Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

co prawda dużo bylo na ten temat mówione, lecz nie mogę doszukać się tego czy np. szynki przed wędzeniem mają być osuszone tak aby ich powierzchnia być zupelnie sucha czy tylko podsuszona.
cedro
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/674-osuszanie-przed-w%C4%99dzeniem/
Udostępnij na innych stronach

Powierzchnia WSZYSTKICH PRODUKTÓW przed wędzeniem MUSI być sucha (mięso, kiełbasy, ryby, drób itp.)

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/674-osuszanie-przed-w%C4%99dzeniem/#findComment-10362
Udostępnij na innych stronach

Powierzchnia WSZYSTKICH PRODUKTÓW przed wędzeniem MUSI być sucha (mięso, kiełbasy, ryby, drób itp.)

czyli jeszcze raz, powierzchnia wyrobu po przylożeniu np. bibuly nie pozostawia na niej śladu wilgoci ?

cedro
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/674-osuszanie-przed-w%C4%99dzeniem/#findComment-10363
Udostępnij na innych stronach

Ma byc po prostu sucha, bez widocznych sladów wilgoci, a szczególnie kropelek wody (rosy).

Możesz przyjąc opcje takiej próby.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/674-osuszanie-przed-w%C4%99dzeniem/#findComment-10364
Udostępnij na innych stronach

Cedro -do osuszenia powierzchni batonów- taka jest definicja- w praktyce po nagrzaniu wędzarni zgromadzenia odpowiedniej ilości żaru w palenisku wieszasz do wędzarni i obserwujesz , utrzymując temperaturę .nie odbywa się to w ciągu kilku minut zależy to od tego ja mocno mokre są nasze wędzonki. Czas osuszania może być dłuższy od samego wędzenia.W Wędzonkach powierzchnia nie obsycha jednolicie jedne miejsca obsuszą się szybciej inne wolniej i dopiero w czasie właściwego wędzenia to wszystko się wyrównuje. Obejrzyj jak zachowują się wędzonki w akademii ,w moich wędzeniach zdjęcia były robione co jakiś czas by można było zaobserwować kolejne zmiany . Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/674-osuszanie-przed-w%C4%99dzeniem/#findComment-10367
Udostępnij na innych stronach

do DZIADEK : czy obsuszanie w wedzarni z grzalka elektryczna tez musi przebiegac bez dodawania zrebek, bo jednak na zdjeciach zamieszczonych w "Akademii ..." widac, ze wedliny zmieniaja lekko kolor ?

 

Pozdrawiam

Siara

"W życiu piękne są tylko chwile"

Pozdrawiam

Siara

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/674-osuszanie-przed-w%C4%99dzeniem/#findComment-10369
Udostępnij na innych stronach

Osuszanie odbywa się ciepłym powietrzem a więc w wędzarniach naszych domowych ciepłem z paleniska z jak najmniejsza ilością dymu, więc po to gromadzi się jak największą ilość żaru by w tym czasie nie podkładać drewna .w sytuacjach gdy musimy dokładać w tym czasie drewno to najlepiej drewno bardzo suche i do tego okorowane. W Twoim przypadku uważam ze osuszanie powinno odbywać się ciepłem z grzałki bez dymu z zrębek .Pod wpływem ciepła wędzonki będą lekko zmieniać kolor. Najważniejsze by w tym czasie utrzymywać właściwą temperaturę Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/674-osuszanie-przed-w%C4%99dzeniem/#findComment-10371
Udostępnij na innych stronach

W Twoim przypadku uważam ze osuszanie powinno odbywać się ciepłem z grzałki bez dymu z zrębek .Pod wpływem ciepła wędzonki będą lekko zmieniać kolor.

Koniecznie bez dymu.

W przypadku osuszania za pomocą żaru z paleniska niewidoczna odrobina dymu wedruje wraz ciepłem na nasze osuszane wyroby.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/674-osuszanie-przed-w%C4%99dzeniem/#findComment-10398
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.