpg

Nastepnie czesc sparzylem a czesc zostala podpieczona http://images49.fotosik.pl/1252/746c67316ad4c9b4m.jpg

http://images40.fotosik.pl/1290/9331bdab80221b9em.jpg

Tak wyglada w przekroju cienka

http://images39.fotosik.pl/1245/5ad0f4d33fd31a8em.jpg

Czesc kielbas po parzeniu zostalo ponownie wedzone 120 min w 30 st c i lekko podsuszone

http://images43.fotosik.pl/1299/68cc80575d9c0b6emed.jpg

A to przekroj kielbasy grubej

http://images39.fotosik.pl/1245/108ef97e48a7658amed.jpg

Pozdrawiam

Oj niewiem dlaczego niepokazuja sie wszystkie zdjecia :???:

http://images40.fotosik.pl/1290/f4fc4889dd9b435am.jpg http://images46.fotosik.pl/1256/87267ba3984bb84fm.jpg http://images35.fotosik.pl/1111/4b3085289dc77c33m.jpg http://images47.fotosik.pl/1299/2248dbf02eba29bam.jpg http://images40.fotosik.pl/1290/9bfff932d6e612d4m.jpg http://images37.fotosik.pl/1262/e9e4a5e497f3f959m.jpg http://images50.fotosik.pl/1308/c234fb8a64e4e135m.jpg

http://images39.fotosik.pl/1245/b5f3a2fd2d171e44m.jpg http://images39.fotosik.pl/1245/9df2a042f3377b34m.jpg http://images50.fotosik.pl/1308/a3c823f66fef0523m.jpg http://images41.fotosik.pl/1245/9b2e2caeae0ee5c1m.jpg http://images40.fotosik.pl/1290/74578188d8da605dm.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6570-kielbaski-domowe-marcusa/
Udostępnij na innych stronach

Czesc kielbas po parzeniu zostalo ponownie wedzone 120 min w 30 st c i lekko podsuszone

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6570-kielbaski-domowe-marcusa/#findComment-195222
Udostępnij na innych stronach

Nie, chyba jeszcze nie ma, a na pewno się przyda.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6570-kielbaski-domowe-marcusa/#findComment-195226
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Nudzilo mi sie wiec kupilem troche lopatki wieprzowej i zrobilem 3 batony x1 kg :grin: kielbaski na kanapki.

Przyplatal sie jeszcze kawalek boczku.

 

A dzisiaj bedzie robiona kielbaska z przepisu wyrzej i podsuszana do soboty.

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6570-kielbaski-domowe-marcusa/#findComment-201645
Udostępnij na innych stronach

Wedzenie olcha 100min-40st C

Widzę , bardzo zimny dym :)

 

Kiełbaski wyglądają przepysznie .

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6570-kielbaski-domowe-marcusa/#findComment-202013
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
marcus, z jakiego przepisu korzystałeś? Odnoszę wrażenie, że zbyt chuda i zbyt rozdrobniona, co oczywiście nie ma wpływu na jej znakomity smak jak mniemam .... :) :clap: :clap: :clap:

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6570-kielbaski-domowe-marcusa/#findComment-204212
Udostępnij na innych stronach

podsusz kilka dni i dopiero będzie krakowska

to już nie będzie nigdy krakowską . Też takie kiełbaski robię , ale bardziej jako mielonki . Są superaste w smaku , ale...może lepiej zapytać bardziej doświadczonych ? :grin:

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6570-kielbaski-domowe-marcusa/#findComment-204216
Udostępnij na innych stronach

marcus, z jakiego przepisu korzystałeś? Odnoszę wrażenie, że zbyt chuda i zbyt rozdrobniona, co oczywiście nie ma wpływu na jej znakomity smak jak mniemam .... :) :clap: :clap: :clap:

Jak w temacie kielbasa DOMOWA marcusa wiec przepis mojego wykonania :cool:

Robie kielbasy pod smak i konsystencje jakie nam najbardziej smakuja jak rowniez ograniczony czas i brak mozliwosci wedzenia ,,kiedy sie chce"jakoby zmusza mnie do robienia kielbas sposobem jak najprostrzym co w efekcie daje i tak bd wyniki :grin:

Co do rozdrabniania I ka-10tka 70% i 8 ka-30% ,II-8

Do kielbas grubszych zawsze dodaje 20g+ i wiecej soli/peklosoli do kielbasy cienkiej 18g wystarcza

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6570-kielbaski-domowe-marcusa/#findComment-204217
Udostępnij na innych stronach

Robie kielbasy pod smak i konsystencje jakie nam najbardziej smakuja

i to miałem na myśli w poprzednim poście :wink:

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6570-kielbaski-domowe-marcusa/#findComment-204218
Udostępnij na innych stronach

Kielbasa krakowsko-kminkowa w oslonkach fi 45.

Hmmmm... bo wyjdę na czepialskiego :)

 

Jestem jak najbardziej za własnymi recepturami, z uwagi na nazwę jaką podałeś, zapytałem o przepis, jeśli Twój własny, to nie ma o czy mówić, tylko nazwa Krakowsko..... troszkę mylna :)

 

[ Dodano: Nie 26 Lut, 2012 00:52 ]

yerba, krakowską jak najbardziej się podsusza .... są różne wykonania, różne szkoły ... ja osobiście wolę podsuszaną... :)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6570-kielbaski-domowe-marcusa/#findComment-204227
Udostępnij na innych stronach

krakowską jak najbardziej się podsusza .

źle zostałem zrozumiany > Receptura na krakowską jest chyba troche inna . To po pierwsze. ( późna pora ale poszukam jutro w 16-ce jak ma być ,albo u Dziadka) Ale mialem na myśli to ,że też robię kiełbaski poza recepturami bo są zarąbiste w smaku . Cena odbiega znacznie od marketowych bo nie da się zrobić kielbasy z a8 jak materiał kosztuje 12 :grin:

ale przyprawy i kropla własnego potu daje niesamowite rezultaty . I tyle...

 

np. http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/trwale-pieczone-lub-parzone/50-kielbasa-krakowska-krajana-pieczona

albo http://www.wedlinydomowe.pl/kielbasy/trwale-pieczone-lub-parzone/1384-kielbasa-krakowska-szczepana albo jeszcze więcej przepisów z opcji szukaj ...

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6570-kielbaski-domowe-marcusa/#findComment-204234
Udostępnij na innych stronach

yerba,

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=7747&postdays=0&postorder=asc&start=75

 

To Krakowska w moim wykonaniu :) zgodnie z recepturą :)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6570-kielbaski-domowe-marcusa/#findComment-204240
Udostępnij na innych stronach

ok w takim razie zwracam honor . Myślałem ze zdjęcia ,że za drobno zmielona :cry: ale z Twojego odnośnika nie wynika jaka to receptura .

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6570-kielbaski-domowe-marcusa/#findComment-204241
Udostępnij na innych stronach

Krakowska

http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/trwale-pieczone-lub-parzone/1379-kielbasa-krakowska-sucha

Ja polecam krakowska Szczepana

http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/trwale-pieczone-lub-parzone/1384-kielbasa-krakowska-szczepana

Robiac kielbasy wedlug siebie musimy jadnak pamietac o zasadach technologicznych-wtedy kielbasy beda takie jakie oczekujemy -dobre ,zwiezle,bez podciekow itd.

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6570-kielbaski-domowe-marcusa/#findComment-204271
Udostępnij na innych stronach

  • 7 miesięcy temu...

Marcus- serdeczne podziękowania za opisanie i ofotografowanie przepisu. Tydzień temu uwędziłem kiełbase i wyszła bez problemu. Z przyprawami dałem część na tzw. oko i po sparzeniu i ostudzeniu wydawało mi sie, że jest taka sobie. Ale wpadłem na pomysł by osuszyć. Wisiała przez tydzień obok kaloryfera i smakuje genialnie ! Rodzina chwali i już mam zamówienie na zrobienie jej zapasów!

Wędzę dopiero od 6 tygodni na Borniaku. Ale za to od 5 tygodni nie kupiłem żadnej wędliny w sklepie, bo zrobione przeze mnie, mimo niewielkiego doświadczenia, są po prostu lepsze. Pekluję ścisle wg. tabeli Dziadka i nie ma problemu.

Czuj dym !

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6570-kielbaski-domowe-marcusa/#findComment-240536
Udostępnij na innych stronach

Rodzina chwali i już mam zamówienie na zrobienie jej zapasów

Fajnie ,że smakuje, ale z powtórką będą kłopoty :sad: bo:

 

Z przyprawami dałem część na tzw. oko

Powodzenia :cool:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6570-kielbaski-domowe-marcusa/#findComment-240542
Udostępnij na innych stronach

Pisząc " na oko" wyraziłem się nieco nieprecyzyjnie- powinienem był "na czuja", bo przyprawy ważyłem przed dodaniem:

pieprz mielony - 1 g /kg

czosnek świeży 3g/kg

kolendra cała- 1 g/kg

gałka muszkatołowa mielona- 0,4g/kg

majeranek- 1g/kg

kminek cały 0,5g /kg

kminek mielony 0,2g /kg ( najpierw dodałem cały, a potem dopiero znalazłem, że mam mielony)

gorczyca cała- 0,3g/kg

Przynajmniej tak mi wychodzi z notatek.

Czytałem, że suszyc powinienem w temp. 18 st, ale nie miałem takiej możliwości.Taka temperaturę mam w garażu, ale nie chciałem by wędzona kiełbasa złapała zapach spalin.

Natomiast doczytałem się w internecie, że wiele osób suszy właśnie w wyższej temperaturze np.przy kaloryferze. Temperaura kaloryfera wahała się pomiędzy 21 stopni Celsjusza tj. otoczenia, a ok. 45 stopni. Kiełbaski znajdowały się w odległości ok 20 cm powyżej grzejnika i 10 cm od linii pionowej jego krawędzi :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6570-kielbaski-domowe-marcusa/#findComment-240599
Udostępnij na innych stronach

Temperaura kaloryfera wahała się pomiędzy 21 stopni Celsjusza tj. otoczenia, a ok. 45 stopni.

Czy to znaczy ,że już rozpocząłeś sezon grzewczy :question:

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6570-kielbaski-domowe-marcusa/#findComment-240600
Udostępnij na innych stronach

Tak, żona jest zmarźluchem i jak temperatura w nocy spadła poniżej 5 stopni to "poprosiła" :smile: mnie o włączenie ogrzewania. Ponieważ mieszkam w domu, sprowadza się to do ustawienia w programatorze przełącznika z OFF na ON.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6570-kielbaski-domowe-marcusa/#findComment-240606
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.