Grzewlod Opublikowano 2 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #2826 Opublikowano 2 Listopada 2023 2 godziny temu, BazylWidzew napisał(a): na dole eukaliptusowy Czy to jakiś dodatek eukaliptusa? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/114/#findComment-874090 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 2 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #2827 Opublikowano 2 Listopada 2023 2 godziny temu, BazylWidzew napisał(a): Miody moich pszczółek Brawo @BazylWidzew, piękna prezentacja podbija apetyt na wspaniałe miody Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/114/#findComment-874095 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 2 Listopada 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #2828 Opublikowano 2 Listopada 2023 Godzinę temu, Grzewlod napisał(a): Czy to jakiś dodatek eukaliptusa To miód z eukaliptusa, siostra jak była w Hiszpanii kupiła Godzinę temu, EAnna napisał(a): piękna prezentacja podbija apetyt na wspaniałe miody Staram się, mam miody to jem Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/114/#findComment-874112 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 4 Listopada 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #2829 Opublikowano 4 Listopada 2023 Na obiad makaron z jajkiem Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/114/#findComment-874798 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 6 Listopada 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #2830 Opublikowano 6 Listopada 2023 (edytowane) Śniadanko Edytowane 6 Listopada 2023 przez BazylWidzew Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/114/#findComment-875236 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 8 Listopada 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #2831 Opublikowano 8 Listopada 2023 Wczorajszy obiad PS: co to wczoraj było że strona się nie otwierała ? Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/114/#findComment-875746 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 10 Listopada 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #2832 Opublikowano 10 Listopada 2023 Kajzerki sobie upiekłem Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/114/#findComment-876369 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 12 Listopada 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #2833 Opublikowano 12 Listopada 2023 Chlebek upieczony Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/114/#findComment-876879 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 12 Listopada 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #2834 Opublikowano 12 Listopada 2023 Dzisiaj na obiad kiełbasa z dziczyzny na grillu minusem robienia grilla w kominku jest że czasami się przyjara Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/114/#findComment-877057 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 12 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #2835 Opublikowano 12 Listopada 2023 26 minut temu, BazylWidzew napisał(a): minusem robienia grilla w kominku jest że czasami się przyjara Niektórzy uważają że taka przyjarana to plus. Wiem że szkodzi, ale co z tego jak smakuje 🤤 Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/114/#findComment-877063 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 13 Listopada 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #2836 Opublikowano 13 Listopada 2023 Trójniak nastawiony Mieszanka akacjowo-chabrowy, rzepakowy i gniazdowy, początkowe Blg 32,5 2 Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/114/#findComment-877145 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 13 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #2837 Opublikowano 13 Listopada 2023 38 minut temu, BazylWidzew napisał(a): Trójniak nastawiony Bazyl zafundowałeś sobie długi dystans fermentacji jak to zawsze bywa z miodami. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/114/#findComment-877159 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 13 Listopada 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #2838 Opublikowano 13 Listopada 2023 10 godzin temu, Grzewlod napisał(a): zafundowałeś sobie długi dystans fermentacji jak to zawsze bywa z miodami. 1-1,5 roku nie tak długo w porównaniu z półtorakiem gdzie jest 10 lat, myślę czy nie zrobić tylko nie wiem czy dożyje 😃 Będę jaszcze kilka czwórniaków robił, żeby w następnym roku wypić Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/114/#findComment-877306 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIRKON Opublikowano 14 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #2839 Opublikowano 14 Listopada 2023 7 godzin temu, BazylWidzew napisał(a): 1-1,5 roku nie tak długo w porównaniu z półtorakiem gdzie jest 10 lat, Oj, przy dekadzie to dopiero byś wystawił cierpliwość na wielką próbę😁 Cytuj MIRKON Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/114/#findComment-877336 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 14 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #2840 Opublikowano 14 Listopada 2023 9 godzin temu, BazylWidzew napisał(a): 1-1,5 roku nie tak długo w porównaniu z półtorakiem gdzie jest 10 lat Trójniak potrzebuje do 4 lat dojrzewać w skrajnych przypadkach nie wiem czy po roku rozwinie smak chyba za krótko. 9 godzin temu, BazylWidzew napisał(a): Będę jaszcze kilka czwórniaków robił Sprawa gustu dla mnie czwórniak to tylko % smak za bardzo rozwodniony. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/114/#findComment-877357 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 14 Listopada 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #2841 Opublikowano 14 Listopada 2023 (edytowane) 36 minut temu, Grzewlod napisał(a): Sprawa gustu dla mnie czwórniak to tylko % smak za bardzo rozwodniony. Ale ma plus że szybko dojrzewa, a jak ma % to już jest dobry 36 minut temu, Grzewlod napisał(a): Trójniak potrzebuje do 4 lat dojrzewać w skrajnych przypadkach Cieślak podaje czwórniak 6-8 miesięcy, trójniak 1-1,5 roku, dwójniak od 3 do 5 lat i półtorak do 10 lat leżakowania. Z forum wino.org 1. Podział Miodów Pitnych w zależności od stopnia rozcieńczenia brzeczki wodą. Podstawowy podział Miodów Pitnych wynika z proporcji ilości użytego miodu do ilości wody, w której został rozpuszczony w wyniku czego powstała tzw. brzeczka miodowa. Należy tu zwrócić uwagę, że jest to proporcja objętościowa a nie wagowa. Jeden litr miodu waży 1,4 kg i jest to istotne, gdy nie używamy świeżego miodu, tzw. potoki, lecz już skrystalizowanego. 1. Półtorak – jest to miód pitny otrzymany z 1 l miodu i 0,5 l wody, co daje gęstość brzeczki Blg 57-66, okres dojrzewania 10 lat. 2. Dwójniak – jest to miód pitny otrzymany z 1 l miodu i 1 l wody, co daje gęstość brzeczki Blg 45-53, okres dojrzewania 5 lat. 3. Trójniak – jest to miód pitny otrzymany z 1 l miodu i 2 l wody, co daje gęstość brzeczki Blg 31-37, okres dojrzewania 2 lat. 4. Czwórniak – jest to miód pitny otrzymany z 1 l miodu i 3 l wody, co daje gęstość brzeczki Blg 25-29, okres dojrzewania 1 rok. 5. Piątak – jest to miód pitny otrzymany z 1 l miodu i 4 l wody, co daje gęstość brzeczki Blg 16-24, okres dojrzewania 6-8 miesięcy. Edytowane 14 Listopada 2023 przez BazylWidzew Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/114/#findComment-877362 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 14 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #2842 Opublikowano 14 Listopada 2023 52 minuty temu, BazylWidzew napisał(a): Cieślak podaje czwórniak 6-8 miesięcy, trójniak 1-1,5 roku, dwójniak od 3 do 5 lat i półtorak do 10 lat leżakowania. Z forum wino.org Bazyl ja to wszystko znam niestety w praktyce tak nie jest, nie bierzesz pod uwagę wielu aspektów technologicznych, które mogą wystąpić i pewnie tak będzie ponieważ w warunkach domowych nie zapewnimy idealnych warunków. W każdym razie już po ok. 8 miesiącach jak cicha fermentacja ustanie można spożywać tylko czy o to chodzi.😝 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/114/#findComment-877385 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 14 Listopada 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #2843 Opublikowano 14 Listopada 2023 Jabłecznik😛 Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/114/#findComment-877600 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 14 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #2844 Opublikowano 14 Listopada 2023 Bazyl skoro lubisz czwórniaka to przesyłam sprawdzoną recepturę na "smaczny miód" Dębniak miód korzenny (czwórniak) 1. Miód pszczeli (zalecany lipowy) można użyć inny 2,5 l - Woda 7,5 l 2. Chmiel szyszka suszona 5-6 g 3. Cynamon 1-2 g 4. Goździki ok. 0,5 g (5-6 sztuk) 5. Suszone jagody jałowca 5 g 6, Kwasek cytrynowy 25-30 g Osobiście Dębniak robiłem jako miód sycony ponieważ zależało mi na smaku. Możesz miód zrobić niesycony tylko wywar korzenny należy przygotować wcześniej. Zarówno jedne jak i drugie miody mają swoich zwolenników, a w praktyce nie sposób rozstrzygnąć, które miody są lepsze. W pewnym uproszczeniu można powiedzieć że miody niesycone lepiej pachną, a sycone lepiej smakują. Miody niesycone „pasują” bardziej do miodów owocowych, podczas gdy sycenie bardziej pasuje do miodów korzennych. Kilka podpowiedzi : Po uprzednim ostudzeniu brzeczki, należy dodać odpowiednią porcję pożywki, szczególnie przy miodach cięższych warto zwiększyć jej dawkę do około 1 grama / litr brzeczki (jak znajdę notatki to podeślę informację jakich pożywek używałem. Tak na szybko to pamiętam, że użyłem dwóch różnych dodawanych w trzech porcjach). Niezmiernie ważne jest również zastosowanie odpowiednich drożdży. Mi w praktyce najlepiej sprawdzają się drożdże Saccharomyces Bayanus przeznaczone do rehydratacji (czyli rozpuszczenia w wodzie bez przygotowywania matki drożdżowej, np. Anka C, G-995) przygotowanie ich jest bardzo wygodne i szybkie. Czwórniak jest miodem o niskiej zawartości %, jak dobrze pójdzie to po 1,5 roku masz gotowy napitek. Jak masz jakieś pytania to napisz, życzę smacznego. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/114/#findComment-877604 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 14 Listopada 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #2845 Opublikowano 14 Listopada 2023 (edytowane) Dzięki za przepis, nawet mam wszystkie dodatki korzenne. Jak piszesz o rodzajach pożywki to dla mnie jakaś wyższa szkoła jazdy, ja używam drożdże johanisberg m 35 i zwykła pożywka. Nigdy nie robiłem miodu syconego, zawsze robię niesycony. Edytowane 14 Listopada 2023 przez BazylWidzew Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/114/#findComment-877609 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 15 Listopada 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #2846 Opublikowano 15 Listopada 2023 Dzisiaj na śniadanie tosty z chleba pszenno-żytniego Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/114/#findComment-877683 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 17 Listopada 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #2847 Opublikowano 17 Listopada 2023 Paczka dotarła, zrobi się trochę dobrego😛 Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/114/#findComment-878387 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz Opublikowano 17 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #2848 Opublikowano 17 Listopada 2023 Godzinę temu, BazylWidzew napisał(a): Paczka dotarła, zrobi się trochę dobrego😛 Z zaprawek STRANDS korzystałem. Nie polecam. Nic DOBREGO z tego nie będzie ! Cytuj Z wyrazami szacunku Stanisław Leszczyński Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/114/#findComment-878414 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Resal Opublikowano 17 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #2849 Opublikowano 17 Listopada 2023 Alkohole na bazie zaprawek to niestety porażka. Można spróbować użyć zaprawek do aromatyzowania wyrobów cukierniczych jako dodatek do kremów czy ciast... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/114/#findComment-878421 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 18 Listopada 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #2850 Opublikowano 18 Listopada 2023 13 godzin temu, Resal napisał(a): Alkohole na bazie zaprawek to niestety porażka Wiadomo że nie jest to samo co oryginał, ale oryginalny jagermeister 0,7 kosztuje 70 zł a z zaprawki mam za 11 zł. Smak może nie ten sam, ale cena też inna Mnie nie stać na oryginał. 1 Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/114/#findComment-878506 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.