gregruda Opublikowano 26 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 26 Marca 2012 W zeszycie z przepisami u teściowej znalazłem przepis na kiełbasę domową.Zapisany dawno, podyktowany przez masarza chodzącego po domowych świniobiciach.Oczywiście ten tutaj zapisany jest trochę zmodyfikowany ,ponieważ orykinał składał sie głównie z miarek: kilka,trochę,do smaku.Miarki pektosoli, papryki, pieprzu i gorczycy zmieniłem porównując inne przepisy na kiełbasę.Podaję go aby znawcy tego forum pomogli w porawkach tego przepisu jeżeli takie są konieczne.Oto przepis.Kiełbasa domowa 4,5 kg mięsa z łopatki i karkówki0,5 kg mięsa wołowego0,5 kg słoniny90 g pektosoli2 ząbki czosku5 szt ziarenek jałowca4 małe łyżeczki pieprzu2 małe łyżeczki papryki ostrej2 małe łyżeczki papryki słodkiej1 mała łyżeczka gorczycy250 ml wody mięso zemleć,dodać przyprawy (bez czosnku),wymieszać i pozostawić na 24 godziny w chłodnym miejscu.Następnie przegotować wodę ,przestudzić,dodać utarty czosnek i dokładnie wyrobić mięso. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6818-znalezionyodkurzony-przepis-na-kie%C5%82bas%C4%99-domow%C4%85/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesniak Opublikowano 26 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 26 Marca 2012 Czosnek utarty z solą. Myślę że może być ciekawy smak :grin: szkoda, że nie napisano jak wędzić ale myślę że jak Polską. :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6818-znalezionyodkurzony-przepis-na-kie%C5%82bas%C4%99-domow%C4%85/#findComment-209547 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 26 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 26 Marca 2012 Podobno dodanie soli podczas miażdżenia (ucierania) czosnku wydobywa z niego wszystkie walory zapachowo - smakowe. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6818-znalezionyodkurzony-przepis-na-kie%C5%82bas%C4%99-domow%C4%85/#findComment-209548 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 26 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 26 Marca 2012 szkoda, że nie napisano jak wędzić ale myślę że jak Polską. :grin: A ja jednak myślę że typowo po "wiejsku" czyli ogień i do przodu pektosoliNie istnieje taki specyfik - peklosól jest a synonim tego co napisałeś to pectosol syrop na suchy kaszel o następujacym składzie : wyciąg z korzenia omanu wielkiego, wyciąg z korzenia mydlnicy, ziele hyzopu lekarskiego, porost islandski, ziele macierzanki, glycerol ... i pewnie jeszcze inne ciekawostki Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6818-znalezionyodkurzony-przepis-na-kie%C5%82bas%C4%99-domow%C4%85/#findComment-209549 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 26 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 26 Marca 2012 Nie istnieje taki specyfik - peklosól jest a synonim tego co napisałeś to pectosolJa myślę że to przejęzyczenie Robercie.. na pewno kolega chciał napisać peklosól :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6818-znalezionyodkurzony-przepis-na-kie%C5%82bas%C4%99-domow%C4%85/#findComment-209551 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 26 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 26 Marca 2012 Istnieje, istnieje. :grin: Głównie w sklepach spożywczych i w małych opakowaniach. Taką nazwę nadał mieszance peklującej producent. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6818-znalezionyodkurzony-przepis-na-kie%C5%82bas%C4%99-domow%C4%85/#findComment-209552 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 26 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 26 Marca 2012 Ja to wiem a ponieważ wielu się często tak przejęzycza to w końcu napisałem ... PSJa tam Halinko znam inna definicję "przejęzyczenia" Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6818-znalezionyodkurzony-przepis-na-kie%C5%82bas%C4%99-domow%C4%85/#findComment-209553 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 26 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 26 Marca 2012 2 małe łyżeczki papryki ostrej 2 małe łyżeczki papryki słodkiej Wszystko pasuje, tylko ta papryka mnie martwi- domowy masarz papryki do kiełbasy nie używał,przynajmniej u nas. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6818-znalezionyodkurzony-przepis-na-kie%C5%82bas%C4%99-domow%C4%85/#findComment-209564 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 26 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 26 Marca 2012 Ślązoki lubią na ostro. :wink: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6818-znalezionyodkurzony-przepis-na-kie%C5%82bas%C4%99-domow%C4%85/#findComment-209571 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregruda Opublikowano 26 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 26 Marca 2012 Ja to wiem a ponieważ wielu się często tak przejęzycza to w końcu napisałem ... PS Ja tam Halinko znam inna definicję "przejęzyczenia" I po co ta aluzja? Napisałem żle to popraw.Teraz wiem.I już OK. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6818-znalezionyodkurzony-przepis-na-kie%C5%82bas%C4%99-domow%C4%85/#findComment-209576 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 26 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 26 Marca 2012 Ta kiełbasa coś mi przypomina. Już gdzieś widziałem podobny przepis i kto wie, czy własnie nie na Warmii. Musze sprawdzić. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6818-znalezionyodkurzony-przepis-na-kie%C5%82bas%C4%99-domow%C4%85/#findComment-209580 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 26 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 26 Marca 2012 Czosnek utarty z solą. Tak się robiło , inaczej nie było można . Poźniej pamiętam , że niektórzy fachowcy już czosnek mielili razem z wołowiną względnie ze ścięgnistym mięsem przez maszynkę na małym sitku . Ja czosnek rozdrabniam przez praskę do czosnku . :blush: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6818-znalezionyodkurzony-przepis-na-kie%C5%82bas%C4%99-domow%C4%85/#findComment-209583 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpionka Opublikowano 26 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 26 Marca 2012 Czosnek utarty z solą. Tak się robiło , inaczej nie było można . Poźniej pamiętam , że niektórzy fachowcy już czosnek mielili razem z wołowiną względnie ze ścięgnistym mięsem przez maszynkę na małym sitku . Ja czosnek rozdrabniam przez praskę do czosnku . :blush: Pozdrawiam Ja dodatkowo po przeciśnięciu przez praskę "blenderuję" czosnek z wodą przeznaczoną do kiełbasy tworząc emulsję. Unikam dzięki temu nierównomiernego rozprowadzenia czosnku , a w przypadku kiełbas w których receptura nie przewiduje wyrabiania , jest to najskuteczniejszy sposób. pozdrawiam Cytuj Źle czyni , Kto nic nie czyni Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6818-znalezionyodkurzony-przepis-na-kie%C5%82bas%C4%99-domow%C4%85/#findComment-209593 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 26 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 26 Marca 2012 A ja z czosnkiem postepuję jak za dawnych lat.Rozcieram z solą. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6818-znalezionyodkurzony-przepis-na-kie%C5%82bas%C4%99-domow%C4%85/#findComment-209612 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spec202 Opublikowano 26 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 26 Marca 2012 Tylko mielenie :devil: razem z III (najpierw 3-4 x sam czosnek , później mięso kl III z dodanym czosnkiem - 2-3 x na 4,5 mm.Lenistwo ! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6818-znalezionyodkurzony-przepis-na-kie%C5%82bas%C4%99-domow%C4%85/#findComment-209626 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 26 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 26 Marca 2012 Czy spotkaliście się aby do wyrobów wędlin dodawano rozcierany czosnek z cukrem?... Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6818-znalezionyodkurzony-przepis-na-kie%C5%82bas%C4%99-domow%C4%85/#findComment-209627 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rmir Opublikowano 26 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 26 Marca 2012 heheja czosnek dodaje razem z solą peklującą i przyprawami:kroje mięso na cienkie paski, układam w garnku warstwami posypując solą i przyprawami i drobno pokrojonym czosnkiem każdą warstwepo 12 h miele w trakcie spożycia jak się beknie to nie wali czosnkiem na prawo i lewo Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6818-znalezionyodkurzony-przepis-na-kie%C5%82bas%C4%99-domow%C4%85/#findComment-209636 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 26 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 26 Marca 2012 rozcierany czosnek z cukrem Tak. SZCZEPAN pisał o takim sposobie w temacie "kiełbasa staromiejska". Z tematu została wydzielona dyskusja i ta wzmianka jest tam http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=34793#34793 PS Kiełbasę tą zrobiłem i była "cacy". Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6818-znalezionyodkurzony-przepis-na-kie%C5%82bas%C4%99-domow%C4%85/#findComment-209642 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.