Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam dawno mnie tu nie było, trzeba odkurzyć półki  :D

przyszedł czas po paru miesiącach leżakowania wypróbować praskę Adelmanna wzór PU 101 od kolegi bilu72  :thumbsup:  

jako wsad udziec indyka bez skóry, wyszła super szyneczka 

 

post-47291-0-15096400-1567161582_thumb.jpgpost-47291-0-44974900-1567161592_thumb.jpgpost-47291-0-85873300-1567161605_thumb.jpgpost-47291-0-42050600-1567161623_thumb.jpgpost-47291-0-31628100-1567161634_thumb.jpgpost-47291-0-79280800-1567161645_thumb.jpgpost-47291-0-64824400-1567161660_thumb.jpgpost-47291-0-90736500-1567161670_thumb.jpgpost-47291-0-02832300-1567161683_thumb.jpg

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/20/#findComment-639327
Udostępnij na innych stronach

Alinko wsad 1,890 a po parzeniu wyszło  1,680  :)

Edytowane przez Tomasz_65

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/20/#findComment-639361
Udostępnij na innych stronach

Widzę że nie masz dziurki na termometr,skąd wiedziałeś jak długo parzyć aby nie przeciągnąć wsadu? Edytowane przez bilu72
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/20/#findComment-639364
Udostępnij na innych stronach

Witaj takie czasy parzenia przyjąłem jeśli chodzi o drób na 1 kg zawsze jest OK   :)  

do zimnej wody 90 min.

do ciepłej 60 min 

 

post-47291-0-88786600-1567333169_thumb.jpg

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/20/#findComment-639534
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Zapomniane nalewki po 18 latach przyszedł czas na degustacje wiśniówka i śliwowica  :tongue: jest moc  :D

dostałem 20 kg węgierek pomyślałem czas zrobić śliwowicę i znalazłem w piwnicy zapomniane baniaki 

tak się prezentują po przelaniu w butelki po ulubionym trunku  :)

post-47291-0-39049400-1568550880_thumb.jpgpost-47291-0-52798000-1568550897_thumb.jpgpost-47291-0-50920400-1568551010_thumb.jpgpost-47291-0-72351200-1568551049_thumb.jpg

Edytowane przez Tomasz_65

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/20/#findComment-640590
Udostępnij na innych stronach

Tomku, zabierz na zlot to ocenimy. :D Wygląda super.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/20/#findComment-640594
Udostępnij na innych stronach

Muszę je zalakować i zakopać żeby dotrwały  :D ale damy radę  :thumbsup:

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/20/#findComment-640603
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Witam :) dawno zapowiedziane żarkoje do tego dobre winko bajka  :tongue:

 

post-47291-0-52735000-1581714507_thumb.jpgpost-47291-0-21771300-1581714652_thumb.jpgpost-47291-0-13410100-1581714668_thumb.jpgpost-47291-0-14424700-1581714705_thumb.jpgpost-47291-0-90405300-1581714719_thumb.jpg

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/20/#findComment-657002
Udostępnij na innych stronach

 

 

żarkoje do tego dobre winko bajka
Tommy - fotki klimatyczne a żarkoje z dobrym winkiem - to rzeczywiście chwila zapomnienia  :thumbsup:  :clap:  jak robiłeś żarkoje ?

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/20/#findComment-657019
Udostępnij na innych stronach

Witaj  :) Waldek jest to oryginalny przepis na żarkoje mam go z Restauracji Winnica . Kielce są miastem patronackim z Winnicą na Ukrainie . 

 
 

 

Składniki:
mięso wołowe bez kości 1500 g
- pieczarki 400g
- śliwki suszone 200 g
- śmietana 200 g
- mąka 20 g
- papryka świeża 100 g
- cebula 150 g
- smalec 150 g
- koncentrat pomidorowy 200 g
- groszek zielony 200 g
- papryka mielona 20 g
- czosnek 15 g
- sól
- pieprz do smaku
- wywar wołowy ok. 350 ml
- ciasto drożdżowe 1000 g, (Wg własnej receptury)
- 1 jajko
  Opis przygotowania:
Mięso umyć, pokroić w paski. 
Oprószyć solą i mąką. 
Obsmażyć z cebulką na rozgrzanym smalcu na złoty kolor
Namoczyć śliwki suszone w wodzie i poczekać aż napęcznieją. 
W tym czasie do podsmażonego mięsa dodać koncentrat pomidorowy, pokrojoną w słupki paprykę i pieczarki w plasterkach oraz groszek zielony i wyciśnięty czosnek. Wymieszać dokładnie wszystkieskładniki.
Podlać wywarem i dusić wszystko do miękkości. Odstawić z ognia, dodawać powoli śmietanę, ciągle mieszając, by się nie zważyła. 
Doprawić solą i pieprzem i jeszcze chwilę poddusić. Wlać do małych naczyń z kamionki. Górę zakleić krążkiem gotowego drożdżowego ciasta, posmarować na wierzchu jajkiem. 
Wstawić do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika i piec, aż ciasto się wypiecze na złoty kolor. 
Podawać z zestawem surówek.  
Przepis ten pochodzi z restauracji Winnica , która prosperuje w moim mieście  

 

 

 
Edytowane przez Tomasz_65

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/20/#findComment-657044
Udostępnij na innych stronach

Dzięki, :thumbsup:

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/20/#findComment-657057
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Witam dawno mnie tu nie było  ;) muszę nadrobić zaległości  :)

 

post-47291-0-03166600-1643464551_thumb.jpgpost-47291-0-35236200-1643464576_thumb.jpgpost-47291-0-13312200-1643464605_thumb.jpgpost-47291-0-30508000-1643464778_thumb.jpgpost-47291-0-87459600-1643464838_thumb.jpgpost-47291-0-88473700-1643464937_thumb.jpg

 

 

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/20/#findComment-747836
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nadrabiam zaległości 

Piękne wędzenie !  :clap:  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/20/#findComment-748952
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję Aniu  :) to tylko namiastka tego co mam tu do wklejenia  :facepalm:

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/20/#findComment-748971
Udostępnij na innych stronach

No to na co czekasz? :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/20/#findComment-748979
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.