cedro Opublikowano 20 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 20 Marca 2007 co prawda dużo bylo na ten temat mówione, lecz nie mogę doszukać się tego czy np. szynki przed wędzeniem mają być osuszone tak aby ich powierzchnia być zupelnie sucha czy tylko podsuszona. Cytuj cedro Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/674-osuszanie-przed-w%C4%99dzeniem/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 20 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 20 Marca 2007 Powierzchnia WSZYSTKICH PRODUKTÓW przed wędzeniem MUSI być sucha (mięso, kiełbasy, ryby, drób itp.) Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/674-osuszanie-przed-w%C4%99dzeniem/#findComment-10362 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cedro Opublikowano 20 Marca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 20 Marca 2007 Powierzchnia WSZYSTKICH PRODUKTÓW przed wędzeniem MUSI być sucha (mięso, kiełbasy, ryby, drób itp.) czyli jeszcze raz, powierzchnia wyrobu po przylożeniu np. bibuly nie pozostawia na niej śladu wilgoci ? Cytuj cedro Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/674-osuszanie-przed-w%C4%99dzeniem/#findComment-10363 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 20 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 20 Marca 2007 Ma byc po prostu sucha, bez widocznych sladów wilgoci, a szczególnie kropelek wody (rosy).Możesz przyjąc opcje takiej próby. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/674-osuszanie-przed-w%C4%99dzeniem/#findComment-10364 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cedro Opublikowano 20 Marca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 20 Marca 2007 Ma byc po prostu sucha, bez widocznych sladów wilgoci, a szczególnie kropelek wody (rosy). Możesz przyjąc opcje takiej próby. dzięki Cytuj cedro Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/674-osuszanie-przed-w%C4%99dzeniem/#findComment-10366 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 20 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 20 Marca 2007 Cedro -do osuszenia powierzchni batonów- taka jest definicja- w praktyce po nagrzaniu wędzarni zgromadzenia odpowiedniej ilości żaru w palenisku wieszasz do wędzarni i obserwujesz , utrzymując temperaturę .nie odbywa się to w ciągu kilku minut zależy to od tego ja mocno mokre są nasze wędzonki. Czas osuszania może być dłuższy od samego wędzenia.W Wędzonkach powierzchnia nie obsycha jednolicie jedne miejsca obsuszą się szybciej inne wolniej i dopiero w czasie właściwego wędzenia to wszystko się wyrównuje. Obejrzyj jak zachowują się wędzonki w akademii ,w moich wędzeniach zdjęcia były robione co jakiś czas by można było zaobserwować kolejne zmiany . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/674-osuszanie-przed-w%C4%99dzeniem/#findComment-10367 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siara Opublikowano 20 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 20 Marca 2007 do DZIADEK : czy obsuszanie w wedzarni z grzalka elektryczna tez musi przebiegac bez dodawania zrebek, bo jednak na zdjeciach zamieszczonych w "Akademii ..." widac, ze wedliny zmieniaja lekko kolor ? PozdrawiamSiara Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile" PozdrawiamSiara Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/674-osuszanie-przed-w%C4%99dzeniem/#findComment-10369 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 20 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 20 Marca 2007 Osuszanie odbywa się ciepłym powietrzem a więc w wędzarniach naszych domowych ciepłem z paleniska z jak najmniejsza ilością dymu, więc po to gromadzi się jak największą ilość żaru by w tym czasie nie podkładać drewna .w sytuacjach gdy musimy dokładać w tym czasie drewno to najlepiej drewno bardzo suche i do tego okorowane. W Twoim przypadku uważam ze osuszanie powinno odbywać się ciepłem z grzałki bez dymu z zrębek .Pod wpływem ciepła wędzonki będą lekko zmieniać kolor. Najważniejsze by w tym czasie utrzymywać właściwą temperaturę Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/674-osuszanie-przed-w%C4%99dzeniem/#findComment-10371 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 20 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 20 Marca 2007 W Twoim przypadku uważam ze osuszanie powinno odbywać się ciepłem z grzałki bez dymu z zrębek .Pod wpływem ciepła wędzonki będą lekko zmieniać kolor.Koniecznie bez dymu. W przypadku osuszania za pomocą żaru z paleniska niewidoczna odrobina dymu wedruje wraz ciepłem na nasze osuszane wyroby. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/674-osuszanie-przed-w%C4%99dzeniem/#findComment-10398 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.