Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

W sobotę kupiłem piękną szyneczkę (z kl.S).

 

Oto rezultat rozbioru :

 

Wyszło :

- 4 kg szyneczki na wędzonki (jedną zostawiłem ze skórą)

-0,9 kg I wp.

-1 kg II wp.

-0,7 kg III wp.(do zamrażarki na śląską)

- plus kości na fasolówkę

- plus skórki (do zamrażarki)

 

Szyneczki będą się peklowały dwa tygodnie.

Z mięs drobnych powstały wspaniałe kabanosy w jelitach baranich !!!

Od lat nie słyszałem "chrupnięcia " prawdziwego jelita na kabanosach !

Okazało się , że kłopoty z nadziewaniem to "strachy na lachy ".

Jelita od Miro weszły (22/24) na lejek 20 mm bez problemu.

 

Oto fotodokumentacja :

 

 

Zastanawiam się jak dawniej ( teraz kabanosy robi się w kolagenie )

uzyskiwano równą długość ??

 

 

Pozdrawiam-

Rzerzol
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/676-szynka-czobrobiona-z-golonk%C4%85-kabanosy/
Udostępnij na innych stronach

No, no Kolego gratulacje. Jestem pod wrażeniem. :grin:

Co do długości kabanosów - pamietasz miare o nazwie łokieć??? :wink:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/676-szynka-czobrobiona-z-golonk%C4%85-kabanosy/#findComment-10385
Udostępnij na innych stronach

  • 3 lata później...

Witam

Właśnie robię kabanosy a w recepturze nie jest uwzględniona woda do mieszania

Czy nie miesza się z dodatkiem wody farszu na kabanosy ???

Proszę o szybka odpowiedz bo za parę chwil będę działał i zrobię bez wody :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/676-szynka-czobrobiona-z-golonk%C4%85-kabanosy/#findComment-118305
Udostępnij na innych stronach

Czy nie miesza się z dodatkiem wody farszu na kabanosy ???

Do kabanosów nie dodaje się wody.

Z tym mieszaniem to proszę ostrożnie.

Żeby kabanosy były kruche nie powinny wypuścić kleju.

Aby to osiągnąć mieszam przyprawy z kawałkami mięsa przed mieleniem, potem mielę na odpowiednich sitkach i przesypuję na dużej desce warstwami zmielone mięsa. Tym sposobem przyprawy są równo rozprowadzone i przy minimum mieszania masa jest jednolita.

Mielenie na ostrych nożach, nadziewanie nadziewarką.

Więcej info: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3679

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/676-szynka-czobrobiona-z-golonk%C4%85-kabanosy/#findComment-118306
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.