Bagno Opublikowano 21 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 21 Marca 2007 I ja sie włączę do dyskusji.Swego czasu zrobiłem szynkę wg http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1013 i zamiast w 100% peklosoli dodałem 33,3% peklosoli a resztę stanowiła sól czyli 66,6%. Jedynym mankamentem tego doswiadczenia była dość szybka utrata barwy przekroju.Chyba powrócę do tego doświadczenia. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/663-kielbasy-bez-saletry/page/3/#findComment-10437 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 21 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 21 Marca 2007 ...wprowadzono zakaz produkcji i wprowadzaniu do obrotu soli kuchennej bez dodatku jodku potasu.... Rozporządzenie weszło w życie 1 stycznia 1997 i nadal jest obowiązujące.No chyba nie bardzo, skoro jednak mozna kupić sól bez jodu....Chodzi o sól do bezpośredniego spożycia - ta bez jodu jest solą do przetwórstwa... Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/663-kielbasy-bez-saletry/page/3/#findComment-10438 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trutlen Opublikowano 23 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 23 Marca 2007 pektosoli Buniu, nie bierz tego do siebie, akurat przy twoim poscie nie wytrzymałem :grin: ale wiele osób to myli. PEKLOSÓL a nie PEKTOSÓL, przez L. To od peklowania, a nie pektyn :devil: no. ulżyło... Cytuj Zawsze byłem grzecznym chłopcem...Dopiero teraz uczę się, jak robic DYM... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/663-kielbasy-bez-saletry/page/3/#findComment-10490 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 23 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 23 Marca 2007 Nie masz racji. Niektórzy producenci tak właśnie nazywaja swoje artyk. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/663-kielbasy-bez-saletry/page/3/#findComment-10491 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trutlen Opublikowano 23 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 23 Marca 2007 Nie masz racji. Niektórzy producenci tak właśnie nazywaja swoje artyk. :question: Naprawde? A, to sorki :blush: Chociaż nadal mnie to razi... Cytuj Zawsze byłem grzecznym chłopcem...Dopiero teraz uczę się, jak robic DYM... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/663-kielbasy-bez-saletry/page/3/#findComment-10492 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 23 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 23 Marca 2007 Nic się nie stało. Mogłeś nie wiedzieć. :wink: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/663-kielbasy-bez-saletry/page/3/#findComment-10494 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waga Opublikowano 30 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 30 Marca 2009 No masz babo placek.....za kilka dni odwiedzi mnie mała wnusia i mam zamówienie : kiełbaska z uda indyczego bez peklosoli, dla niej. A ponieważ zamówione osłonki i jelita od Miro dziś doszły, nie mam jak się wykręcić :rolleyes: Może macie sprawdzone przepisy, bo to będą moje pierwsze wyroby, do tej pory robiłam tylko z szynkowarki - praski.Z góry dziękuję i pozdrawiam - waga Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/663-kielbasy-bez-saletry/page/3/#findComment-63515 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 30 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 30 Marca 2009 Witam kiełbaska z uda indyczego bez peklosoli, Może coś tutaj wybierzesz :question: http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?topic=36 Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/663-kielbasy-bez-saletry/page/3/#findComment-63520 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 15 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 15 Lipca 2009 Witam Wiekszosc pisze ze peklosol(dokladniej nitryt w niej) to tylko dla kolorku , otoz z tego co wyczytalem glownym zadaniem nitrytu jest zapobieganie botulism poisoning (bakteri , nie wiem jak to na polski bedzie ) . Z tego co pisze bakterie lubia sie rozwijac w przypadku braku dostepu tlenu ,dobrej wilgotnosci i ciepla , wszystkie te warunki spelnia wedzenie , dym blokuje tlen wilgotnosc jest a i temperaturka idealna czyli fajne zaplecze dla bakterii .Wtedy w akcje wkracza nitryt ktory likwiduje bakterie , ktore moga powstac w procesie wedzenia jaki wczesniejszym . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/663-kielbasy-bez-saletry/page/3/#findComment-73970 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepper Opublikowano 15 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 15 Lipca 2009 otoz z tego co wyczytalem glownym zadaniem nitrytu jest zapobieganie botulism poisoning (bakteri , nie wiem jak to na polski bedzie ) ....na polski to będzie... zatrucie jadem kiełbasianym :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/663-kielbasy-bez-saletry/page/3/#findComment-73995 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.