Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 3,8 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Przepis jest prosty. Ładną sprawioną gąskę wkładamy na około 6 godz. do słabej solanki. Następnie przenosimy ją do mocnej solanki, gdzie moczyć się powinna jeszcze około 6-8 godz. Po wyjęciu płuczemy w zimnej wodzie tak, aby nadmiar soli wypłukał się. Suchą gęś nacieramy grubą warstwą papki czosnkowej / zmiażdżony czosnek wymieszany z solą, odstawiamy na około 8-10 godz. Po upływie tego czasu przekładamy gęś do gęsiarki. Pieczemy ok. 40 min. bez przykrycia w temp. 180 stopni C, a następnie przykrywamy, zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i dusimy 1-1,20 godz. Na gorące lato wprawdzie to potrawa za ciężka, ale wkrótce będzie listopad i wówczas gęś po chmielnicku będzie jak znalazł. 

słaba solanka 4 l wody 100 g soli 

mocna solanka 4 l wody 250 g soli 

papka czosnkowa składa się z 4 ząbków czosnku i 1 łyżeczki soli morskiej 

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/105/#findComment-570271
Udostępnij na innych stronach

Brawo, piękna ta gąska!  Nawet nie pamiętam kiedy ustani raz jadłem.  U nas gęś trudno nabyć a po drugie zona już od dziecka zdecydowała ze gęsi nie lubi.  Na pewno teściowa nie umiała przyrządzić. :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/105/#findComment-570292
Udostępnij na innych stronach

Brawo, piękna ta gąska!  Nawet nie pamiętam kiedy ustani raz jadłem.  U nas gęś trudno nabyć a po drugie zona już od dziecka zdecydowała ze gęsi nie lubi.  Na pewno teściowa nie umiała przyrządzić. :D

:D redzed na pewno :D dobrze zrobiona gąska to rarytas  :tongue:  

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/105/#findComment-570433
Udostępnij na innych stronach

 

Brawo, piękna ta gąska!  Nawet nie pamiętam kiedy ustani raz jadłem.  U nas gęś trudno nabyć a po drugie zona już od dziecka zdecydowała ze gęsi nie lubi.  Na pewno teściowa nie umiała przyrządzić. :D

:D redzed na pewno :D dobrze zrobiona gąska to rarytas  :tongue:  

 

To tak jak moja żona królika nie chciała jeść , jak się okazało teściowa jakiś bzdur naopowiadała  dzisiaj i jedna i druga zauroczona smakiem . Gąska super

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/105/#findComment-570436
Udostępnij na innych stronach

 

 

Brawo, piękna ta gąska!

 

:D

 

 

 

dobrze zrobiona gąska to rarytas :tongue:

 

:D

 

 

 

Gąska super

 

:D 

 

 Dzięki :D

 

Pozdrawiam serdecznie

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/105/#findComment-570492
Udostępnij na innych stronach

Ni wyżyna, ni nizina, ni krzywizna, ni równina - Taka gmina.
Ani piasek, ani glina, tylko lasek i olszyna - Taka gmina.
Ani POM-u, ani młyna, krzyż, chałupy i krowina - Taka gmina.
Od komina do komina wiater hula, deszcz zacina - Taka gmina.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/105/#findComment-570573
Udostępnij na innych stronach

Czy to moja ulubiona kiełbasa pobiedziska ale z innej gminy?

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/105/#findComment-570662
Udostępnij na innych stronach

 

 

Od komina do komina wiater hula, deszcz zacina - Taka gmina.

 

 

Dyzio :thumbsup::clap:  i pozdrawiam

 

 

 

Pięknie Andrzeju :clap:, a miałem z Wami być, do miłego :)

 

Słyszałem :D    może będzie jeszcze okazja :D:)

 

 

 

Czy to moja ulubiona kiełbasa pobiedziska ale z innej gminy?

 

Z grubsza tak  :D 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/105/#findComment-570695
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jeż lubi pływać :thumbsup:

 

 

Zgadza się ..... i to czynię  :D

 

 

Pozdrowionka już za tydzień :D

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/105/#findComment-571106
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Jeszcze trochę kosmetyki i będzie gotowe:Dpost-39847-0-66842600-1508475210_thumb.jpgpost-39847-0-10157000-1508475141_thumb.jpg

 

 

Pozdrawiam

[Dodano: 20 paź 2017 - 06:57]

Wczorajszy obiadek:Dpost-39847-0-14842700-1508475466_thumb.jpg

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/105/#findComment-571727
Udostępnij na innych stronach

Jutro na śniadanko będzie śledzik wędzony..post-39847-0-02869200-1509049950_thumb.jpg

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/105/#findComment-572710
Udostępnij na innych stronach

Andrzejku, tak z rańca piwko? Wiadomym jest, że rybka lubi pływać, ale przed południem dżentelmenowi nie wypada :D 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/105/#findComment-572714
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.