Skocz do zawartości

BRAK KONCEPCJI - PROSZĘ WAS O ZDANIE

Rekomendowane odpowiedzi

stałem się dzisiaj szczęśliwym posiadaczem 4 kg boczku bez kości i skóry , 1 kg podgardla , 1 kg karkówki bez kości i 4 kg szynki bez kości i skóry - i nie mam koncepcji , czy zrobić wędzonki , wobec których z racji nadmiaru świątecznego mam lekką awersję , czy reż jakowąś kiełbaskę , której już dosyć dawno nie robiłem. Skłaniam się do przepisu chłopskiej - lecz specyfikacja w/w mówi o innym składzie załogi.MOŻE coś zasugerujecie? :cool:

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6701-brak-koncepcji-prosz%C4%99-was-o-zdanie/

jumbo, co do lekkiej awersji to na pewno nie będą ją miały bezdomne psy i inne zwierzaki w okresie zimowym.

Co do wyrobów zrób dobrej białej bardzo tłustej kiełbasy, lub inny przepis z forum.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6701-brak-koncepcji-prosz%C4%99-was-o-zdanie/#findComment-202535

Skoro dawno kiełbaski nie robiłeś to ją zrób! Ja bym ładniejsze kawałki tzn. mięśnie wykrojone z szynki i ewentualnie karkówkę, a może i ładny kawałek boczku zamroził - niech poczekają aż awersja minie. Z pozostałości powinno wyjść kilka kg smacznej kiełbaski.

Innym wyjściem jest sklasowanie całości mięska, dobór proporcjonalny wg Twoich oczekiwań a resztę opisać i zamrozić. Możesz też zrobić oprócz cienkiej kiełbasy baton lub dwa kiełbasy szynkowej, posiadana ilość surowca powinno chyba wydać.

Pozdrawiam i zazdroszczę problemów ... :wink:

Świat jest niebezpiecznym miejscem nie z powodu tych, którzy czynią zło, ale z powodu tych, którzy na to patrzą i nie czynią nic.

Albert Einstein

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6701-brak-koncepcji-prosz%C4%99-was-o-zdanie/#findComment-202537

Wbrew małej ilości postów , nie jestem początkującym

andyandy - jak widzisz spożycie przez dwie osoby 10 kg białej kiełbasy?

A okoliczne zwierzaki na znajomość ze mną nie narzekają , ale dziękuję za semantyczne podejście.

pepe60 - nie chcę się rozdrabniać , tylko naraz przerobić całość , dzięki

pis67 - i chyba tak zrobię , tylko jak ochrzcić? :lol:

andy - tak zrobia , ale skuli pisa to tyn klyj richtig musiołby być

jumbo
--------------
Głupiec nie pomyśli.

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6701-brak-koncepcji-prosz%C4%99-was-o-zdanie/#findComment-202544

jumbo, zrób z 2/3 kiełbasę, np białą i część uwędź a z pozostałej części zrób mielonkę parzoną w osłonkach albo słoikową... zawsze mozesz zamrozić jesli nie dacie rady zjeść od razu wszystkiego, pozdrawiam

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6701-brak-koncepcji-prosz%C4%99-was-o-zdanie/#findComment-202552

Gość Anonymous
Nie, nie zamrażaj, tylko przerób wszystko, masz dosyć dużo boczku, można zwinąć roladę i owędzić (zobacz w temacie kiełbasy pokemona15, ja tam wstawiłem niedawno tę roladę – ona niknie z lodówki na 2 posiłki). Jesteś ze śląska, zrób „kiełbasę mojej mamy”, albo nawet fernkfurtki – kosza, to jest Śląsk. Zaś fajny kawałek o-wędz na szynkę w ziołach. (chodzi oto aby zrobić urozmaicenie w jedzeniu, i tu trzeba się właśnie rozdrabniać). A gdy jeszcze nie będzie koncepcji, to ja przyjadę po cały surowiec.
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6701-brak-koncepcji-prosz%C4%99-was-o-zdanie/#findComment-202557

stałem się dzisiaj szczęśliwym posiadaczem 4 kg boczku bez kości i skóry , 1 kg podgardla , 1 kg karkówki bez kości i 4 kg szynki bez kości i skóry - i nie mam koncepcji , czy zrobić wędzonki , wobec których z racji nadmiaru świątecznego mam lekką awersję , czy reż jakowąś kiełbaskę , której już dosyć dawno nie robiłem. Skłaniam się do przepisu chłopskiej - lecz specyfikacja w/w mówi o innym składzie załogi.MOŻE coś zasugerujecie? :cool:

Ja prawie nigdy nie trzymam się przepisów i jest ok:)

tylko przypraw trzeba pilnować, żeby nie przesolić albo przepieprzyć:)

zakładając, że robisz kiełbasę "SWOJĄ"

- boczek i podgardle zmielić na sitku max fi 4mm [potem 1,5 do 2kg jeszcze raz zmielić

może nawet na mniejszym sitku - będzie robić za klej]

- karkówka fi 6mm

- szynka fi 8mm

można doprawiać przed mieleniem to się lepiej i szybciej wymiesza :)

można, a nawet dobrze jest dodać 2-3 % dobrze utłuczonego lodu

po zmieleniu wymieszać do uzyskania jednolitej masy

nadziewać w jelita wieprzowe, wołowe a jak kto lubi to nawet w baranie cieniuśkie ;)

poosadzać min kilka godzin

i wieszać do wygrzanej wędzarni

itd itp

tworzyć, powielać, miksować ;) znaczy tworzyć własną "poezję" wędzarniczą :)

tu się nic nie zepsuje jak mamy dobre mięsko, zachowujemy czystość własną

i swojej "przetwórni"

pozdrawiam

Domin

P.S. - Ja bym taką kiełbaskę ze względu na użyty asortyment mięsa

nazwał "Wypasioną" :devil:

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6701-brak-koncepcji-prosz%C4%99-was-o-zdanie/#findComment-202559

Jumbo. Masz trzy wyjścia:

1. Przyjechać z mięsem na Zlot do Zachełmia..

2. Zlotowcy z innych regionów zawitają chętnie u Ciebie.

3. Powiekszyć rodzine.. (patrz na punkt 2.) :wink: :grin:

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6701-brak-koncepcji-prosz%C4%99-was-o-zdanie/#findComment-202564

też Ci dziękuję za "poradę" - nie każdy potrafi to co Ty

Nie ma co dziękować - nie miałem zamiaru czepiać się Ciebie :wink:

W Twoim przypadku - jest 10 kg. mięsa i to już szkoda zmarnować (a można zrobić coś fajnego)

Boczek jak chudziutki - to można by zrobić ładną ala krakowską podsuszaną , a najlepiej to zrób dwa rodzaje wędlinek (cienka z większą zawart. tłuszczu i grubszą ala krakowską)

trza będzie posłuchać PIS-a i kupić troszkę kleju.

Dobrze ,że nie ubiłeś świniaka na 150 kg - bo miał byś kłopot nie do opisania :tongue:

Pozdro)

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6701-brak-koncepcji-prosz%C4%99-was-o-zdanie/#findComment-202565

spec202 - obiekt miał właśnie prawie 150 , ale nie byłem do tego sam :rolleyes: mimo wszystko dałbym radę

co do mięska to przerobiłem je na podstawie krótkiej i rzeczowej konkluzji pis67 z lekką modyfikacją w temacie kleju,

oraz radosnej wypowiedzi andy , któren przyczynił się zarazem w temacie nazwy :grin:

z szynki skroiłem z lekkim zapasem wszelkie powięzi , błony , i te inne podejrzanie ścięgniste

wszystkie mięsa pokroiłem na kostkę 30x30 - każde do osobnego pojemnika

następnie zmieliłem- szynkę na 12 , karkówkę boczek i podgardle - na 8 , oraz pozcinane wcześniej z szynki skrawki 2x3(mordęga)

całość wymieszana jak do chłopskiej z dodatkiem wody z rozpuszczonymi - wymieszanymi przyprawami:

czosnek 12 ząbków

pieprz 4 łyżeczki

cukier 2 łyżeczki

sól - peklosól 50/50 18g/kg

oraz dodatkowo 100 ml pojemnik ziaren gorczycy białej

to co widać w seledynowej misce obok

to wyrobione pięścią na klej zmielone w/w skrawki z szynki (ok 1 kg)

nadziałem w jelita 28 - 30 , i przyszła kiełbacha osadza się przez noc ,

a jutro ogień i dym :tongue:

jumbo
--------------
Głupiec nie pomyśli.

"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6701-brak-koncepcji-prosz%C4%99-was-o-zdanie/#findComment-202658

uwędzone

razem z kolegą

2 kg zniknęły do tej pory ,

jest dobra i lekko pikantna , polecam i dzięki WSZYSTKIM za porady

jumbo
--------------
Głupiec nie pomyśli.

"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6701-brak-koncepcji-prosz%C4%99-was-o-zdanie/#findComment-202836