Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

I ja sie włączę do dyskusji.

Swego czasu zrobiłem szynkę wg http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1013 i zamiast w 100% peklosoli dodałem 33,3% peklosoli a resztę stanowiła sól czyli 66,6%. Jedynym mankamentem tego doswiadczenia była dość szybka utrata barwy przekroju.

Chyba powrócę do tego doświadczenia.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/663-kielbasy-bez-saletry/page/3/#findComment-10437
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 59
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

...wprowadzono zakaz produkcji i wprowadzaniu do obrotu soli kuchennej bez dodatku jodku potasu....

Rozporządzenie weszło w życie 1 stycznia 1997 i nadal jest obowiązujące.

No chyba nie bardzo, skoro jednak mozna kupić sól bez jodu....
Chodzi o sól do bezpośredniego spożycia - ta bez jodu jest solą do przetwórstwa...
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/663-kielbasy-bez-saletry/page/3/#findComment-10438
Udostępnij na innych stronach

pektosoli

Buniu, nie bierz tego do siebie, akurat przy twoim poscie nie wytrzymałem :grin: ale wiele osób to myli.

 

PEKLOSÓL a nie PEKTOSÓL, przez L. To od peklowania, a nie pektyn :devil:

 

no.

ulżyło... :cool:

Zawsze byłem grzecznym chłopcem...

Dopiero teraz uczę się, jak robic DYM...

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/663-kielbasy-bez-saletry/page/3/#findComment-10490
Udostępnij na innych stronach

Nie masz racji. Niektórzy producenci tak właśnie nazywaja swoje artyk.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/663-kielbasy-bez-saletry/page/3/#findComment-10491
Udostępnij na innych stronach

Nie masz racji. Niektórzy producenci tak właśnie nazywaja swoje artyk.

:question: Naprawde? A, to sorki :blush: Chociaż nadal mnie to razi...

Zawsze byłem grzecznym chłopcem...

Dopiero teraz uczę się, jak robic DYM...

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/663-kielbasy-bez-saletry/page/3/#findComment-10492
Udostępnij na innych stronach

Nic się nie stało. Mogłeś nie wiedzieć. :wink:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/663-kielbasy-bez-saletry/page/3/#findComment-10494
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

No masz babo placek.....za kilka dni odwiedzi mnie mała wnusia i mam zamówienie : kiełbaska z uda indyczego bez peklosoli, dla niej. A ponieważ zamówione osłonki i jelita od Miro dziś doszły, nie mam jak się wykręcić :rolleyes:

Może macie sprawdzone przepisy, bo to będą moje pierwsze wyroby, do tej pory robiłam tylko z szynkowarki - praski.

Z góry dziękuję i pozdrawiam - waga

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/663-kielbasy-bez-saletry/page/3/#findComment-63515
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

 

kiełbaska z uda indyczego bez peklosoli,

Może coś tutaj wybierzesz :question: http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?topic=36

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/663-kielbasy-bez-saletry/page/3/#findComment-63520
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...
Gość Anonymous

Witam

 

Wiekszosc pisze ze peklosol(dokladniej nitryt w niej) to tylko dla kolorku , otoz z tego co wyczytalem glownym zadaniem nitrytu jest zapobieganie botulism poisoning (bakteri , nie wiem jak to na polski bedzie ) . Z tego co pisze bakterie lubia sie rozwijac w przypadku braku dostepu tlenu ,dobrej wilgotnosci i ciepla , wszystkie te warunki spelnia wedzenie , dym blokuje tlen wilgotnosc jest a i temperaturka idealna czyli fajne zaplecze dla bakterii .Wtedy w akcje wkracza nitryt ktory likwiduje bakterie , ktore moga powstac w procesie wedzenia jaki wczesniejszym .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/663-kielbasy-bez-saletry/page/3/#findComment-73970
Udostępnij na innych stronach

otoz z tego co wyczytalem glownym zadaniem nitrytu jest zapobieganie botulism poisoning (bakteri , nie wiem jak to na polski bedzie ) .

...na polski to będzie... zatrucie jadem kiełbasianym :wink:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/663-kielbasy-bez-saletry/page/3/#findComment-73995
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.