Skocz do zawartości

I Kurs serowarstwa i maselnictwa w Łazach, 22-24.06.2012


Rekomendowane odpowiedzi

Lista osób chętnych na kurs serowarstwa i maselnictwa w Łazach w dniach 22-24 czerwca 2012 r.:

 

1. bucek (dokonał rezerwacji przez stronę SDM)

2. ryszpak (dokonał rezerwacji przez stronę SDM)

3. Katarzyna Skowronska

4. Joanna Kalinowska

5.

6. Ziemowit Obrocki

7. Iwona Szelest

8. Tomasz Bartkowiak (dokonał rezerwacji przez stronę SDM)

9. Seminole (Floryda) (dokonał rezerwacji przez stronę SDM)

10. Henryk Chmieliński

11 i 12. Piotr Kolotowski + 1

13. Arkadiusz Niewiadomski

14. Barbara Niewiadomska

15. Barbara Czerwonka

16. Przemysław Fronczak

17. Rafał Walkowiak

18. Jolanta Wollboldt-Łubińska

19. Joanna Lipka

20. Beata Pietruczyk

21. Jolanta Rykowska-Makarewicz

22. Julian Makarewicz

23. Ziemowit Obrocki

24. Michał Kalinowski

25. EAnna

26. Andrzejk

 

Lista rezerwowa:

 

1. Zbigniew Krzyżanowski

2. Tomasz Zielińśki

3. Aleksandra Gałamon

4. Maciej Kozłowski

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

  • Odpowiedzi 87
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

:devil:

Rafał (ryszpak)

rakrzes@poczta.onet.pl

 

Z prawdą jest jak z d..pą. Każdy ma inną i każdy ma swoją...

 

Iure et gladio

Część osób zapisała się sie jeszcze w marcu. Wtedy termin szkolenia był jeszcze odległy. Niektórzy mogli najzwyczajniej zapomnieć :(

Może można wysłać im przypomnienie?

Mazurzak

Może można wysłać im przypomnienie?

Lista zostanie uzupełniona w niedzielę wieczorem.

W tej chwili Maxell jest na wsi bez dostepu do netu.

Kurs na pewno się odbędzie :cool: .

Pozdrawiam wszystkich kursantów :grin:

EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Lista zostanie uzupełniona w niedzielę wieczorem.

...

 

Póki co jestem w rezerwach ... i czekam na ostateczną listę.

 

...Kurs na pewno się odbędzie :cool: ...

 

:cool:

Mazurzak

Kurs na pewno się odbędzie :cool:

:clap: :grin:

Rafał (ryszpak)

rakrzes@poczta.onet.pl

 

Z prawdą jest jak z d..pą. Każdy ma inną i każdy ma swoją...

 

Iure et gladio

Lista osób chętnych na kurs serowarstwa i maselnictwa w Łazach w dniach 22-24 czerwca 2012 r.:

 

1. bucek (dokonał rezerwacji przez stronę SDM)

2. ryszpak (dokonał rezerwacji przez stronę SDM)

3. Katarzyna Skowronska

4. Joanna Kalinowska

5. Zbigniew Krzyżanowski

6. Ziemowit Obrocki

7. Iwona Szelest

8. Tomasz Bartkowiak

9. Seminole (Floryda)

10. Henryk Chmieliński

11 i 12. Piotr Kolotowski + 1

13. Arkadiusz Niewiadomski

14. Barbara Niewiadomska

15. Barbara Czerwonka

16. Przemysław Fronczak

17. Rafał Walkowiak

18. Jolanta Wollboldt-Łubińska

19. Joanna Lipka

20. Beata Pietruczyk

21. Jolanta Rykowska-Makarewicz

22. Julian Makarewicz

23. Ziemowit Obrocki

24. Michał Kalinowski (wpłata najprawdopodobniej za Jadwigę Chmielińską)

25. EAnna

26. Andrzejk

 

Lista rezerwowa:

 

1. Tomasz Zielińśki

2. Aleksandra Gałamon

3. Maciej Kozłowski

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Z informacji, jakie otrzymałem na szybko wynika, iż wszyscy uczestnicy kursu sa bardzo zadowoleni z jego przebiegu. Przerobili ponad 300 l mleka wykonując rózne sery oraz masło.

Mam nadzieję, iż po przybyciu do domków, napiszą tutaj o swoich spostrzeżeniach i uwagach.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Jako osoba mająca wiedzę na poziomie średnim - gdzie poziom średni to taki, że wiem, iż mleko pochodzi od krowy a nie ze sklepu ;) - mogę napisać, iż szkolenie było szalenie ciekawe. Wstęp teoretyczny na 5 albo nawet 10 (zależnie od skali ale ocena najwyższa :) ) Praktyka podobnie jeśli nie lepiej.

Zrobiliśmy twaróg, bunc, ser koryciński, a la oscypek, no i masełko :) ... a o ricottach w trzech odmianach nie wspomnę :)

Najwięcej "zabawy" mieliśmy z korycińskim. Trzeba było go przewracać co godzinę ... Szcześliwie noce teraz krótkie i przed czwartą można było iść spać ;) ...By rankiem wstać wyspanym :)

Niezdecydowanym polecam. W tym osobom "tylko czytającym" forum bo ku mojemu zaskoczeniu było też ich trochę.

Ze strony praktycznej mogę tylko powiedzieć aby uczestnicy, jeśli możliwość taka przewiduje brali z sobą lodówki turystyczne. Oczywiście stosowinie do pory roku a raczej temperatur .... Ja nie wziąłem, i masło na tym ucierpiało ... ;(

 

Do zobaczenia na dojrzewających :)

Mazurzak

Najwięcej "zabawy" mieliśmy z korycińskim. Trzeba było go przewracać co godzinę ... Szcześliwie noce teraz krótkie i przed czwartą można było iść spać ;) ...By rankiem wstać wyspanym :)

Kolego nie mów że musiałeś w nocy co godzinę wstawać by obracać ser :grin: :wink:

Powiem tak... takie kursy są bezcenne , a w szczególności kiedy są prowadzone przez Naszych Mistrzów.. :cry:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Kolego nie mów że musiałeś w nocy co godzinę wstawać by obracać ser :D;)

Ach ta nasza polszczyzna ... ;)

Jedni mówią "wstać" inni "odejść od stołu" - jak zwał, tak zwał ale te sery to naprawdę obracaliśmy i skończyliśmy jak już dniało ... :D

 

p.s. po degustacji wszyscy w domu mnie ganią, że w poprzednim poście przymiotników nie powstawiałem :( ale ja to kiepski byłem z wypracowań więc dopiszcie sobie "wspaniały" " rozpływające się w ustach" itp itd ...

Mazurzak

Wrzucę wspaniałą fotorelację z kursu uchwyconą aparatem Kolegi Seminole:

Część I

 

http://images10.fotosik.pl/1775/08e382af4535d94emed.jpg http://images10.fotosik.pl/1775/f02f3229ef167988med.jpg http://images10.fotosik.pl/1775/575d4186e2ac0509med.jpg http://images10.fotosik.pl/1775/397a1c889bcb4016med.jpg http://images10.fotosik.pl/1775/5c8cc8e5b2cd5ad9med.jpg http://images10.fotosik.pl/1775/a7d691970a4825dbmed.jpg http://images10.fotosik.pl/1775/5d6450ad4cc93909med.jpg http://images10.fotosik.pl/1775/1f33150dcd6287aemed.jpg http://images10.fotosik.pl/1775/27582c548b8966b8med.jpg http://images10.fotosik.pl/1775/b69c73080c280e20med.jpg http://images10.fotosik.pl/1775/539017ed4e280058med.jpg http://images10.fotosik.pl/1775/b14399d4aacdf5d8med.jpg http://images10.fotosik.pl/1775/f0e498203dd83a9dmed.jpg http://images10.fotosik.pl/1775/a283bd1302125065med.jpg http://images10.fotosik.pl/1775/7095f2eb1f22db44med.jpg http://images10.fotosik.pl/1775/9cea0fef6277c144med.jpg http://images10.fotosik.pl/1775/a8c1c343759bee83med.jpg http://images10.fotosik.pl/1775/bbc7497cb8782242med.jpg http://images10.fotosik.pl/1775/9304ef938d3808a1med.jpg http://images10.fotosik.pl/1775/c06c29e5efc76be0med.jpg http://images10.fotosik.pl/1775/9bcc8a44df8dfba8med.jpg http://images10.fotosik.pl/1775/320c42e7cb76ed8dmed.jpg http://images10.fotosik.pl/1775/55e17de0b676b300med.jpg http://images10.fotosik.pl/1775/24607b9ed31ad46dmed.jpg http://images10.fotosik.pl/1775/deeb8cc3023dd1c6med.jpg http://images10.fotosik.pl/1775/8284ed1ff29a25e5med.jpg http://images10.fotosik.pl/1775/eb8558b2a470e216med.jpg http://images10.fotosik.pl/1775/19f20138772a84f4med.jpg http://images10.fotosik.pl/1775/9679889dc502b7a3med.jpg http://images10.fotosik.pl/1775/6275d804fb4901e4med.jpg http://images10.fotosik.pl/1775/6adedc049d2ef4acmed.jpg http://images10.fotosik.pl/1775/e5641cc9f9ad3371med.jpg http://images10.fotosik.pl/1775/2c8710bb1614fc00med.jpg http://images10.fotosik.pl/1775/d76bc2ed11c90d4emed.jpg http://images10.fotosik.pl/1775/92ad3e30573f795emed.jpg http://images10.fotosik.pl/1775/664768247d16d24fmed.jpg http://images10.fotosik.pl/1775/522a0b80756910b5med.jpg http://images10.fotosik.pl/1775/436ca98fc6d2c6b4med.jpg http://images10.fotosik.pl/1775/9faebb451bfd21c6med.jpg http://images10.fotosik.pl/1775/11e01237daec0595med.jpg http://images10.fotosik.pl/1775/565532b9e76f293bmed.jpg http://images10.fotosik.pl/1775/c7286a9129443a06med.jpg http://images10.fotosik.pl/1775/e6753bf0de638f79med.jpg http://images10.fotosik.pl/1775/3ebeb3a1a8a2a388med.jpg http://images10.fotosik.pl/1775/b35c75a46738aa04med.jpg http://images10.fotosik.pl/1775/7a020ffad9f5f50amed.jpg http://images10.fotosik.pl/1775/ec1f56535a5d8b92med.jpg http://images10.fotosik.pl/1775/e9c5e80dfe111c9emed.jpg http://images10.fotosik.pl/1775/ac5d110d3694acf8med.jpg http://images10.fotosik.pl/1775/4da017ecf2a214bemed.jpg

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Wrzucę wspaniałą fotorelację z kursu uchwyconą aparatem Kolegi Seminole:

Piękna fotorelacja... oj kursanci mieli co robić :clap:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Dziękuję wszystkim uczestnikom kursu za wspaniałą atmosferę i zaangażowanie w prace serowarskie oraz wszelkie formy wsparcia.

Bez Waszej pomocy nie mogłoby być przerobione w tak krótkim czasie ponad 300l mleka i 12l śmietany.

Doskonałe warunki techniczne Szkoły Domowego Masarstwa w Łazach pozwoliły na powyższy, rekordowy przerób. SDM w Łązach posiada ogromny potencjał.

Specjalistyczna wiedza naszego forowego Gł. Technologa kol. Bagno pozwoliła na przeprowadzenie ciekawego eksperymentu technologicznego z "nieudaną" ricottą. Na ten cel została przez Andrzeja wcześniej przygotowana, dodatkowa serwatka.

Dziękuję kol. Bagno za wszelką pomoc a jego żonie Reginie za ciepłą, domową atmosferę i dbanie o żołądki kursantów.

Nasz amerykański kol. Seminole udokumentował profesjonalnie nasz kurs, ku pamięci potomnych :lol:

Dziekuję Ci Staszku :clap:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Kochani....piękny,pełen profesjonalizmu kurs. Moje wyrazy uznania i szacunku.

Sery na pewno pyszne, atmosfera godna pozazdroszczenia :grin:

Jestem pewna ,że teraz już samodzielnie zrobicie w swoich domach,przepyszne serki i masełko.

Cieplusio pozdrawiam wszystkich prowadzących i uczących się

KTO PYTA-NIE BŁĄDZI.

 

Już wam zazdroszczę :cry: - jak tylko Bóg da i Partia pozwoli zjawię się na następnym kursie.

Brawa dla prowadzących :clap: :clap: :clap:

ąıqoɹ ǝıu ɔıu oɔ ɯʎʇ oʞlʎʇ ęıs ǝɾɐpn oʞʇsʎzsʍ

Czas na moje peany ;). Oczywiście na początku wielkie brawa dla prowadzących - EAnny i Andrzejak. To już trzeci mój kurs w SDM i każdy "pełna profesja". Chciałbym wszystkim podziękować za wspaniałą atmosferę. Serdecznie - jak zwykle podziękowania dla gospodarzy - Andrzeja i Reginy. Wyroby z kursu przywiozłem znakomite, poza korycińskim (kategorycznie powiedziałem, że ma leżeć :devil: ) i kawałkiem masła reszta jest już wspomnieniem :D.

 

p.s. @halusiu@, z tym wstawaniem co godzinę coś jest na rzeczy, bo jak wchodziliśmy do pokoi to zaczynało prawie widnieć :D

Rafał (ryszpak)

rakrzes@poczta.onet.pl

 

Z prawdą jest jak z d..pą. Każdy ma inną i każdy ma swoją...

 

Iure et gladio

No to czas na część drugą fotorelacji Seminole:

 

http://images10.fotosik.pl/1786/768534a2d0b94ae1med.jpg http://images10.fotosik.pl/1786/7d5e26206baf44edmed.jpg http://images10.fotosik.pl/1786/35aa62ba4e2f51d1med.jpg http://images10.fotosik.pl/1786/a87429875e4b33bbmed.jpg http://images10.fotosik.pl/1786/18f85c0b02a141f5med.jpg http://images10.fotosik.pl/1786/2ff33927c3bc0141med.jpg http://images10.fotosik.pl/1786/d223fc2e3b71f063med.jpg http://images10.fotosik.pl/1786/b0c32e9c43b26b2bmed.jpg http://images10.fotosik.pl/1786/5639a38bdc8e2b29med.jpg http://images10.fotosik.pl/1787/7c48d06f86422b20med.jpg http://images10.fotosik.pl/1787/063cb59f7817e5a1med.jpg http://images10.fotosik.pl/1787/e186fcafef189b9amed.jpg http://images10.fotosik.pl/1787/5402980232ac179cmed.jpg http://images10.fotosik.pl/1787/2925b970ef010c78med.jpg http://images10.fotosik.pl/1787/2b3c8e2fa6a20083med.jpg http://images10.fotosik.pl/1787/db6a7fe7ed61b0e2med.jpg http://images10.fotosik.pl/1787/bd4c5c53212c4a61med.jpg http://images10.fotosik.pl/1787/84dff1747cab5c7emed.jpg http://images10.fotosik.pl/1787/11b59f14b32130femed.jpg http://images10.fotosik.pl/1787/661baadbd48bc894med.jpg http://images10.fotosik.pl/1787/76d1f70b88fd4433med.jpg http://images10.fotosik.pl/1787/b3517e3fb6e11b2emed.jpg http://images10.fotosik.pl/1787/9f47993e5db5e655med.jpg http://images10.fotosik.pl/1787/77fb128fe846e96bmed.jpg http://images10.fotosik.pl/1787/2d19697c4a4a8501med.jpg http://images10.fotosik.pl/1787/82c41df633eb7f2dmed.jpg http://images10.fotosik.pl/1787/15c2411c3089aeafmed.jpg http://images10.fotosik.pl/1787/426a2833458dce90med.jpg http://images10.fotosik.pl/1787/5daf77893d1f1685med.jpg http://images10.fotosik.pl/1787/03ca985ca4919d47med.jpg http://images10.fotosik.pl/1787/9d51064b94d1eb92med.jpg http://images10.fotosik.pl/1787/6760e60d31677ee7med.jpg http://images10.fotosik.pl/1787/42a90f30bb092a5amed.jpg http://images10.fotosik.pl/1787/8ea05c9421dfaacdmed.jpg http://images10.fotosik.pl/1787/1ee0d77f8cda4dadmed.jpg http://images10.fotosik.pl/1787/9b7f7d2e31abea70med.jpg http://images10.fotosik.pl/1787/651536aedb126941med.jpg http://images10.fotosik.pl/1787/e1cfc202a7d1593bmed.jpg http://images10.fotosik.pl/1787/be6c3ce3c27fc80amed.jpg http://images10.fotosik.pl/1787/ae95f504b52dddc0med.jpg http://images10.fotosik.pl/1787/fa8cf4b471e398acmed.jpg http://images10.fotosik.pl/1787/f0217bc5425b7076med.jpg http://images10.fotosik.pl/1787/f523ff0d4ba2dc50med.jpg http://images10.fotosik.pl/1787/1fec9eb507764545med.jpg http://images10.fotosik.pl/1787/d2e0a1d218f68a0bmed.jpg http://images10.fotosik.pl/1787/48d7fb2726e86c85med.jpg http://images10.fotosik.pl/1787/8ee073b589ae8956med.jpg http://images10.fotosik.pl/1787/ce6e8da4a50b7016med.jpg http://images10.fotosik.pl/1787/51227a5446ccc5fdmed.jpg

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

:grin: gratulacje dla prowadzących :clap:

 

Uczestnikom kursu wspaniałych własnych wyrobów :thumbsup:

 

Mam pytanie :grin: tam na zdjęciach widać takie czerwone urządzenie,czy to oddziela śmietanę od mleka :question: gdzie to można kupić. :grin:

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.

Podaję link na Rapid Share'a, do pobrania materiałów szkoleniowych z zakresu serowarstwa. Materiał został przygotowany przez Koleżankę EAnnę w rozszerzeniu doc i pdf:

https://www.rapidshare.com/files/771251925/Sery_material_szkoleniowy.zip

W sprawie hasła do rozpakowania pliku, prosze o kontakt na moją pocztę maxell11@wp.pl

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Albo np. tutaj http://ofertyrolne.pl/wirowka-do-mleka-maselnica-elekryczna,2214

 

[ Dodano: Sro 27 Cze, 2012 01:34 ]

Grzegorz, wpisz w google "wirówka do mleka" i znajdziesz więcej ofert. Ja mam właśnie tę czerwoną od kilku lat, spisuje się na medal.

Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.