Rzerzol Opublikowano 20 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 20 Marca 2007 W sobotę kupiłem piękną szyneczkę (z kl.S). Oto rezultat rozbioru : Wyszło : - 4 kg szyneczki na wędzonki (jedną zostawiłem ze skórą) -0,9 kg I wp. -1 kg II wp. -0,7 kg III wp.(do zamrażarki na śląską) - plus kości na fasolówkę - plus skórki (do zamrażarki) Szyneczki będą się peklowały dwa tygodnie. Z mięs drobnych powstały wspaniałe kabanosy w jelitach baranich !!! Od lat nie słyszałem "chrupnięcia " prawdziwego jelita na kabanosach ! Okazało się , że kłopoty z nadziewaniem to "strachy na lachy ". Jelita od Miro weszły (22/24) na lejek 20 mm bez problemu. Oto fotodokumentacja : Zastanawiam się jak dawniej ( teraz kabanosy robi się w kolagenie ) uzyskiwano równą długość ?? Pozdrawiam- Cytuj Rzerzol Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/676-szynka-czobrobiona-z-golonk%C4%85-kabanosy/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 20 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 20 Marca 2007 No, no Kolego gratulacje. Jestem pod wrażeniem. :grin: Co do długości kabanosów - pamietasz miare o nazwie łokieć??? :wink: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/676-szynka-czobrobiona-z-golonk%C4%85-kabanosy/#findComment-10385 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bunia Opublikowano 21 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 21 Marca 2007 Rzerzol smacznego chrupania :tongue: i udanych szynek, również tak smacznych jak kabanoski !!! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/676-szynka-czobrobiona-z-golonk%C4%85-kabanosy/#findComment-10430 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekckm Opublikowano 24 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 24 Lipca 2010 Witam Właśnie robię kabanosy a w recepturze nie jest uwzględniona woda do mieszania Czy nie miesza się z dodatkiem wody farszu na kabanosy ??? Proszę o szybka odpowiedz bo za parę chwil będę działał i zrobię bez wody http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=28 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/676-szynka-czobrobiona-z-golonk%C4%85-kabanosy/#findComment-118305 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 24 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 24 Lipca 2010 Czy nie miesza się z dodatkiem wody farszu na kabanosy ???Do kabanosów nie dodaje się wody. Z tym mieszaniem to proszę ostrożnie. Żeby kabanosy były kruche nie powinny wypuścić kleju. Aby to osiągnąć mieszam przyprawy z kawałkami mięsa przed mieleniem, potem mielę na odpowiednich sitkach i przesypuję na dużej desce warstwami zmielone mięsa. Tym sposobem przyprawy są równo rozprowadzone i przy minimum mieszania masa jest jednolita. Mielenie na ostrych nożach, nadziewanie nadziewarką. Więcej info: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3679 Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/676-szynka-czobrobiona-z-golonk%C4%85-kabanosy/#findComment-118306 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.