Piasek Opublikowano 21 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 21 Lutego 2012 Jestem ciekaw co Dziadek powie na te rewelacje. http://ciekawe.onet.pl/spoleczenstwo/pozegnanie-z-kuchennymi-mitami,1,5031953,artykul.htmlPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6717-kuchenne-mity-po%C5%BCegnanie/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 21 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 21 Lutego 2012 np.: Dzisiaj zapakowane zielone warzywa liściaste nie muszą być płukane w ogóle. - Po prostu otwórz opakowanie i włóż je do salaterki – mówi Zink z FDA. One zostały już umyte w odkażającym roztworze w fabryce, która je pakuje Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6717-kuchenne-mity-po%C5%BCegnanie/#findComment-203496 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mark Opublikowano 23 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 23 Lutego 2012 Nie znam się wiec się wypowiem To jest przedruk z USA wiec trzeba na pewne rzeczy wsiąść poprawkę. Co do majonezu to zawsze mi się wydawało ze tu problem jest z jajkami i salmonellą. No ale ponieważ obecne majonezy mają z jajkami mało wspólnego wiec powiedzmy ze "pradawna podstawa" uważania na majonez znika (no ale też nie oszukujmy się ona się z powetrz anei wzieła to wynik biegunki wielu naszych przodków). No ale jak się majonez robi samemu to moim zdaniem dalej trzeba na niego uważać i na jajka tez. Co do wieprzowiny to jest to po prostu kwestia zaufania do badań. No ale całkowicie włośnicy bym nie wykluczał szczególnie ze nawet ostatnio był przypadek zatrucia co prawda dziczyzną no ale zawsze. No a poza tym jak już to wolał bym w razie czego mieć Trichinella spiralis niż jakiegoś pospolitego włośnia krętego :arrow: Możesz rozpoznać po zapachu, czy jedzenie się zepsuło To jest dobry tekst. Nie rozumie jego kwestionowania. Proponuje autorce jeść wszystko to co mówi naszemu nosowi nie jedz tego. Poza tym nagle się na czymś tam salmonella nie pojawia. Jak coś jest zakażone to jest. To wg mnie w ogólnie pomieszania dwóch kategorii. Po prostu jak coś śmierdzi to na pewno się zepsuło. Natomiast to czy jest ze tak powiem zakażone salmonellą nie ma nic wspólnego z psuciem. To ze nie śmierdzi nie znaczy ze nie jest przydatne do sporzycia ale wcale nie musi być zepsute. :arrow: Powinno się myć produkty roślinne i mięso I ja dalej będę mył choćby po to żeby zmyć trochę tego roztworu dezynfekującego czy innych nabłyszczaczy. Poza tym u nas znaczna cześć takich warzyw pochodzi z grządki a nie z upraw hydroponicznych. I doradzie komuś niemycia takich warzyw to dla mnie skrajna nieodpowiedzialność. Co do mycia rąk to się zgadzam. Trzeba się przyłożyć Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6717-kuchenne-mity-po%C5%BCegnanie/#findComment-203754 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 23 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 23 Lutego 2012 A ja mam wrażenie, że ten co to pisał nieźle się upalił. :grin: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6717-kuchenne-mity-po%C5%BCegnanie/#findComment-203758 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piasek Opublikowano 23 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 23 Lutego 2012 A ja mam wrażenie, że ten co to pisał nieźle się upalił. :grin: Ja tylko wkleiłem, na trzeźwo :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6717-kuchenne-mity-po%C5%BCegnanie/#findComment-203761 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 23 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 23 Lutego 2012 Dobrze że wkleiłeś, być może dzięki temu ktoś kto w te brednie uwierzył wróci na ziemię.Kto im za to płaci i po co .... to jest pytanie ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6717-kuchenne-mity-po%C5%BCegnanie/#findComment-203849 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 24 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 24 Lutego 2012 Taka zmiana nastąpiła dlatego, że wbrew temu co zawsze nam mówiono, świnie hodowane w celach komercyjnych nie mają włośnicy. Ta pasożytnicza choroba jest spowodowana jedzeniem surowego lub niedogotowanego mięsa zarażonego larwą nicienia [włośnia krętego – przyp. Onet]. Stanowiła ona problem całe lata temu, ale nie dotyczy już świń hodowanych na mięso w celach komercyjnych, ocenia National Pork Board w Des Moines (agencja zajmująca się m.in. kontrolą jakości wieprzowiny).Ano -oni nie badają wcale mięsa, tak jak u nas. Stosują technikę zamrażania wszystkich mięs , przez co ewentualne larwy włośni znajdujące się w mięsie są unieszkodliwiane. Dlatego piszą że mięso jest wolne od włośni. Skutek taki że u nich nie ma w sprzedaży mięsa świeżego. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6717-kuchenne-mity-po%C5%BCegnanie/#findComment-203921 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emil Opublikowano 24 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 24 Lutego 2012 Ano -oni nie badają wcale mięsa, tak jak u nas. Skutek taki że u nich nie ma w sprzedaży mięsa świeżego. To zupełna nieprawda Dziadku Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6717-kuchenne-mity-po%C5%BCegnanie/#findComment-203928 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 24 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 24 Lutego 2012 Dziadek ma rację. W USA mięso wieprzowe nie jest badane, tylko mrożone (gdzieś miałem parametry, które przysłali mi z USA). Jest to pewny sposób na pozbycie się włośni, jednak kosztem jakości mięsa. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6717-kuchenne-mity-po%C5%BCegnanie/#findComment-203930 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emil Opublikowano 24 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 24 Lutego 2012 Dziadek ma rację. W USA mięso wieprzowe nie jest badane, tylko mrożone (gdzieś miałem parametry, które przysłali mi z USA). Jest to pewny sposób na pozbycie się włośni, jednak kosztem jakości mięsa. Maxell, Chcesz powiedzieć, że handlują w sklepach rozmrażanym mięsem ? Poniżej tekst odnośnie wieprzowiny zaczerpnięty z us department of agriculture : "All pork found in retail stores is either USDA inspected for wholesomeness or inspected by state systems which have standards equal to the federal government. Each animal and its internal organs are inspected for signs of disease. The "Passed and Inspected by USDA" seal insures the pork is wholesome and free from disease " Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6717-kuchenne-mity-po%C5%BCegnanie/#findComment-203937 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 24 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 24 Lutego 2012 Świeże mięso bywało ale z świeżych półtusz z Kanady. Mięso z półtusz amerykańskich w sklepach jest, ale z rozbioru z półtusz mrożonych. Bo jakże inaczej mogło by być. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6717-kuchenne-mity-po%C5%BCegnanie/#findComment-203938 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 24 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 24 Lutego 2012 Emil, A myślisz że u nas nie handlują rozmrażanym???To co się dzieje z tymi zamrożonymi tonami mięsa ,które jest składowane na wypadek wojny lub katastrofy??Kupujesz po roku polędwicę sopocką po 8 zł za kilogram :devil: Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6717-kuchenne-mity-po%C5%BCegnanie/#findComment-203939 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 24 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 24 Lutego 2012 Emilu, są różne choroby i dlatego lekarze weterynarii muszą być przy rozbiorze. Jednak nam chodzi o włośnie i jedynym sposobem jaki zapobiegawczo stosują w tym przypadku Amerykanie, jest szybkie i głebokie mrożenie w odpowiedniej jednostce czasu. Taki sposób nie zmienia struktury mięsa i po rozmrożeniu praktycznie nie ma wizualnej różnicy między mięsem tak zamrożonym, a mięsem świeżym. Cytowany przez Ciebie tekst tak mniej więcej będzie wyglądał po przetłumaczeniu: "Wszystka wieprzowina, ktora znajdzie się w sklepach jest sprawdzane pod kątem zdrowotności albo przez USDA*, lub kontrolowana przez państwowe systemy, które mają standardy równe standardom federalnym*. Każde zwierzę i jego narządy wewnętrzne są kontrolowane w zakresie oznak choroby."Badane i kontrolowane przez USDA" taka pieczęć zapewnia, że wieprzowina jest zdrowa i wolna od chorób. " *standardom federalnym - w USA prawo federalne jest ważniejsze od prawa stanowego. *USDA - U.S. Department of Agriculture Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6717-kuchenne-mity-po%C5%BCegnanie/#findComment-203940 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 24 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 24 Lutego 2012 , jest szybkie i głebokie mrożenie w odpowiedniej jednostce czasu. Taki sposób nie zmienia struktury mięsa i po rozmrożeniu praktycznie nie ma wizualnej różnicy między mięsem tak zamrożonym, a mięsem świeżym.. Potwierdzam . Zwykły zjadacz mięsa nie rozróżni .Dodam że już w czasie transportu są podjęte odpowiednie kroki że mięso już przed rozładunkiem na magazyn rozbiorowy jest nieraz w 3/4 rozmrożone i nieraz takie jeszcze twarde półtusze trafiały na stół rozbiorowy i cięte było na elementy Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6717-kuchenne-mity-po%C5%BCegnanie/#findComment-203943 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzly Opublikowano 24 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 24 Lutego 2012 ...są różne choroby i dlatego lekarze weterynarii muszą być przy rozbiorze...POTWIERDZAM!!! :grin: BTW A jeśli do tego wszystkiego jest jeszcze Doktor Medycyny - to już jest MIODZIO. :tongue: . Cytuj "Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6717-kuchenne-mity-po%C5%BCegnanie/#findComment-203961 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 24 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 24 Lutego 2012 :grin: W tym wypadku miałem na myśli głównie choroby dotykające zwierząt. :wink: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6717-kuchenne-mity-po%C5%BCegnanie/#findComment-203962 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.