jumbo Opublikowano 14 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 14 Lutego 2012 stałem się dzisiaj szczęśliwym posiadaczem 4 kg boczku bez kości i skóry , 1 kg podgardla , 1 kg karkówki bez kości i 4 kg szynki bez kości i skóry - i nie mam koncepcji , czy zrobić wędzonki , wobec których z racji nadmiaru świątecznego mam lekką awersję , czy reż jakowąś kiełbaskę , której już dosyć dawno nie robiłem. Skłaniam się do przepisu chłopskiej - lecz specyfikacja w/w mówi o innym składzie załogi.MOŻE coś zasugerujecie? Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6701-brak-koncepcji-prosz%C4%99-was-o-zdanie/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 14 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 14 Lutego 2012 jumbo, co do lekkiej awersji to na pewno nie będą ją miały bezdomne psy i inne zwierzaki w okresie zimowym. Co do wyrobów zrób dobrej białej bardzo tłustej kiełbasy, lub inny przepis z forum. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6701-brak-koncepcji-prosz%C4%99-was-o-zdanie/#findComment-202535 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe60 Opublikowano 14 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 14 Lutego 2012 Skoro dawno kiełbaski nie robiłeś to ją zrób! Ja bym ładniejsze kawałki tzn. mięśnie wykrojone z szynki i ewentualnie karkówkę, a może i ładny kawałek boczku zamroził - niech poczekają aż awersja minie. Z pozostałości powinno wyjść kilka kg smacznej kiełbaski.Innym wyjściem jest sklasowanie całości mięska, dobór proporcjonalny wg Twoich oczekiwań a resztę opisać i zamrozić. Możesz też zrobić oprócz cienkiej kiełbasy baton lub dwa kiełbasy szynkowej, posiadana ilość surowca powinno chyba wydać.Pozdrawiam i zazdroszczę problemów ... :wink: Cytuj Świat jest niebezpiecznym miejscem nie z powodu tych, którzy czynią zło, ale z powodu tych, którzy na to patrzą i nie czynią nic.Albert Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6701-brak-koncepcji-prosz%C4%99-was-o-zdanie/#findComment-202537 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 14 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 14 Lutego 2012 jumbo, kiełbacha fajna Ci wyjdzie! Nawet bez kleju Działej chopie! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6701-brak-koncepcji-prosz%C4%99-was-o-zdanie/#findComment-202538 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 14 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 14 Lutego 2012 Wbrew małej ilości postów , nie jestem początkującym andyandy - jak widzisz spożycie przez dwie osoby 10 kg białej kiełbasy? A okoliczne zwierzaki na znajomość ze mną nie narzekają , ale dziękuję za semantyczne podejście. pepe60 - nie chcę się rozdrabniać , tylko naraz przerobić całość , dzięki pis67 - i chyba tak zrobię , tylko jak ochrzcić? :lol: andy - tak zrobia , ale skuli pisa to tyn klyj richtig musiołby być Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6701-brak-koncepcji-prosz%C4%99-was-o-zdanie/#findComment-202544 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 14 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 14 Lutego 2012 jumbo, zrób z 2/3 kiełbasę, np białą i część uwędź a z pozostałej części zrób mielonkę parzoną w osłonkach albo słoikową... zawsze mozesz zamrozić jesli nie dacie rady zjeść od razu wszystkiego, pozdrawiam Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6701-brak-koncepcji-prosz%C4%99-was-o-zdanie/#findComment-202552 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 14 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 14 Lutego 2012 Nie, nie zamrażaj, tylko przerób wszystko, masz dosyć dużo boczku, można zwinąć roladę i owędzić (zobacz w temacie kiełbasy pokemona15, ja tam wstawiłem niedawno tę roladę – ona niknie z lodówki na 2 posiłki). Jesteś ze śląska, zrób „kiełbasę mojej mamy”, albo nawet fernkfurtki – kosza, to jest Śląsk. Zaś fajny kawałek o-wędz na szynkę w ziołach. (chodzi oto aby zrobić urozmaicenie w jedzeniu, i tu trzeba się właśnie rozdrabniać). A gdy jeszcze nie będzie koncepcji, to ja przyjadę po cały surowiec. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6701-brak-koncepcji-prosz%C4%99-was-o-zdanie/#findComment-202557 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domin12439 Opublikowano 14 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 14 Lutego 2012 stałem się dzisiaj szczęśliwym posiadaczem 4 kg boczku bez kości i skóry , 1 kg podgardla , 1 kg karkówki bez kości i 4 kg szynki bez kości i skóry - i nie mam koncepcji , czy zrobić wędzonki , wobec których z racji nadmiaru świątecznego mam lekką awersję , czy reż jakowąś kiełbaskę , której już dosyć dawno nie robiłem. Skłaniam się do przepisu chłopskiej - lecz specyfikacja w/w mówi o innym składzie załogi.MOŻE coś zasugerujecie? Ja prawie nigdy nie trzymam się przepisów i jest ok:) tylko przypraw trzeba pilnować, żeby nie przesolić albo przepieprzyć zakładając, że robisz kiełbasę "SWOJĄ" - boczek i podgardle zmielić na sitku max fi 4mm [potem 1,5 do 2kg jeszcze raz zmielić może nawet na mniejszym sitku - będzie robić za klej] - karkówka fi 6mm - szynka fi 8mm można doprawiać przed mieleniem to się lepiej i szybciej wymiesza można, a nawet dobrze jest dodać 2-3 % dobrze utłuczonego lodu po zmieleniu wymieszać do uzyskania jednolitej masy nadziewać w jelita wieprzowe, wołowe a jak kto lubi to nawet w baranie cieniuśkie poosadzać min kilka godzin i wieszać do wygrzanej wędzarni itd itp tworzyć, powielać, miksować znaczy tworzyć własną "poezję" wędzarniczą tu się nic nie zepsuje jak mamy dobre mięsko, zachowujemy czystość własną i swojej "przetwórni" pozdrawiam Domin P.S. - Ja bym taką kiełbaskę ze względu na użyty asortyment mięsa nazwał "Wypasioną" :devil: Cytuj Pozdrawiam serdecznie!!! DominikWĘDZĘ SOBIE I MUZOM - tym co się znają https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.wyrobydomowe.nazwa.pl/catalog/index.phphttp://nasza-klasa.pl/profile/1110333 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6701-brak-koncepcji-prosz%C4%99-was-o-zdanie/#findComment-202559 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 14 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 14 Lutego 2012 Nie, nie zamrażaj, tylko przerób wszystkochodziło mi juz o przerobiony surowiec... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6701-brak-koncepcji-prosz%C4%99-was-o-zdanie/#findComment-202560 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 14 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 14 Lutego 2012 boczek i podgardle zmielić na sitku max fi 4mm [potem 1,5 do 2kg jeszcze raz zmielić może nawet na mniejszym sitku - będzie robić za klej] :shock: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6701-brak-koncepcji-prosz%C4%99-was-o-zdanie/#findComment-202561 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 14 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 14 Lutego 2012 Nie, to nie do Ciebie pokemon15, wcześniej ktoś tak napisał. zaś już gotowe wyroby, to jak najbardziej do zamrażalki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6701-brak-koncepcji-prosz%C4%99-was-o-zdanie/#findComment-202562 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 14 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 14 Lutego 2012 Jumbo. Masz trzy wyjścia: 1. Przyjechać z mięsem na Zlot do Zachełmia.. 2. Zlotowcy z innych regionów zawitają chętnie u Ciebie. 3. Powiekszyć rodzine.. (patrz na punkt 2.) :wink: :grin: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6701-brak-koncepcji-prosz%C4%99-was-o-zdanie/#findComment-202564 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spec202 Opublikowano 14 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 14 Lutego 2012 też Ci dziękuję za "poradę" - nie każdy potrafi to co TyNie ma co dziękować - nie miałem zamiaru czepiać się Ciebie :wink: W Twoim przypadku - jest 10 kg. mięsa i to już szkoda zmarnować (a można zrobić coś fajnego) Boczek jak chudziutki - to można by zrobić ładną ala krakowską podsuszaną , a najlepiej to zrób dwa rodzaje wędlinek (cienka z większą zawart. tłuszczu i grubszą ala krakowską) trza będzie posłuchać PIS-a i kupić troszkę kleju. Dobrze ,że nie ubiłeś świniaka na 150 kg - bo miał byś kłopot nie do opisania :tongue: Pozdro) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6701-brak-koncepcji-prosz%C4%99-was-o-zdanie/#findComment-202565 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 15 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 15 Lutego 2012 spec202 - obiekt miał właśnie prawie 150 , ale nie byłem do tego sam :rolleyes: mimo wszystko dałbym radę co do mięska to przerobiłem je na podstawie krótkiej i rzeczowej konkluzji pis67 z lekką modyfikacją w temacie kleju, oraz radosnej wypowiedzi andy , któren przyczynił się zarazem w temacie nazwy :grin: z szynki skroiłem z lekkim zapasem wszelkie powięzi , błony , i te inne podejrzanie ścięgniste wszystkie mięsa pokroiłem na kostkę 30x30 - każde do osobnego pojemnika następnie zmieliłem- szynkę na 12 , karkówkę boczek i podgardle - na 8 , oraz pozcinane wcześniej z szynki skrawki 2x3(mordęga) całość wymieszana jak do chłopskiej z dodatkiem wody z rozpuszczonymi - wymieszanymi przyprawami: czosnek 12 ząbków pieprz 4 łyżeczki cukier 2 łyżeczki sól - peklosól 50/50 18g/kg oraz dodatkowo 100 ml pojemnik ziaren gorczycy białej to co widać w seledynowej misce obok to wyrobione pięścią na klej zmielone w/w skrawki z szynki (ok 1 kg) nadziałem w jelita 28 - 30 , i przyszła kiełbacha osadza się przez noc , a jutro ogień i dym :tongue: Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6701-brak-koncepcji-prosz%C4%99-was-o-zdanie/#findComment-202658 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 16 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 16 Lutego 2012 uwędzone razem z kolegą 2 kg zniknęły do tej pory , jest dobra i lekko pikantna , polecam i dzięki WSZYSTKIM za porady Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6701-brak-koncepcji-prosz%C4%99-was-o-zdanie/#findComment-202836 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.