BazylWidzew Opublikowano 5 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 5 Marca 2012 Witam serdecznie. Mój pierwszy wyrób to ser koryciński Następnie zrobiłem oscypki i było to moje pierwsze wędzenie Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczeciniasty Opublikowano 6 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 6 Marca 2012 No bardzo ladnie.Ja jeszcze niestety za serki sie nie zabralem byly proby ale nie wyszlo tak jak powinno. Cytuj PozdrawiamGDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 9 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 9 Marca 2012 Przyszedł czas na pierwszą kiełbasę, chłopska według Szczepana [/urlZWyszło 11kg, no po wędzeniu 10. Nie wiem czy to dlatego że to pierwsza samodzielnie zrobiona kiełbasa, ale tak dobrej kiełbasy jeszcze nie jadłem. Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaj77 Opublikowano 9 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 9 Marca 2012 bazylwidzew, Twoje wyroby pobudzają moje smakowe zmysły :thumbsup: I o to chodzi by smakowało :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin g Opublikowano 9 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 9 Marca 2012 Jak na pierwszy raz ,to genialnie wszystko wygląda i pewnie tak smakuje :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 10 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 10 Marca 2012 Ser brie po tygodniu, jeszcze z 2 tygodnie niech dojrzewa. A to koryciński po miesiącu dojrzewania. Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 11 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 11 Marca 2012 Dzisiaj mam imprezę bo jutro urodziny. Przyniosłem napoje orzeźwiające z piwnicy :smile: Od lewej nalewka poziomkowa,imbirowa,ziołowa,miętówka i krupnik według przepisu Beiota Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr S Opublikowano 11 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 11 Marca 2012 Same dobre napoje na scenie .... :thumbsup: Cytuj http://emotikona.pl/emotikony/pic/0drinks.gifhttp://emotikona.pl/emotikony/pic/2flaga.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 17 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 17 Marca 2012 W piątek kupiłem ostatnią tej zimy stynkę. Postanowiłem ją wędzic :smile: Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr S Opublikowano 17 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 17 Marca 2012 cała tona jedzenia .... Cytuj http://emotikona.pl/emotikony/pic/0drinks.gifhttp://emotikona.pl/emotikony/pic/2flaga.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 17 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 17 Marca 2012 cała tona jedzenia ....Tylko 2 kg więcej do wędzarni nie weszło , 1,5 kg po moczeniu w solance poszło do zamrażarki :rolleyes: Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 17 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 17 Marca 2012 bazylwidzew, Wędzone ogórki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 17 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 17 Marca 2012 Wędzone ogórki?Ryba jak ryba. Próbuje jak to wyjdzie, coś muszę zmienic bo nie wyszło tak jak trzeba. Trochę za słone i trochę za bardzo przypieczone. W zamrażarce jeszcze 3.5 kg :lol: Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 17 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 17 Marca 2012 Wczoraj po 2 dniach ociekania zrobiłem ser jogurtowy Labneh Jeden z dodatkiem soli. Dzisiaj podgrzałem serwatkę i wyszedł z niej twaróg Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 23 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 23 Marca 2012 Wczoraj trochę stynki uwędziłem Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 27 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 27 Marca 2012 Ostatnio spróbowałem sery. Brie po trzech tygodniach Koryciński po dwóch i pół miesiąca dojrzewania Oba wyszły suche i twarde, ale tak to jest jak się robi bez wilgotnościomierza :shock: Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 28 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 28 Marca 2012 Oba wyszły suche i twarde, ale tak to jest jak się robi bez wilgotnościomierzaWilgotnościomierz nie zwiększy wilgotności, tylko ją pomierzy. W warunkach domowych należy stworzyć taki wilgotny kącik. Najlepiej serek położyć na odwróconym, ażurowym koszyku, umieszczonym w misce z wodą na dnie. Na całość nakładamy duży, ażurowy kosz i przykrywamy mokrym recznikiem. Codziennie należy sery wietrzyć i moczyć ręcznik. W takim "pomieszczeniu" masz wilgotność ponad 90%. A twoje sery możesz potrzeć i wykorzystać do spagetti lub zapiekanek. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 29 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 29 Marca 2012 Dzięki EAnno za cenne rady. W warunkach domowych należy stworzyć taki wilgotny kącik.Niską temperaturę mogę miec w lodówce lub piwnicy. Mam pytanie czy w piwnicy nie przejdą na ser niepożądane bakterie i pleśń z ziemniaków i cebuli :question: Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 29 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 29 Marca 2012 czy w piwnicy nie przejdą na ser niepożądane bakterie i pleśń z ziemniaków i cebuliTrudno powiedzieć. Ja sery też trzymam w piwnicy, ale oprócz ogórków kiszonych, weków i nalewek niczego innego w niej nie ma. Poniżej pogladowe zdjecia, które zrobiłam przed chwilą na szybko: Na powyższym zdjęciu widać, że ser ma jeszcze nie w pełni dojrzały rdzeń. Jest to z założenia ser bree, który w pełni dojrzałości ma półpłynną konsystencję. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 29 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 29 Marca 2012 Anno Twój brie mistrzostwo wygląda jak oryginał i pewnie tak smakuje :thumbsup: :clap: :clap: :clap: Robiłaś go z kupnych bakterii i pleśni czy z serka :question: Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 29 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 29 Marca 2012 Aniu,ależ cudo :lol: Gratulacje,ja jeszcze muszę czekać,aż wygram bitwę o mleko z koźlakami :lol: Moje serki nie doczekują takiej formy,moje serojady wszędzie je znajdą :grin: Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 29 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 29 Marca 2012 Aniuna 1 zdjęciu pod kratką na której leżą sery jest woda? Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 29 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 29 Marca 2012 Robiłaś go z kupnych bakterii i pleśni czy z serkaBakterie zakwaszające (faza wstępna)- mam własną hodowlę :grin: Pleśnie i bakterie powierzchniowo czynne pozyskałam z serka francuskiego, robionego z mleka niepasteryzowanego. W ostatniej fazie dojrzewania powierzchnia powinna zrobić się różowa. na 1 zdjęciu pod kratką na której leżą sery jest woda?Tak. Widoczny na drugim zdjęciu kosz przykrywa całość, natomiast mokry ręcznik tylko częściowo. Gdyby przykryć szczelnie to wilgotność byłaby za duża i mógłby się rozwinąć jakiś czarny kropidlak :devil: P.S. Przepraszam autora za zaśmiecanie wątku. :blush: W wolnej chwili zrobię porządek i przeniosę posty do serów. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 29 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 29 Marca 2012 Przepraszam autora za zaśmiecanie wątku.Jakie zaśmiecanie Anno Twoje wpisy to jak przewodnik serowarski Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 29 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 29 Marca 2012 Wczoraj zrobiłem białą na święta Kawałek sparzyłem do spróbowania Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.