Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

witam

pytanie do elektryków.

czy jest szansa zmienić obroty w takiej szlifierce stołowej

http://allegro.pl/hit-szlifierka-stolowa-eurotec-1700-w-najtaniej-i2196350182.html

aby tarcze kręciły się z dołu do góry?szukałem gotowego rozwiązania na allegro,ale nic nie znalazłem..czy te osłony można regulować pod dowolnym kątem,nie miałem styczności z

taką.

pozdrawiam

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6768-jak-zmieni%C4%87-obroty-w-szlifierce-sto%C5%82owej-~do-elektryk%C3%B3w~/

Trzeba ustalić jaki to silnik (z uzwojeniem rozruchowym, czy może komutatorowy)

Najczęściej w silnikach jednofazowych aby zmienić kierunek wirowania należy zamienić między sobą końcówki uzwojenia pomocniczego[rozruchowego]

Zmiana obrotów czasem może się okazać niemożliwa, bez zbytniej ingerencji w budowę samego silnika. W zwykłych silnikach jednofazowych zmianę obrotów uzyskuje się przez zmianę biegunów w jednym z uzwojeń a to wymaga ingerencji we wnętrze silnika.

Niby wszystko jest proste, ale czasem lepiej wpierw zapytać fachowca i jemu zlecić zadanie.

Też się zastanawiałem, ale skoro kolega chce, ......

Najprościej będzie stanąć z tyłu szlifierki i obroty będą "przeciwne".

Warto również wiedzieć, że znaczna część "chińszczyzny" posiada aluminiowe uzwojenia i wszelkie kombinacje z kabelkami mogą się zakończyć ich nieodwracalnym uszkodzeniem. Aluminium jest łatwo zerwać, ukręcić itp. Często zamiast zacisków mamy zgrzewanie i wtedy zacznie się prawdziwe wyzwanie jak przymocować oderwany drut.

To jest KiT. Ta szlifierka może mieć co najwyżej 200W a nie 1700W. Posiada silnik indukcyjny z uzwojeniem rozruchowym zasilanym przez kondensator.

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

To jest KiT. Ta szlifierka może mieć co najwyżej 200W a nie 1700W. Posiada silnik indukcyjny z uzwojeniem rozruchowym zasilanym przez kondensator.

witam

tak przypuszczam jak Zibi187 może mieć do 300W max.,znalazłem (w necie-na naszej stronie już bardzo trudno coś starszego wyszukać :cry: ) taki oto link

https://wedlinydomowe.pl/forum/printview.php?t=6678&start=0&sid=8178830d54ac8f44f33218b95ea1ba84

i nie wiem czy mogę się do tego ustosunkować,co do tego silnika w tej szlifierce,pozostaje jeszcze czy jest możliwość obrócenia tych oslon tak aby były w poziomie nie w pionie.

pozdrawiam

p.s.zauważyłem kol.Zibi187 iż Ty też coś tam robiłeś

Marku tylko pamiętaj, że kiedy odwrócisz obroty kamienie będą się odkręcać z mocowania.

Jak dobrze pamiętam kamienie są dokręcane dużymi nakrętkami.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe

Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Marku tylko pamiętaj, że kiedy odwrócisz obroty kamienie będą się odkręcać z mocowania.

Jak dobrze pamiętam kamienie są dokręcane dużymi nakrętkami.

Cześć Marku !

Miro ma w 100 % rację , nie ma co kombinować z obrotami , lepiej przerobić osłony tak ,żeby stanąć od dupy strony maszyny i działać :grin:

Pozdrawiam

witam

tak przypuszczam jak Zibi187 może mieć do 300W max.

Uwierz mi Marku ona nie ma nawet 200W Dzisiaj przyjrzałem się takiej szlifierce u kolegi i ma 150W.

[ Dodano: Pon 12 Mar, 2012 13:54 ]

Z tym kitem byłbym ostrożny szczególnie jeśli chodzi o Euroteca. Doświadczyłem tego na sobie, potrzebowałem młota-wiertarki to prac remontowych więc szukałem czegoś taniego aby zrobić co zrobić i ewentualnie na złom więc szukałem rady w necie oczywiście na stosownych forach polecano mi renomowane marki za kosmiczną kasę ale mi wpadł w oko właśnie młot z Euroteca 2000W też się nasłuchałem że takiego g...... nie warto że jego moc to tylko na papierze ogólnie kit. Moja opinia praktyczna nie papierkowa i nie zasłyszana jest taka, mercedes to nie jest ale kończę już kolejny remont pracuje już 2 lata wyburzyłem metry murów, rozkułem setki kg jak nie tony betonu wierciłem dziury max 50mm nawet do 1m w murach ceglanych i betonach a chwila nieuwagi kosztowała mnie wykręceniem nadgarstka. Koledzy wiec jeżeli nie przerabialiście tematu praktycznie to nie powtarzajcie bzdur rozpowszechnianych w necie przez osoby które mają za zadanie reklamowanie jedynych słusznych produktów. Nie chcę reklamować Euroteca ale chodzi mi o zasadę że nie wszystko co tanie musi być do bani może dla profesjonalisty tak ale dla nas majsterkowiczów nie zawsze.

Może trafiłeś na lepszy egzemplarz :lol: Tylko to inny rodzaj narzędzia. Sam mam młot udarowy KINZO, który jeszcze działa ale nie powiem, że to sprzęt z moich snów. Nie jestem też zwolennikiem wydawania pieniędzy na przereklamowane narzędzia tylko zanim dokonam zakupu to robię wywiad czy to się serwisuje i jakie są koszta. Tak więc jezeli kupuję KiT m-ki KINZO, EURO-TEC, POWER-FIX czy inny gadżet to wiem, że jak padnie po gwarancji to jest to złom. I żeby nie było, że bujam to kilka takich profesjonalnych zabawek jak owa szlifierka w temacie zajeżdżiłem bez specjalnego męczenia :lol:

Cześć Marku !

Miro ma w 100 % rację , nie ma co kombinować z obrotami , lepiej przerobić osłony tak ,żeby stanąć od dupy strony maszyny i działać :grin:

Pozdrawiam

witam

tak też zrobię,plus wylacznik na kablu i po problemie

dziękuje

Trzeba ustalić jaki to silnik (z uzwojeniem rozruchowym, czy może komutatorowy)

Najczęściej w silnikach jednofazowych aby zmienić kierunek wirowania należy zamienić między sobą końcówki uzwojenia pomocniczego[rozruchowego]

Zmiana obrotów czasem może się okazać niemożliwa, bez zbytniej ingerencji w budowę samego silnika. W zwykłych silnikach jednofazowych zmianę obrotów uzyskuje się przez zmianę biegunów w jednym z uzwojeń a to wymaga ingerencji we wnętrze silnika.

Niby wszystko jest proste, ale czasem lepiej wpierw zapytać fachowca i jemu zlecić zadanie.

na 100% silnik klatkowy

Marek nie zdradziłeś czemu akurat tak chcesz, no chyba że to tajemnica. :cool:

Jeszcze jedna mała uwaga.

Jak odwrócisz osłony na drugą stronę i będziesz chciał np. szlifować, to dostaniesz opiłkami prosto w łeb.

Teraz opiłki i iskry lecą w dół.

Taka mała różnica, ale może boleć. :grin:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe

Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Myślę że Marecki che to wykorzystać do Alfy :> ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Marek nie zdradziłeś czemu akurat tak chcesz, no chyba że to tajemnica. :cool:

Jeszcze jedna mała uwaga.

Jak odwrócisz osłony na drugą stronę i będziesz chciał np. szlifować, to dostaniesz opiłkami prosto w łeb.

Teraz opiłki i iskry lecą w dół.

Taka mała różnica, ale może boleć. :grin:

Właśnie !!! może kolega określi cel takiego akurat zabiegu :lol: :lol:

Myślę że Marecki che to wykorzystać do Alfy :> ;)

Na 1000% nie będzie chciał z tego zrobić napędu do alfy.

Nawet jakby chciał napędzać alfę ,to nic nie musiał by kombinować z obrotami - mógłby uzyskać lewe i prawe obroty , w zależności od której strony podepnie napęd od szlifierki.

Tylko moc za słaba i te obroty :cool:

Artystą w paint-cie to ja nie jestem :grin:

Pozdro)

Gość Anonymous
Witam, teraz czytam. to na pewno nie ma 1700W ale ze 250 do 400W. jak kupiłem wiertarkę stołową silnik 1400W też takiej firmy. przełożenie 5stopniowe na pasek - nie ślizga się. Pomimo przełożenia paska na najniższe Obr. na wrzecionie / borkopie, uwierzycie że ja gołą ręką zatrzymam owy uchwyt do wierteł. jak [fatum] pisze z zmianą obrotów. Trzeba wiedzieć że są nakrętki z boku (prawy i lewy gwint) podczas pracy w prawidłowym kierunku one się raczej dokręcają. One i tak się popuszczają przy długim szlifowaniu materiału grubego (mam taką, kamienie FI 200, raczej słaba). Ogólnie wszystko zostało powiedziane.
A ja myślę,że Marek chce sobie zrobić maszynkę do ostrzenia noży.Z jednej strony tzw.słoneczko z papieru ściernego a z drugiej filc do polerowania.Nie widzę innego zastosowania w przypadku gdy chce zmienić obroty i osłony dać poziomo.Mam podobną w pracy tyle że profesjonalną.Taka już gotowa kosztuje ok 800 zł :grin: