Biotit Opublikowano 27 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #551 Opublikowano 27 Czerwca 2014 Na przyszłość ryby sól z ręki, solanka wg mnie jest gorsza, tylko 3-ba wiedzieć , żeby nie przesadzić. Są tacy co solą węgorze grubo solą, a potem je płuczą. JA jak nurkowałem i ustrzeliłem węgorze, to żywe zasypywałem solą i było po kłopocie. Po sprawieniu już nie 3-ba było ich solić. Teraz wszystkie ryby (wyjątek stanowi flądra) solę z ręki i zostawiam na kilka h, potem sól ścieram ręką i po osuszaniu wędzę.Jak pamiętam, to kiedyś najlepsza do wędzenia węgorzy była wierzba. Daje niepowtarzalny kolor. Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/23/#findComment-359326 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 27 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #552 Opublikowano 27 Czerwca 2014 Jak pamiętam, to kiedyś najlepsza do wędzenia węgorzy była wierzba. Daje niepowtarzalny kolor Wierzby na opał to mam 10 metrów przestrzennych, to jak bym sobie odłożył metr do wedzenia węgorzy to by mi wystarczyło do końca życia A solenie z ręki, no właśnie nie mam doświadczenia Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/23/#findComment-359327 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 27 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #553 Opublikowano 27 Czerwca 2014 to żywe zasypywałem solą Gratuluję pomysłu ,wypróbuj taki proceder na sobie,wrażenia nie do pobicia Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/23/#findComment-359332 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 27 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #554 Opublikowano 27 Czerwca 2014 Bazy dzięki za tą tabelę. Miałem ja gdzieś ale w gorszej jakości i chyba gorszy skan bo nie było dołu z temperaturami. I ja się zastanawiałem po co te różne stężenia solanki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/23/#findComment-359338 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 28 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #555 Opublikowano 28 Czerwca 2014 Wczoraj wino jabłkowe z aronią 2013 nalałem w butelki Jagoda kamczacka i konfitura z płatków dzikiej róży Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/23/#findComment-359400 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 3 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #556 Opublikowano 3 Lipca 2014 Wczoraj mielonke zrobiłem Po lewej tłuszcz, był na docisku Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/23/#findComment-360037 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 3 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #557 Opublikowano 3 Lipca 2014 Jakiś konkretny przepis czy improwizacja? Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/23/#findComment-360039 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 3 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #558 Opublikowano 3 Lipca 2014 Improwizacja Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/23/#findComment-360048 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 5 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #559 Opublikowano 5 Lipca 2014 (edytowane) Wczoraj i dzisiaj pierwszy raz wędziłem cwiartki kurczaka Po lewej parzone, po prawej pieczone.Wedziłem wczoraj 1,5 h i dzisiaj 2,5 h temp. 40-50*C i na koniec pieczenie 40 min. temp. 70-90*CPieczone wyszły w środku troche surowe, jutro jeszcze podpieke.Na obu skóra twarda, na pieczonym bardzo twarda Edytowane 5 Lipca 2014 przez BazylWidzew Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/23/#findComment-360322 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 5 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #560 Opublikowano 5 Lipca 2014 (edytowane) Arku - patent na ćwiartki był opisany przez Dziadka.Najpierw peklujesz 24h w solance (chyba 13% trzeba poszperać), potem parzysz te ćwiartki kurczaka aż w środku w najgrubszym miejscu temperatura osiągnie bodajże 74stopni, a potem do wędzarni. - chodzi o to aby na wstępie zabić tą salmonellę, a potem śmiało można wędzić Edytowane 5 Lipca 2014 przez KURP Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/23/#findComment-360334 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maria.s Opublikowano 5 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #561 Opublikowano 5 Lipca 2014 Tak jak pisze Sylwek ćwiartki z przepisu Dziadka są bardzo dobre soczyste a skórka chrupiąca. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/23/#findComment-360358 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 5 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #562 Opublikowano 5 Lipca 2014 Tylko solankę ja robię 10% i ćwiartki "moczę" ok 8-10 godzin - słoność jak dla nas OK . Poza tym jeśli po wyciągnięciu sondy widzę ,że wycieka krwisty sok to parze jeszcze -pierwsze ćwiartki tez wyszły mi surowawe przy kości . Trzeba delkatnie wyciagać z parzenia by nie uszkodzić skóry a przed parzeniem ładnie ją "rozciągnąć" na mięsie Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/23/#findComment-360361 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 6 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #563 Opublikowano 6 Lipca 2014 Bazyl, może ten przepisik Tobie się przyda https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8819-wędzarnia-własnoręcznie-wybudowana-przez-eli55/?p=347376 Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/23/#findComment-360372 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 6 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #564 Opublikowano 6 Lipca 2014 Tak jak pisze Sylwek ćwiartki z przepisu Dziadka są bardzo dobre soczyste a skórka chrupiąca. Robiłem według przepisu Dziadka, parzone w środku do 73*C Poza tym jeśli po wyciągnięciu sondy widzę ,że wycieka krwisty sok to parze jeszcze -pierwsze ćwiartki tez wyszły mi surowawe przy kości 4 zrobiłem parzone i 4 pieczone bez parzenia. Parzone są dobre tylko pieczone są w środku troche surowe. Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/23/#findComment-360387 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 6 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #565 Opublikowano 6 Lipca 2014 To dopiecz w piekarniku ... Ładny kolorek Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/23/#findComment-360389 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 6 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #566 Opublikowano 6 Lipca 2014 To dopiecz w piekarniku Psia Mazurska będzie dzisiaj wędzona to się kuroka dopiecze Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/23/#findComment-360395 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 8 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #567 Opublikowano 8 Lipca 2014 (edytowane) Psia Mazurska zrobiona, troche to trwało Sobota20 kilo mięcha, trzeba było coś większego do mieszania Wymieszane i do peklowania NiedzielaMielenie 3,5 h w tym godzina na stygnięcie maszynki Zmielone Przyprawy dodane Wszystko wymieszane 45 min. Nadziewanie 2 h 15 min. normalnie cudo, a ja dwa i pół roku męczyłem się Zelmerem PoniedziałekOsadzanie 7 h w piwnicy Wędzenie 6 h 40-60*C i godzina pieczenia 70-80*C Po wedzeniu, w trakcie studzenia Bezan jedno pętko zeżarł Przekrój Składmieso z wykrawania kości 18000 gmięso tłuste z wykrawania kości 313 gsłonina 1162 gi osobno 1000 g miesa z kości Peklowaniemieszanka peklująca 19g/kg o składzie 70% peklosól i 30% sól Kłodawska Przyprawyczosnek 6g/kgpieprz 2g/kgmajeranek 1g/kgjałowiec 1g/kgtymianek 0,3g/kgoregano 0,5g/kgkolendra 0,5g/kgwoda 1,8 l Dodatkowo kilo kiełbasy zrobiłem z większą ilością przypraw dałem jeszczecukier 1g/kgpapryka słodka 1g/kgkminek 0,2g/kg Po wędzeniu 18440 g około bo Bezan pętko zjadł Edytowane 8 Lipca 2014 przez BazylWidzew Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/23/#findComment-360774 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 8 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #568 Opublikowano 8 Lipca 2014 Przy takiej ilości to już normalnie Manufaktura aż nie mogę się doczekać kiedy sam zaczną produkcję Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/23/#findComment-360776 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 8 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #569 Opublikowano 8 Lipca 2014 Witanko! Ale.... 20 kilo mięcha ... Skład mieso z wykrawania kości 1800 g mięso tłuste z wykrawania kości 313 g słonina 1162 g i osobno 1000 g miesa z kości ... To gdzie resztę podział... ? A kiełbaska fajna Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/23/#findComment-360778 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 8 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #570 Opublikowano 8 Lipca 2014 Dodam jeszcze że jałowiec i kolendra mielone w młynku do kawy Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/23/#findComment-360822 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morfeusz300 Opublikowano 8 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #571 Opublikowano 8 Lipca 2014 Kiełbasa super???????? Niech dym będzie z nami.. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8689-wedzarnia-morfeusza/Niech dym będzie z nami... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/23/#findComment-360823 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 20 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #572 Opublikowano 20 Lipca 2014 Dzisiaj trochę masła zrobiłem na śniadanie Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/23/#findComment-362405 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 20 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #573 Opublikowano 20 Lipca 2014 Przekrój IMG_3600.JPG Składmieso z wykrawania kości 18000 gmięso tłuste z wykrawania kości 313 gsłonina 1162 gi osobno 1000 g miesa z kości Widać brak III wp. lub wołowego. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/23/#findComment-362416 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 20 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #574 Opublikowano 20 Lipca 2014 Oj paweljack - przecież to jest "psia mazurska" więc nurt prymitywistyczny czyli kiełba robiona z tego co się nawinie Bazyl tak trzymać Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/23/#findComment-362436 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 20 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #575 Opublikowano 20 Lipca 2014 Oj paweljack - przecież to jest "psia mazurska" więc nurt prymitywistyczny czyli kiełba robiona z tego co się nawinie Bazyl tak trzymać Skoro się nawinęło 18 kg mięsa to mogły się jeszcze nawinąć ze 4 tylne golonki. Ale jak "psia" to ok. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/23/#findComment-362457 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.