Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wątroba z młodej jałowicy rzeźnej - waży niecałe 6kg - co można z tym tworem tuszy bydlęcej zrobić, w jaki sposób zagospodarować? :cool:

 

 

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6722-jak-zagospodarowa%C4%87-w%C4%85trob%C4%99-wo%C5%82ow%C4%85/
Udostępnij na innych stronach

Pisusu

1:1:1

czyli wątroba:smalec:cebula

wątrobę pokroić (b.małe kawałki), dodać do zeszklonej cebuli na smalcu, pod koniec posolić i popieprzyć, nadmiar pasteryzować.

Smacznego

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6722-jak-zagospodarowa%C4%87-w%C4%85trob%C4%99-wo%C5%82ow%C4%85/#findComment-203929
Udostępnij na innych stronach

Biotit, z Twojego posta zrozumiałem, że powinno się przygotować 6 kg wątroby, 6 kg smalcu i 6 kg cebuli. Czy tak?

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6722-jak-zagospodarowa%C4%87-w%C4%85trob%C4%99-wo%C5%82ow%C4%85/#findComment-203931
Udostępnij na innych stronach

Ważne , żeby zachować proporcje. Jadłem kiedyś taki wyrób w ZSRR, powtarzam go często.

Wątrobę należy dodać na samym końcu, aby całość nie była gorzka. Cebulę oczywiście szklimy na wytopionym smalcu.

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6722-jak-zagospodarowa%C4%87-w%C4%85trob%C4%99-wo%C5%82ow%C4%85/#findComment-203933
Udostępnij na innych stronach

Ważne , żeby zachować proporcje

Zgadzam się w zupełności.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6722-jak-zagospodarowa%C4%87-w%C4%85trob%C4%99-wo%C5%82ow%C4%85/#findComment-203934
Udostępnij na innych stronach

czyli wątroba:smalec:cebula

 

Wykonuję to danie prawie identycznie . Wątrobę jednak kroję w paski około 1 cm. grubości . :smile: Z przypraw tylko trochę majeranku i więcej pieprzu , bez soli . :thumbsup:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6722-jak-zagospodarowa%C4%87-w%C4%85trob%C4%99-wo%C5%82ow%C4%85/#findComment-203944
Udostępnij na innych stronach

Pokrój na mniejsze części, do zamrażarki, potem do pasztetów, farszów....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6722-jak-zagospodarowa%C4%87-w%C4%85trob%C4%99-wo%C5%82ow%C4%85/#findComment-203948
Udostępnij na innych stronach

Kolega jak zwykle Was podpuszcza a Wy się dajecie jak dzieci.On już dobrze wie co z tej wątroby zrobić :cool:

 

Smażenia nie polecam bo wołowa jest twarda.Lepsza jest cielęca lub wieprzowa.A najlepsza z dzika albo z sarny.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6722-jak-zagospodarowa%C4%87-w%C4%85trob%C4%99-wo%C5%82ow%C4%85/#findComment-203957
Udostępnij na innych stronach

Kolega jak zwykle Was podpuszcza a Wy się dajecie jak dzieci.On już dobrze wie co z tej wątroby zrobić

Pierwszy raz mam do czynienia z wątrobą wołową, dlatego pytam i dziękuję za odpowiedzi, mało tego, zaraz idę walczyć z żołądkiem wielokomorowym i z jelitami, też pierwszy raz. :cool: Arkadiusz - wypuść pieska. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6722-jak-zagospodarowa%C4%87-w%C4%85trob%C4%99-wo%C5%82ow%C4%85/#findComment-203959
Udostępnij na innych stronach

Pierwszy raz mam do czynienia z wątrobą wołową

Nie rozśmieszaj mnie bo mam zajady :cool: .A piesek ma się dobrze. :wink:

 

[ Dodano: Pią 24 Lut, 2012 16:59 ]

zaraz idę walczyć z żołądkiem wielokomorowym i z jelitami, też pierwszy raz.

A tego to Ci nie zazdroszczę.Miłej pracy :cool:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6722-jak-zagospodarowa%C4%87-w%C4%85trob%C4%99-wo%C5%82ow%C4%85/#findComment-203960
Udostępnij na innych stronach

Może Ci się przyda:

 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6722-jak-zagospodarowa%C4%87-w%C4%85trob%C4%99-wo%C5%82ow%C4%85/#findComment-203968
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.