Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Na przyszłość ryby sól z ręki, solanka wg mnie jest gorsza, tylko 3-ba wiedzieć , żeby nie przesadzić. Są tacy co solą węgorze grubo solą, a potem je płuczą.

 JA jak nurkowałem i ustrzeliłem węgorze, to żywe zasypywałem solą i było po kłopocie.  Po sprawieniu już nie 3-ba było ich solić.

 

Teraz  wszystkie ryby (wyjątek stanowi flądra) solę z ręki i zostawiam na kilka h, potem sól ścieram ręką i po osuszaniu wędzę.

Jak pamiętam, to kiedyś najlepsza do wędzenia  węgorzy była wierzba. Daje niepowtarzalny kolor.

:cool:

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/23/#findComment-359326
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 4,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Jak pamiętam, to kiedyś najlepsza do wędzenia węgorzy była wierzba. Daje niepowtarzalny kolor

 

 

Wierzby na opał to mam 10 metrów przestrzennych, to jak bym sobie odłożył metr do wedzenia węgorzy to by mi wystarczyło do końca życia :D A solenie z ręki, no właśnie nie mam doświadczenia :(

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/23/#findComment-359327
Udostępnij na innych stronach

 

 

to żywe zasypywałem solą
Gratuluję pomysłu ,wypróbuj taki proceder na sobie,wrażenia nie do pobicia  :thumbsup:  

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/23/#findComment-359332
Udostępnij na innych stronach

Bazy dzięki za tą tabelę. Miałem ja gdzieś ale w gorszej jakości i chyba gorszy skan bo nie było dołu z temperaturami. I ja się zastanawiałem po co te różne stężenia solanki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/23/#findComment-359338
Udostępnij na innych stronach

Jakiś konkretny przepis czy improwizacja?

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/23/#findComment-360039
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj i dzisiaj pierwszy raz wędziłem cwiartki kurczaka :cool:

 

post-51707-0-25353800-1404586099_thumb.jpg

 

Po lewej parzone, po prawej pieczone.

Wedziłem wczoraj 1,5 h i dzisiaj 2,5 h temp. 40-50*C i na koniec pieczenie 40 min. temp. 70-90*C

Pieczone wyszły w środku troche surowe, jutro jeszcze podpieke.

Na obu skóra twarda,  na pieczonym bardzo twarda :mad:

Edytowane przez BazylWidzew

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/23/#findComment-360322
Udostępnij na innych stronach

Arku - patent na ćwiartki był opisany przez Dziadka.

Najpierw peklujesz 24h w solance (chyba 13% trzeba poszperać), potem parzysz te ćwiartki kurczaka aż w środku w najgrubszym miejscu temperatura osiągnie bodajże 74stopni, a potem do wędzarni. - chodzi o to aby na wstępie zabić tą salmonellę, a potem śmiało można wędzić ;)

Edytowane przez KURP

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/23/#findComment-360334
Udostępnij na innych stronach

Tylko solankę ja robię 10%  i ćwiartki "moczę" ok 8-10 godzin  - słoność jak dla nas OK . Poza tym jeśli po wyciągnięciu sondy widzę ,że wycieka krwisty sok to parze jeszcze -pierwsze ćwiartki tez wyszły mi surowawe przy kości . Trzeba delkatnie wyciagać z parzenia by nie uszkodzić skóry a przed parzeniem ładnie ją "rozciągnąć" na mięsie 

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/23/#findComment-360361
Udostępnij na innych stronach

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/23/#findComment-360372
Udostępnij na innych stronach

 

 

Tak jak pisze Sylwek ćwiartki z przepisu Dziadka są bardzo dobre soczyste a skórka chrupiąca.

 

Robiłem według przepisu Dziadka, parzone w środku do 73*C

 

 

 

Poza tym jeśli po wyciągnięciu sondy widzę ,że wycieka krwisty sok to parze jeszcze -pierwsze ćwiartki tez wyszły mi surowawe przy kości

 

4 zrobiłem parzone i 4 pieczone bez parzenia. Parzone są dobre tylko pieczone są w środku troche surowe.

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/23/#findComment-360387
Udostępnij na innych stronach

Psia Mazurska zrobiona, troche to trwało :cool:

Sobota

20 kilo mięcha, trzeba było coś większego do mieszania :D

 

post-51707-0-23545200-1404806450_thumb.jpg

 

Wymieszane i do peklowania

 

post-51707-0-51859300-1404806577_thumb.jpg

 

Niedziela

Mielenie 3,5 h  w tym godzina na stygnięcie maszynki

 

post-51707-0-27009400-1404806831_thumb.jpg

 

Zmielone

 

post-51707-0-86723900-1404806878_thumb.jpg

 

Przyprawy dodane

 

post-51707-0-87893900-1404807006_thumb.jpg

 

Wszystko wymieszane 45 min.

 

post-51707-0-18568100-1404807118_thumb.jpg

 

Nadziewanie 2 h 15 min. normalnie cudo, a ja  dwa i pół roku męczyłem się Zelmerem :facepalm:

 

post-51707-0-75729500-1404810369_thumb.jpg

 

Poniedziałek

Osadzanie 7 h w piwnicy

 

post-51707-0-74865700-1404807630_thumb.jpg

 

Wędzenie 6 h  40-60*C i godzina pieczenia 70-80*C

 

post-51707-0-82791600-1404807784_thumb.jpg

 

Po wedzeniu, w trakcie studzenia Bezan jedno pętko zeżarł :D

 

post-51707-0-80906300-1404807842_thumb.jpg

 

Przekrój

 

post-51707-0-66312300-1404808339_thumb.jpg

 

Skład

mieso z wykrawania kości 18000 g

mięso tłuste z wykrawania kości  313 g

słonina     1162 g

i osobno 1000 g miesa z kości

 

Peklowanie

mieszanka peklująca 19g/kg o składzie 70% peklosól i 30% sól Kłodawska

 

Przyprawy

czosnek              6g/kg

pieprz                 2g/kg

majeranek          1g/kg

jałowiec              1g/kg

tymianek            0,3g/kg

oregano             0,5g/kg

kolendra             0,5g/kg

woda                  1,8 l

 

Dodatkowo kilo kiełbasy zrobiłem z większą ilością przypraw dałem jeszcze

cukier               1g/kg

papryka słodka 1g/kg

kminek              0,2g/kg

 

Po wędzeniu 18440 g około bo Bezan pętko zjadł ;)

post-51707-0-04189100-1404807410_thumb.jpg

Edytowane przez BazylWidzew

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/23/#findComment-360774
Udostępnij na innych stronach

Witanko! :)  Ale....

 

20 kilo mięcha
...

 

Skład mieso z wykrawania kości 1800 g mięso tłuste z wykrawania kości 313 g słonina 1162 g i osobno 1000 g miesa z kości
  ... :rolleyes:  To gdzie resztę podział... ?  A kiełbaska fajna :clap::thumbsup:
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/23/#findComment-360778
Udostępnij na innych stronach

Kiełbasa super????????

 

Niech dym będzie z nami..

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/23/#findComment-360823
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Przekrój

 

attachicon.gifIMG_3600.JPG

 

Skład

mieso z wykrawania kości 18000 g

mięso tłuste z wykrawania kości  313 g

słonina     1162 g

i osobno 1000 g miesa z kości

 

Widać brak III wp. lub wołowego.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/23/#findComment-362416
Udostępnij na innych stronach

Oj paweljack - przecież to jest "psia mazurska" więc nurt prymitywistyczny czyli kiełba robiona z tego co się nawinie ;) Bazyl tak trzymać ;)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/23/#findComment-362436
Udostępnij na innych stronach

Oj paweljack - przecież to jest "psia mazurska" więc nurt prymitywistyczny czyli kiełba robiona z tego co się nawinie ;) Bazyl tak trzymać ;)

Skoro się nawinęło 18 kg mięsa to mogły się jeszcze nawinąć ze 4 tylne golonki. Ale jak "psia" to ok.  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/23/#findComment-362457
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.