Siara Opublikowano 25 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 25 Marca 2007 Witam, Wczoraj zapeklowałem mięso do pierwszego wędzenia ( za tydzień )Korzystając z informacji zawartych w artykule o peklowaniu mokrym oraz akademii dziadka sporządziłem mieszankę peklującą z soli i saletry wg założeń :97% Soli3% Saletry0,4 L wody na kilogram mięsa i 1,4 kg mieszanki na 10 L wody.Nastrzyk 70ml na 1 kg mięsa.Poniżej dokładne obliczenia : Mięso 10 KgWoda 4,02 LitrySól 546 GramSaletra 16 GramCukier 5 GramWywar z przypraw i magi wg DZIADKA Mięso ma się peklować 7 dni, czyli od wczoraj do Soboty 31-03-2007.W Czwartek rano odciekanie wieczorem sznurowanie i do Soboty odciekanie.W związku z wieloma wątpliwościami sól saletra/ peklosól, proszę doświadczonych kolegów o sprawdzenie. Jest jeszcze czas na ewentualne poprawki.PozdrawiamSiara Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile" PozdrawiamSiara Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/684-peklowanie-do-sparawdzenia/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 25 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 25 Marca 2007 To tak dokładnie Twoje peklowanie nie jest z tym co pisałem .Do przeanalizowania czasy z moich wyliczeń http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=359&postdays=0&postorder=asc&start=15 W następnym tygodniu będę na wsi i kolejne próby związane z peklowaniem z obniżeniem o 10 dkg peklosoli na 10l wody przy peklowaniach 4-5 dni. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/684-peklowanie-do-sparawdzenia/#findComment-10560 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siara Opublikowano 25 Marca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 25 Marca 2007 Dziękuję za linka.Ja obliczałem w/g akademii: "Wędzonki zważone - 30kg; obliczam ile wody 30 x 0,4 l = 12 litrów. Z wyliczeniem ile dać mieszanki peklującej ,,Peklosól'' mały kłopot; obliczam ile dni będę peklował - wychodzi że cztery dni, a piąty to ociekanie, więc korzystam ze swojej tabeli skróconego peklowania i dawka 1,50 kg peklosoli na 10 l wody, to wychodzi na 12 l wody x 1,50 kg = 1,8 kg peklosoli....." U mnie będą 5 dni 6ty ociekanie wiec obliczyłem 1,4 kg na 10 LCzy peklosól i sól + saletra to samo ?Czy mam dolac wody :question: PozdrawiamSiara Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile" PozdrawiamSiara Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/684-peklowanie-do-sparawdzenia/#findComment-10562 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 25 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 25 Marca 2007 Nie wiem gdzie będziesz przeprowadzał osuszanie, ale wydaje mi się, że 36 godz to trochę za długo. Ja zawsze popołudniu opłuczę, do wieczora ociekanie, sznurowanie (ew. siatki) i na noc w chłodnym garażu osuszanie. czyli ok. 10-12 godz. Rano wędzonki są tylko lekko wilgotne. Potem już tylko dokładnie osuszyć w wędzarni i wędzenie. Ponadto o wiele wygodniej jest stosować gotową peklosól (na bazie nitrytu) niż samemu sporządzać mieszankę na bazie saletry. :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/684-peklowanie-do-sparawdzenia/#findComment-10563 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siara Opublikowano 25 Marca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 25 Marca 2007 Peklowanie, ociekanie w lodowce, mam na to przeznaczona jedna :grin: Osuszanie, myślałem żeby też w lodówce, ale może jak temp pozwoli to w domku na narzędzia ogrodowe?A peklosól, no cóż masz racje, tylko mam problem ze zdobyciem na tutejszym rynku :???: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile" PozdrawiamSiara Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/684-peklowanie-do-sparawdzenia/#findComment-10564 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 25 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 25 Marca 2007 A peklosól, no cóż masz racje, tylko mam problem ze zdobyciem na tutejszym rynkuA co to, Miro sklep zamknął? Na urlop poszedł? Zamówiłbyś u niego parę peklosoli, paczka priorytetem przyszłaby w ciągu 2 dni. Miałbyś z głowy. Peklowanie saletrą musi być dłuższe, bo azotan musi się zredukować do azotynu. Robią to bakterie denitryfikacyjne, które po prostu muszą mieć czas aby się namnożyć. Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/684-peklowanie-do-sparawdzenia/#findComment-10567 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siara Opublikowano 25 Marca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 25 Marca 2007 Usługi zagranicznePaczka pocztowa ekonomicznaCel: Europa (łącznie z Cyprem, całą Rosją i Izraelem)Masa: do 5kgOpłata zasadnicza 84.00 złRazem z solą to około 20 PLN za kilogram :shock: Kilogram soli to około 3 PLNA saletry mam jeszcze troszkę. PozdrawiamSiara Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile" PozdrawiamSiara Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/684-peklowanie-do-sparawdzenia/#findComment-10570 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 25 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 25 Marca 2007 Siara, ja np. często robie kiełbaske wg starych przepisów i własnie z wykorzystaniem saletry. Robie tak, kiedy mam więcej czasu i chce zrobic dokładnie wg receptury. Myśliwska, rzeszowska, czosnkowa itp. Wychodzi super.Najlepiej, gdybyś przyjechał na nasz zlot i wtedy paczke przypraw i innych dodatków, zabierzesz ze soba bez opłaty pocztowej. :grin: :grin: :grin: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/684-peklowanie-do-sparawdzenia/#findComment-10571 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siara Opublikowano 25 Marca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 25 Marca 2007 Najlepiej, gdybyś przyjechał na nasz zlot i wtedy paczke przypraw i innych dodatków, zabierzesz ze soba bez opłaty pocztowej. :grin: :mrgreen: :grin: Jest to wysoce prawdopodobne :grin: :grin: :grin: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile" PozdrawiamSiara Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/684-peklowanie-do-sparawdzenia/#findComment-10572 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 25 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 25 Marca 2007 No i o to chodzi. :grin: :grin: :grin: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/684-peklowanie-do-sparawdzenia/#findComment-10573 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 25 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 25 Marca 2007 Skąd: Belgia opss, zajęty rozbiorem blondynki przeoczyłem ten szczególik, sorry Siara :wink: Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/684-peklowanie-do-sparawdzenia/#findComment-10574 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siara Opublikowano 25 Marca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 25 Marca 2007 :wink: :grin: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile" PozdrawiamSiara Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/684-peklowanie-do-sparawdzenia/#findComment-10575 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.