Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Chleb pszenny na zakwasie

Pieczony w prodiżu i na wierzchu się przypiekł, a w środku lekko niedopieczony.

Moja druga próba z brunostem niestety nieudana, wyszedł za rzadki

Robiłem go we wtorek i w czasie naszego meczu zgęstniał tak że trzeba było go mieszać, więc go wyłączyłem. Na drugi dzień go dalej gotowałem, ale widocznie za krótko.

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/3/#findComment-222624
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 4,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Oscypków nie 3-ba wędzić w zimnym dymie, wystarczy 3-4h w ciepłym

Wędzę przy okazji wędzenia kindziuka, ale jakby mi lepiej smakowały niż po 1 wędzeniu

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/3/#findComment-222732
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj rozlałem do butelek pierwszą warkę piwa

Musiałem spróbować

Smak rewelacja ostatni raz niepasteryzowane piwo piłem za komuny, jak w butelkach się nagazuje to będzie pyszne :thumbsup:

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/3/#findComment-224797
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Od piątku do niedzieli były Dni Rynu, było kilka ciekawych stoisk wędliny z podlasia, wędliny litewskie, sery kozie.

Od lewej kindziuk, sucha kiełbasa, kabanos litewski i palcówka podlaska

Ceny kosmiczne kindziuk 65zł/kg, palcówka 37zł/kg i sucha litewska 20zł za to pętko jak w domu zważyłem to wyszło 85zł/kg. Sery kozie z majerankiem i z bazylią

Chleby

 

Litewski chleb razowy z bakaliami, jak kumpela mi przetłumaczy to podam skład. Chlebek pyszny słodkawy coś jak ciasto, można go jeść samego.

Kindziuka kupiłem żeby porównać z moimi, napocznę go jak moje będą gotowe i mam pytanie czy trzymać go w lodówce czy w drewutni z moimi kindziukami. W drewutni temperaturę mam 3-4*C mniejszą niż na zewnątrz. I drugie pytanie czy 8zł za mleko owcze to drogo?

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/3/#findComment-229186
Udostępnij na innych stronach

Ceny kosmiczne kindziuk 65zł/kg, palcówka 37zł/kg i sucha litewska 20zł za to pętko jak w domu zważyłem to wyszło 85zł/kg

No, kosmiczne to one IMHO nie są :smile:

Jeżeli robione tradycyjną metodą, bez wypełniaczy, to cena odzwierciedla koszty.

W kalkulacji kosztów musisz m. inn. uwzględnić koszt zamrożonego w dojrzewające wędliny kapitału, koszt pomieszczeń klimatyzowanych itp.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/3/#findComment-229187
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli robione tradycyjną metodą, bez wypełniaczy, to cena odzwierciedla koszty.

Wyroby pyszne najbardziej smakowała mi ta palcówka surowa dojrzewająca, ale cena suchej kiełbasy zwaliła mnie z nóg. Anno a co sądzisz o cenie mleka owczego :question:

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/3/#findComment-229190
Udostępnij na innych stronach

co sądzisz o cenie mleka owczego

Nie mam wyrobionego zdania.

Cena jest funkcją popytu i podaży :grin:

Mimo, że mleko owcze zawiera o 50% więcej białak i 100% więcej tłuszczów niż mleko krowie, ser z niego będzie bardzo drogi.

Jednak wszystko zależy od zasobności kieszeni :cool: .

Sery owcze, mleko kozie i masło krowie to top produktów mleczarskich :grin:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/3/#findComment-229203
Udostępnij na innych stronach

Mimo, że mleko owcze zawiera o 50% więcej białak i 100% więcej tłuszczów niż mleko krowie, ser z niego będzie bardzo drogi.

Dojrzewające sery owcze nie są wcale tak drogie - od ok. 80 zł.

Ser krowi dżersejowy, dla porównania, to co najmniej 60 zł.

Jeśli chodzi o zawartość tłuszczu to jego zawartość w mleku owczym wynosi ok. 8%.

Sery owcze, mleko kozie i masło krowie to top produktów mleczarskich :grin:

Masło krowie? Już nie przesadzaj ;)

Top to są ponad roczne sery owcze oraz masło kozie i owcze :cool:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/3/#findComment-229420
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Jak obiecałem podaje skład litewskiego chleba: suszone brzoskwinie i śliwki (26% masy), rodzynki, orzechy, cukier, bułka tarta, soda.

Po 2 miesiącach spróbowałem litewskiego kindziuka. Bardzo dobry tylko jak dla mnie za mało wysuszony, jak go kupiłem warzył 715g teraz spadł do 604g.

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/3/#findComment-240031
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

W poprzednim tygodniu zrobiłem trochę kaszanki

Wyszła taka sobie za mało wątróbki, skór i krwi a za dużo kaszy. Z 14,5 kg farszu wyszło 12,5 kg kaszanki 2 kilo poszło do zupy kaszankowej :devil: Uwędziłem też sielawę.

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/3/#findComment-242225
Udostępnij na innych stronach

Z 14,5 kg farszu wyszło 12,5 kg kaszanki 2 kilo poszło do zupy kaszankowej

czyli miałeś trochę zupy perdo...lonki :wink: poprawić wiązanie batonów kaszanki,

należało spłukać kaszankę po parzeniu ciepłą wodą z tłuszczu tzw.kotłowego następnie do studzenia,poprawiło by to wygląd wizualny produktu,trochę straszy no cóż ale jak czegoś

mało to tak jest...następna będzie git

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/3/#findComment-242231
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Na święta spróbowałem kindziuka pychota :thumbsup: :shock: Wcześniej jadłem litewskiego i kawałek zostawiłem do porównania, mój o wiele smaczniejszy

[/url

Początkowa waga 3450g i 6200g, po 8 miesiącach i 30 wędzeniach w zimnym dymie 1316g i 2875g. Trochę za mało upchany i są wolne przestrzenie między mięsem, ale poza tym super. Większy dalej wisi w piwnicy :grin:

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/3/#findComment-259783
Udostępnij na innych stronach

Pisu, są dwie fotki.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/3/#findComment-259788
Udostępnij na innych stronach

bazylwidzew, :clap: :clap: :clap:

zobaczyłem na facefoobku foteczkę hehe myślałem, że to jakis pasztet smarowny i zastanawiałem się skad w produkcie obok dziórki.. ser czy co :grin:

fajnie to wygląda :)

po 8 miesiącach i 30 wędzeniach w zimnym dymie

:shock: nic dziwnego, że Twój kindziuk jest lepszy od jakiegokolwiek kupnego ^^

jeszcze raz :clap: :clap: :clap: Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/3/#findComment-261412
Udostępnij na innych stronach

Zrobiłem trochę sera miały być oscypki ale nie było kiedy uwędzić i ricotta.

Zlałem też wino gronowe z małym dodatkiem malin

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/3/#findComment-262506
Udostępnij na innych stronach

Kol. bazylwidzew, :clap: :thumbsup:

Fajne wyroby, i jeszcze winko do serkow! Jeszcze do tego czasu nie robiłem kindziuka ponieważ ostatnio uczę się robić włoskie kiełbasy dojrzewające. Ale twój kindziuk zainteresował mnie, mógłbyś podzielić się przepisem?

 

Pozdrow.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/3/#findComment-262518
Udostępnij na innych stronach

Ale twój kindziuk zainteresował mnie, mógłbyś podzielić się przepisem?

 

Robiłem według przepisu Kapsla ze strony głównej. Tylko ja dawałem samą szynkę bez boczku. Na 9650 g. szynki dałem pieprz 16 g, 15 ząbków czosnku= 66 g, peklosól 245 g, sól 100 g, cukier 14 g, kolendra 2 g, spirytusu nie dawałem bo nie miałem. Wędziłem w lato więc czasami jak był upał to w wędzarni przed wędzeniem miałem 30* C ale maks. temp. dochodziła do 35*C. Wyszedł całkiem smaczny :thumbsup:

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/3/#findComment-262839
Udostępnij na innych stronach

W maju zrobiłem konserwę słoikową zaniosłem do piwnicy i o niej zapomniałem. Wczoraj jeden słoik otworzyłem, normalnie pyszne. Miro wielkie dzięki za ten przepis.

Kupiłem 1600 g karkówki i cztery słoiki właśnie się gotują :grin:

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/3/#findComment-263916
Udostępnij na innych stronach

W maju zrobiłem konserwę słoikową zaniosłem do piwnicy i o niej zapomniałem. Wczoraj jeden słoik otworzyłem, normalnie pyszne. Miro wielkie dzięki za ten przepis.

To pięknie się przechowała... ja chyba mam roczną ale w lodówce, mam nadzieję że będzie zjadliwa.

Fajny chlebek .. już czuję jak smakuje z tą konserwą :thumbsup:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/3/#findComment-263948
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.