marcus Opublikowano 7 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 7 Stycznia 2012 Kielbasa robiona w ten sposob jest bardzo prosta do wykonania i trudno cos sknocic (wychodzi zawsze) jak rowniez oszczedzi nam czas . Przy ostatniej zrobilem pare fotek i sprubuje zwieksza opisac. Do wykonania zakupilem 2 szt.karczku calego i jeden maly kawalek.Jelita baranie 20 m dostalem gratis Karczek byl z koscia wiec musimy je wyciac (przydadza sie do zup) Nastepnie wycinamy I i II mniejwiecej tak. Uzyskalem 2200g I i 4500g II.Nastepnie odwazanie soli/peklosoli i glukozy w ilosci 18g/Kg soli-peklosoli i 3g/Kg glukozy. Wtym przypadku do I uzylem 10 ps i 30 g soli niejodowanej i 8 g glukozy a do II 20 g ps i 60 g soli oraz 12 g glukozy. Nastepnie wszystko dokladnie mieszamy az mieso badzie lekko kleiste. Do woreczkow i do lodowki na 48 h Z przypraw jakich uzylem odwazam tylko pieprz i czosnek reszta leci na lyzeczki czy prosto z paczki to kwestia smaku wiec wedlug uznania.A to przyprawy jakie beeda potrzebne. Pieprz swiezo mielony 1,5g/kg ,czosnek 3 g/kg ,Kolendra mielona i troche calej rozgniecionej,papryka slodka,galka muszkatolowa,imbir mielony,majeranek otarty okolo 1g/kg,kminek mielony dwie lyzeczki,pieprz cayane troszeczke,gorczyca cala. Wszystkie przyprawy razem z rozgniecionym czosnkiem mieszamy z woda. Na calosc czyli 6700g uzylem 175 ml zimnej wody. Czesc wody z przyprawami wlewamy do I i dobrze wyrabiamy az nabieze kleistoci Poczym rozdrabniamy na 8 mce i jeszcze raz wyrabiamy .To samo robimy z II z tym ze wyrabiam krocej. http://images37.fotosik.pl/1261/6796b7f601bc4c79m.jpg Nastepnie wszystko dokladnie mieszamy jakies 3 minuty (jesli nadziewamy nadziewarka dluzej) i odstawiamy do lodowki na godzinke. http://images37.fotosik.pl/1261/bf56efe1fb524903m.jpg Do nadziewania uzylem jelit baranich 22-24 i oslonki bialkowej karmelowej 45. http://images37.fotosik.pl/1261/56b260d92d2ccbf8m.jpg Jako ze mam troszke mala wedzarke a jelita baranie to czesc sparzylem bez wedzenia a reszta do osadzenia i wstepnego osuszenia wetylatorkiem. http://images47.fotosik.pl/1299/8683147113b5fc28m.jpg http://images46.fotosik.pl/1256/240fed6dbb25ed75m.jpg http://images43.fotosik.pl/1299/066219ef0ed97285m.jpg Do wedzenia uzywam mojej balkonowki z dymogeneratorem od kolegi z forum(dzieki) http://images40.fotosik.pl/1290/961785c957efc457m.jpg Termometr bezprzewodowy ,grill z termostatem , dymogenerator,spiace sasiady = luxsus Wedzilem 105 min-40 st C. http://images41.fotosik.pl/1245/3a92fa4ee9f2c9f7m.jpg Nastepnie czesc sparzylem a czesc zostala podpieczona http://images49.fotosik.pl/1252/746c67316ad4c9b4m.jpg http://images40.fotosik.pl/1290/9331bdab80221b9em.jpg Tak wyglada w przekroju cienka http://images39.fotosik.pl/1245/5ad0f4d33fd31a8em.jpg Czesc kielbas po parzeniu zostalo ponownie wedzone 120 min w 30 st c i lekko podsuszone http://images43.fotosik.pl/1299/68cc80575d9c0b6emed.jpg A to przekroj kielbasy grubej http://images39.fotosik.pl/1245/108ef97e48a7658amed.jpg Pozdrawiam Oj niewiem dlaczego niepokazuja sie wszystkie zdjecia :???: http://images40.fotosik.pl/1290/f4fc4889dd9b435am.jpg http://images46.fotosik.pl/1256/87267ba3984bb84fm.jpg http://images35.fotosik.pl/1111/4b3085289dc77c33m.jpg http://images47.fotosik.pl/1299/2248dbf02eba29bam.jpg http://images40.fotosik.pl/1290/9bfff932d6e612d4m.jpg http://images37.fotosik.pl/1262/e9e4a5e497f3f959m.jpg http://images50.fotosik.pl/1308/c234fb8a64e4e135m.jpg http://images39.fotosik.pl/1245/b5f3a2fd2d171e44m.jpg http://images39.fotosik.pl/1245/9df2a042f3377b34m.jpg http://images50.fotosik.pl/1308/a3c823f66fef0523m.jpg http://images41.fotosik.pl/1245/9b2e2caeae0ee5c1m.jpg http://images40.fotosik.pl/1290/74578188d8da605dm.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6570-kielbaski-domowe-marcusa/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 7 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 7 Stycznia 2012 Czesc kielbas po parzeniu zostalo ponownie wedzone 120 min w 30 st c i lekko podsuszone Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6570-kielbaski-domowe-marcusa/#findComment-195222 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 7 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 7 Stycznia 2012 Nie, chyba jeszcze nie ma, a na pewno się przyda. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6570-kielbaski-domowe-marcusa/#findComment-195226 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 9 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 9 Lutego 2012 Nudzilo mi sie wiec kupilem troche lopatki wieprzowej i zrobilem 3 batony x1 kg :grin: kielbaski na kanapki. Przyplatal sie jeszcze kawalek boczku. A dzisiaj bedzie robiona kielbaska z przepisu wyrzej i podsuszana do soboty. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6570-kielbaski-domowe-marcusa/#findComment-201645 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 10 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 10 Lutego 2012 Kielbaska zrobiona no i parę surowej zawsze zostawiam dla mnie :thumbsup: Wedzenie olcha 100min-40st C Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6570-kielbaski-domowe-marcusa/#findComment-201963 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 11 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 11 Lutego 2012 Wedzenie olcha 100min-40st C Widzę , bardzo zimny dym Kiełbaski wyglądają przepysznie . Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6570-kielbaski-domowe-marcusa/#findComment-202013 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 11 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 11 Lutego 2012 Wedzenie olcha 100min-40st C Widzę , bardzo zimny dym Kiełbaski wyglądają przepysznie . Poprawie sie :wink: + 40 st.C Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6570-kielbaski-domowe-marcusa/#findComment-202015 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robimhuk Opublikowano 11 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 11 Lutego 2012 Bardzo ładna i zachecaja do nasladowania relacja. robimhuk Cytuj Apes debemus imitari Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6570-kielbaski-domowe-marcusa/#findComment-202076 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 25 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 25 Lutego 2012 Kielbasa krakowsko-kminkowa w oslonkach fi 45. Kielbasa po wedzeniu 40 st. i parzeniu zostala ponownie wedzona 3 h w 30 st. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6570-kielbaski-domowe-marcusa/#findComment-204063 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaro71 Opublikowano 25 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 25 Lutego 2012 No a teraz kolego weź tą krakowską podsusz kilka dni i dopiero będzie krakowska :thumbsup: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6570-kielbaski-domowe-marcusa/#findComment-204211 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 25 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 25 Lutego 2012 marcus, z jakiego przepisu korzystałeś? Odnoszę wrażenie, że zbyt chuda i zbyt rozdrobniona, co oczywiście nie ma wpływu na jej znakomity smak jak mniemam .... :clap: :clap: :clap: Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6570-kielbaski-domowe-marcusa/#findComment-204212 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 25 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 25 Lutego 2012 podsusz kilka dni i dopiero będzie krakowskato już nie będzie nigdy krakowską . Też takie kiełbaski robię , ale bardziej jako mielonki . Są superaste w smaku , ale...może lepiej zapytać bardziej doświadczonych ? :grin: Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6570-kielbaski-domowe-marcusa/#findComment-204216 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 25 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 25 Lutego 2012 marcus, z jakiego przepisu korzystałeś? Odnoszę wrażenie, że zbyt chuda i zbyt rozdrobniona, co oczywiście nie ma wpływu na jej znakomity smak jak mniemam .... :clap: :clap: :clap: Jak w temacie kielbasa DOMOWA marcusa wiec przepis mojego wykonania Robie kielbasy pod smak i konsystencje jakie nam najbardziej smakuja jak rowniez ograniczony czas i brak mozliwosci wedzenia ,,kiedy sie chce"jakoby zmusza mnie do robienia kielbas sposobem jak najprostrzym co w efekcie daje i tak bd wyniki :grin: Co do rozdrabniania I ka-10tka 70% i 8 ka-30% ,II-8 Do kielbas grubszych zawsze dodaje 20g+ i wiecej soli/peklosoli do kielbasy cienkiej 18g wystarcza Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6570-kielbaski-domowe-marcusa/#findComment-204217 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 25 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 25 Lutego 2012 Robie kielbasy pod smak i konsystencje jakie nam najbardziej smakuja i to miałem na myśli w poprzednim poście :wink: Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6570-kielbaski-domowe-marcusa/#findComment-204218 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 25 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 25 Lutego 2012 Kielbasa krakowsko-kminkowa w oslonkach fi 45.Hmmmm... bo wyjdę na czepialskiego Jestem jak najbardziej za własnymi recepturami, z uwagi na nazwę jaką podałeś, zapytałem o przepis, jeśli Twój własny, to nie ma o czy mówić, tylko nazwa Krakowsko..... troszkę mylna [ Dodano: Nie 26 Lut, 2012 00:52 ]yerba, krakowską jak najbardziej się podsusza .... są różne wykonania, różne szkoły ... ja osobiście wolę podsuszaną... Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6570-kielbaski-domowe-marcusa/#findComment-204227 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 26 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 26 Lutego 2012 krakowską jak najbardziej się podsusza .źle zostałem zrozumiany > Receptura na krakowską jest chyba troche inna . To po pierwsze. ( późna pora ale poszukam jutro w 16-ce jak ma być ,albo u Dziadka) Ale mialem na myśli to ,że też robię kiełbaski poza recepturami bo są zarąbiste w smaku . Cena odbiega znacznie od marketowych bo nie da się zrobić kielbasy z a8 jak materiał kosztuje 12 :grin: ale przyprawy i kropla własnego potu daje niesamowite rezultaty . I tyle... np. http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/trwale-pieczone-lub-parzone/50-kielbasa-krakowska-krajana-pieczona albo http://www.wedlinydomowe.pl/kielbasy/trwale-pieczone-lub-parzone/1384-kielbasa-krakowska-szczepana albo jeszcze więcej przepisów z opcji szukaj ... Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6570-kielbaski-domowe-marcusa/#findComment-204234 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 26 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 26 Lutego 2012 yerba, https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=7747&postdays=0&postorder=asc&start=75 To Krakowska w moim wykonaniu zgodnie z recepturą Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6570-kielbaski-domowe-marcusa/#findComment-204240 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 26 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 26 Lutego 2012 ok w takim razie zwracam honor . Myślałem ze zdjęcia ,że za drobno zmielona ale z Twojego odnośnika nie wynika jaka to receptura . Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6570-kielbaski-domowe-marcusa/#findComment-204241 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 26 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 26 Lutego 2012 Krakowskahttp://wedlinydomowe.pl/kielbasy/trwale-pieczone-lub-parzone/1379-kielbasa-krakowska-suchaJa polecam krakowska Szczepanahttp://wedlinydomowe.pl/kielbasy/trwale-pieczone-lub-parzone/1384-kielbasa-krakowska-szczepanaRobiac kielbasy wedlug siebie musimy jadnak pamietac o zasadach technologicznych-wtedy kielbasy beda takie jakie oczekujemy -dobre ,zwiezle,bez podciekow itd.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6570-kielbaski-domowe-marcusa/#findComment-204271 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klemens Opublikowano 29 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 29 Września 2012 Marcus- serdeczne podziękowania za opisanie i ofotografowanie przepisu. Tydzień temu uwędziłem kiełbase i wyszła bez problemu. Z przyprawami dałem część na tzw. oko i po sparzeniu i ostudzeniu wydawało mi sie, że jest taka sobie. Ale wpadłem na pomysł by osuszyć. Wisiała przez tydzień obok kaloryfera i smakuje genialnie ! Rodzina chwali i już mam zamówienie na zrobienie jej zapasów!Wędzę dopiero od 6 tygodni na Borniaku. Ale za to od 5 tygodni nie kupiłem żadnej wędliny w sklepie, bo zrobione przeze mnie, mimo niewielkiego doświadczenia, są po prostu lepsze. Pekluję ścisle wg. tabeli Dziadka i nie ma problemu.Czuj dym ! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6570-kielbaski-domowe-marcusa/#findComment-240536 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 29 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 29 Września 2012 Rodzina chwali i już mam zamówienie na zrobienie jej zapasów Fajnie ,że smakuje, ale z powtórką będą kłopoty :sad: bo: Z przyprawami dałem część na tzw. oko Powodzenia Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6570-kielbaski-domowe-marcusa/#findComment-240542 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 29 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 29 Września 2012 Dlatego robi się zawsze na oko :grin: :wink: :wink: :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6570-kielbaski-domowe-marcusa/#findComment-240563 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klemens Opublikowano 30 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 30 Września 2012 Pisząc " na oko" wyraziłem się nieco nieprecyzyjnie- powinienem był "na czuja", bo przyprawy ważyłem przed dodaniem:pieprz mielony - 1 g /kgczosnek świeży 3g/kgkolendra cała- 1 g/kggałka muszkatołowa mielona- 0,4g/kgmajeranek- 1g/kgkminek cały 0,5g /kgkminek mielony 0,2g /kg ( najpierw dodałem cały, a potem dopiero znalazłem, że mam mielony)gorczyca cała- 0,3g/kgPrzynajmniej tak mi wychodzi z notatek.Czytałem, że suszyc powinienem w temp. 18 st, ale nie miałem takiej możliwości.Taka temperaturę mam w garażu, ale nie chciałem by wędzona kiełbasa złapała zapach spalin. Natomiast doczytałem się w internecie, że wiele osób suszy właśnie w wyższej temperaturze np.przy kaloryferze. Temperaura kaloryfera wahała się pomiędzy 21 stopni Celsjusza tj. otoczenia, a ok. 45 stopni. Kiełbaski znajdowały się w odległości ok 20 cm powyżej grzejnika i 10 cm od linii pionowej jego krawędzi :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6570-kielbaski-domowe-marcusa/#findComment-240599 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 30 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 30 Września 2012 Temperaura kaloryfera wahała się pomiędzy 21 stopni Celsjusza tj. otoczenia, a ok. 45 stopni.Czy to znaczy ,że już rozpocząłeś sezon grzewczy :question: Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6570-kielbaski-domowe-marcusa/#findComment-240600 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klemens Opublikowano 30 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 30 Września 2012 Tak, żona jest zmarźluchem i jak temperatura w nocy spadła poniżej 5 stopni to "poprosiła" :smile: mnie o włączenie ogrzewania. Ponieważ mieszkam w domu, sprowadza się to do ustawienia w programatorze przełącznika z OFF na ON. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6570-kielbaski-domowe-marcusa/#findComment-240606 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.