sobol Opublikowano 20 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 20 Kwietnia 2007 Budowa wędzarni idzie do przodu przypominam adreshttp://www.pcbdesign.pl/wedzarnia/ pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/685-projekt-wedzarnia/page/2/#findComment-11572 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 21 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 21 Kwietnia 2007 SobolDzięki za dokumentację. Ładne fotki i wspaniałego masz pomocnika. Czekam na dalsze zdjęcia z postępu prac. Powodzenia! Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/685-projekt-wedzarnia/page/2/#findComment-11573 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JanRob Opublikowano 22 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 22 Kwietnia 2007 ...witamy,mieszkamy w USA i bardzo brakuje nam wspanialych Polskich wyrobow,tak wiec wczraj z Januszem...postanowilismy wybudowac cos,co przypomni nam nasza Ojczyzne....wedzarnie,oczywiscie korzystalismy z tej wspanialej strony..i ja mamy :rolleyes: dolaczmy fote i pozdrawiamy Was wszystkich - Janusz i Robert Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/685-projekt-wedzarnia/page/2/#findComment-11598 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 22 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 22 Kwietnia 2007 Witam - ładna beczka mam jedną propozycję tą przykrywę odstawić na bok i raczej używać jej do wachlowania jak nie chce się rozpalić ogień. Proponuję na wierzch kilka deseczek w czasie osuszania , można je rozsuwać zdejmować w ten sposób regulując temperaturę by nie dopuścić do występowania kropelek rosy na wędlinach a i lepsza jest cyrkulacja powietrza w beczce zapobiegająca skraplaniu sie wody na ściankach beczki i przykrywy , ponadto w czasie wędzenia proponuję poczciwą szmatę Pozdrawiam rodaków zza wielkiej wody Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/685-projekt-wedzarnia/page/2/#findComment-11606 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oli Opublikowano 22 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 22 Kwietnia 2007 Sebol cieszę się z twojej relacji, gdyż zamierzam zrobić coś podobnego tylko do tego jeszcze piec chlebowy. Czekam na dalsze info. Cytuj Nic mnie tak nie cieszy, nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/685-projekt-wedzarnia/page/2/#findComment-11610 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JanRob Opublikowano 22 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 22 Kwietnia 2007 Dziekujemy za porady i podtrzymanie na Duchu,zaraz bedziemy wyciagac kielbasy,boczki i poledwice....pozdrawiamy Was Janusz i Robert Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/685-projekt-wedzarnia/page/2/#findComment-11614 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dymiarzzgarland Opublikowano 23 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 23 Kwietnia 2007 JanRob - gdzie jestescie w USA. Ja jest pod Dallas, TX. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/685-projekt-wedzarnia/page/2/#findComment-11615 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JanRob Opublikowano 23 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 23 Kwietnia 2007 ..jestesmy w stanie Nowy York...ja w Portchester,a Janusz w Hyde Park..pozdrawiam Robert Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/685-projekt-wedzarnia/page/2/#findComment-11618 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 23 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 23 Kwietnia 2007 JanRob róbcie zdjęcia i razem z opisem podeslijcie na maila maxell11@wp.plWrzucę Was na stronke.Pozdrawiam Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/685-projekt-wedzarnia/page/2/#findComment-11622 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bunia Opublikowano 23 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 23 Kwietnia 2007 pozdrawiam Zadymiarzy zza Oceanu Zadymiarska moc nie zna granic :grin: :grin: i tak ma być!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/685-projekt-wedzarnia/page/2/#findComment-11628 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zemat Opublikowano 23 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 23 Kwietnia 2007 szkoda że tam wszystko mrożone Cytuj Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego, Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/685-projekt-wedzarnia/page/2/#findComment-11657 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ChefPaul Opublikowano 23 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 23 Kwietnia 2007 szkoda że tam wszystko mrożone ... przesadzasz ... robię z "nie mrożonego" :lol: pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/685-projekt-wedzarnia/page/2/#findComment-11667 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zemat Opublikowano 23 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 23 Kwietnia 2007 nie wiem może mam błędne informacje, ale USA nie bada na włośnie tylko mrozi, chodzi o wieprzowinę Cytuj Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego, Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/685-projekt-wedzarnia/page/2/#findComment-11671 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ChefPaul Opublikowano 23 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 23 Kwietnia 2007 nie wiem może mam błędne informacje, ale USA nie bada na włośnie tylko mrozi, chodzi o wieprzowinę ... w Luizjanie poluję na dziki (wild boar) ... mięso się oczywiście bada, ... w Pennsylvania wielokrotnie kupowałem świeże po uboju z naturalnej hodowli u Amish People ... mięso się bada :grin: ... nie wiem jak jest w produkcji wielko przemysłowej pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/685-projekt-wedzarnia/page/2/#findComment-11675 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zemat Opublikowano 23 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 23 Kwietnia 2007 to masz super Cytuj Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego, Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/685-projekt-wedzarnia/page/2/#findComment-11690 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JanRob Opublikowano 23 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 23 Kwietnia 2007 ..Bunia,dzieki za posta..pozdrawiam....wedlinki zadymiarsko zadymione:):) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/685-projekt-wedzarnia/page/2/#findComment-11708 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemo Opublikowano 23 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 23 Kwietnia 2007 Poniżej podam link do strony producenta składanych grlio-wędzarek :smile: . Może ktoś podpatrzy lub ewentualnie zakupi. Pomysł wydaje się niegłupi - chodzi o wędzenie na działce, lub nawet za miastem na łące. Sory zaponiałem wczoraj załączyć :blush: www.wedzarnia.nsf.pl Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/685-projekt-wedzarnia/page/2/#findComment-11715 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dymiarzzgarland Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Z Nowego Yorku do Dallas to kawalek. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/685-projekt-wedzarnia/page/2/#findComment-11836 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobol Opublikowano 9 Maja 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 9 Maja 2007 Kolejna, podwójna aktualizacja:http://pcbdesign.pl/wedzarnia I pytanko, czy średnica komina może być większa niż średnica przewodu dymowego?? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/685-projekt-wedzarnia/page/2/#findComment-12401 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemo Opublikowano 9 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 9 Maja 2007 Witam serdecznie i gratuluję postepu prac, bo u mnie narazie brak czasu, a i ceny materiałów szaleją :shock: Co do średnicy komina, to myślę, że jak bedzie większa to nic nie zaszkodzi, za mała byłby problem, a przecież brać wedzranicza wędzi w beczkach, kregach betonowych itp. mozna, a nawt trzeba zrobić szyber :idea: .Widziałem na jednej fotce na ścianie puszkę z prądem (tak mi się zdaje), jeżeli tak to pomyś o podłaczeniu i zamontowaniu w części grilowej silniczka do rożna, było juz pisane na forum, może to być silniczek z rożna kuchenki.Pomyśl, a może dobrze by było zadaszyć wedzarnie lub częśc z grilem i paleniskiem, cegła nie nasiąkałaby deszczem.PozdrawiamPs. Jak ma przyjść na świat nowy pomocnik to praca powinna ruszyć z kopyta a nie zwolnić :grin: :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/685-projekt-wedzarnia/page/2/#findComment-12404 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 9 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 9 Maja 2007 powierzchnia w cm kw. moze byc wieksza zauwaz ze palenisko bedziesz zamykal na max Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/685-projekt-wedzarnia/page/2/#findComment-12405 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobol Opublikowano 9 Maja 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 9 Maja 2007 Witam serdecznie i gratuluję postepu prac, bo u mnie narazie brak czasu, a i ceny materiałów szaleją :shock:Cegłę rozbiórkową kupiłem po 0,20PLN sztuka, więc nie ma tragedii ...mozna, a nawt trzeba zrobić szyber :idea: .Szyber będzie Widziałem na jednej fotce na ścianie puszkę z prądem (tak mi się zdaje), jeżeli tak to pomyś o podłaczeniu i zamontowaniu w części grilowej silniczka do rożna, było juz pisane na forum, może to być silniczek z rożna kuchenki.Nad tym też myślę Pomyśl, a może dobrze by było zadaszyć wedzarnie lub częśc z grilem i paleniskiem , cegła nie nasiąkałaby deszczem.Część z grillem i wędzarnią będzie zadaszona, a nad paleniskiem będzie kamienny blat. A co do przekroju komina, to zastanawiam się nad użyciem pustaków wentylacyjnych jak w przewodzie kominowym (fi 150) i obmurowaniem komina cełgą. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/685-projekt-wedzarnia/page/2/#findComment-12419 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemo Opublikowano 10 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 10 Maja 2007 Witam !Co do zadaszenia to miałem na myśli coś na podobieństwo konstrukcji wiaty (nie musiała by być na takiej samej wysokości, ale dobrze by było jeśli by była równoległa to powodowałoby i tworzyło całość), dwie krokwie z jednej strony oparte o ścianę, a z drugiej strony dwie lub jedna podpora krawędziak drewniany całość odeskowane lub blacha zależy co leży na wiacie. Co do pustaków wentylacyjnych to na komin mogą być, ale nie ma znaczenia czy przekrój będzie okrągły, czy kwadratowy.Natomiast, co mnie zaniepokoiło i dojrzałem dzisiaj, że nie obizolowałeś (ociepliłeś) przewodu dymowego z paleniska do wędzarni. Podejrzewam, :sad: że będziesz miał kłopoty, gdyż na skutek różnic temperatur, kanał Ci popęka. Obym się myliłTo narazie tyle moich niewiem czy trafnych spostrzeżeń :rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/685-projekt-wedzarnia/page/2/#findComment-12438 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobol Opublikowano 12 Maja 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 12 Maja 2007 Witam ! Natomiast, co mnie zaniepokoiło i dojrzałem dzisiaj, że nie obizolowałeś (ociepliłeś) przewodu dymowego z paleniska do wędzarni. Podejrzewam, :sad: że będziesz miał kłopoty, gdyż na skutek różnic temperatur, kanał Ci popęka. Obym się mylił Mam nadzieję że się mylisz Nie planowałem ocieplenia przewodu dymowego. Czy komuś kto ma kanał nie w ziemi popękał kiedyś kanał dymowy?? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/685-projekt-wedzarnia/page/2/#findComment-12481 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemo Opublikowano 12 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 12 Maja 2007 Witam !!Napisz do JanuszaQ- jak się nie mylę, to on też robił przewód dymowy z pustaków wentylacyjnych :question: Tak napewno robił :rolleyes: Poza tym w obecnej "technologii" budownictwa - kominy dymowe - szczególnie kominków oraz pieców w których nie wykorzystuje się wkładów ze stali, a ceramiczne to się izoluje i nie łączy na "sztywano z konstrukcją.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/685-projekt-wedzarnia/page/2/#findComment-12486 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.